Paytrail

Helsinki-Tallinna Race säästää vapaaehtoisten voimavaroja digitalisaatiolla

Suvi Tikkanen Kirjoittanut Suvi Tikkanen - 25.6.2018

helsinki-tallinna-race-digitalisaatio-paytrail

Suomen suurin avomeripurjehduskilpailu järjestetään elokuussa jo 26. kerran. Tämäkin tapahtuma järjestetään vapaaehtoisten voimilla. Yli 200 venekunnan kilpailu ja sen lähtötapahtuma ovat työläitä järjestää ja 70 vapaaehtoisella onkin kädet täynnä. Tätä helpotetaan digitalisaation mahdollisuuksilla.

Haastattelin tapahtuman järjestelyyn osallistuvaa Lauri Ilomäkeä. Lauri kertoo, että purjehduskilpailuja kehittämällä saadaan pursiseuran ydintoimintojen ympärille kiinnostusta. Nytkin tavoitellaan 3000-4000 hengen näkyvyyttä muun muassa Helsingin Eteläsataman lähtötapahtuman avulla.

Purjehduskilpailuissa testatattuja ratkaisuja seuran käyttöön

Kilpailuissa testataan sellaisia uusia tapoja toimia, jotka voidaan siirtää pursiseuran käyttöön. Tähän liittyy esimerkiksi hallinnon, ilmoittautumisprosessin, tietojen välittämisen, markkinoinnin ja maksuliikenteen digitalisointi.

Tällä hetkellä mm. ilmoittautuminen ja lisäpalveluiden, kuten ruokailun tai lisävarustehankinnan, hankkiminen osallistujaveneille tapahtuu verkossa. "Jos kilpailussa on 200 venettä ja ilmoittautumiset ja lisäpalveluiden myynti pitäisi tehdä manuaalisesti, työmäärä olisi moninkertainen", Lauri tuumaa.

Tuhansien transaktioiden virta työllistää

"Nämä samat transaktiot toimivat myös pursiseurassa. Lisäksi seuran maksuliikenne erilaisissa pienissä maksuissa pelaisi käyttäjän kannalta kätevästi aikaan ja paikkaan riippumattomasti jos se olisi verkossa", Lauri toteaa.

Seuralla on jäsenmaksuja, laiturimaksuja, avainpantteja, sekä seuran viirien ja lippujen myymistä. Vuoden kuluessa jäsen tekee Laurin mukaan 4-5 maksua ja kun seurassa on 150 venettä, tuloksena on tuhansien transaktioiden virta. "Yhtään palkattua henkilöä meillä ei ole ja siksi yksi tärkeä kehitystehtävämme onkin työvoiman säästäminen digistrategialla."

Yhdistyksissä kannattaisi Laurin mielestä kiinnittää huomiota asioiden digitalisoimiseen: "Laskutuksen ja muiden prosessien verkkoon viemiseen kannattaa satsata, sillä se helpottaa työtä valtavasti. Vapaaehtoiset huomaavat kyllä työkuorman kevenemisen ja jaksavat mukana pidempään."

Digitalisaatiolla veneilyharrastuksen aloitus helpottuu

Veneilyn toimiala kaipaa uusia harrastajia ja tekijöitä. Nuorten toimijoiden houkuttelu mukaan olisi tärkeää. "Investoinnit ovat kalliita, mutta esimerkiksi jakamistalouden ratkaisuilla, verkostoitumisella ja hyvillä digityökaluilla ja sosiaalisen median avulla madalletaan 20-40 vuotiaiden kynnystä liittyä mukaan", pohtii Lauri.

Toiminnan kehittäminen on haasteellista

Pulma yhdistyksissä on Laurin mukaan kehitysresurssien puute. "Puhetta on paljon, mutta kehitysresursseja on vaikea järjestää. Seurassa ollaan valveutuneita, mutta digitalisaatiota ei pystytä toteuttamaan niin nopeasti kuin haluaisimme." Lauri toivookin, että joku firma pystyisi tuotteistamaan seurojen tulotasolle sopivan palvelun, jolla autettaisiin digipuolen kehityksessä.

Muita kiinnostavia artikkeleja digitalisaation mahdollisuuksista

Netrauta.fi ja Taloon.com optimoivat myyntiä ja hallinnointia tekoälyn avulla

Kohti älykästä kaupunkia

Korkeasaari myy 20% lipuista verkossa

paytrail-icon Yleinen