Paytrail

12 kk verkkokauppaan, siinä ajassa tekee jo talon tai uusia lapsia - osa 1

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 20.4.2015

Nyt ette usko, mutta verkkokauppani piti olla valmis kevätmessuille Helsinkiin -vuonna 2014! Ja vasta nyt, vuotta myöhemmin kauppa on livenä. Eräskin mutka ja solmu on takana, eikä vähäisin ole tämä verkkokauppamaksuvälittäjän valinta, saati pakettitoimittajan valinta, saati verkkokauppapohjan valinta, saati...

Olen nyt jo tuhlannut valtavasti rahaa mainostoimistoihin, turhiin koulutuksiin, vuoden omaa aikaani myymättä euroakaan, joten tulevia pienyrittäjiä varten haluan kertoa tarinani.

Puukäsityötuoteverkkokauppa, joka tuoksuu puulle, täyttää unelmasi, antaa lupauksen paremmasta ja puhtaammasta maailmasta ja on 100 % suomalaista. Se oli haaveenani. Puutuotteiden tekemisessä käsityönä on jo ihan tarpeeksi työtä. Se, että vielä näitä verkkokauppa-asioita pitää miettiä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen, tuntuu ylimääräiseltä ponnistukselta. Mutta kuten lehdet kertovat, verkkoon on päästävä, muuten tulee kuolema.

Mitä sinun tulee päättää ensin

Verkkokaupan perustaminen on iso juttu. On ihan turha luvata, että se on ilmaiseksi valmis parissa tunnissa. Ei ole! Tai jos on, tuleeko sinne kukaan, ostaako sieltä kukaan mitään, onko se luotettava ostospaikka, ilmentääkö se oikeasti yrityksen arvoja ja ideologiaa, onko se miellyttävä kokemus, toimiiko se kuten pitää, ovatko kaikki lainkohdat täyttymässä, vastaatko antamaasi lupaukseen, onko sivu oman näköinen, erottuva.

  1. Kahlaa läpi ainakin 100 erilaista verkkokauppaa.

    Kirjaa ylös ne mistä pidät ja mistä et. Kauppa voi olla miltä alalta tahansa, kunhan se on sinun mielestäsi sellainen josta pidät. Itse kahlasin tämän vuoden aikana läpi varmaan 200 kauppaa. Suurin osa niistä oli toiminnoiltaan epämiellyttäviä, onneksi ihan huippujakin löytyi.

    Jossain vaiheessa huomaat että sivulla alhaalla lukee kuka ne on tehnyt tai mikä tai millä. Tämä on hyödyllinen tieto laittaa ylös.

    Varaudu siihen ettet saa kaikkea mitä haluat. Juuri niin. Yksi haluamasi ominaisuus on toisenlaisella pohjalla ja toinen toisella. Tämä on ollut se yksi ällistyttävimmistä asioista, joita en koskaan tullut ajatelleeksi.

  2. Löydä sellaisia toimintoja jotka mielestäsi ovat kivoja ja toimivia ja kirjaa ne ylös.

    Ota esimerkillisistä sivuista tai sivun osista vaikka kuvakaappauksia, jotka voit sitten näyttää sivujen tekijälle. Esimerkiksi miten uutiskirje tai kuvagalleria on toteutettu. Miten sivupohja on rakennettu, löydätkö helposti sen mitä etsit.

    Itse löysin paljon sellaisia asioita, joita ei noin vaan saa liitettyä alustoihin, vaan ne on ihan tekemällä tehtyjä, varta vasten koodattuja juttuja. On ollut pakko luopua osasta toiveita ja tyytyä kompromisseihin.

  3. Aloita jo nyt somessa ellet jo ole siellä.

    Rakenna sinne profiileja, jotka saat myöhemmin liitettyä verkkokauppaasi. Kanava kerrallaan.  Luo yrityksen mielikuvaa ja samalla aloitat markkinoinnin ja tunnettuuden kasvattamisen.

    Jos et tiedä miten tai et osaa, mene digimarkkinointikurssille. Se sijoitus kannattaa. Opit ymmärtämään asioiden merkityksen ja miten missäkin kanavassa toimitaan. Opit käyttämään sinua helpottavia ilmaisia netin työkaluja tai ainakin tiedät että niitä on olemassa.

    Itse tein tietenkin toisin päin. Siis tein sivuja kyllä, mutta en ymmärtänyt ihan some-kanavien merkityksiä. Enkä kokonaan vieläkään, mutta oppia ikä kaikki. En edelleenkään tiedä miten LinkedIn sivua käytetään, vaikka kaupalla on profiili siellä. Opettelen sen sitten myöhemmin, kanava kerrallaan…

Tässäpä sitä olisikin hommaa pariksi kuukaudeksi, mutta älä hätäile. Älä mieti verkkosivupohjaa, maksupalikoita, toimituksia tai näiden touteutustapaa vielä. Se on turhaa tässä vaiheessa. Kaikki tulee ajallaan. Päätä ihan ensin minkälaisen verkkokaupan haluat.

Seuraavassa kirjoituksessa kerron siitä, miten etsitään sivujen tekijä ja tehdään sopimus. Tai siis kerron miten sitä ei kannata tehdä...kolmesti kokeiltuna

Kirsi PitkänenKirsi Pitkänen, yrittäjä
Carmi Oy
Laatikkokauppa

Kirsi osallistui Paytrailin kilpailuun ja jakaa nyt kokemuksiaan verkkokauppiaan arjesta vuoden ajan. Seuraa Kirsin alkutaipaletta verkkokauppiaana ja hyviä vinkkejä kaikille verkkokauppa-yrittäjille.

Artikkeleita verkkokaupan perustamisen tueksi

Benchmarking verkkokauppaa perustettaessa - mihin kiinnittää huomiota?

Irtaudu verkkokaupan kuoleman tieltä

Mitä ottaa huomioon verkkokaupan tuotevalikoiman suunnittelussa?

Kiinnostaako verkkokaupan perustaminen

Lataa ja lue ilmainen opas "Avaintekijät menestyvän verkkokaupan perustamisessa".

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi