Paytrail

#Ruokaaverkosta osa 4: Miksi Mukava päätti lopettaa?

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 7.9.2015

Mukava-lopettaa1

Mukavan ruokaverkkokauppa aukaisi ovensa kevään ja kesän taitteessa. Homma lähti käyntiin hyvällä draivilla, ihmiset olivat kiinnostuneita ja innostuneita. Päätimme kuitenkin heinä-ja elokuun vaihteessa ajaa Mukavan liiketoiminnan alas. Miksi niin nopeasti? Miksi emme odottaneet esimerkiksi jouluun asti?

Lähdimme alusta alkaen tekemään kaupastamme mahdollisimman kevyttä ja ketterää niin rakenteeltaan kuin prosesseiltaan. Saimme prosessit toimimaan hyvin, kuljetukset rullasivat ajallaan ja keräyksissä saimme kasaan yli sadankin euron ostokset jopa alle 10 minuutissa. Kaupan keskiostos nousi 70-80 euron tienoille.

Markkinointi oli yksi isoimpia ennakkoon askarruttaneita asioita, mutta tavoitimme ihmiset jopa odotettua paremmin. Nettisivuilla kävi 100-1500 ihmistä päivittäin. Toimitusalueella muutamilla sadoilla ovilla kiertäessämme 70% ihmisistä oli jo kuullut meistä yhdestä tai useammasta kanavasta. Kasvokkain saadun palautteen perusteella mielikuva Mukavasta oli pääosin hyvin positiivinen. Palaute palvelusta oli kautta linjan hyvää ja reklamointitapaukset pyrittiin ylipalvelemaan.

Jos kaikki oli näin ruusuista, niin missä sitten mätti? Asiakkaita ja tilauksia oli auttamattomasti liian vähän. Verkkokaupan konversioprosentti oli olematon (alle 0,1%) eikä ovillakiertokaan tuottanut tulosta. Emme tietenkään odottaneet homman räjähtävän heti, mutta odotimme selkeästi suurempia tilausmääriä tai ainakin niiden kasvua.

Selvittäessämme asiaa niin ovilla kuin jo olemassa olevilta asiakkailta, suurimmaksi esteeksi muodostuivat kuluttajatottumukset. Vaikka ihmisillä ei olisi kynnystä ajatukselle ruoan verkosta tilaamiselle, niin seuraava kynnys muodostuu suunnitelmallisuuden kohdalla.

Hävikkiä ehkäisevä 2 päivän toimitusaikamme ja tilausrytmiin pääsy olivat asiakkaille selkeä haaste. Suurimmalle osalle ihmisistä este on kuitenkin vanhan tavan muuttaminen ja lisäpalvelusta maksaminen. Meidän kokoisella kasvuyrityksellä paukut kuluttajatottumuksien muuttamiseen olivat vähäiset.

Homma olisi ollut mahdollista saada kannattamaan jossain vaiheessa ajan myötä. Reippaasti odotettua pidempi tappiollinen aika kuitenkin olisi vaatinut sen luokan jatkorahoituksen, että sen saamiselle ei ollut realistisia edellytyksiä oman selkänahan lisäksi. Sparrasimme tilannetta konkarisijoittajien kanssa ja tulimme siihen tulokseen, että ajamme toiminnan alas, kun sen vielä fiksusti pystyy tekemään.

Lähdimme tekemään nopeasti skaalautuvaa kasvuyritystä - tämä liiketoiminta ei ainakaan näin toteutettuna sitä ollut. Paljon olisi voinut varmasti tehdä toisin: aloittaa muuna ajankohtana, kasata isomman alkurahoituksen, markkinoida erilaisilla kärjillä ja niin edelleen. Jossitella voisi loputtomiin, jälkikäteen ollaan aina viisaampia. Kasvuyrittäjyys on nopean oppimisen laji ja tästä keissistä oppeja kertyi matkaan todella iso liuta.

Uskomme edelleen, että ruoan verkkokaupalla on tulevaisuutta. Sen aika ei vain ollut nyt - tässä kaupungissa, tällä toteutuksella.

 

Jussi-venalainen-mukava-ruokaJussi Venäläinen
Toimitusjohtaja
Mukava Ruoka Oy

Jussi osallistui Paytrailin kilpailuun ja jakaa nyt kokemuksiaan ruoan verkkokaupan arjesta vuoden ajan. Seuraa ruoan verkkokauppa Mukavan alkutaipaletta verkkokaupan perustamisesta lähtien.

Lue lisä Mukavan tarinasta

#Ruokaaverkosta osa 1: Mukavaa palapeliä rakentamassa

#Ruokaaverkosta osa 2: Miksi lähdimme ruokakauppiaiksi?

#Ruokaaverkosta osa 3: Uuden ajan kyläkauppa hyödyntää digimaailmaa, mutta elää reaalimaailmassa

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi