Paytrail

Mitä verkkomaksuprosessi pitääkään sisällään?

Kai Korhonen Kirjoittanut Kai Korhonen - 22.9.2015

Paytrail_maksukulku


Kun kuluttaja tekee tilauksen verkkokaupassa, on maksuprosessissa mukana useampi toimija ja järjestelmä. Eri toimijat ja heidän roolinsa olivat itselleni täysin tuntemattomat ennen kuin aloitin työskentelyn Paytrailillä. Uskon, että monilla muillakin on sama tilanne, minkä takia päätin kertoa eri toimijoista ja heidän rooleistaan hieman tarkemmin.

Verkkokauppa

Verkkokaupassa kuluttajat tekevät ostokset, jotka sitten tallentuvat verkkokaupan taustajärjestelmään, jos sellainen on verkkokaupalla käytössä. Kun asiakas vahvistaa tilauksen, siirtyy hän maksutietojen kanssa verkkokaupasta meidän palveluumme. Verkkokaupan järjestelmä jää odottamaan kuittausta onnistuneesta maksusta.

Maksupalvelun käyttöönotto verkkokauppaan sujuu yleensä jollain seuraavista tavoista.

  • Maksupalvelu on valmiiksi integroitu alustaan
  • Maksumodulin voi ladata tai ostaa kolmannelta osapuolelta
  • Maksupalvelun voi integroida itse ohjelmoimalla

Maksupalvelu

Maksupalvelu, esimerkiksi Paytrail, vastaanottaa maksuun liittyvät tiedot verkkokaupasta, ja ohjaa kuluttajan hänen valitsemaansa maksutapaan. Tämä on yleensä pankki, korttimaksuprosessoija, tai lasku- ja osamaksupalvelu. Maksupalvelu ei suorita veloitusta, vaan välittää asiakkaan tilauksen yhteydessä luodun maksumääräyksen maksutapatarjoajalle.

Maksutapatarjoaja

Kun asiakas ohjautuu maksutapaan, tehdään ensin jonkinlainen tunnistautuminen, kuten pankkitunnukset tai korttitiedot. Maksutapatarjoaja hoitaa esimerkiksi pankkimaksussa tililtä kyseisen summan veloittamisen, ja siirtää asiakkaan takaisin maksupalvelun kautta verkkokauppaan.

Maksun suorittamisen jälkeen maksupalvelu ohjaa asiakkaan takaisin verkkokauppaan. Siellä maksu kuitataan onnistuneeksi myös verkkokaupan päähän, ja asiakkaalle näytetään yleensä jonkinlainen “kiitos tilauksesta” –sivu.

Prosessi ei siis ole erityisen monimutkainen, mutta tietämättömälle se saattaa vaikuttaa sekavalta. Toivottavasti tämä lyhyt selvitys antaa paremman kuvan verkkomaksuprosessin kokonaiskuvasta.

Kiinnostaako rahaliikenne tarkemmin?

Tutustu oppaaseemme "Näin raha liikkuu".

Lataa nyt

Lue myös

Maksuprosessin optimointi säästää asiakkaan mielenterveyttä

Jotta se hinta pompsahti...

Irtaudu verkkokaupan kuoleman tieltä

paytrail-icon Yleinen