Paytrail

Mitä sinä verkkokauppias voisit oppia pelialalta?

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 3.3.2016

paytrail-mita-verkkokaupat-voivat-oppia-pelialalta.jpg

Peliala on aina ollut yksi digitaalisia tuotteita myyvien verkkokauppojen edelläkävijöitä. Pelit ovat olleet alusta saakka osana älypuhelinten ja tablettien sovelluskauppojen sisältöä.

Toimiala on viime vuosien aikana noussut paitsi vakavasti otettavaksi liiketoimialaksi, myös yhdeksi nopeimmin kasvaksi alaksi Suomessa. Viimeisimmät luvut voit katsastaa täältä

Pizzan ja kokiksen voimalla omia unelmiaan toteuttavista "pikkupojista" tuli kertaheitolla miehiä, kun Suomessa alkoi syntyä miljoonayhtiöitä. Viimeistään Supercell:in maailman nopein kasvu teki tästä Suomessa pitkät perinteet omaavasta toimialasta monien silmissä uskottavaa liiketoimintaa. 

Mutta miksi juuri pelialasta oikein on tullut niin tuloksellista? Ja mitä sinun kannattaisi siitä oppia? Tässä kirjoituksessa avaan näitä seikkoja sinulle hieman tarkemmin.

Pelialalla tehdään asioita ilman menneisyyden painolastia

Pelialalla on sinulle ja yrityksellesi paljon annettavaa, sillä uutena toimialana se on päässyt rakentamaan asioita aivan eri tavalla kuin vaikka perinteisempi metsäteollisuus. Seuraavat viisi asiaa toimivat pelialalla erityisen hyvin.

 1. Avoin kulttuuri yritysten ja osaajien kesken

Pelialan yksi erityispiirre on avoimuus yritysten ja osaajien kesken. Ihmiset jakavat tietoja keskenään erilaisissa tilaisuuksissa. Vanhemmat konkarit neuvovat auliisti nuorempiaan. Pelialan tilaisuuksissa on suotavaa pitchata uutta peliään ja ideaan nimekkäillekin pelialan osaajille.

Avoimuuden taustalla on vahva ymmärrys siitä, että kansainvälisellä toimialla suurin kilpailija on kuitenkin ulkomainen yhtiö eikä saman kaupungin kollega.

Avoimuus yritysten välille on johtanut siihen, että onnistumisia on sattunut useille yhtiöille laajalla rintamalla. 

 2. Ihmiskeskeinen yritys

Alan toinen erityispiirre on se, että mikäli peliyritys olisi tehdas, sen keskiössä ei olisi kone, jota ihmiset huoltavat vaan toisin päin. Peliyrityksen koneen muodostavat luovat yksilöt itse. Näillä ihmisillä on vahva palo ja intohimo alaa kohtaan.

Kaikki menestyneet peliyritykset ovat johtamiseltaan huippuesimerkkejä ihmiskeskeisistä luovien persoonien johtamista toteuttavista yrityksistä. Koko yritys on rakennettu ja viritetty vain ja ainoastaan luovien ihmisten työskentelyä varten.  

Myös tekijöiden välinen yhteistyö on vahvasti läsnä alan toiminnassa, sillä peliprojektit vaativat aina monenlaista osaamista. Sinunkin kannattaa keskittyä pitämään yrityksesi osaajat ja kumppanit toiminnan keskiössä. Luo puitteet missä ihmisillä on mahdollisimman hyvä olla. Se tuottaa lopulta parhaita tuloksia.

3. Hyvin skaalattavat tuotteet

Peliala on yksi ensimmäinen digitaalisten tuotteiden hyödyntäjiä. Fyysisiin tuotteisiin verrattuna, digitaalisten tuotteiden ( eli pelien) avulla kasvaminen on paljon helpompaa. Kun digitaalinen tuote on kerran tehty, ei siitä synny enää tuotteen valmistus- ja varastointikustannuksia.

Tottakai jatkokehitystä, markkinointia ja johtamista täytyy tehdä, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa kuin vaikkapa fyysisten tuotteiden kanssa. Sinunkin kannattaa pyrkiä kehittämään helposti skaalattavia tuotteita ja palveluita. Digitaaliset tuotteet ovat siihen hyvä ratkaisu. 

4. Vahvasti asiakas (=pelaaja) lähtöistä

Aivan kuten jo terminologiakin osoittaa, ei pelialla puhuta asiakkaista vaan pelaajista. Kaikki pelinkehitys lähtee siitä, millaisia pelejä pelaajat kaipaavat ja mikä innostaisi heitä. Jo ensimmäisestä ideasta lähtien peliä lähdetään rohkeasti esittelemään potentiaalisille pelaajille.

