Paytrail

Verkkokauppa näytteli leipomon koronakamppailussa valtavaa osaa

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 2.7.2020

SanFrancisco-2--81

Turkulaisleipomo MBakery onnistui löytämään uusia mahdollisuuksia ravintola-alaa erityisen kovaa purreen koronakriisin aikana. Leipomon pari vuotta vireillä ollut verkkokauppaprojekti sai maaliskuussa yhtäkkiä melkoisen buustin.

”Meidän onni oli, että homma oli viety tosi pitkälle jo ennen kriisiä. Tässä mittakaavassa, että kauppa on yhdistetty tuotannonohjausjärjestelmään, tämän toteuttaminen ei olisi ollut mitenkään mahdollista millään pika-aikataululla”, MBakeryn yrittäjä Mikko Hietala kertoo.

MBakery omistaa leipomon lisäksi kahvilat Piece of Cake ja Take the Cake sekä M Kitchen & Café -ravintolan. Verkkokaupan alkuperäinen tarkoitus oli palvella leipomon yritysasiakkaita, mutta koronakriisin aiheuttama äkillinen mullistus toikin asiakkaaksi ensisijaisesti kuluttajat.

”Verkkokaupan ja tuotannonohjauksen integraation idea on, ettei asiakkaan ja meidän leipureiden välissä ole välikättä, vaan kaupassa tehty tilaus menee suoraan leipomoon – ja toisaalta asiakas näkee reaaliaikaisesti mitä tuotteita hän saa heti. Kun korona toikin asiakkaiksi kuluttajat, jouduttiin muutamia aiemmin rakennettuja palikoita räätälöimään sopiviksi”, Hietala taustoittaa kehitysprosessia.

Verkkokauppa paikkasi sesongin menettämistä

MBakeryn verkkokauppa avattiin ennen vappua, minkä ansiosta leipomo pystyi myymään sen kautta äitienpäivä- ja vappubrunssit. Kevät vappuineen, äitienpäivineen ja valmistujaisineen on tyypillisesti konditoria-alan tärkeää sesonkia, jonka menetystä verkkokauppa onnistui paikkaamaan. Hietala arvelee, että koronakriisin aikana hyvin myyneet kakkubuffetit ja brunssit ovat tuotteita, joita verkkokauppaan ei olisi liitetty jos se olisi käynnistetty ennen kriisiä.

”Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, että missä tilanteessa oltaisiin jos ei olisi kauppaa saatu auki. Pakko myöntää etten olisi ikinä uskonut, kuinka suurta osaa se tulisi näyttelemään. Hetki oli paras mahdollinen, kun ihmisillä ei ollut mitään muuta kuin aikaa, ja tavalliseen kaupankäyntiin ei pystynyt eikä saanut ryhtyä. Se oli tälle kokonaisuudelle loistava yhdistelmä.”

Hietala on ollut erittäin tyytyväinen verkkokauppaan. Hänen mukaansa käytännössä 70-80 prosenttia myynnistä siirtyi sinne melkein välittömästi kaupan auettua.

Ostopolun pitää olla loppuun asti harkittu

Hienosti onnistunut verkkokauppaprojekti on avannut Hietalan silmät sille, mitkä asiat ovat verkkokaupan pullonkauloja. Ja toisaalta sille, miten ongelmat vältetään.

”Kaikessa pitäisi olla asiakaslähtöinen. Välillä tuntuu, että koodareita saa vähän opettaa näissä asioissa. He käyttävät mielellään hyödyksi sitä jos on valmiita koodinpätkiä, otetaan vaikka vahvistussähköposti: minkälainen ja -näköinen se on? Kokonaisuuden pitää olla loppuun asti mietitty ja käyttäjäpolku pitää käydä huolella läpi. Jokainen nappi ja yhdistelmä ja skenaario pitää käydä loppukäyttäjän silmin läpi ennen kuin mitään julkaistaan.”

”Olen oppinut, että nettikaupassa ei voi olla liikaa informaatiota. Tuotetieto ei voi olla vain että kakku 30 euroa – pitää ottaa huomioon kaikki ne kysymykset mitä asiakas voi kysyä. Onko erikoisruokavalio, sisältääkö pähkinää, kauanko kestää säilyä, miten pakataan, mitkä koot löytyy? Kun kaikki tieto on kaupassa tuotteen takana, sitä palvelemman teet kaupasta asiakkaalle ja sitä helpomman itsellesi. Silloin ei tarvitse vastata ylimääräisiin puheluihin.”

Hietala korostaa, että vaikka allergiat ja ruokavaliot ovat oma lukunsa, pätee hänen vinkkinsä millä tahansa kaupan alalla.

”On ihan sama myydäänkö ruokaa vai ongenvapoja, tiedon määrä ja laatu ratkaisee.”

Verkkokaupan rooli kasvaa jatkossa

Tulevaisuudessa verkkokaupalla on MBakeryn toiminnassa yhä suurempi rooli. Suunnitelmissa on tuotevalikoiman laajentaminen, informaation lisääminen entisestään.

”On yksinkertaista matematiikkaa, että tekemistä helpottaa ja ajankäyttöä tehostaa kun asiakkaat tilaavat yhä enemmän verkosta. Yksi mitä ei olla vielä otettu käyttöön on raaka-ainepuoli: me voidaan toimia raaka-ainetukkuna kuluttajien suuntaan, kun leipomon hyllyillä seisoo paljon sellaista tavaraa mitä kotileipurit eivät tavallisista ruokakaupoista saa”, Hietala havainnollistaa.

Ihan pelkkää ruusuilla tanssia verkkokaupan rakentaminen ei tietenkään ole ollut.

”Kyllähän mä olen yöunet menettänyt koodareiden kanssa moneen kertaan, ja he on varmaan vastaavasti ihan ahdistuneita, kun Hietala soittaa taas. Tuotetietojen syöttäminen oikein on oma, aikaa vievä hommansa, mutta se palvelee myöhemmin ihan törkeän paljon kun sen duunin tekee kerralla kunnolla.”

paytrail-icon Verkkokauppatarinoita