Paytrail

Verkkokauppa osaamishaasteena

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 19.5.2014

Mitä pitäisi osata, jotta maksavia asiakkaita kertyisi riittävästi? Miten IT taipuu rengiksi eikä muutu oikukkaaksi isännäksi? Mitä pitää hallita itse ja mitä voi ulkoistaa? Markkinoilla alustaratkaisuja on runsain mitoin tarjolla, mutta mikä on minun tarpeeseeni sopiva?

Tietotekniikalle liiketoimintaa ei ole mahdollista täysin ulkoistaa. Rutiinihommissa se on kuitenkin nopea. Varsinainen business on keksittävä itse: miten saisin asiakasvirran omaan kauppaani. Kun ryntäys tulee, niin onko kaikki silloin valmista: asiakas pitää näkemästään, löytää tarvitsemansa tuotteen ja tiedot, hinnan, toimitusehdot ja vielä lopuksi painaa osta-painiketta. Ostamisen pitää tuntua miellyttävältä, hallittavalta, turvalliselta ja helpolta. Kiitokseksi vielä peukkua päälle, niin kaveritkin tietävät.

Menestyksekäs liiketoiminta verkossa edellyttää monipuolista ja ajantasaista osaamista. Varsin iso kokonaisuus on hallittava, jotta asiakas kokisi tulevansa palvelluksi ja palaisi takaisin.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa verkon mahdollisuuksiin liiketoimintaympäristönä on ollut mahdollisuus syventyä jo verkkokaupan alkumetreiltä lähtien. Tietojenkäsittelyn tradenomin tutkinto rakentaa jo lähtökohdissaan web-osaamisen kivijalan. Kuuluvathan opintoihin ohjelmointi, järjestelmäinfrastruktuuri, sisällön ja ulkoasun kehittäminen. Tämä on hyvä lähtökohta verkkokaupan kokonaisuuden hallitsemiseksi.

Verkko on kuitenkin vain toimintaympäristö. Asiakkaat on otettava haltuun ja varsinainen liiketoiminta on suunniteltava kestävälle pohjalle. Web-liiketoiminnan projektiopinnoissa opiskelijat saavat ajantasaisen teoriapohjan markkinoinnista verkossa, verkkokauppa-alustoista, maksamisesta verkossa, verkkokaupan juridisista kysymyksistä ja logistiikasta sekä tilaustenhallinnasta. Opintojen toteutus yhteistyössä Jyväskylän alueella toimivien alan kärkiyritysten kanssa varmistaa asioiden ajantasaisuuden ja relevanssin. Asiakkaille toteutettujen projektien kautta tietojen soveltaminen tulee testatuksi.

Tietojenkäsittelyt tradenomiopiskelijat rakentavat business-ymmärrystä ja soveltamisosaamista IT-taitojen päälle. Vastaavasti liiketalouden opiskelijat perehtyvät samoihin asioihin vahvemman kaupallisen taustan pohjalta sekä nuorisoasteen että aikuisopinnoissa.

Verkkokauppa-asioiden oppimisen parissa on siinä mielessä palkitsevaa työskennellä, että varsinkin nuorisolla on asiasta jo runsaasti kokemuksia – hyviä ja huonoja – sekä mielipiteitä.

Kirjoittaja

Timo Bister, lehtori, JAMK

paytrail-icon Yleinen