Paytrail

Tiedote: Tuore verkkokauppatutkimus - suomalainen kuluttaja eroaa selvästi muiden pohjoismaiden verkko-ostajista

Suvi Tikkanen Kirjoittanut Suvi Tikkanen - 13.9.2017

Tiedote 13.9.2017

Verkkomaksuyhtiö Paytrail on toteuttanut niin ikään Nets-perheeseen kuuluvan Dibsin kanssa laajan tutkimuksen pohjoismaisten kuluttajien suhtautumisesta verkkokauppaan. Jo yli 10 vuoden ajan tehty vuosittainen tutkimus on toiminut merkittävänä tietolähteenä verkkokaupan tilanteesta Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Nyt ensimmäistä kertaa myös Suomi on mukana tutkimuksessa.

Pohjoismainen verkkokauppa kasvaa vauhdilla. Kuitenkin eri Pohjoismaiden välillä on selkeitä eroja esimerkiksi siinä, kuinka usein verkkokaupoista ostetaan, miten ostoksia maksetaan tai suositaanko kotimaisia vai ulkomaalaisia verkkokauppoja.

Lue koko Finnish e-commerce -raportti!

Suomalaiset ostavat harvemmin verkosta kuin naapurimme

Suomalaiset ostavat kolmen kuukauden aikajaksolla keskimäärin 5.51 kertaa verkkokaupoista, ruotsalaiset 6.97 kertaa, tanskalaiset 6.39 kertaa sekä norjalaiset 6.31 kertaa tutkimuksen mukaan. Ruotsi on Pohjoismaiden johtavin maa verkkokauppamarkkinan koon ollessa arviolta 11.4 miljardia. Tanskan markkina on kooltaan lähes yhtä suuri, 11.3 miljardia, Norja 10.9. miljardia ja Suomi 8.5 miljardia euroa.

Eniten ulkomaalaisista verkkokaupoista ostavat suomalaiset ja norjalaiset, joista yli puolet (54%) ostivat ulkomaalaisista verkkokaupoista viimeisen kolmen kuukauden aikana. Ruotsalaisista selkeästä vähemmän, 40 %, ja tanskalaisista 45 % asioivat muun kuin kotimaansa verkkokaupoissa.

Eniten eroja Pohjoismaiden välillä on maksutottumuksissa

Kaikista selkeimmät erot kuitenkin voinee havaita siinä, miten kuluttajat maksavat ostoksensa verkossa. Suomalaiset poikkeavat erittäin paljon muista pohjoismaalaisista, sillä 76 % meistä maksoi verkko-ostoksensa verkkopankin kautta. Seuraavaksi eniten maksettiin korteilla (56%) ja kolmanneksi useimmiten valittiin lasku (33%).

Ruotsissa kortit dominoivat verkkokaupoilla 83 prosentin osuudella. Seuraavaksi suosituimpia ovat lasku (49%) ja verkkopankki (48%). Norjalaisten maksutottumuksissa kortit pitävät selkeää ensimmäistä sijaa (85%), PayPalin ollessa toiseksi yleisin (43%) ja lasku (29%) kolmenneksi valituin tapa hoitaa ostokset verkkokaupan kassalla. Tanskan markkinoita hallitsee kaksi selkeää vaihtoehtoa, korttimaksut (94%) ja maassa vahvaan suosioon nopeasti kiivennyt MobilePay on jo 37 prosentin osuudella toiseksi käytetyin maksutapa.

Mobiililaitteiden käyttö ja mobiiliapplikaatiot trendaavat voimakkaasti

Kaikissa Pohjoismaissa vahva yhteinen piirre tutkimukseen vastanneiden mukaan oli mobiililaitteiden käytön nopea yleistyminen verkko-ostoksilla sekä mahdollisimman miellyttävän ostokokemuksen suosiminen. Suomalaisista viimeisen kolmen kuukauden aikana 40% oli ostanut verkkokaupoista mobiililaitteella, kun taas muissa Pohjoismaissa mobiilia oli suosinut jo yli puolet vastaajista.

Verkkoasioinnin siirtyminen mobiililaitteisiin johtaa myös tarpeeseen toteuttaa käyttäjäystävällisiä mobiiliapplikaatioita verkkokaupoista. Myös mobiilimaksutavoista kysyttäessä tietoisuus eri mobiilimaksuvaihtoehdoista on kasvanut merkittävästi vaikka niiden käyttö on vielä toistaiseksi verrattain vähäistä.

Lisätietoa ja yhteydenotot:

Lue koko Finnish e-commerce -raportti!

Markus Laurio, CEO, Paytrail, puhelin +358 40 840 3754, markus.laurio@paytrail.com

Suvi Tikkanen, markkinointijohtaja, Paytrail, puhelin +358 40 562 8283, suvi.tikkanen@paytrail.com


Tietoa Paytrailista

Paytrail on vuonna 2007 perustettu suomalainen maksupalveluntarjoaja. Yhtiö työllistää yli 50 asiantuntijaa ja sen pääpaikka on Jyväskylässä. Paytrail hoitaa yli 10 000 verkkokaupan/-palvelun maksuliikenteen. Paytrailin verkkomaksupalvelun avulla on ostettu tuotteita ja palveluita jo yli kymmenen miljardin euron arvosta. Paytrail kuuluu Nets-ryhmään.

paytrail-icon Mediatiedote