5G tuo kilpailuedun suomalaisille verkkoliiketoimintaan

avatar

Kirjoittanut Vierailija - 04 tammikuuta, 2018

 5G-tuo-kilpailuetua-suomalaisille-verkkoliiketoimintaan.jpg

Suomalaisyritykset saavat kilpailuedun, jota ei voi heti kopioida. Meillä on ensimmäinen iso 5G-testiympäristö. Laajakaistaisen 5G-verkon myötä syntyvät uudet palvelut ja liiketoimintakonseptit. Siinä kehitystyössä aikaiset omaksujat saavat kilpailuedun.

Luvassa on entistä nopeampi mobiililaajakaista. 5G tuo minimissään 3-10 kertaa nopeammat yhteydet kuin tämän hetken 4G-verkossa. Luvassa on alhaisen vasteajan ja erittäin korkean luotettavuuden verkkoyhteys.

5G mahdollistaa reaaliaikaisen etäohjauksen sekä pilviälyn myös kaikkein halvimmissa ja yksinkertaisimmissa päätelaitteissa ja sensoreissa. Myös IoT ja koneiden internet saa vauhtia, koska 5G sisältää niiden tarvitseman infrastruktuurin ja verkonhallinnan.

Miksi suomalaisyrityksillä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus?

  • Koska käyttäjämme ovat edistyksellisiä: Suomessa on maailman korkein mobiilidatan käyttömäärä. Mobiililaitteiden kuluttaja- ja ammattikäyttäjät ovat käyttötavoiltaan innovatiivisia ja kokeilunhaluisia. Se luo erinomaisen tilaisuuden pilotoida seuraavan sukupolven palveluja.
  • Koska teollisuutemme on edistyksellistä: Suomesta käsin johdettu, globaalisti palvelevien teollisuusyritysten joukkomme on positiivisella tavalla teknologiavetoista ja uskoo teknologiaan kilpailukyvyn lähteenä. Mobiilisovellukset, IoT, etädiagnostiikka, etäohjaus ja uudet palvelukonseptit ovat arkea.
  • Koska 5G-testiverkkomme on edistyksellinen: Suomeen rakennettu ja koko ajan kehittyvä 5G-testiverkko tarjoaa yhden maailman parhaista testialustoista. Taajuuskaistat otetaan käyttöön 2019, ensimmäisten joukossa maailmassa.

Tähän kumppanuusohjelmaan on liittynyt laitevalmistajia (Nokia, Ericsson, Huawei, Intel), teollisuusyrityksiä (ABB, Airbus, Cargotec), tutkimuslaitoksia (VTT, HY, TUT), verkko-operaattoreita (Telia, Elisa, Digita) ja joukko sovelluskehittäjiä.

Pilottiohjelmaan voi liittyä mukaan kehittämään uusia palveluita. Aivan erityisen makea paikka tämä voisi olla verkkokauppialle, sillä heitä on kehittäjäyhteisössä toistaiseksi hyvin vähän mutta nyt mukana olemalla saa kaikkien suurien toimijoiden huomion.

Vähäinen ei ole myöskään julkisuushyöty, jonka ensimmäiset 5G-sovellukset saavat. Pienempikin verkkokauppias saattaa päästä valtavaan mediajakeluun, kun isot teknologiajätit haluavat ottaa verkkokauppasovelluksen yhdeksi showcaseksi viestinnässään.

Parhaan hyödyn saa Suomessa, jonne sekä testiverkko että toimijat ovat nyt keskittyneet.

Hyötyjä ja sovelluskohteita

Yhä useampaa palvelua voidaan toimittaa etänä. Sen mahdollistaa nopeus ja luotettavuus sekä verkon aiempaa älykkäämpi hallinta.

Jos palveluasi olisi teoriassa mahdollista toimittaa etäpalveluna ja veloittaa siitä palvelun käytön mukaan, nyt se tulee aidosti mahdolliseksi. 4K-tarkkuuden videokuvaa lääkärille asiakkaan mobiililaitteelta? Verkkokaupan myyjä kotiisi käymään virtuaalisesti? No problem.

