Paytrail

Näin löydät apua koronakriisin selättämiseen

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 24.3.2020

Koronavirusepidemia muutti kaiken hetkessä – myös yrityksissä. Yrittäjä ei kuitenkaan ole hankalan tilanteen kanssa yksin. Apua ja tukea löytyy monesta suunnasta. Tämän artikkelin avulla pyrimme auttamaan sinua löytämään erilaisia tukimahdollisuuksia.

Yrittäjän tärkein edunvalvoja ja tukiverkko ovat yrittäjäjärjestöt ja -yhdistykset. Suomen Yrittäjät onkin laatinut laajan tietopaketin koronavirusepidemiasta ja sen kanssa selviämisestä. Usein kysytyt kysymykset antaa vastauksia tyypillisiin yrittäjien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Sivustolla on avattu esimerkiksi hallituksen 20.3. antamien linjausten vaikutuksia yritysten toimintaan. Käytännössä näillä ensivaiheen toimilla pyrittiin helpottamaan pääasiassa työnantajayritysten tilannetta niin, että ne voisivat selvitä kriisin yli irtisanomatta joukoittain työntekijöitään.

Oma pankki vastaa rahoituskysymyksiin

Akuutein ongelma monelle on luonnollisesti kassan kestävyys. Rahoituksen suhteen ensimmäinen kontakti on, kuten monella suulla todettua, oma pankki. Valtio ja Finnvera ovat luvanneet helpottaa ylimääräistä rahoitusta lainantakauksilla, minkä ansiosta pankit pystyvät palvelemaan asiakkaitaan normaalitilannetta joustavammin.

Suoriin maksuvaikeuksiin löytyy neuvonta-apua esimerkiksi ELY-keskuksilta.

Suorien rahoitusmekanismien lisäksi julkisuudessa on puhuttu esimerkiksi YEL-maksujen siirtämisestä väliaikaisesti valtiolle, arvonlisäverojen perimättä jättämisestä ja muista talouden tukitoimista, jotka helpottaisivat etenkin pienyrityksiä tilanteessa, jossa rahaa ei yksinkertaisesti ole. Näiden osalta kyse on kuitenkin toistaiseksi spekuloinnista.

Sen sijaan valtio ilmoitti ulottavansa työttömyysturvan koskemaan väliaikaisesti myös yrittäjiä. Tämä tarkoittaa, että päätoimisetkin yrittäjät voivat saada toteutuvien tulojen mukaan soviteltua työttömyysetuutta selviytyäkseen kriisin yli. Etuuden piiriin pääseminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista.

Uudet rahoitusvaihtoehdot

Oman pankin ja pankkien kautta toimivan Finnveran lisäksi on olemassa muutamia muita rahoitusväyliä.

Koronakriisistä erityisen voimakkaasti kärsivät alat on huomioitu Business Finlandin uudessa rahoitusmuodossa. Kaksivaiheisen rahoituksen tarkoitus on auttaa yrityksiä etsimään uusia liiketoimintoja ja ratkaisuja vanhojen kehittämiseksi. Ensivaiheen 10 000 euron rahoitus antaa mahdollisuuden ratkaisujen suunnitteluun ja toisen vaiheen enintään 100 000 euron suuruinen rahoitus niiden toteuttamiseen. Erityisesti rahoitus on tässä vaiheessa suunnattu matkailu- ja matkailupalvelualoille ja luovalle alalle, mutta myös muille toimijoille joihin virusepidemia on vaikuttanut suoraan. Business Finland ei myönnä rahoitusta suurille yrityksille eikä toiminimiyrityksille.

Maailmanlaajuisen pandemian aiheuttama pysäytys liiketoimintaan voi olla mahdollisuus yritykselle, jolla on suunnitelmia ja valmiutta toimintansa uudelleenorganisointiin ja kehittämiseen. Tämän tyyppiseen muutokseen kannustaa myös ELY-keskusten kehittämisavustus, jota keskukset voivat jakaa valtion lisätalousarvion ansiosta kaikkiaan 50 miljoonaa euroa. Ylimääräinen kehittämisavustus on tarkoitettu ensisijaisesti palvelualojen yrityksille.

Yrittäjän muita rahoituslähteitä on listattu Suomen Yrittäjien sivuilla.

 

paytrail-icon Yleinen