Kävimme toukokuussa jututtamassa asiakastamme sisustusnostalgia.fi:n yrittäjää Janitta Mertaniemeä. Nostalgialla on ollut kivijalkakauppa jo pitkään, mutta verkkokauppa perustettiin vasta reilut kolme vuotta sitten kivijalan markkinointikanavaksi. Ensimmäisen kuun myynti olikin vain 50 €, mutta myynti paukahti nopeasti odottamattoman korkealle tasolle, eikä tämä ole etenkään sisustusalan kaupalle itsestäänselvyys. Kasvu on jatkunut hyvänä. Tällä hetkellä myynnin osuus verkossa on noin 25 % kokonaismyynnistä.
Sisustusnostalgian verkkokaupan myynnin kasvu
"Verkon myyntiosuutta voisi varmasti kasvattaa 50 prosenttiin", Mertaniemi pohtii. Haasteina hän näkee lähinnä sen, ettei hänellä itsellään ole syvempää verkkokauppaosaamista, jolloin kaikenlaisten tuotteiden lisäämistä isompien muutosten tekeminen verkkokauppaan vaatii ulkoistamista. Ja ulkoistaminen on kallista.
Toinen haaste on ajanpuute. Yritys työllistää Janittan lisäksi yhden työntekijän. Kivijalka ja verkkokauppa hoidetaan samalla porukalla. "Aamulla tulostetaan tilaukset ja kerätään tavarat. Paketit viedään itse Postiin." Sama kahden hengen tehotiimi ottaa itse verkkokaupan tuotekuvat, lisää tuotteet verkkokauppaan ja tekee verkkokaupan markkinointia Facebookissa ja Pinterestissä, sekä kirjoittaa ja lähettää uutiskirjeitä.
Yrittäjää kuunnellessa hänen listaamiensa ideoiden runsas määrä ja hyvä laatu herättää ajatuksia. Osaamisen puute ei tunnu olevan minkäänlainen ongelma, vaan enemmänkin haasteeksi nousee resurssien puute.
Pienessä yrityksessä arki jyrää helposti kehittämisproggisten yli. Verkkokaupan pyörittäminen ei kuitenkaan koskaan riitä. Mikäli meinaa pysyä kovassa kilpailussa menestyjänä on myös kehittämiseen panostettava jatkuvasti.
Nostalgia myy hyvin ja pärjää kilpailussa, mutta toivon sydämestäni, että resursseja upeiden ideoiden toteuttamiseen ja sitä kautta myyntiosuuden kasvattamiseen löytyisi. Tähän pienten yrittäjien dilemmaan voisi yhteiskunnan tasollakin miettiä ratkaisua, mikäli suomalaisten verkkokauppojen kilpailukykyä halutaan aidosti tukea.
Muita inspiroivia tarinoita verkkokauppayrittäjyydestä ja verkkokaupasta
#Ruokaaverkosta osa 2: Miksi lähdimme ruokakauppiaiksi?
Minne menet, verkkokauppa?
Avoinmaaseutu.fi – avoimuuden ja pientilallisten puolesta verkossa
Kiinnostaako monikanavaisuus?
Lue oppaamme Monikanavaisuus, kuinka se rakennetaan?