Etäohjaus tulee mahdolliseksi kohteissa, jotka ovat liikkeessä ja vaativat äärimmäisen nopeaa vasteaikaa. Valtaosa kohteista tulee olemaan teollisuuden, logistiikan ja robotiikan puolella, mutta 5G-yhteyden varassa voisi halutessaan etäohjata myös autoa liikennevirrassa. Tämä ei aiemmilla verkkosukupolvilla ole mahdollista, koska vasteajat ovat liian hitaita.

Teollisuus ottaa 5G-verkon myötä lopullisesti ja kaikkialla käyttöön esineiden internetin. IoT on perusratkaisu kaikkiin laitteisiin ja asennuksiin, kun verkko soveltuu nykyistä paremmin IoT:n ohjaamiseen. Samalla IoT yleistyy myös kuluttajalaitteissa. Fiksu verkkokauppias varautuu siihen, että hänen myymistään tuotteista ja palveluista kertyy hyödynnettävää dataa yhä enemmän.

Robotit, machine-to-machine -yhteydet ja vaikkapa etäohjattavat maatalouskoneet pelloilla hyötyvät suuresti 5G-teknologiasta.

XR eli extened reality arkipäiväistyy, kun äly voidaan toimittaa pilvestä mobiilisti ja reaaliajassa erilaisiin VR- ja AR-laitteisiin ja sovelluksiin. Verkkokauppiaalle tämä tarkoittaa eläviä ja vuorovaikutteisia tuote-esittelyjä, virtuaalisia ostosmaailmoja ja virtuaalitapahtumia. Myös lisämyynti, huolto ja elinkaaripalvelut heräävät aivan uudella tavalla eloon nopeiden 5G-yhteyksien mahdollistamina. Mielenkiintoisia XR-ratkaisuja on ollut esillä tänä vuonna myös Slushissa.

Tietenkin myös se perusdata liikkuu yhä vikkelämmin. Laajakaista on aito laajakaista, mobiilisti, kaiken aikaa ja kaikkialla.

Nyt on oikea hetki

5G tulee jossain muodossa kaikkialle teollistuneeseen maailmaan seuraavan kymmenen vuoden aikana. Siihen pakottaa sekä 3G/4G-verkkojen ruuhkaisuus että uuden teknologian tuomat mahdollisuudet.

Laitevalmistajat panostavat tähän teknologiaan jo nyt kymmeniä miljardeja euroja kehitysresursseja. Piilaaksossa ei ole tätä. 5G on suomalaisyritysten ja suomalaisten verkkokauppiaiden mahdollisuus kehittää kilpailuetua ennen muita!

Tapanainen-Tero_059.jpgKirjoittaja:

Tero Tapanainen on toiminut useita vuosia IT-asiantuntijayritys eCraft Oy Ab:n teknologiajohtajana. Hänen erikoisalaansa ovat ERP, CRM ja BI-ratkaisut sekä järjestelmäintegraatio. Tero on vetänyt Pohjoismaissa kymmeniä sovelluskehityshankkeita ja uskoo, että käyttäjälähtöisyys on avain onnistumiseen.

Mitä muuta tulevaisuus tuo tullessaan verkkokauppa-alalle?

Mitä verkkokaupan täytyy tehdä toisin vuonna 2018?

Inbound17: videot, AI ja vaikuttajamarkkinointi nousussa

Verkkokaupan trendit 2018 raportti

New Call-to-action

Topics: Yleinen


Viimeisimmät blogipostaukset

Miten kirjoitat myyntiä kasvattavia tuotekuvauksia?

read more

PSD2 - rintamaraportti

read more

Sirkkatuotteita myyvä Entis: Lakimuutos ja ulkopuolinen rahoitus mahdollistanut volyymibisneksen kasvun

read more