Terveisiä Emeet-tapahtumasta: tärkein anti koosteena!

avatar

Kirjoittanut Ville Karjalainen - 09 toukokuuta, 2017

emeet-nordic-tapahtuma-tarkeimmat-asiat-paytrail.jpg

Vierailimme kollegoitteni Johannes Kumpukosken ja Mikael Mäntylän kanssa Emeet Nordic -tapahtumassa 4.5. Tapahtuma tarjosi verkkokauppiaille oppia ja vertaistukea, ja meille kumppaneille valtavasti ymmärrystä asiakkaidemme arjesta. Ehkä jotain tapahtuman innostavuudesta kertoo se, että erään puheen jälkeen kollegani Mikael totesi, että hänkin haluaa olla verkokauppias. Koostin tähän tärkeimmät esille nousseet seikat.

Mikä on Emeet-tapahtuma?

Emeet kokosi kasaan pari sataa verkkokauppiasta. Alun puheenvuoron jälkeen päivä koostui erilaisista 45 minuutin sessioista, joihin sai omavalintaisesti osallistua. Sessioissa oli alustus tai puheenvuoro, jonka aiheesta sitten keskusteltiin yhdessä. Illalla vielä syötiin koko porukalla ja verkostoituminen jatkui vapaammissa merkeissä.

Tekniikka ei saa viedä verkkokauppiaan voimia

Yksi mielestäni tärkeimmistä esiin nousseista teemoista oli se, ettei tekniikka saisi viedä verkkokauppiaan voimia. Pahimmassa tapauksessa verkkokauppias ajaa itsensä loppuun hoitaessaan teknistä projektia ja yrittäessään rämpiä suossa, joka edellyttää teknistä ymmärrystä, tai ainakin vaatii valtavasti selvittelyä ja eri tahojen tekemisen koordinointia.

Verkkokauppiaan tehtävä ei ole olla projektipäällikkö tai koodari. Hänen tehtävänsä on kehittää liiketoimintaa. Tästä syystä on tärkeää, että esimerkiksi verkkokauppa-alustat ovat niin helppokäyttöisiä ja hyvin mietittyjä, että verkkokauppa saadaan helposti pystyyn ja että arjen pyöritys on teknisesti vaivatonta.

Verkkokaupan pystyttämiseen ja arjen pyöritykseen liittyvät myös hyvät, ajantasaiset integraatiot esimerkiksi maksu- ja logistiikkapalveluihin. Kauppiaan pitäisi voida vain näpätä yhteydet päälle, eikä joutua huolehtimaan integraatiosta tai sen päivityksestä arkityössään.

Teimmekin vasta verkkokauppa-alustoista kyselyn ja aivan samat asiat nousivat siinäkin esille. Kyselyn tulokset julkaistaan tällä viikolla.

Asiakasta kuunneltava jatkuvasti

Asiakkaan pitäminen keskiössä oli toinen vahvasti esille nouseva teema. Siitä kerrottiin mm. Finnish Baby Boxin puheenvuorossa. He aloittivat liiketoimintansa pystyttämällä verkkosivun, jossa oli tietoa äitiyspakkauksesta ja jossa he pyysivät laittamaan sähköpostiosoittensa, mikäli tällainen tuote kiinnostaisi. Ajatuksena oli, että jos 100 ilmoittaisi kiinnostuksensa kauppa lanseerattaisiin. Ja se lanseerattiin. Näin he testasivat markkinat ensin ja laittoivat liiketoiminnan pystyyn vasta, kun olivat saaneet viitteitä kysynnästä. Nyt he myyvät pakkauksia ympäri maailman mm. Japaniin ja Jenkkeihin. Heillä testaus jatkuu edelleen.

Kannattaakin ottaa asiakas keskiöön jo silloin, kun aletaan suunnitella liiketoimintaa, ei vasta sen jälkeen. Oma intohimo ei riitä, liiketoimintaa tehdään asiakkaille. Ja asiakkaat on syytä säilyttää keskiössä ihan koko ajan.

Katso Leevi Parsaman mainio webinaaritallenne "Asiakasymmärrys aidosti  keskiöön"!

Bulkkitavaralla ei maailmaa valloiteta - valitse tarkka niché

Kolmas vahvasti esillä ollut teema oli se, että pärjätäksemme verkkoliiketoiminnassa jättejä vastaan meidän on aivan turha yrittää myydä bulkkitavaraa. Painimme aivan eri liigassa kuin Alibabat ja Amazonit. Sen sijaan voimme varsin hyvin pärjätä globaalissa kilpailussa, kunhan keskitymme tarkkoihin niché-markkinoihin.

