Paytrail

Eläkkeelle siirtymisen sijaan Raija vie matkailuyrityksensä myyntiä verkkoon

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 30.1.2018

kittilälehti, könkään koskessa.jpg

Sain haastatella Raija Palosaarta, tarmokasta matkailuyrittäjää yrityksen Lapin Luontoelämys taustalla. Raija on jo jäänyt eläkkeelle pääammatistaan nuorisotyöntekijänä, mutta yrityksestään hän ei malta irrottaa otettaan, sillä sen kehittäminen on innostavaa, eikä hän halua luopua työhön liittyvästä verkostosta. Viimeisin uudistus on ollut perustaa verkkokauppa.

Uuden keksiminen edellytys kilpailussa menestymiseen

Raija perusti yrityksen -97, kun hänen luontoretkilleen tuntui riittävän tulijoita, eikä pellavapyyhe tai muut pienet kiitokset enää tuntuneet työmäärään nähden riittäviltä. Hän liittyi heti alussa Levin matkailuun, josta sai hyvin asiakkaita.

"Ensin sitä huomaa, että liiketoiminta kasvaa, sitten tarttee lisää työntekijöitä ja kilpailu tekee sen, että pitää keksiä koko ajan uutta, jos haluaa olla mukana showssa. Juuri tämä tuo minulle mielenkiintoa ja energiaa! On hienoa huomata, että wau, minä voin vielä ottaa askeleita eteenpäin." Raija kertoo. Ja se, mikä voi tuntua lohdulliselta monesta yrittäjästä on, että Raijan mukaan vuosien aikana stressin määrä on vähentynyt ja energian saanti työn teosta lisääntynyt.

Matkimisen sijaan omien ideoiden kehittelyä

Lapin Luontoelämysten lähtökohtana on se, että ei lähdetä matkimaan muita, vaan ideat lähtevät joko Raijasta tai muusta tiimistä. "Juuri tästä syystä ollaan aina erotuttu kilpailijoista", Raija kertoo. "Ensin meillä oli naisten vaellusretket, sitten olimme ensimmäisiä, jotka tarjosivat lumikenkäretkiä ja revontuliretkiä. Nyt suunnittelemme privaattiretkiä, viiden päivän ohjelmapaketteja ja perheretkiä."

Verkkokaupan kautta myydyistä palveluista paras kate

Raijan ystävä opiskelee verkkokauppa-alaa ja teki Lapin Luontoelämyksille verkkokaupan, joka avattiin tammikuussa. "Verkkokauppa tuli Levillekin tuli vasta pari vuotta sitten, tässä ei vielä kovin moni ole hereillä." Raija toteaa. "Minusta verkkokaupassa upeaa on se, että vaikka siellä menee provisiot, kate jää paremmaksi kuin muissa myyntikanavissa. Matkanjärjestäjien komissio voi olla jopa 20%, siinä on monta ottajaa välissä. Onkin tärkeää olla hereillä ja saada asiakkaat meille mahdollisimman suoraan."

 

lapin-luontoelamykset-raija-palosaari.jpg

 

Verkkokaupan parhaat puolet matkailuyritykselle

Kun Raijalta kysyy, mitkä ovat verkkokaupan kolme parasta puolta, erityisesti matkailuyritykselle, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä:

  1. Helppous. Maksut tulevat verkon kautta automaattisesti, laskuja tai muuta manuaalityötä ei tarvitse tehdä. Muutenkin teemme sähköisesti kaikki mahdolliset esimerkiksi tehtävälistat ja kirjanpidon. Jos joku ajattelee, että en lähde tuohon enkä tuohon, yrittäjä jää muiden jalkoihin.
  2. Varmuus siitä, että rahat tulevat, ilmestyipä asiakas paikalle tai ei. Aiemmin tapahtui paljon varauksia, mutta asiakkaat eivät aina saapuneetkaan ja rahat jäivät saamatta.
  3. Se, että ollaan askel edellä muita yrittäjiä. Tämä on nykyaikaa.

 

Kansainvälinen myynti ei synny ujostelemalla

Lapin Luontoelämyksillä on paljon kansainvälisiä asiakkaita. Kansainvälinen myynti olisi verkossa alalla kuin alalla tärkeää, mutta sen rakentaminen ei aina ole helppoa. Raija kertoo miten Lapin Luontoelämykset saavat tehtyä kansainvälistä kauppaa.

"Liityimme heti Levin matkailuun ja tein siellä talkootyötä. Tuon lisäksi puskaradio ja sosiaalinen media ovat olleet tärkeitä kanavia. Pyrimme saamaan näkyvyyttä myös lehdissä ja ulkomaisilla matkailumessuilla. Nämä ovat jänniä juttuja, eikä itsekään aina tiedä mikä johtaa mihinkin, mutta tärkeää on tulla näkyväksi. Saa odottaa pitkään ja hartaasti jos ujostelee ja odottelee passiivisesti asiakkaita. Markkinoinnissa pitää mennä ja tehdä, ja luottaa että jonain päivänä asiakkaat sitten tulevat."

Raijalla on erinomaisia vinkkejä kaikille suomalaisille verkkoliiketoimintaa tekeville yrityksille. "Kansainvälisesti menestytään, kun erotutaan joukosta, ollaan omaperäisiä ja rohkeita, ja tehdään työtä intohimolla. Meillä Suomessa ujostellaan ja nöyristellään ihan turhaan. Sen pitäisi loppua: Mennään eteenpäin tiukasti, selkä suorana ja ylpeänä omasta osaamisestamme ja tekemisestämme. Mutta tietty nöyryys on aina säilytettävä, ettei pysähdytä paikoilleen liian tyytyväisinä itseemme. Aina on varaa kehittyä."

Lue myös muita inspiroivia verkkokauppatarinoita

Fitverstas - Yhden hengen yrityksestä maanlaajuiseksi franchising-bisnekseksi

The Ten Essentials - palvelevalla verkkokauppakonseptilla tuotetulvaa ja kertakäyttökulttuuria vastaan

Taffer - tubettamalla verkkomyynti nollasta sataan

 

paytrail-icon Verkkokauppatarinoita