Paytrail

Maksupalveluala: Mitä jokaisen maksulaitokseksi pyrkivän kuuluu tietää

Kari Melender Kirjoittanut Kari Melender - 20.12.2012

Seuraava teksti saattaa sisältää kuivakkaa, virkamiesmäistä ilmaisua. Tai sitten ei. Joka tapauksessa teitä on varoitettu.

Alussa olivat villit, vapaat ja sääntelemättömät maksupalveluntarjoajat. Mutta niin kuin hyvin tiedetään, on EU kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas. Niinpä vuonna 2009 tuli maksupalveludirektiivi ja EU katsoi, että näin oli hyvä. Sen jälkeen EU lepäsi…

Alalla toimivien yritysten sääntely on melko tuore asia. Tämä johtunee yksinkertaisesti siitä, että koko toimiala on nuori, ainakin Suomen osalta tarkasteltuna. Sääntely tarkoittaa tässä yhteydessä viranomaisen eli Finanssivalvonnan (Fiva) taholta tapahtuvaa valvontaa ja isällistä ohjausta. Samankaltaista, josta pankit ovat päässeet nauttimaan jo moninaisia vuosia. Ja maksupalvelu, johon tässä viitataan, perustuu nykyajan kätevään keksintöön, sähköiseen internetiin.

Maksupalvelulaki ja maksulaitoslaki. Pieni ja hento. Siinä kaikki, mitä kasvava nuori palveluntarjoaja tarvitsee. Kun tuohon lisätään vielä ko. lakeihin pohjautuvat Fivan standardit, niin tukijalka, eli keihäänheittotermein "pönkkä", alkaa olla kunnossa karsintarajan ylittävää heittoa eli maksulaitostoimilupaan tähtäävää suoritusta varten. Tietysti pönkän täytyy pitää koko ajan, koska tässä tapauksessa kisakoneeseen pääsy ja siellä pysyminen edellyttävät jatkuvaa näyttöä.

Mistä sitten toimiluvalliset maksulaitokset on tehty? Ainakin vaatimustenmukaisista tietojärjestelmistä, vakavaraisuudesta, luotettavasta hallinnosta, sisäisestä valvonnasta, riskienhallinnasta. Tässä vaiheessa tarkkaavainen lukija saattaa jo aavistaa, että vaatimusten toteuttaminen ja ylläpitäminen ei ole aivan ilmaista.

Suomalaisia maksulaitoksia Fivan valvottavat -listan perusteella on tätä kirjoittaessa kuusi. Maksulaitoslain siirtymäsäännöksen perusteella toimivia suomalaisia palveluntarjoajia on listattu kaikkiaan 34. Siirtymäsäännös oli voimassa vuoden 2012 lokakuun loppuun saakka. Kirjoittajan käsityksen mukaan käytännössä kaikki listan palveluntarjoajat joutuvat reagoimaan Fivan suuntaan, jotta toiminnan harjoittaminen olisi edelleen mahdollista. Jotkut enemmän, jotkut vähemmän. Lisäksi EU on päivittämässä maksupalveludirektiiviä, joten legendaarista Pasila-sarjaa siteeraten: nyt ollaan jännän äärellä.

Lue myös:

Korttimaksaminen on turvallisin tapa maksaa verkossa

Miten kuluttaja tunnistaa luotettavan verkkokaupan ja miten omasi vastaa vaatimuksiin?

6 keinoa välttää luottokorttipetoksia verkkokaupassasi

paytrail-icon Verkkokaupan turvallisuus