Verkon välityksellä löydämme tarkan joukkion, joka on levittäytynyt ympäri maailmaa. Kohdeyleisön maantieteellinen sijainti ei olekaan tärkeää vaan kiinnostuksen kohteet.

Ammattimainen ote verkkoliiketoimintaan

Neljäs esiin noussut teema oli verkkokaupan ammattimaistuminen Suomessa. Esimerkkinä globaalien supermyyntipäivien tulo ja se, miten niihin Suomessa nykyisin valmistaudutaan ja miten niitä hyödynnetään. Jimm'sin puheenvuorossa kerrottiin kuinka vielä pari vuotta sitten he tekivät inventaariota Black Fridayna. Ja nyt on todettava, että joku vuosi sitten myös meidän asiakaspalvelu oli Black Fridayn aikaan koulutuksessa. Tämä ei enää kävisi mitenkään kyseeseen (katso tilastot Black Fridayn 2016 myynnistä).

Jimm's (kuten mekin) otti opikseen ja viime vuonna he osasivat varautua Black Fridayn huippumyyntiin. He olivat tavarantoimittajien kanssa yhteyksissä ja varautuivat yhdessä siihen, että menekki olisi selkeästi normaalia korkeampaa. Pakkaamossa valmistauduttiin asettamalla paketteihin valmiiksi tiettyjä tuotteita, joiden tiedettiin myyvän reippaasti. Pakkauksiin oli sitten tilaussuman tullessa helppo nostaa muut tilatut asiat ja laittaa osoitetarrat kylkeen. Näin valtava tilausmäärä saatiin hoidettua asiakkaille normaalissa toimitusajassa varsin ammattimaisesti. Tämän lisäksi sesonkiin on nyt varustauduttu ostamalla domaineja kuten blackfriday2017.fi hyvissä ajoin kampanjointia varten.

Ensi vuoden Emeet-tapahtumaan

johannes-mikael-ville-paytrail-emeet-609003-edited.jpgSuosittelen lämpimästi Emeet Nordic -tapahtumaa aivan jokaiselle verkkokauppiaalle. Henki tapahtumassa oli todella positiivinen ja keskustelu vilkasta. Kun paikalla vielä oli varsinaisia alan konkareita oli sisältö todella laadukasta. Tällaiselle tapahtumalle, joka ei ole messut tuhansine standeineen, on todella tarvetta: Täällä verkkokauppa pääsee kehittymään vertaisoppimisen avulla yhä enemmän.

Jos todella haluat ottaa kaikki irti ensi vuoden tapahtumasta, kannattaa osallistua isommalla porukalla. Koska sessioita pyörii samaan aikaan useampia, on hyvä, jos yrityksestäsi voi osallistua useampi henkilö. Näin voitte jakautua useampiin sessioihin.

Kannattaa myös jäädä illalliselle. Koko päivä oli valtavan positiivinen ja verkostoituminen oli koko ajan helppoa, mutta onhan se vielä eri asia syödä hyvin yhdessä, jutella samalla ja nauttia ohjelmasta.

Katso webinaaritallenne siitä, miten menestyt maailmalla!

webinaari-leevi-parsama.pngMyös sinä voit olla globaali kauppias: myytpä mitä niche-tuotetta tahansa, maailmalta löytyy miljoona asiakasta, jotka fanittavat samaa asiaa. Nykyinen digi-infra tarjoaa ennennäkemättömän keinon näiden asiakkaiden tavoittamiseen, puhutaan D2C (Direct-To-Consumer) -markkinasta. Mutta menestymiselle on yksi ehdoton edellytys - asiakas pitää laittaa aidosti keskiöön kaikessa tekemisessä. Leevi Parsama piti aiheesta webinaarin, jonka tallenne on nyt katsottavissasi!

Katso tallenne

 

Topics: Yleinen


Viimeisimmät blogipostaukset

Sirkkatuotteita myyvä Entis: Lakimuutos ja ulkopuolinen rahoitus mahdollistanut volyymibisneksen kasvun

read more

4 vinkkiä verkkokaupan kasvuun

read more

Viherpeukalot on luonut toistuvasti nahkansa liiketoimintaympäristön muuttuessa

read more