Paytrail

Joulusesonki on verkkokaupan parasta aikaa

Johannes Kumpukoski Kirjoittanut Johannes Kumpukoski - 14.11.2013

Yle kirjoittaa, että joulu on jo alkanut verkkokaupoissa. Mikäli et ole vielä valmistautunut, et kuitenkaan ole myöhässä.

Viime vuonna joulumyynti kasvatti myyntiä verkossa noin 15% ja se rikkoi aiempien vuosien myyntiennätykset. Samaa voidaan odottaa myös tänä vuonna. Sen takia joulumyynnin suunnittelu kannattaa tehdä huolella.

Mutta miten valmistautua joulusesonkiin? Seuraavassa muutama vinkki, joiden avulla saat joulumyynnistä kaiken irti.

Markkinoi kaikissa kanavissa

Markkinoinnin tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa. Markkinointi kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen joulua. Täytyy muistaa, että joulun ostokset verkkokaupoista tehdään hieman ennen kivijalkakauppojen joulumyyntiä toimitusaikojen takia. Aloita markkinointi ajoissa niin omissa asiakaskirjeissä, kuin myös sosiaalisessa mediassa. Kerro uutuuksista, alennuksista ja kokoa esimerkiksi oma hittilahjalista kauppasi tuotteista. Markkinoi säännöllisesti, jotta kauppasi pysyy asiakkaiden mielessä koko joulunodotusajan. Käytä hyväksesi esimerkiksi seuraavia:

Varmista tuotteiden saatavuus

Jotta kuluttajille voidaan myydä, tulee tuotteita olla myös saatavilla. Varmista, että tuotteita on saatavilla reilusti koko joulumyynnin ajan. Mikäli tilaat tuotteet tavarantoimittajalta, ota myös huomioon heidän toimitusaikansa ja joulun toimitusajankohdat, jotta voit varmistua kaikkien tuotteiden saatavuudesta. Vertaa myyntimääriä viimevuoteen; millä tuotteilla oli suurin menekki? Minkä tuotteiden myyntimäärä kasvoi eniten suhteessa muihin tuotteisiin? Mitkä tuotteet eivät kiinnostaneet? Täytä varasto niin, että se riittää myös joulun ja uudenvuoden välipäivien myyntiin.

Muista tarjota kaupassasi myös monen arvoisia lahjakortteja! Suunnittele lahjakorttien hinnat niin, että kuluttaja saa ostettua sillä sopivan määrän tuotteita. Kerro lahjakortin ehdot tarkasti: kerro esimerkiksi, onko lahjakortista mahdollista saada vaihtorahaa takaisin ja käykö lahjakortti ainoastaan verkkokaupassa vai myös kivijalkaliikkeessä.

Kilpaile tuotteiden hinnoilla

Kuluttaja valitsee usein ostospaikan hinnan perusteella. Katso, mihin hintaan kilpailijasi myyvät samoja tai samankaltaisia tuotteita ja tarjoa omia tuotteita halvemmalla, mikäli pystyt. Tee tuotteistasi erilaisia paketteja, joissa on alennus verrattuna yksin ostettaviin tuotteisiin. Esimerkiksi osta 3 maksa 2 tai muunlaiset kylkijäiskampanjat ovat toimivia myös joulusesongin aikaan.

Kilpaile toimitusajalla ja -hinnalla

Kuluttajalle on tärkeää, että tuotteet saadaan mahdollisimman nopeasti ja että hänet pidetään tietoisena oman tilauksensa liikkeistä. Kerro selvästi, kuinka kauan tilauksen käsittely tulee viemään aikaa ja kauanko tuotteiden toimitus kestää. Kuluttajille on tärkeää, että joululahjaostokset ehtivät perille ennen joulua. Mikäli toimitusehdoissa ei ole mainittu toimitusaikaa tai -tapaa, voi kuluttaja jättää ostoksensa tekemättä.

Toimitushinnalla kilpaileminen on myös yksi hyvä keino houkutella kuluttaja tekemään ostoksensa juuri sinun kaupastasi. Tarjoa joulusesongin ajaksi toimitus ilman toimituskuluja tai laske "toimituskuluttoman tilauksen" minimisummaa. Mikäli toimitus on normaalisti ilmainen yli 50€ ostoksille, laske se esimerkiksi 30 euroon. Näin saat myös pienempiä ostoksia tekevät kuluttajat asiakkaiksesi.

Lisää kauppaasi myös tieto: "Päivänä xx.xx tehdyt tilaukset ehtivät jouluksi!"

Tarjoa kaikki maksutavat

Kuluttajalle on tärkeää, että hän pystyy maksamaan ostoksensa hänelle mieluisalla maksutavalla. Tarjoa kaikki mahdolliset maksutavat ja kerro niistä toimitusehdoissa. Testaa myös itse maksamisprosessia, onko prosessissa jotain sellaista vaihetta, jonka voisi jättää pois? Onko osto- ja maksuprosessi selkeä?

Muista, että veronpalautukset tulevat joulusesonkia nähden optimaaliseen aikaan. Tällöin kuluttajat suosivat pankkipainikkeilla maksamista.

Onko tilaaminen mahdollista mobiilisti? Joulunodotusaika on kiireistä ja ihmiset saattavat shoppailla myös matkapuhelimillaan. Oletko mahdollistanut ostamisen ja maksamisen mobiilisti? Paytrail-tili on erinomainen apuväline kuluttajalle mobiilimaksamiseen.

Pidä asiakkaat tyytyväisenä

Asiakastyytyväisyyteen vaikuttaa moni eri seikka. Kuluttajalle tärkeää on, että tuotteet toimitetaan nopeasti ja hänet pidetään tietoisena oman tilauksensa liikkeistä. Tarjoa asiakkaalle seurantakoodi, jonka avulla pakettia voi seurata.

Mikäli et pysty toimittamaan asiakkaalle jotakin tuotetta, ilmoita siitä hänelle ja tarjoa jotakin vaihtoehtoa.

Tyytyväinen asiakas on helppo saada palaamaan kauppaasi ostoksille.

Muista myös joulunjälkeiset alennusmyynnit

Joulun ja uudenvuoden välisenä aikana kuluttajilla on aikaa surffailla verkossa etsien alennettuja tuotteita. Jäikö jotain tuotteita varastoon enemmän, kuin arvioit? Tarjoa niitä alennetuilla hinnoilla joulun jälkeen. Pidä joulunjälkeinen alennusmyynti ja hyödynnä joulunjälkeinen aika myös muilla tavoin.

Hyödynnä joulusesongin aikana saatu tieto

Dokumentoi joulusesonki seuraavaa vuotta varten. Miten paljon myyntimäärät kasvoivat? Oliko sinulla vaikeuksia täyttää kaikki tilaukset? Mitä tuotteita meni eniten, mitä vähiten? Loppuivatko jotkin tuotteet kesken? Miten kampanjat toimivat?

Käytä myös joulun aikana saatu asiakastieto hyväksesi: voit esimerkiksi kerätä uutiskirjeellesi lisää vastaanottajia.

Johannes Kumpukoski ja Matti Mäkelä

Lataa opas verkkokaupan kehittämisestä:

Ebook3-kansiMikäli verkkokaupan kehitys kiinnostaa laajemmin, lataa ja lue ilmainen oppaamme Seuraa, analysoi, kehitä - menestyvän verkkokaupan kehitystyö.

Lataa nyt  

Lue myös:

Viisi tapaa ryövätä rahat kilpailijan verkkokaupasta

Aurinko porottaa kesäverkkokaupoille juuri nyt

Hukkuuko asiakkaittesi aika tilausprosessissa?

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi