Paytrail

Peruspalikoiden pyörittelystä brändäämiseen - koontia eCommerce Helsinki 2018 -messuista

Saana Borgström Kirjoittanut Saana Borgström - 20.3.2018

 

Paytrail booth eCommerce Helsinki 2018-148180-edited.jpgVerkkokauppa-alan ihmiset ja vaikuttajat kohtasivat jälleen toisensa vuotuisilla eCommerce Helsinki -messuilla. Myös Paytrail oli tapahtumassa mukana pinkillä messuosastollaan.

Tapahtuma-alue koostui tänäkin vuonna kolmesta päälavasta, näytteilleasettajien osastoista sekä parista eri kohtaamisalueesta. Messut vedettiin aika samanlaisella tyylillä kuin viimekin vuosina, joten on ihan piristävää tietää, että ensi vuonna järjestäjät kokeilevat hieman uudenlaista konseptia. Ehkäpä siten paikalle saadaan vielä runsaampi kävijäjoukko. Tapahtuma kun tuntuu jossain määrin pienentyneen vuosi vuodelta.

Tämän vuoden messuista meille jäi mieleen kolme isompaa teemaa: verkkokaupan peruspalikat, kansainvälistyminen sekä analytiikan hyödyntäminen. Oman porukkamme aika meni mitä suurimmassa määrin omalla osastollamme, joten puheenvuoroja saimme kuunneltua vain hieman toisella korvalla. Nousivatko samat teemat esiin myös sinulle?

eCommerce Helsinki 2018.jpgKuva: Easy Fairs Finland

Onko suomalainen verkkokauppa edelleen peruspalikoiden pyörittelyä?

Tämä sama viesti on kuultu monta kertaa aiemminkin: suomalaisten verkkokauppojen yksi suurimmista kompastuskivistä on uskalluksen puute. Kaupan pyörittäminen herkästi menee peruspalikoiden pyörittelyssä sen sijaan, että kauppias keskittäisi arvokasta aikaansa kaupallisuutta lisääviin toimintoihin.

Messujen näytteilleasettajista ja puhujistakin varsin iso osa oli juuri verkkokaupan perustoimintojen mahdollistajia - etenkin logistiikka, maksaminen ja visuaalisuus oli tapahtumassa vahvasti esillä.

On kuitenkin väärin sanoa, että suomalainen verkkokauppa ei olisi kehittynyt tai saanut aikaiseksi kansainvälisiä menestystarinoita viime vuosien aikana. Etenkin Leevi Parsaman mukaansatempaavassa puheenvuorossa kuultiin loistavia esimerkkejä suomalaisista menestyjistä, kuten esimerkiksi Finnish Design Shop ja Finnish Baby Box.

Molemmat edellämainituista yrityksistä ovat saaneet hurjan nousukiidon keskittymällä muihin asioihin kuin peruspalikoiden tuijotteluun. Asiakaskokemus, datalla eli tiedolla johtaminen sekä onnistunut brändääminen ovat olleet näiden menestystarinoiden taustalla. Messuilijat olisivat varmasti mielellään kuulleet useampiakin puheenvuoroja näihin aiheisiin liittyen, etenkin kauppiaiden omakohtaisista kokemuksista - onnistumisista tai "päin metsään menoista".

Leevi Parsama eCommerce Helsinki 2018.jpgKuva: Easy Fairs Finland

Kansainvälinen menestys vaatii hyvin erottuvan brändin

Kansainvälistyminen on edelleenkin verkkokaupan ja verkkokauppiaiden ikuisuusaihe. Mikäli suomalainen kauppias haluaa rakentaa verkkokaupastaan todellisen menestystarinan, ei pelkkä Suomi riitä markkina-alueeksi.

Kansainvälistymistä lähestytään alan tapahtumissakin usein kohdemaiden tulliin, verotuksen ja lainsäädäntöön liittyen. Liekö se sitä suomalaista tunnollisuutta, että asiat halutaan tehdä varmasti oikein ja annettujen sääntöjen puitteissa.

Varsinaiset avaintekijät kansainvälistymiseen löytyvät kuitenkin asiakasymmärryksen ja brändin luomisen tiimoilta kuin eri maiden koukeroisia lakipykäliä tankkaamalla.

Messukansa pääsi kuuntelemaan kullanarvoista esimerkkiä brändin rakentamiseen - ja sen haasteisiin - liittyen muun muassa The Other Danish Guy:n perustajalta. Tämän yrityksen tarinaan kannattaakin ehdottomasti tutustua.

Rohkeus investoida kasvaa analytiikan avulla.

Maailmassa on jo muutaman vuoden ajan kohistu asiakasymmärryksen ja -kokemuksen tärkeydestä. Voittava asiakaskokemus syntyy asiakkaita kuuntelemalla ja heidän käyttäytymistään seuraamalla. Verkkokaupassa tämä tarkoittaa analytiikan jatkuvaa seurantaa.

Verkkokaupassa on se hyvä puoli, että esimerkiksi asiakaskokemusta parantavia investointeja ei todellakaan tarvitse tehdä sokkona tai pelkällä mututuntumalla. Analytiikkaa on kyllä saatavissa, mutta sitä vain pitää osata hakea ja lukea.

Analytiikan hyödyntämistä käsiteltiin tämän vuoden puheenvuoroissa etenkin ajoitukseen liittyen, niin digitaalisen asiakaspalvelun kuin markkinoinnin näkökulmasta. Valitettavasti emme ehtineet kuuntelemaan Case Intersportia, jonka aiheena oli analytiikan hyödyntäminen ja tiedon visualisointi yksiköiden päätöksentekoprosesseissa. 

Jos muuten jossain pääset kuuntelemaan messuillakin puhunutta professori Hannu Saarijärveä, niin häntä ehdottomasti kannattaa mennä kuuntelemaan asiakaskokemukseen liittyen.

Jaana Kurjenoja eCommerce Helsinki 2018.jpg

Ensi vuonna uudestaan

Kiitokset vielä kaikille messuosastollamme vierailleille henkilöille, niin vanhoille kuin uusillekin tutuille. Kiitokset myös tapahtuman järjestäneelle Easy Fairs:in henkilöstölle, muille näytteilleasettajille sekä tapahtuman puhujille.

Toivottavasti ensi vuonna paikalle saadaan entistä isompi osallistujajoukko, jotta pääsemme taas oppimaan uutta sekä jakamaan tietoa ja kokemuksia alan toimijoiden kesken. Markkinointi on elinehto paitsi verkkokaupassa, myös tapahtumissa. Siihen voimme varmasti kaikki osaltamme vaikuttaa ensi vuonna.

Tarkastuta oma verkkokauppasi

Jos sinulla meni ohi messuilla markkinoimamme verkkokaupan katsastus, kannattaa tilaisuuteen tarttua nyt. Olemme laittaneet pystyyn verkkokauppojen testaustalkoot, jossa ammattilaisemme tarkastavat verkkokauppasi perusrakennetta, luotettavuuskuvaa sekä ostoprosessia.

Testin jälkeen lähetämme sinulle napakan raportin, jonka pohjalta voit kehitää verkkokauppaasi ja siten lisätä myyntiäsi. Saat raportin käyttöösi maksutta. 

Tarkastuta verkkokauppasi!