Verkkokaupan trendit 2022

Pehmeät arvot peruskallioksi - lue verkkokaupan trendit 2022!

Skrollaa ja lue! Nuoli alas
Johdanto

Pehmeät arvot peruskallioksi

Uusi tilanne tulee vaikuttamaan verkkokauppojen liiketoimintaan kaikilla toimialoilla. Mutta miten – sitä kannattaa pysähtyä rauhassa miettimään.

Mitä tapahtuu, kun matkailu avautuu, ja ihmiset alkavat kuluttaa kodin laittamisen sijaan taas enemmän elämyksiin? Miten odotukset ovat muuttuneet, kun verkkokaupasta on tullut kiinteämpi osa ihan kaikkien arkea?

Näihin kysymyksiin pyrimme tarjoamaan sinulle vastauksia tässä vuoden 2022 verkkokaupan trendejä luotaavassa raportissa.

Ota penkistä kiinni ja katso, mitä ensi vuosi lupaa!

Viimeiset 1,5 vuotta on muuttanut ostotottumuksia enemmän kuin edellinen vuosikymmenen yhteensä. Verkkokaupassa muutos on tarkoittanut valtavaa kasvua ja kiinnostuksen lisääntymistä. Lähes jokainen yritys on löytänyt tiensä verkkokauppaan ja verkosta osataan ostaa jo oikeastaan mitä tahansa. 

Vuosi 2022 näyttää, miten verkkokaupan viime vuoden kasvu jatkuu. Se on varmaa, että yritykset tarvitsevat uusia keinoja säilyttääkseen yhteyden asiakkaidensa kanssa – löytyisikö vastaus esimerkiksi asiakkaan tunnekokemukseen panostamisesta? Muita pehmeisiin arvoihin nojaavia trendejä ovat vastuullisuuden merkityksen kasvu sekä saavutettavuus.

Asiantuntijat raportin takana

<< selaa vetämällä >>

Leevi Parsama

Verkkokaupan kummisetä, joka on viime vuosina kehittänyt voimakkaasti verkkokaupan koulutusta Suomessa. Toimii digitaalisen kaupan keskiössä. Ollut muun muassa määrittelemässä opetushallituksen kanssa verkkokaupan ammattitutkintoa sekä viemässä digitaalisen kaupan koulutusta yliopistoihin. Katsoo verkkokauppaa näköalapaikalta.

Leevi Parsama  //  Verkkokaupan kehittäjä

Nicolas-Fogelholm-transparent

Verkkokaupan moniottelija ja kasvuyrittäjä, joka aloitti uransa soittoäänien myynnillä. Tulos Helsinki -digitoimiston kautta päätynyt usein verkkokauppojen kasvukumppaniksi osakkaana, konsulttina ja hallitusammattilaisena. Vahvuutena useiden yritysten kasvupolun näkemisen kautta hankittu mahdollisuuksien ymmärtäminen.

Nicolas Fogelholm  //  Verkkokaupan hallitusammattilainen

Kimi-Timonen-transparent

Digitaaliseen kauppaan ja markkinointiin vuosia perehtynyt konsultti, jolla myös pitkä oma verkkokauppiaskokemus. Työskentelee Arvo Partnersilla markkinointiin liittyvän datan ja asiakaskokemuksen parissa. Työnkuva pyörii vahvasti verkko- ja monikanavaisen kaupan ympärillä.

Kimi Timonen  //  Teknologiajohtaja & co-founder Arvo Partners

Marko-Manninen-transparent

Myynnin ja luovan tekemisen mielellään yhdistävä, propellihatuksi itseään nimittävä uudistaja, joka kiinnostui verkkokaupasta jo opiskeluaikana. Luotsaa trampoliinikauppa Aconin myyntiä ja markkinointia yrityksen osakkaana ja varatoimitusjohtajana. Osoittanut miten pieni oululainen brändi viedään valloittamaan Pohjois-Amerikan markkinan.

Marko Manninen  //  Osakas ja myynti- ja markkinointijohtaja Acon

Joni-Rautanen-transparent

Digitaalisen liiketoiminnan asiantuntija, joka on viime vuodet keskittynyt digitaaliseen maksamiseen OP Ryhmässä, Checkout Finlandilla ja nykyisin Paytraililla. Seurannut verkkomaksamisen nopeaa muutosta ja pirstaloitumista keskeiseltä näköalapaikalta. Puhuu verkkomaksamisen asiakaskokemuksen kehittämisen puolesta.

Joni Rautanen  //  COO Paytrail

Verkkosivustojen saavutettavuuden asiantuntija, joka konsultoi, kouluttaa ja opastaa verkkopalveluiden tekijöitä esteettömien sivustojen rakentamisessa. Käyttää itse verkkokauppoja ahkerasti ruudunlukuohjelmalla ja omaa siten myös vahvan kokemuksellisen näkökulman suomalaisen verkkokaupan saavutettavuuteen.

Tapio Haanperä  //  Saavutettavuusasiantuntija

VERKKOKAUPAN TRENDIT 2022

Verkkokaupan-trendit-Verkkokaupan-2.0-taso-palauttaa-perusasioihin

1
Verkkokaupan
2.0. taso palauttaa
perusasioihin

Verkkokaupan-trendit-Data-omaan-haltuun-tukemaan-ostopolun-rakentamista

2
Data omaan haltuun
tukemaan ostopolun
rakentamista

Verkkokaupan-trendit-Vastuullisuus-konkretisoituu-merkityksellisina-tekoina

3
Vastuullisuus
konkretisoituu
merkityksellisinä
tekoina


Verkkokaupan-trendit-Asiakaskokemus-syntyy-kohtaamisesta-tunnetasolla

4
Asiakaskokemus
syntyy kohtaamisesta
tunnetasolla

Verkkokaupan-trendit-Kaikille-saavutettava-sivusto-ei-kaannyta-asiakkaita

5
Kaikille saavutettava
sivusto ei käännytä
asiakkaita

Verkkokaupan-trendit-Verkosta-ostamisen-muutos-vaikuttaa-maksutapoihin

6
Verkosta ostamisen
muutos vaikuttaa
maksutapoihin

1. Verkkokauppa 2.0 palauttaa perusasioihin

Odotukset ovat korkeammalla kuin kaksi vuotta sitten. Verkosta ostamisen arkipäiväistyminen pandemian ja kotiin keskittymisen vauhdittamana loi uuden tason perusvaatimuksille. Se mikä ennen riitti, ei enää kanna vuonna 2022.

Uusi normaali
Kilpailuetu
Asiakasymmärrys

2. Data itselle tukemaan ostopolkua

Digitaalisen kaupan pelikenttä tulee muuttumaan vuonna 2022 erityisesti markkinoinnin osalta. Yrityksen omassa halussa oleva data ja sisältömarkkinointi ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämmässä roolissa.

Asiakkaan ohjaaminen
Sisältömarkkinointi
Oma data
CASE ACON

Acon

Acon panostaa omalla datalla johtamiseen

Suoraan asiakkaille omasta verkkokaupasta myyvälle brändille laadukas asiakasdata on arvokkainta omaisuutta. Joku saattaa pitää pelkkään direct to consumer -strategiaan luottamista jopa riskinä, mutta trampoliinikauppa Aconille se on osoittautunut voittavaksi valinnaksi. Yksi kulmakivistä on ollut panostaa vahvasti omaan dataan ja sen systemaattiseen hyödyntämiseen.

- Myimme jossain vaiheessa hyvin tuotettamme Googlen Smart Shoppingilla, mutta samalla menetimme yhteyden asiakkaaseen. Asiakkaan kokemuksen ymmärtäminen ja sen kokonaisvaltainen johtaminen edellyttää kuitenkin tietoa kaikesta, mitä asiakas tekee brändin parissa, myynti- ja markkinointijohtaja Marko Manninen perustelee Aconin omaan dataan ja sen hallintaan keskittymistä.

Manninen uskoo pitkäjänteiseen, suunnitelmalliseen asiakaskokemuksen rakentamiseen pikavoittojen ja osaoptimoinnin sijaan. Siihen omat sisällöt ja niillä tehtävät testit tarjoavat parhaan näkymän.

-  Kun koko asiakkaan polku näkyy omasta datasta, on helpompi heti tunnistaa mikä toimii, mikä ei, ja täsmentää sen mukaan toimia ison suunnan sisällä. Yksittäiseen kanavaan keskittäessä ajautuu helposti siiloihin, ja kokonaiskuvan saaminen asiakkaasta hankaloituu.

Sen sijaan dataa systemaattisesti keräämällä ja analysoimalla kuva alkaa piirtyä ja ilman vähittäismyyjiä tai markkinapaikkoja suoraan asiakkaalle myyminenkin voi kantaa – Aconin tapauksessa lähes tuplaamaan liikevaihdon. 

3. Vastuullisuus konkretisoituu tekoina

Vastuullisuudesta on puhuttu pitkään, ja vuonna 2022 asiakkaat odottavat jo tekoja. Nuori sukupolvi on oppinut ostamaan tuotteen sijaan isompaa yhteistä merkitystä.

Vastuullisuus
Yhteinen merkitys
Kiertotalous vahvistuu

4. Asiakaskokemus syntyy kohtaamisesta

Asiakaskokemus on pohjimmiltaan tunnetason asia. Tämän oivaltaminen vahvistuu vuonna 2022. Asiakkaan kokemus syntyy ostopolulle osuvista kohtaamisista ja niiden herättämistä tunteista.

Tunnepolut
Tunneyhteys
Kokemuksellisuus
EXTRA 1

Epävarmuudesta
luottamukseen ulkomailta
ostamisessa

Verkkokaupan-trendit-2022_Nicolas_Fogelholm-colourVerkosta ostamisen arkipäiväistyminen on tutustuttanut yhä useamman suomalaisen myös ulkomaisiin verkkokauppoihin. 

- Kun sulkutilojen myötä lähes kaikki ostettiin yhtäkkiä verkosta ja osa tututummista kaupoista myi ei-oota, moni löysi itsensä Googlen avulla ensi kertaa saksalaiseen tai yhdysvaltalaiseen verkkokauppaan ja huomasi onnistuvansa ostamaan sujuvasti niistäkin, Nicolas Fogelholm kuvaa.

Suomalaiset ovat aiemmin suhtautuneet melko varovaisesti kotimaan rajojen ulkopuolelta ostamiseen. Vielä vuonna 2020 vain kolmannes suomalaisista kertoi Paytrailin teettämässä kyselyssä ostaneensa tuotteita ulkomailta. 

Fogelholm näkee, että positiivisten kokemusten myötä innostus on kuitenkin lisääntynyt, ja yhä useampi uskaltaa tehdä ostoja myös ulkomaisista verkkokaupoista.

- Hyvät kokemukset kansainvälisistä kaupoista ja luottamuksen vahvistuminen maksutapoihin ja kuljetusten toimivuuteen tulee näkymään Suomessa, hän ennakoi.

5. Saavutettava ei käännytä ketään

Yhdenvertaiset palvelut kaikille mahdollistava sivuston saavutettavuus tulee nousemaan osaksi verkkokaupan vastuullisuutta. Kehitystä vauhdittaa kesällä 2022 valmistuva esteettömyyslainsäädäntö.

Toimintarajoitteisten palveleminen
Saavutettavuus ohjaa
Saavutettavuuden osa-alueet

6. Muutos vaikuttaa maksutapoihin

Kun vuonna 2022 on enää taivas rajana sille, mitä voikaan ostaa ja myydä verkkokaupasta, myös maksutapoihin kohdistuu uusia vaatimuksia. Lasku tekee isojen verkko-ostojen lisääntyessä paluun Suomessakin.

Halutut maksutavat
Maksutavat ja asiakasymmärrys
Tietojen tallennus
EXTRA 2

Palvele maksutavoilla
jokaisen kohdemaan kuluttajaa

Verkkokaupan-trendit-maksutavat

Kun asiakkaat ympäri maailmaa innostuivat ostamaan uudenlaisia tuotteita verkosta, yhä useampi suomalainen verkkokauppa huomasi saaneensa lisää kansainvälisiä asiakkaita. Osalla kansainvälistyminen on ollut selkeä strategia, mutta osalle kv-myynnin osuuden kasvu on tullut positiivisena yllätyksenä, jota ei välttämättä aiemmin uskallettu nähdä mahdollisuutena.

Vuonna 2022 tullaankin todistamaan suomalaisten verkkokauppojen kansainvälistymisen buumi. Monella isollakin kotimaisella brändillä verkkokauppa on ollut enemmän näyteikkuna ja asiakkaat on ohjattu myymälään. Verkkokaupan arkipäiväistymisen myötä se on kuitenkin alettu nähdä bisneksenä ja erityisesti porttina kansainvälisille markkinoille. 

Kansainvälistymisestä haaveileva verkkokauppias ei voi tyytyä vain yleisiin maksutapoihin, vaan konversio edellyttää aina paikallisen markkinan ymmärtämistä. Yleisillä voi kokeilla, mutta tulokset tehdään lokalisoinnilla.

Kansainvälisille markkinoille tähyilevän verkkokaupan kannattaa muistaa päivittää ja lokalisoida myös maksutapavalikoimansa kohdemarkkinan mukaan. Jos suomalaiset suosivatkin verkkopankkimaksamista, esimerkiksi Saksassa iso osa käyttää sähköisiä lompakoita, Norjassa ja Tanskassa puolestaan käytetään maksamiseen korttia, kun taas Ruotsissa halutaan maksaa laskulla.

HOIDA NÄMÄ KUNTOON

Verkkokaupan pakolliset 2022

Kokosimme vielä lopuksi yhteen asiantuntijoiden ajatukset siitä, mitä pitää laittaa kuntoon viimeistään vuoden 2022 aikana, jos mielii pysyä vauhdissa mukana.

Pakolliset-kuvitus7. Mobiilimaksaminen ja tallennetulla kortilla maksaminen onnistuu

8. Asiakasymmärrys ulottuu tunnekäyttäytymisen ymmärtämisen tasolle asti 

9. Asiakkaan tarpeet ja kokemus tiedetään koko organisaatiossa

10. Sivusto on vähintään teknisesti kaikille saavutettava

11. Sisällöt ovat asiakasta ostamisessa auttavia ja kaikille selkeitä ja ymmärrettäviä 

12. Data tuottaa selkeää kokonaisnäkymää asiakkaan ostopolusta 

1. Bisnesidea on kirkas ja kaikki yrityksessä tietävät, miksi asiakkaat ostavat meiltä

2. Kilpailuetu on sanoitettu asiakkaalle merkitykselliseksi lupaukseksi 

3. Toiminta on fokusoitu 3-5 vuoden roadmapilla asiakkaan koko elinkaareen pikavoittojen sijaan

4. Johtaminen perustuu kokonaiskuvaan osaoptimoinnin sijaan

5. Markkinointi ymmärretään kasvun ajuriksi ja sen osaamiseen panostetaan 

6. Maksaminen on jokaiselle asiakkaalle saumatonta, nopeaa ja turvallista 

TYÖLISTA

Mihin keskitymme 2022?

Listasimme avuksesi raportista esiin nousseet kehittämisen mahdollisuudet vuoteen 2022. Mitkä resonoivat ja tuntuvat olennaisimmilta teillä? Voit käyttää oheista pohjaa suunnittelutyökaluna ja valita, mitä otatte työlistalle ja pistätte kuntoon tulevana vuonna.

Työlista

Etsitkö ratkaisua verkkomaksamiseen?

Etsitkö ratkaisua palvelusi maksuliikenteeseen? Laita meille viestiä, tai pirauta Peetulle 😊

Ota yhteyttä

Peetu Lintinen
Paytrail handle

Peetu Lintinen 
ePayment Sales Manager

040 736 5875
peetu@paytrail.com