Paytrail

Terkkuja EPCAsta - Euroopan maksualan tärkeimmäistä tapahtumasta!

Lennu Keinänen Kirjoittanut Lennu Keinänen - 4.4.2013

EPCA-paakuvaErilaiset kukkarot ja walletit ovat olleet kuuma puheenaihe jo kauan - niin myös täällä. Niistä on kohkattu mediassa, mobiilioperaattoreiden toimesta ja kisaan ovat luonnollisesti lähteneet suurimpien pankkien lisäksi myös maailman merkittävimmät mullistuksia aiheuttaneet talot kuten Google ja Amazon. Erään arvion mukaan pelkästään Euroopassa olisi tällä hetkellä noin 300 erilaista hanketta, joissa kehitetään mobiililaitteiden ympärille maksukyvykkyyttä.

EPCA-Suomen-Verkkomaksut2Onko tässä mitään järkeä? Voittajia ei nimittäin voi olla kovin montaa. Veikkauksia kisan voittajasta on varmasti yhtä monta kuin kisaavia hevosiakin. Mikäli maailma toistaa itseään (kuten tapana on), päädytään tilanteeseen jossa jokaisella walletilla on oma käyttäjäkuntansa ja kauppias joutuu pakkorakoon joutuessaan tarjoamaan nämä kaikki, jotta kuluttaja löytää mieleisensä maksutavan.

Kenellä sitten olisi suurin hyöty mobiiliwallettien tekemisestä? Tällä hetkellä maailman käytetyimpien wallettien joukkoon kuuluu pääasiassa kauppiaiden omia sovelluksia, joissa kuluttajille tuodaan aitoa lisäarvoa. Starbucksin walletissa on maksumahdollisuuden lisäksi kartta lähimmän liikkeen löytämiseksi aukioloaikoineen, kanta-asiakasohjelmat, tarjouksen jne. Tuskin kukaan näistä miljoonista käyttäjistä tätä käyttäisi jos sillä voisi vain maksaa.

EPCA-Suomen-Verkkomaksut4Entäs jos asiaa katsotaan kuluttajan kannalta? Toki olisi hienoa jos kaikki 40 kanta-asiakasohjelmaa kulkisi mukana mobiilisti, mutta oikeasti tarvitsen niistä vain viittä. Mieluummin ottaisin kuitenkin viisi erillistä myyjäkohtaista sovellusta, jotka aidosti toisivat minulle jotain lisäarvoa juuri näissä käyttötarkoituksissa.

Ehkä maksaminen ei olekaan walleteissa se ydinjuttu vaan se ostamiseen liittyvä välttämätön paha, jonka soisi olevan mahdollisimman huomaamamatonta ja mukavaa. Ehkä kauppiaiden olisi aika alkaa miettiä ratkaisuja asiakassuhteen syventämiseen sovellusten kautta ja tarjoamaan samalla mahdollisuus ostaa enemmän ja vaivattomammin. Tästä näkökulmasta katsottuna perinteiset maksamisen pelurit kuten pankit, jäävät taustatoimijan asemaan ja voiton vievätkin mobiilisovellusten tekijät, jotka osaavat hyödyntää tarjolla olevia maksamisen ratkaisuja osana mobiilisovelluksia.

EPCA-Lennu-KeinanenMobiiliwallettien arvoketjussa on lukuisia pelureita, joiden kaikkien liiketoiminta pitäisi pystyä huomioimaan. Itse laittaisin (lienee tässä tapauksessa turha konditionaali) rahani likoon sellaisien toimijan puolesta, joka pystyy tuomaan ostamisen kyvykkyyden täysin saumattomana kokemuksena mihin tahansa sovellukseen, riippumatta päätelaitteesta, sovelluksen toteuttajasta tai kuluttajan suosimasta maksutavasta.

 

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi