Verkkokaupan trendit 2023

Miten epävarmat ajat muuttavat verkkokauppaa? Tutustu verkkokaupan asiantuntijoiden näkemyksiin tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista.

Skrollaa ja lue! Nuoli alas

Johdanto

Viime vuosien kestotrendi vastuullisuus jatkaa vahvistumistaan. Samalla kasvaa kuluttajien arvostus kotimaisuutta ja erottuvaa brändiä kohtaan. Näkyvätkö nämä yrityksesi arjessa – ja miten ne voisivat näkyä?

Ota tukeva asento ja sukella verkkokaupan trendeihin vuodelle 2023!

Nopeasta muutosvauhdista ja erilaisista epävarmuustekijöistä on tullut osa arkea 2020-luvulla. Muutosnopeuden vuoksi vuotta 2023 voi olla vaikea ennakoida. Muutostilanteista löytyy kuitenkin aina myös mahdollisuuksia – ja niihin olemme keskittyneet tässä raportissa.

Keskeistä uusien mahdollisuuksien löytämisessä on kuluttajien ostotottumusten tunnistaminen sekä asiakasdatan tehokkaampi hyödyntäminen. Millaista uutta liiketoimintaa nämä voisivat synnyttää? Entä ovatko oman liiketoiminnan peruspilarit kunnossa ja strategia kirkkaana mielessä?

Katsaukseen haastatellut asiantuntijat

<< selaa vetämällä >>

Markus Laurio

Suomalaisen maksunvälittäjä Paytrailin kapteeni. Seuraa verkkokaupan kehitystä aitiopaikalta. Monipuolinen tausta verkkokauppa-alalta. Vahva halu auttaa suomalaisia verkkokauppiaita menestymään ajantasaista tietoa tarjoamalla ja kauppiasosaamisen kehitystä tukemalla.

VINKKI ”Pidä huolta henkisestä suorituskyvystä ja kyvykkyydestä uudistua jatkuvasti.”

Markus Laurio  //  CEO – Paytrail

Tero Lausala

Jäsenyritystensä omistaman Suomalaisen Työn Liiton nokkamies. Tehtävänä vaikuttaa, että suomalaiset yritykset voivat hyvin ja menestyvät. Tiivis yhteys suomalaisiin verkkokauppiaisiin ja heidän tarpeisiinsa muun muassa verkkokauppakoulutuksen kautta.

VINKKI ”Ota verkkokaupalle kohdennettu Avainlippu avuksi viestimään suomalaisuudesta.”

Tero Lausala  //  Toimitusjohtaja – Suomalaisen Työn Liitto

Tytti Stranding

Taksi Helsingin ja Sanoman omistaman Valopilkun uudistuneen taksisovelluksen markkinoinnista ja viestinnästä vastaava. Uskoo sujuvan maksamisen ja käyttökokemuksen merkitykseen. Näkee selkeän viestinnän olevan tärkeää luottamuksen rakentamisessa.

VINKKI ”Karsi kaikki turha ostopolulta ja panosta selkeyteen.”

Tytti Stranding  //  Head of Marketing – Valopilkku

Aleksi Montonen

Myynnin ja markkinoinnin vetäjä Custobarilla, joka tarjoilee näppärästi dataa verkkokauppiaan käyttöön. Controllerinakin työskennellyt verkkokaupan kehittäjä, joka luottaa numeroiden ja niiden taustalla tapahtuvan ymmärtämisen voimaan. Oman asiakasdatan merkityksen puolestapuhuja.

VINKKI ”Analysoi kampanjoiden ostoja ja jatkojalosta ymmärtämästäsi seuraava yhteydenotto.”

Aleksi Montonen  //  Head of Business Development – Custobar

Leevi Parsama

Näköalapaikalta markkinaa seuraava verkkokaupan kummisetä. Toimii asiantuntijana Business Finlandin digitaalisen kaupan kasvuohjelmissa, joiden myötä tutustunut jo satoihin suomalaisiin verkkokauppoihin sekä vieraillut kansainvälisten jättien kotipesissä. Rakentaa parhaillaan vertaissparraukseen perustuvaa verkkokauppiaiden klubiverkostoa sekä kehittää toimialan koulutusta eri oppilaitoksissa.

VINKKI ”Käännä katse performance marketingista luovan suunnittelun, omaleimaisen sisällön ja datan yhdistämiseen.”

Leevi Parsama  //  Digitaalisen kaupan asiantuntija

Ossi Salo

Suomen suosituimman nettikirppiksen innovaattori. Ennen omaa yritystä toimi ison kansainvälisen verkkokaupan logistiikkapäällikkönä. Intohimoinen verkkokauppa­-alan kehittäjä. Oulun kaupungin ja Business Oulun verkkokauppiasklubin vetäjä ja vuoden 2021 Verkkokauppavaikuttajakisan kakkonen.

VINKKI ”Tunnista, mihin käytettävissä oleva raha nyt käytetään.”

Ossi Salo  //  CEO & Founder – Vähänkäytetty

Verkkokaupan trendit 2023

Epävarmuus haastaa keskittymään ytimeen

Epävarmuus haastaa
keskittymään ytimeen
--> 

Talouden notkahdus muuttaa ostotottumuksia

Talouden notkahdus
muuttaa ostotottumuksia

Oma data tiivistää suhdetta asiakkaaseen

Oma data tiivistää
suhdetta asiakkaaseen


Vastuullisuus osaksi liikeideaa

Vastuullisuus osaksi
liikeideaa

Kotimaisuus ja kasvollisuus kiinnostavat

Kotimaisuus ja kasvollisuus
kiinnostavat

Maksamisen helppous & turvallisuus halutaan samaan pakettiin

Maksamisen helppous &
turvallisuus halutaan
samaan pakettiin

Siirry trendeihin klikkaamalla ikonia --> 

1. Epävarmuus haastaa keskittymään ytimeen – miksi asiakkaat ostavat meiltä?

Nopeasta muutosvauhdista ja erilaisista epävarmuustekijöistä on tullut osa arkea. Pystyäkseen sopeutumaan verkkokaupan kannattaa valaa perustuksensa mahdollisimman kestäväksi.

Muutosnopeus kiihtyy
Kilpailuetu ja konsepti kirkkaaksi

2. Talouden notkahdus muuttaa ostotottumuksia – mihin kannattaa panostaa?

Vaikka käytettävissä oleva rahasumma pienenisi, ihmiset tekevät hankintoja edelleen. Verkkokauppias voi vahvistaa asemiaan selvittämällä, mihin kategorioihin ostot suuntautuvat ja panostaa erityisesti näihin.

Valikoimalla on väliä
Suosikkituotteet vaihtuvat
EXTRA 1

EXTRA: Kauppias, panosta
henkiseen suorituskykyyn

Maailman ja ympäristön epävarmuus saattaa helposti vallata myös mielen ja ajatukset aiheuttaen erilaisia stressituntemuksia. Stressitilassa ja ahdistuneena ajatus alkaa jumittaa, asiat näyttävät todellista pahemmilta ja ratkaisuja on vaikea nähdä.

Muuttuva maailma kriiseineen haastaa henkisten voimavarojen ja resilienssin vahvistamiseen. Resilienssi tarkoittaa ihmisen henkistä ja fysiologista joustavuutta ja kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin kuormittumatta liikaa. Se on yksi epävarmojen aikojen keskeisistä voimavaroista, josta jokaisen kannattaa huolehtia. Parhaiten resilienssistä voi huolehtia opettelemalla toimivat keinot purkaa keho ja mieli stressireaktiosta ja kertyneestä kuormituksesta takaisin lepotilaan. Näin stressi ja kuormitus eivät jää päälle. Purkamaton kuorma alkaa syödä kehon ja mielen voimavaroja, mikä heikentää myös resilienssiä.

Henkisessä suorituskyvyssä on ennen kaikkea kyse kyvystä palauttaa itsensä epävarmuudesta takaisin luottamukseen. Tämä on taito, johon kannattaa panostaa.

Vinkin tarjosi palautumisvalmentaja Ella Koota

3. Oma data tiivistää suhdetta asiakkaaseen – mitä asiakkaat odottavat?

Markkinointi kolmannen osapuolen alustoilla ei toimi enää vanhalla logiikalla. Muutoksen voi nähdä mahdollisuutena, sillä oma data ja sen tulkinta luovat yhteyden asiakkaaseen uudella tasolla.

Asiakasdatasta arvoa
Datan keräämisestä sen hyödyntämiseen

4. Vastuullisuus osaksi liikeideaa – mitä asiakkaat arvostavat?

Vastuullisuus on ollut mukana trendikartalla jo vuosia. Enää ei riitä puhe hiilijalanjäljestä, vaan koko toiminnan pohjan odotetaan olevan kestävä ja vastuullisuuden ohjaavan kaikkea toimintaa.

Vastuullisuus ohjaa toimintaa
Second handin vuosi
INFO 1

INFO: Sustainability Playbook

Business Finlandin Experience Commerce Finland -ohjelma on julkaissut verkkokauppiaiden käyttöön Sustainability Playbookin, joka auttamaan yrityksiä luomaan vastuullisuudesta itselleen pysyvää kilpailuetua. Työkirja tukee vastuullisuuden eri ulottuvuuksien kehittämisessä ja on vapaasti kaikkien yritysten hyödynnettävissä. 

CASE SECOND HAND

CASE: Yhä useammalle käytetty on jo ensisijainen

Second handin markkina kasvaa vauhdilla myös verkossa. Alan suomalainen edelläkävijä Vähänkäytetty.fi haastaa purkamaan uskomuksia kestävämmän kulutuskulttuurin tieltä.

Vuonna 2014 vertaiskauppaa käytiin verkossa lähinnä sosiaalisen median kirpputoriryhmissä. Kuluttajien välisen suoran kaupankäynnin mahdollistavia alustoja kuten Tori.fi, Airbnb tai Uber ei ollut tarjolla. Kansainvälisen verkkokaupan logistiikkapäällikkönä työskennellyt Ossi Salo seurasi vaimonsa Facebookissa tekemää lastenvaatekauppaa ja sai idean.

— Aloin pohtia, että eikö olisi helpompaa ostaa koko vaatekerta samasta paikasta sen sijaan, että haetaan parin euron paita yhdestä ja kympin haalari toisesta? Tällaista paikkaa ei kuulemma ollut, Vähänkäytetyn perustaja ja toimitusjohtaja Ossi Salo muistelee liikeidean syntyhetkiä.

Hyvä valikoima käytettyä helposti yhdestä verkkokaupasta

Syntyi Vähänkäytetty.fi, nettikirpputori, jossa asiakas voi hankkia tuotteita samalla kertaa useammalta myyjältä. Palvelun asiakkaiksi profiloituivat ne, jotka haluavat kierrättää käytettyjä vaatteita ja kodintavaroita, mutta tehdä sen mahdollisimman helposti ja turvallisesti.

— Myyjä voi lähettää kaikki tuotteet kerralla meille. Myyntikanavan lisäksi hoidamme myös rahaliikenteen myyjän ja ostajan välillä, jolloin huijatuksi tulemisen huoli poistuu molemmilta.

Nopeasti Vähänkäytetyssä huomattiin, että monelle käytetyn myyntiin laittamisen esteenä oli edelleen tuotteiden hinnoitteluun ja kuvaamiseen menevä aika. Palvelu laajeni Myy helposti -konseptilla, jossa Kirppismestarit hoitavat myyntiin laittamisen asiakkaan puolesta.

Käytettyyn liittynyt häpeäleima hälventynyt

Lähes kymmenen vuotta käytetyn tavaran kauppaa seurannut Salo näkee markkinan olevan huimassa kasvussa. Muutosta on jo pitkään ajanut kestävän kehityksen arvojen nousu, mutta yleinen epävarmuus ja talouden kiristyminen on osaltaan vauhdittanut kehitystä.

Asenteiden ja ostokäyttäytymisen muutoksen myötä käytetyn kauppa on kasvanut myös verkossa.

— Jos vielä hetki sitten käytettyä häpeiltiin, nykyään monelle erityisesti nuoremmalle käytetty on jo ensisijainen. Hämmästellään, miksi kukaan ostaisi uutta, sillä siihen turvaudutaan vain pakon edessä, jos esimerkiksi sopivaa kokoa ei löydy riittävän nopeasti käytettynä.

Alan edelläkävijänä Vähänkäytetty on tehnyt tietoista työtä vastuullisen kulutuskulttuurin esteiden raivaamisessa. Vaikka käytettyyn ei enää suomalaisten mielessä liity huonommuutta, osa käytettyyn lyödyistä negatiivista leimoista on sitkeässä.

— Käytetyn antamista lahjaksi saatetaan vieläkin empiä. Olemme kampanjoineet sen puolesta, että laadukas second hand kelpaa myös lahjapakettiin. Tähän suuntaan ollaan onneksi menossa, Salo toteaa.

5. Kotimaisuus ja kasvollisuus kiinnostavat – mistä brändisi rakentuu?

Vaikka verkosta ostaminen lisääntyy, ihmiset haluavat edelleen olla tekemisissä ihmisten kanssa ja kokea yhteyttä. Kasvojen ja paikallisuuden esiin tuominen voisi olla suomalaisen verkkokaupan kilpailuvaltti.

Kotimaisuus kiinnostaa
Kasvot ja tarinat esiin
INFO 2

INFO: Oma Avainlippu suomalaiselle verkkokaupalle

Avainlippu on tunnettu merkki, joka kertoo yrityksen ja tuotteen suomalaisuudesta. Merkin käyttö on ulotettu nyt myös verkkokauppaan. Avainlippumerkki verkkokaupan yhteydessä auttaa kauppiasta viestimään asiakkaille siitä, että verkkokaupan ylläpitäjä on suomalainen yritys, joka työllistää Suomessa.

Jotta verkkokauppa voi saada Avainlipun käyttöönsä, yrityksen pääkonttorin ja johdon tulee olla Suomessa, yrityksen tulee olla suomalaisessa omistuksessa ja palvelu on tuotettava Suomessa. Lisäksi verkkokaupan asiakaspalvelun ja varaston tulisi olla Suomessa ja toimitusten tulee tapahtua Suomesta käsin.

6. Maksamisen helppous & turvallisuus samaan pakettiin – mikä ratkaisee oston?

Kokemus maksamisen turvallisuudesta ja helppoudesta ohjaa vahvasti suomalaisten valintoja verkko­-ostoksilla. Näiden kahden perustarpeen yhdistämiseen sisältyy jopa uuden liiketoiminnan mahdollisuus.

Turvallisuus on tärkeää
Helppo maksaminen
EXTRA 2

Turvallinen sovellusmaksaminen palautti luottamuksen taksiin

— Vaikka tunnistautumisen tavoitteena on lisätä turvallisuutta, taksimatkojen suuruisissa summissa se hidastaa asiakkaiden mukaan liiaksi maksamista. Itse prosessiin turvallisuuden tunne tuleekin selvästi jo tunnetuista maksupalveluista.

Suomalaiset ovat ottaneet uudistetun Valopilkun omakseen. Yli puolet tilauksista maksetaan jo kiinteähintaisena sovelluksen välityksellä.

— Nykymuotoisen palvelun ydinajatus on ollut palauttaa ihmisten luottamus taksikyytiin. Turvalliselta tuntuva maksaminen ja äärettömän yksinkertainen prosessi ovat tässä avainasemassa, Stranding toteaa.

Valopilkku uudisti koko Suomen laajuisesti toimivan taksisovelluksensa täysin. Merkittävin muutos oli turvallisen maksamisen yhdistäminen taksin tilaukseen.

— Asiakkaat toivoivat mahdollisuutta maksaa saman tien sovelluksella. Olennaista oli helppouden ohella turvallisuuden tunteen lisääminen taksimaksuihin, kertoo Valopilkun Tytti Stranding.

Valopilkussa kyydin kiinteä hinta ilmoitetaan jo tilauksen yhteydessä asiakkaan ilmoittaman määränpään perusteella. Monen epävarmuus taksikyytiin liittyen hälvenee, kun hinta on kerrottu selkeästi ennakkoon.

Matkan voi maksaa joko sovelluksella tai käteisellä taksissa. Sovellukseen voi tallentaa useamman kortin, ja käytössä ovat myös MobilePay ja Apple Pay. Mobiililompakoita toivottiin vahvan tunnistautumisen välttämiseksi.

VINKIT

Vinkit verkkokauppiaalle vuoteen 2023

vinkit7. Panosta kerran ostaneisiin asiakkaisiin ja pyri tutustumaan heihin paremmin.

8. Pidä kassa kuivilla ja kunnossa karsimalla kiinteät kulut minimiin.

9. Tuo ihmiset ja tarina esiin, tarjoa mahdollisuus ostaa kasvolliselta ihmiseltä.

10. Avaa rehellisesti ja konkreettisesti, miten toimitte arjessa.

11. Tuo suomalaisuus ja sijaintinne selkeästi esiin.

12. Tee maksamisesta helpon lisäksi turvallisen tuntuista.

1. Tunnista, mikä on sitä pakollista, jota asiakkaat hankkivat tiukemmassakin tilanteessa.

2. Ole valmis sopeutumaan, uudistumaan ja oppimaan uusia tekemisen tapoja.

3. Pyri aidosti ymmärtämään, miksi asiakkaat ostavat, ja karsi rönsyt.

4. Investoi ja pyydä tarvittaessa apua kilpailuedun kirkastamiseen.

5. Satsaa siihen, mikä datasi perusteella vastaa asiakastarpeeseen juuri nyt.

6. Kerää tunnistettua asiakasdataa kaikista kanavista.

Etsitkö ratkaisua verkkomaksamiseen?

Etsitkö ratkaisua palvelusi maksuliikenteeseen? Laita meille viestiä, tai pirauta Peetulle 😊

Ota yhteyttä

Peetu Lintinen
Paytrail handle

Peetu Lintinen 
ePayment Sales Manager

040 736 5875
peetu@paytrail.com