Paytrail

Great Place to Work - Paytrail #6 :)

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 12.2.2016

Hyvä työyhteisö ei synny sattumalta. Se vaatii paljon enemmän, kuin juhlapuheita ja tähtipölyä.  Määrätietoisella asioiden edistämisellä meidän joukkueemme ylti arvostetussa Great Place to Work -listauksessa pienten organisaatioiden sarjassa sijalle 6! Tätä on haluttu ja tämän eteen on tehty töitä. 

Liite3C-freestyle-friday-tyopari.jpgOn mahtavaa tulla aamuisin töihin. Se ei ole itsestäänselvyys, mutta tärkeää sekä joukkueen jäsenille, että itse yritykselle. Menestys nimittäin ihan oikeasti lähtee ihmisistä.

Kun ihmiset tuntevat, että heitä arvostetaan ihmisinä ja asiantuntijoina, heille kerrotaan asioita avoimesti, heiltä kysytään mielipiteitä ja heihin panostetaan jatkuvasti, vaikutukset ovat häikäiseviä. Ihmiset alkavat kukoistaa ja se heijastuu kirkkaasti niin asiakkaisiin, kuin tulokseenkin. Välittämistä ja arvostusta ei kuitenkaan voi teeskennellä, sen on oltava aitoa.

Olen äärettömän ylpeä kuuluessani Paytrail-tiimiin. Olemme saaneet aikaiseksi hurjasti, olemme kehittyneet yksilöinä ja yhteisönä, ja sitä kautta pystyneet vaikuttamaan asiakkaittemme elämään positiivisesti. Meillä ei tarvitse "ottaa paikkaansa" tai tärkeillä kyynärpäät ojossa. Kunniaa ei kaivata itselle vaan porukalle.  Hierarkia on litteä kuin pannukakku ja jokainen hyväksytään omana itsenään. Tämä kaikki luo rennon ympäristön, ja vapauttaa uskomattoman paljon energiaa järkevämpiin asioihin. Pystymme todella taistelemaan yhteisten tavoitteiden puolesta. Emmekä ainoastaan pysty vaan haluamme taistella ja taistelemme.

Liite8A-Sakun-Paytrail-piirros.jpgYhteishenkeen käytetty aika maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin: Aika ei kulu turhaan politikointiin vaan voimme panostaa täysillä työhön. "Yhdessä mennään ja porukalla tehdään".  Se on todella mahtavaa ja ylpeys Paytrailista heijastuu myös kotiväestämme. Tämä näkyy esimerkiksi lastemme taideteoksissa :)

Muutama konkreettinen esimerkki viime vuodelta

Strategiaprojektit

Olemme syksyn aikana jakautuneet sekaryhmiin ja ryhmissä miettineet ideoita ison tavoitteemme saavuttamiseksi. Ryhmät saivat vapauden ideoida ja viedä asioita vapaasti eteenpäin, mikä vaati varmasti johdoltamme kovaa luottamusta.

Välissä olemme pitäneet muutamia demopäiviä. Useampi ryhmä sai vietyä ideansa toteutukseen saakka ja oli upeaa nähdä, kuinka osaamme tehdä tällaista ideoivaa ryhmätyötä tehokkaasti ja rohkeasti.

Tämäkään sujuva yhteistyö ei ole syntynyt itsestään vaan erilaisten workshopien ja strategiapäivien jatkumon seurauksena. Arvostamme toisiamme niin paljon, että uudet ideat otetaan tosissaan ja pystymme sitoutumaan yli tiimirajojen yhteiseen tavoitteeseen.

Kiittämisen kulttuurin vaaliminen

Halusimme myös vahvistaa kiittämisen kulttuuria. Kiitostahan meillä saa melkoisen hyvin, mutta tulimme siihen tulokseen, että kiittäminen ei saisi jäädä vain esimiesten vastuulle, vaan se kuuluu jokaisen työnkuvaan: onhan tuolla pienellä sanalla uskomattoman suuri merkitys.

Toteutimme ajatuksen ostamalla toimistolle ison kasan erilaisia herkkuja. Kuka tahansa voi hakea kiposta vaikkapa karkkipussin ja viedä sen kollegalleen kiitokseksi hyvin tehdystä työstä. Karkkien rinnalle on tiimiläisten toivomuksesta lisätty myös pähkinöitä, sipsejä, proteiinipatukoita ja -juomia sekä limsoja.

Kuppi on nyt tyhjennetty ja täytetty useita kertoja ja se on todettu toimivaksi: On hieno tunne, kun kollega tulee luoksesi tällaisen kiitoksen kanssa ja samalla kertoo, miksi sinua arvostaa. Liite3D-kannustuskarkit.jpg

leffapäivä

Sen lisäksi, että osaamme tehdä töitä yhdessä, viihdymme porukalla myös työn ulkopuolella. Meillä on toki ollut tänäkin vuonna perinteiset Paytrail-perhepäivät, pikkujoulut tuplaohjelmalla (äänestys illan sisällöstä tuotti tasapelin), urheilupäivä lajikokeiluineen ja turnauksineen sekä paljon muita iloisia tapahtumia.

Uusi idea oli leffapäivä. Ajattelimme ensin virkistää itseämme katsomalla leffan toimistolla, mutta varasimmekin leffateatterin, jossa pääsimme katsomaan uuden Bondin. Leffaan lähdettiin lounaan jälkeen ja saimme porukalla mainion alun viikonlopulle.

Liite9H-leffassa.jpg

Toiminnalliset kehityskeskustelut

Kehityskeskusteluja meillä on kahdesti vuodessa ja niihin panostetaan aikaa. Keskustelut ovat tärkeitä, mutta nyt mukaan ovat tulleet myös toiminnalliset kehityskeskustelut, mikä tarkoittaa, että esimies viedään vaikkapa tutustumaan tiimiläisen harrastukseen.

Tämä on varmasti lisännyt paitsi jännitystä esimiesten elämään, myös sitä, miten hyvin tunnemme toisemme. Ja se taas johtaa siihen, että otamme toisemme huomioon yhä paremmin ihmisinä: kokonaisuuksina, ei vain työkavereina.

Olen nyt ollut Paytrailissä toimitusjohtajana 3,5 vuotta. Viisikymppisenä on ehtinyt nähdä monia erilaisia työyhteisöjä. Aiemmista kokemuksista Paytrail erottuu edukseen erityisesti luottamuksen ja vastuun jakamisen osalta.

Poikkeuksetta Paytrailissä luotetaan kollegaan, esimieheen ja alaiseen. Tämä on mahdollistanut vastuun antamisen ja ottamisen organisaation kaikilla tasoilla. Näin kaikki tuntevat ansaitusti olevansa tärkeä osa yhteistä tekemistä.

Yhdessä oleminen niin työaikana kuin vapaa-aikana on luonut poikkeuksellisen läpimän ja mukavan yhteisön, jossa kaikki viihtyvät. Tämä on näkynyt myös vuodesta toiseen paranevina talouslukuina. Tämä on paras työpaikka, jossa olen työskennellyt.

Markus Laurio, CEO

Lue myös:

Great Place to Work: Olemme yksi Suomen parhaista työpaikoista

Paytrailin Lennu ehdolla vuoden nuoreksi menestyjäksi

Myyntijohtaja Itkonen paini Paytrailin sponssaamana Lastu ry:lle 469€ 

paytrail-icon Yleinen