Paytrail

Ennuste: Tänä vuonna Black Friday jo nelinkertaistaa kotimaisen verkko-ostamisen

Jussi Kari Kirjoittanut Jussi Kari - 20.11.2018

Black-Friday-2018

Black Friday on näkynyt Suomen verkkokaupassa jo pitkään, mutta viimeisten kahden vuoden aikana sen merkitys on lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun. Kun vuonna 2015 Black Fridayna verkkokauppojen myynti Suomessa ylitti keskimääräisen perjantain myynnin 54 prosentilla, vuonna 2017 ylitys oli jo huimat 190%.

development-1

Ostosten summaa tarkasteltuna kasvu on vielä suurempaa; vuonna 2015 myytiin 63% keskimääräistä perjantaita enemmän ja 2017 vastaava luku oli jo 224%. Black Fridayna siten siis myös verkkokaupan ostoksen keskiarvo on noin 10% normaalia korkeampi.

Aiemman kehityksen pohjalta ennustamme, että tämän vuoden Black Friday (23.11.) jo lähes nelinkertaistaa Suomen verkkokauppojen myynnin tavalliseen perjantaihin verrattuna.

On hyvä huomata, että kasvu ei jakaudu tasapuolisesti kaikkiin verkkokauppoihin. Jos verkkokaupassa ei huomioida Black Fridayta erityistapahtumana, tuskin myyntikään poikkeaa merkittävästi muista perjantaipäivistä. Parhaiten tilaisuuden hyödyntävät verkkokaupat tekevät silloin yli kuukauden liikevaihdon yhdessä päivässä.

Black Friday on koko kansan tapahtuma

Black Friday saa koko Suomen liikkeelle. Seuraava kartta kuvaa Black Fridayn vaikutusta alueittain Suomessa. Sininen väri kertoo keskiarvoperjantaita huonommasta myynnistä ja punaisen sävyt kertovat kasvaneesta ostoaktiivisuudesta. Tummin punaisen sävy kuvaa jopa viisinkertaista myyntiä verrattuna keskimääräiseen perjantaihin. Harmailta alueilta tilastotietoa ei ole riittävästi. Kuvasta voidaan havaita, että Black Friday liikuttaa kohtuullisen tasaisesti koko kansaa kotikuntaan katsomatta.

black-fridayn-valikutus-alueittain-paytrail

Useat verkkokaupat aloittavat alennusmyynnit jo Black Fridayta edeltävänä iltana tai heti puolilta öin. Toiset julkaisevat tarjouksia pitkin vuorokautta. Parhaat tarjoukset saattavat olla voimassa vain lyhyen aikaa tai tuotteet loppuvat nopeasti, joten Black Fridayna yöunista tinkiminen saattaa kannattaa.

Cyber Monday -päivällä pieni merkitys

Black Fridayta seuraavana maanantaina vietetään Cyber Mondayta, jolloin verkkokaupoissa on myös tarjouksia. Cyber Mondaylla ei ole suurta merkitystä suomalaisten verkkokauppojen myynnille. Cyber Mondayna myynti on ollut viime vuosina tasaisesti noin 30% korkeampi verrattuna keskimääräiseen maanantaihin.

Singles' Day ei liikuta lainkaan suomalaisia

Kiinasta lähtöisin oleva Singles' Day oli sunnuntaina 11.11. Maailmalla tätä pidetään suurimpana ostospäivänä, mutta Suomessa Singles' Day ei ainakaan toistaiseksi näy kuin yksittäisissä verkkokaupoissa. Paytrailin tilastojen perusteella Suomen verkkokaupassa Singles' Dayn myynti ei poikkea lainkaan keskimääräisestä myyntipäivästä.

Miten ennusteemme toteutui?

Julkaisemme heti Black Fridayn jälkeen lukuja siitä, miten päivä vaikutti suomalaiseen verkkokauppaan. 

paytrail-icon Verkkokaupan maksuliikenne