Kehitystä jatketaan pelaajilta saadun palautteen perusteella. Valmiiden pelien puolella on nähtävissä hyvinkin vahvoja ja sitoutuneita pelaajayhteisöjä, joilla on aito halu kehittää myös itse peliä. Tälläinen yhteisö ei synny, jos peliyritys ei ole aidosti kiinnostunut palvelemaan pelaajia parhaalla mahdollisella tavalla: tekemällä hyviä pelejä. 

5. Ketterä kehittäminen - sovellä sinäkin

Pelialalla on vahvasta asiakaskeskeisyydestä johtuen myös yksi moderneimmista tuotteiden kehitysmalleista. Jos joku toimiala soveltaa sellaisia menetelmiä kuin "LEAN" ja "Ketterä kehittäminen" niin se on peliala.

Jokainen hyvin tehty peli esitellään vaiheelta vaiheelta pelaajille ja sitä muokataan saadun palautteen perusteella. Pelien kehityksen kaava on seuraava:

Idea - Konsepti - Proto - Alpha-versio - Beta-versio - Julkaisu - Jatkokehitys

Tuotekehitysprosessi vie aikaa yleensä puolesta vuodesta useaan vuoteen pelin koosta riippuen. Ideavaiheessa esitellään nimensä mukaisesti vielä pelkkää ideaa. Konseptointivaiheessa mukaan tulee visuaalista grafiikkaa, jotta pelistä saa jo jonkinlaisen käsityksen. Protovaiheessa on tarjolla jotain hyvin pientä pelattavaa.

Alpha-versiossa aletaan lähennellä jo täysimittaista peliä, mutta olennaisia osia puuttuu vielä. Tässä vaiheessa kuitenkin itse pelin ydin alkaa olla jo selvillä, vaikka ominaisuudet tulisivatkin vielä muuttumaan. Julkaisukaan ei ole usein valmis, koska laaja pelaajakunta löytää aina pelistä bugeja. Pelialla onkin sanonta, että "täydellistä koodia ei ole olemassakaan".

Sinunkin kannattaa pyrkiä kehittämään tuotteita ja palveluitasi vaiheittain kuten pelialalla, sillä se tuottaa sinulle aidosti asiakasystävällisiä tuotteita sekä säästää aikaa ja rahaa. Usein nimittäin sokeudumme omalle tekemisellemme. 

Nuoruus  ja kova kilpailu on joskus hyväksi

Pelialan ehdoton vahvuus on lyhyt historia. Sillä ei ole ollut mitään pakotteita ja perinteitä vaan se on saanut suoraan luoda omat käytäntönsä. Kansainvälinen kilpailukenttä on pakottanut myös ajattelemaan riittävän isosti.

Nämä kaikki tekijät ovat hioneet Suomesta yhden maailman arvokkaimman timantin, kun puhutaan viihdeteollisuuden ja digitaalisten verkkokauppojen yhdestä suurimmasta toimialasta: pelialasta.

Suosittelen sinua rohkeasti tulemaan mukaan erilaisiin pelialan tapahtumiin ja tilaisuuksiin, sillä kuten aiemmin mainitsin, pelialalla ollaan avoimia uuden oppijoita kohtaan. 

Kuinka viet pelialan toimivat käytännöt omaan yritykseesi? Osallistu webinaariin!

Haluatko kuulla lisää pelialan yritysten liiketoiminnallisesti tehokkaista käytännöistä ja oppia lisää ketterästä kehittämisestä pelialan tyyliin? Osallistu Jari Junkkarin pitämään maksuttomaan webinaariin 22.3.2016 klo 14. 

Ilmoittaudu

KirjoittajaJari-Junkkari-Intotalo.png

Jari Junkkari
Asiakkuusjohtaja, valmentaja
Intotalo

Kirjoittaja on yritysvalmentaja, joka on sparrannut ja tukenut useita pelialan aloittavia yrityksiä vuodesta 2012 lähtien. Hän toimii tälläkin hetkellä sparraajana pelialan yrityksissä, seuraa toimialaa aktiivisesti ja pelaa luonnollisesti itsekin. 

Lue lisää

Verkkokaupan taustaprosessit ja 4 vinkkiä niiden hiomiseen

Verkkokaupan tuotevalikoiman kehittämisellä iso rooli menestyksessä

4 askelta kohti toimivampaa verkkokaupan arkea