Paytrail

Avoinmaaseutu.fi – avoimuuden ja pientilallisten puolesta verkossa

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 9.4.2015

paytrail-avoinmaaseutu-verkkopalvelu-heini

@Avoinmaaseutu tulee vastaan paitsi Twitterissä, myös mm. Facebookissa ja Instagramissa. Itse sivustokin rikkoo rajoja virtuaali- ja reaalimaailman välillä varsin luontevasti. Maaseutukin voi olla läsnä verkossa.

Tavoitteena avata pientilallisen arkea

Avoinmaaseutu.fi –palvelua sivutyönään pyörittävä Heini Hakkarainen muistelee toiminnan alkuvaihetta: “Kun aloimme maitotilallisiksi, meillä ei ollut mitään kokemusta lypsykarjasta." Hän kokikin valtavan ahaa-elämyksen tutustuessaan maaseutuyrittäjän arkeen:

"Työ on monipuolista ja raskasta, laatu huippua, mutta rahaa ei juuri tule. On tärkeää saada kuluttajat huomaamaan mitä tiloilla ruoan eteen tehdään".

Heinille onkin sydämen asia tehdä maaseutuyrittäjien arjesta läpinäkyvää. Tätä tarkoitusta varten hän perusti ensin Facebook-sivun ja YouTube-kanavan sekä järjesteli avoimien ovien päiviä. 

2013 hän perusti avoinmaaseutu.fi-verkkopalvelun, johon on koottu tilojen yhteystietoja ja maaseututapahtumia, sekä verkkokaupan, jossa myydään pientilallisten tuotteita. “Pienten tilojen elinehto on suoramyynti tai maatilamajoitus. Haluan osaltani auttaa ja tarjota kootusti näkyvyyttä heidän tuotteilleen.”

Verkkopalvelun perustaminen ei vaadi isoja työryhmiä

Avoin maaseutuÄkkiseltään luulisi, että avoinmaaseutu.fi-sivuston takana olisi isompikin tiimi. Heini kuitenkin osoittaa, että usko omaan ideaan ja sen tuoma toiminnan tarmo korvaa käsiparien määrän. “Isännän kanssa ideoitiin ja sivuston tekijä tuli tarjouspyyntöjen perusteella” Heini kertoo.

Toteuttajaksi valikoitui Hohkavaara, joka onkin onnistunut tekemään palvelusta yksinkertaisen ja selkeän, kuten yrittäjät toivoivat. Saman kumppanin kautta toteutettiin myös verkkokauppa. “Pyöritän palvelua omin voimin, mutta esimerkiksi kartan ja muut isommat lisäykset ja muutokset hoitaa kumppanimme.

Kasvava tilaverkosto markkinoinnin tukena

Heini kontaktoi tiloja aktiivisesti saadakseen palveluun yhä enemmän tilaverkostoa. “Ennen, kun saimme sivuston kasaan, oli yleisesti ottaen haastavaa saada muita tilallisia innostumaan ajatuksesta. Uusien tilojen mukaan saaminen vaatii yhä suoraa kontaktointia.”

MaaseutuNe joilla on suoramyyntiä tai palveluja kuluttajille innostuvat verkkopalvelusta nopeammin ja näkevät sen yhtenä myyntikanavana.

Heini on huomannut, että tilalliset ovat turhan vaatimattomia oman työnsä ja tilansa suhteen: “Maaseutu on kuitenkin elämys muille ihmisille, vaikka meille se onkin arkipäivää. Lisäksi on tärkeää, että ihmiset saavat tietää, että maaseudulle pääsee, eivätkä tilat ole suljettuja tai jotenkin salaisia”.

Heinin mukaan verkossa on tärkeää olla oma aito itsensä ja välttää pelkkiä myyntipäivityksiä:

"Ihmiset hakevat maaseudulta aitoutta ja sitoutuvat siihen. Jos yrittää myymisen takia tehdä vaan myyntipäivityksiä, se ei kiinnosta ketään".

Mukaan saatu tilaverkosto toimii aktiivisesti. Yhdessä ideoidaan mm. Facebook-ryhmässä. Nämä tilalliset jakavat Heinin aatteen ja auttavat aktiivisesti palvelun markkinoinnissa.

Verkkokaupassa monipuolisesti pientilallisten tuotteita

JuomiaAvoinmaaseutu.fin verkkokauppa on pullollaan tuotteita, joita ei ihan joka marketin hyllystä löydy.

Myyvin tuote vaihtelee vuodenajoittain. Kesällä menee oikeista marjoista tehtyjä limsoja, talvella Highlandin lihasäilykettä ja rieskanäkkäriä. Suosittuja ovat olleet myös puolukka-, mustikka-, ja mustaherukkasaippuat, toffee ja joulun aikaan erilaiset kirjat.

Verkkokaupalla on kaksi pääroolia:

  1. Tuoda pientilallisten tuotteita kuluttajien saataville kootusti ja tukea näin tilallisten pärjäämistä.
  2. Rahoittaa verkkopalvelun toimintaa.

Rahoitus on iso haaste. Sivuston tekemiseen Heini sai avustusta ELYltä 30%. Muuten toiminnan kehittäminen rahoitetaan omasta pussista, eikä tilallisilta haluta ottaa maksua mukana olosta.

Verkkopalvelun kehittämiselle selkeät askelmerkit

LampaatHeinillä on kova usko ideaan, mutta haasteena monen muun verkkopalvelun tapaan on saada kuluttajat löytämään sivusto. Näkyvyyttä avoinmaaseutu.fi on saanut kyllä maaseutulehdissä, mutta se ei vielä riitä.

“Mediassa näkyvä verkkokaupan kasvu ei vielä näy meidän toiminnassa. Oman tilan raivaaminen kuluttajien tietoisuuteen on haastavaa ja koska meillä on paljon erilaisia tuotteita, markkinointia on vaikea suunnata.”

Markkinointiin aiotaan panostaa tänä vuonna: “Edellinen vuosi meni palvelun pystyttämiseen ja alkuhässäkkään, tämä on markkinoinnin vuosi.”

Heinillä on verkkopalvelun kansainvälistymisellekin selkeät suunnitelmat:

“Haluaisimme myydä suomalaisia elintarvikkeita niiden puhtaiden raaka-aineiden vuoksi ylellisyystuotteina myös ulkomaille. Kunhan saadaan tämä ensin pyörimään Suomessa niin sitten on kansainvälistymisen aika.”

 

Muita inspiroivia tarinoita verkkokauppayrittäjyydestä ja verkkokaupan perustamisesta

Joukkuepeli toimii verkossa: entiset OLSin pelaajat pyörittävät 3 verkkokauppaa

Harrastuksesta työksi – verkkokauppayrittäjyys otti ja vei

Benchmarking verkkokauppaa perustettaessa - mihin kiinnittää huomiota?


Suunnitelmissa verkkokaupan perustaminen?

ebook-osa1-cover

Lataa oppaamme ja aseta omat askelmerkkisi verkkoliiketoiminnan aloitukseen.

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokauppatarinoita