Verkkokaupan trendit 2023
Miten epävarmat ajat muuttavat verkkokauppaa? Tutustu verkkokaupan asiantuntijoiden näkemyksiin tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista.

Johdanto
Viime vuosien kestotrendi vastuullisuus jatkaa vahvistumistaan. Samalla kasvaa kuluttajien arvostus kotimaisuutta ja erottuvaa brändiä kohtaan. Näkyvätkö nämä yrityksesi arjessa – ja miten ne voisivat näkyä?
Ota tukeva asento ja sukella verkkokaupan trendeihin vuodelle 2023!
Nopeasta muutosvauhdista ja erilaisista epävarmuustekijöistä on tullut osa arkea 2020-luvulla. Muutosnopeuden vuoksi vuotta 2023 voi olla vaikea ennakoida. Muutostilanteista löytyy kuitenkin aina myös mahdollisuuksia – ja niihin olemme keskittyneet tässä raportissa.
Keskeistä uusien mahdollisuuksien löytämisessä on kuluttajien ostotottumusten tunnistaminen sekä asiakasdatan tehokkaampi hyödyntäminen. Millaista uutta liiketoimintaa nämä voisivat synnyttää? Entä ovatko oman liiketoiminnan peruspilarit kunnossa ja strategia kirkkaana mielessä?
Katsaukseen haastatellut asiantuntijat
<< selaa vetämällä >>

Suomalaisen maksunvälittäjä Paytrailin kapteeni. Seuraa verkkokaupan kehitystä aitiopaikalta. Monipuolinen tausta verkkokauppa-alalta. Vahva halu auttaa suomalaisia verkkokauppiaita menestymään ajantasaista tietoa tarjoamalla ja kauppiasosaamisen kehitystä tukemalla.
VINKKI ”Pidä huolta henkisestä suorituskyvystä ja kyvykkyydestä uudistua jatkuvasti.”
Markus Laurio // CEO – Paytrail

Jäsenyritystensä omistaman Suomalaisen Työn Liiton nokkamies. Tehtävänä vaikuttaa, että suomalaiset yritykset voivat hyvin ja menestyvät. Tiivis yhteys suomalaisiin verkkokauppiaisiin ja heidän tarpeisiinsa muun muassa verkkokauppakoulutuksen kautta.
VINKKI ”Ota verkkokaupalle kohdennettu Avainlippu avuksi viestimään suomalaisuudesta.”
Tero Lausala // Toimitusjohtaja – Suomalaisen Työn Liitto

Taksi Helsingin ja Sanoman omistaman Valopilkun uudistuneen taksisovelluksen markkinoinnista ja viestinnästä vastaava. Uskoo sujuvan maksamisen ja käyttökokemuksen merkitykseen. Näkee selkeän viestinnän olevan tärkeää luottamuksen rakentamisessa.
VINKKI ”Karsi kaikki turha ostopolulta ja panosta selkeyteen.”
Tytti Stranding // Head of Marketing – Valopilkku

Myynnin ja markkinoinnin vetäjä Custobarilla, joka tarjoilee näppärästi dataa verkkokauppiaan käyttöön. Controllerinakin työskennellyt verkkokaupan kehittäjä, joka luottaa numeroiden ja niiden taustalla tapahtuvan ymmärtämisen voimaan. Oman asiakasdatan merkityksen puolestapuhuja.
VINKKI ”Analysoi kampanjoiden ostoja ja jatkojalosta ymmärtämästäsi seuraava yhteydenotto.”
Aleksi Montonen // Head of Business Development – Custobar

Näköalapaikalta markkinaa seuraava verkkokaupan kummisetä. Toimii asiantuntijana Business Finlandin digitaalisen kaupan kasvuohjelmissa, joiden myötä tutustunut jo satoihin suomalaisiin verkkokauppoihin sekä vieraillut kansainvälisten jättien kotipesissä. Rakentaa parhaillaan vertaissparraukseen perustuvaa verkkokauppiaiden klubiverkostoa sekä kehittää toimialan koulutusta eri oppilaitoksissa.
VINKKI ”Käännä katse performance marketingista luovan suunnittelun, omaleimaisen sisällön ja datan yhdistämiseen.”
Leevi Parsama // Digitaalisen kaupan asiantuntija

Suomen suosituimman nettikirppiksen innovaattori. Ennen omaa yritystä toimi ison kansainvälisen verkkokaupan logistiikkapäällikkönä. Intohimoinen verkkokauppa-alan kehittäjä. Oulun kaupungin ja Business Oulun verkkokauppiasklubin vetäjä ja vuoden 2021 Verkkokauppavaikuttajakisan kakkonen.
VINKKI ”Tunnista, mihin käytettävissä oleva raha nyt käytetään.”
Ossi Salo // CEO & Founder – Vähänkäytetty
Epävarmuus haastaa
keskittymään ytimeen
-->
Siirry trendeihin klikkaamalla ikonia -->
1. Epävarmuus haastaa keskittymään ytimeen – miksi asiakkaat ostavat meiltä?
Nopeasta muutosvauhdista ja erilaisista epävarmuustekijöistä on tullut osa arkea. Pystyäkseen sopeutumaan verkkokaupan kannattaa valaa perustuksensa mahdollisimman kestäväksi.
Muutosnopeus kiihtyy
Muutosnopeuden on ennustettu kiihtyvän 2020-luvulla, ja viime vuodet ovat vahvistaneet vankan perustan merkitystä liiketoiminnalle. Maailmantilanteen epävarmuuksien vuoksi vuotta 2023 voi tuntua vaikealta ennakoida. Jos kauas on haastava nähdä, kannattaa keskittyä siihen, mitä pystyy näkemään. Tärkeintä on kirkastaa verkkokaupan liikeidea ja erottumistekijät: miksi kauppa on olemassa ja mikä houkuttelee asiakkaat sinne. Epävarmuuden kokemusta voikin pienentää selkeyttämällä omaa ymmärrystään siitä tiedosta, jota on saatavilla.
Monen verkkokauppiaan toiminnan keskiössä tulee olemaan oman ja yrityksen toimintakyvyn säilyttäminen. Se onnistuu parhaiten keskittymällä olennaiseen, ottamalla kaikkien osaaminen avuksi ja kiinnittämällä huomio siihen, mihin pystyy itse vaikuttamaan.
Kilpailuetu ja konsepti kirkkaaksi
Strateginen osaaminen korostuu epävarmoina aikoina. Jos tähän asti on pärjännyt hyvällä idealla ja perustekemisellä, kriisit laittavat kauppiasosaamisen puntariin. Toimintaa on pystyttävä sopeuttamaan nopeasti markkinan mukana. Vuosi 2023 pysäyttää verkkokauppiaat keskeisten strategisten kysymysten äärelle: miksi asiakkaat ostavat meiltä, miten asiakkaiden tarpeet muuttuvat, mihin kannattaa panostaa juuri nyt ja mistä voimme luopua?
Resurssit on tärkeää kohdentaa oikein. Moni verkkokauppias onkin jo siirtänyt merkittävän osan kuluistaan helpommin sopeutettaviksi muuttuviksi kuluiksi – esimerkiksi kumppanuuksia vahvistamalla. Kiinteiden kulujen keventäminen tulee varmasti kiihtymään vuonna 2023. Samoin rekrytoinnista ja osaamisen kehittämisestä tulee entistä strategisempaa.
Poikkeustilanteet ovat aina myös mahdollisuuksia. Ehkä ytimen tarkastelu paljastaakin jotain ihan uutta, joka on jäänyt tyyninä aikoina näkemättä? Tai ehkä fokusointi auttaa karsimaan turhia rönsyjä, jotka ovat tarttuneet matkaan huomaamatta. Verkkokauppamarkkina tulee kasvamaan myös jatkossa. Tulevana vuonna vahvoilla ovat verkkokaupat, jotka ovat kirkastaneet konseptinsa ja selkeyttäneet visionsa.
”Oman kokemuksen mukaan epävarmoista ajoista selvitään parhaiten toimimalla yhdessä. Kauppiaan ei kannata jäädä yksin, vaan keskustella mahdollisuuksista ja skenaarioista yhdessä koko porukan kanssa. Ihmisiltä voi tulla vaikka mitä luovia ideoita. Jos tuttavapiirissä on yrittäjiä, jotka ovat päihittäneet haasteita, heiltä voi hakea tukea ja näkökulmaa, miten vaikeuksista on aiemminkin selvitty voittajina."
Markus Laurio, CEO, Paytrail
2. Talouden notkahdus muuttaa ostotottumuksia – mihin kannattaa panostaa?
Vaikka käytettävissä oleva rahasumma pienenisi, ihmiset tekevät hankintoja edelleen. Verkkokauppias voi vahvistaa asemiaan selvittämällä, mihin kategorioihin ostot suuntautuvat ja panostaa erityisesti näihin.
Valikoimalla on väliä
Monen kuluttajan ja yrityksen taloudellinen tilanne vaikuttaa tiukentuvan. Silti asiantuntijat eivät usko kaupan hiipuvan samoin kuin perinteisissä talouden notkahduksissa, vaan ennemmin siirtyvän uusiin kategorioihin. Vuonna 2023 verkkokaupan kannattaa pohjata valikoimasuunnittelunsa ja markkinointinsa ymmärrykseen siitä, mitä asiakkaat pitävät tarpeellisena tässä ajassa. Ei-välttämättömiä hankintoja tai isompia investointeja halutaan ehkä lykätä, mutta mitä priorisoidaan?
Taloudellinen tilanne myös vaihtelee eri markkinoilla. Inflaatio ei esimerkiksi ole vaikuttanut ostovoimaan Yhdysvalloissa yhtä paljon kuin Euroopassa. Kansainvälisille markkinoille suuntautuneet verkkokaupat saattavatkin hyötyä tulevana vuonna laajasta asiakaspohjastaan.
Suosikkituotteet vaihtuvat
Koronatoimien aiheuttamassa ostokäyttäytymisen muutoksessa parhaiten pärjäsivät ne verkkokaupat, jotka nopeimmin sopeuttivat tarjontansa uuteen tilanteeseen ja keskittyivät kotoilutuotteisiin tai etänä osallistumisen palveluihin. Vastaavasti vuonna 2023 pärjäävät varmimmin ne, jotka onnistuvat sopeuttamaan valikoimansa ja palvelunsa muuttuviin tarpeisiin.
Muutoksissa ja myllerryksissä olemassa olevan asiakaskunnan arvo korostuu. Heistä verkkokaupalla on jo dataa, josta pystyy selvittämään, mikä kiinnostaa juuri nyt. Vuonna 2023 tärkeää on varmistaa, että oma valikoima ja asiakaskokemus saavat asiakkaat tekemään ostonsa jatkossakin meillä. Säännöllisesti ostavat, palveluun tai tuotteisiin sitoutuneet asiakkaat tulevat olemaan monen verkkokaupan tärkein voimavara.
Nyt jos koskaan kannattaa varmistaa pysyvänsä perillä asiakkaiden mielenliikkeistä ja arvostusten muutoksista. Tiedätkö, miten maailmantilanteet ovat vaikuttaneet parhaisiin asiakkaisiisi? Mihin he aikovat käyttää rahaa tulevana vuonna ja mitä jättää hankkimatta? Asiakaskyselyiden ja muiden suorien tiedonhankintakeinojen merkitys tuleekin varmasti kasvamaan.
”Yritysten on nyt löydettävä brändinsä ja kilpailuetunsa uudelleen. Moni on pärjännyt tyydyttävällä suorituksella tähän asti. Ensi vuosi haastaa jokaisen verkkokaupan uudistamaan itsensä. Kansainväliseen kauppaan ajoissa lähteneet hyötyvät nyt siitä, että ovat laajentaneet asiakaspohjaansa useammille markkinoille."
Leevi Parsama, Digitaalisen kaupan asiantuntija
EXTRA: Kauppias, panosta
henkiseen suorituskykyynMaailman ja ympäristön epävarmuus saattaa helposti vallata myös mielen ja ajatukset aiheuttaen erilaisia stressituntemuksia. Stressitilassa ja ahdistuneena ajatus alkaa jumittaa, asiat näyttävät todellista pahemmilta ja ratkaisuja on vaikea nähdä.
Muuttuva maailma kriiseineen haastaa henkisten voimavarojen ja resilienssin vahvistamiseen. Resilienssi tarkoittaa ihmisen henkistä ja fysiologista joustavuutta ja kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin kuormittumatta liikaa. Se on yksi epävarmojen aikojen keskeisistä voimavaroista, josta jokaisen kannattaa huolehtia. Parhaiten resilienssistä voi huolehtia opettelemalla toimivat keinot purkaa keho ja mieli stressireaktiosta ja kertyneestä kuormituksesta takaisin lepotilaan. Näin stressi ja kuormitus eivät jää päälle. Purkamaton kuorma alkaa syödä kehon ja mielen voimavaroja, mikä heikentää myös resilienssiä.
Henkisessä suorituskyvyssä on ennen kaikkea kyse kyvystä palauttaa itsensä epävarmuudesta takaisin luottamukseen. Tämä on taito, johon kannattaa panostaa.
Vinkin tarjosi palautumisvalmentaja Ella Koota
3. Oma data tiivistää suhdetta asiakkaaseen – mitä asiakkaat odottavat?
Markkinointi kolmannen osapuolen alustoilla ei toimi enää vanhalla logiikalla. Muutoksen voi nähdä mahdollisuutena, sillä oma data ja sen tulkinta luovat yhteyden asiakkaaseen uudella tasolla.
Asiakasdatasta arvoa
Kun kolmannen osapuolen evästeiden käyttömahdollisuudet heikkenevät, yhä useampi verkkokauppa on havahtunut oman laadukkaan asiakasdatan merkitykseen. Suomalaisten verkkokauppojen markkinointikyvykkyyden näkökulmasta muutos on ollut positiivinen, sillä monet ovat heränneet kohdentamaan asiakasviestintäänsä entistä laajemmin omista kanavista hankitun tiedon pohjalta. Kehitys tulee vahvistumaan vuonna 2023.
Haastavassa markkinatilanteessa ajantasainen asiakastieto ja luova markkinointitaito ovat osaamista, johon kannattaa satsata. Monet kansainväliset toimijat ovat treenanneet asiakastiedon maksimaalista hyödyntämistä jo vuosia. Parhaiten tulevaisuudessa pärjännevät ne verkkokaupat, jotka kykenevät valjastamaan kertyvän asiakastiedon myyntinsä tueksi.
Loikka datan keräämisestä datan hyödyntämiseen
Dataa kertyy niin asiakkaan ostosmatkasta, uutiskirjeisiin reagoinnista kuin erilaisista kilpailuista tai kantaasiakkuusohjelmista. Monella verkkokaupalla tietoa on enemmän kuin mihin sitä käytetään. Tulevalta vuodelta voi odottaa dataloikkaa oman asiakastiedon keräämisestä sen kaupalliseen hyödyntämiseen, kun verkkokauppiaat kiinnostuvat markkinatilanteen haastamina analysoimaan dataansa. Suurimman mahdollisuuden oma data tarjoaa, kun sitä hyödynnetään viestien kohdentamiseen myös kolmannen osapuolen mainoskanavissa.
Lopulta asiakassuhteen tiivistämisessä on kyse tunnesiteen vahvistamisesta. Yksinkertaisimmillaan riittää, että asiakas kokee, että hänestä välitetään ja häntä halutaan aidosti auttaa. Miten voisit aiemman tiedon perusteella osoittaa asiakkaalle, että ymmärrät häntä ja pystyt tarjoamaan juuri sitä, mitä hän nyt tarvitsee? Entä oletko perannut, ketkä osallistuivat tiettyyn kilpailuun? Heitä luultavasti kiinnostaa kyseinen kategoria. Tulevana vuonna yhteydenpito tiedossa olevaan asiakaskuntaan tiivistyykin merkittävästi.
”Tunnesiteen luominen onnistuu parhaiten oman palvelun monipuolisen datan avulla. Olennaisinta on ymmärtää, miksi asiakas ostaa tiettyjä tuotteita, mihin tarpeeseen hän ostaa ja miksi juuri meiltä. Tämän ymmärryksen kirkastuttua voi lähteä varmistamaan, että kokemus ja tunne säilyvät kaikessa yhteydenpidossa."
Aleksi Montonen, Head of Business Development, Custobar
4. Vastuullisuus osaksi liikeideaa – mitä asiakkaat arvostavat?
Vastuullisuus on ollut mukana trendikartalla jo vuosia. Enää ei riitä puhe hiilijalanjäljestä, vaan koko toiminnan pohjan odotetaan olevan kestävä ja vastuullisuuden ohjaavan kaikkea toimintaa.
Vastuullisuus ohjaa toimintaa
Yhä useampi haluaa ostaa vastuullisesti ja varmistaa, että omat ostopäätökset ovat kaikilta osin ekologisia, eettisiä ja kestäviä. Kun vastuullisuus on kiinteä osa verkkokaupan arvomaailmaa ja ohjaa toimintaa myös haastavampina aikoina, asiakas voi asioida huoletta näkemättä vaivaa jokaisen tuotteen taustojen selvittämiseen.
Tulevaisuudessa vastuullinen ostaminen mielletään osaksi kaikkia arkisia valintoja, eikä vastuullisuutta osteta erikseen. Perustarpeet hankitaan mieluiten sieltä, mistä ne saa paitsi helposti ja turvallisesti, myös vastuullisesti. Todellinen kilpailuetu vastuullisuudesta muodostuu, kun verkkokaupan koetaan olevan sydämeltään vastuullinen, eikä vain kompensoivan tuottamiaan päästöjä rahalla.
Second handin vuosi
”Miksi ostaisin muuta kuin vastuullisesti tuotettua” -ajattelu on vahvistunut viime vuosina erityisesti nuorten keskuudessa. Moni kokee vastuuta kulutuksen hillitsemisestä ja suosii sen vuoksi second handia ja kierrättämistä. Ajatus siitä, miksi laittaisin rahani uuteen, kun maailma on täynnä laadukasta vähän käytettyä, tulee vahvistumaan vuonna 2023. Tämä haastaa verkkokaupat tarkastelemaan tuotantoketjujaan ja liikeideaansa myös tästä näkökulmasta.
Vuodesta 2023 ennustetaankin kasvun vuotta käytetyn tavaran kaupalle. Monet brändit ovat jo heränneet asiaan ja mahdollistavat tuotteidensa kierrättämisen. Näin käytetty ei olekaan enää kilpailija, vaan vaihtoehto vastaavalle uudelle brändin omassa valikoimassa.
Lopulta iso merkitys on sillä, miten vastuullisuudesta onnistutaan kertomaan asiakkaalle eli millaisena hän toiminnan näkee. Viestintä ja valintojen vaikuttavuuden avaaminen korostuu myös jatkossa: olethan varmistanut, että asiakkaat tuntevat vastuullisesti toimivan verkkokauppasi arvot, toimintatavat ja eettiset periaatteet? Vahvat arvot muuttuvat kilpailueduksi vasta, kun ne jaetaan.
”Kaikki merkit viittaavat siihen, että uskomukset on murrettu käytetyn tavaran ostamisen tieltä ja isot massat ovat siirtymässä second handiin. Nuoressa ikäluokassa käytetyn ostamista pidetään jo normina. Tänä jouluna lähdemme haastamaan ihmisiä antamaan vähintään yhden joululahjan käytettynä."
Ossi Salo, Founder, Vähänkäytetty.fi
INFO: Sustainability Playbook
Business Finlandin Experience Commerce Finland -ohjelma on julkaissut verkkokauppiaiden käyttöön Sustainability Playbookin, joka auttamaan yrityksiä luomaan vastuullisuudesta itselleen pysyvää kilpailuetua. Työkirja tukee vastuullisuuden eri ulottuvuuksien kehittämisessä ja on vapaasti kaikkien yritysten hyödynnettävissä.
CASE: Yhä useammalle käytetty on jo ensisijainen
Second handin markkina kasvaa vauhdilla myös verkossa. Alan suomalainen edelläkävijä Vähänkäytetty.fi haastaa purkamaan uskomuksia kestävämmän kulutuskulttuurin tieltä.
Vuonna 2014 vertaiskauppaa käytiin verkossa lähinnä sosiaalisen median kirpputoriryhmissä. Kuluttajien välisen suoran kaupankäynnin mahdollistavia alustoja kuten Tori.fi, Airbnb tai Uber ei ollut tarjolla. Kansainvälisen verkkokaupan logistiikkapäällikkönä työskennellyt Ossi Salo seurasi vaimonsa Facebookissa tekemää lastenvaatekauppaa ja sai idean.
— Aloin pohtia, että eikö olisi helpompaa ostaa koko vaatekerta samasta paikasta sen sijaan, että haetaan parin euron paita yhdestä ja kympin haalari toisesta? Tällaista paikkaa ei kuulemma ollut, Vähänkäytetyn perustaja ja toimitusjohtaja Ossi Salo muistelee liikeidean syntyhetkiä.
Hyvä valikoima käytettyä helposti yhdestä verkkokaupasta
Syntyi Vähänkäytetty.fi, nettikirpputori, jossa asiakas voi hankkia tuotteita samalla kertaa useammalta myyjältä. Palvelun asiakkaiksi profiloituivat ne, jotka haluavat kierrättää käytettyjä vaatteita ja kodintavaroita, mutta tehdä sen mahdollisimman helposti ja turvallisesti.
— Myyjä voi lähettää kaikki tuotteet kerralla meille. Myyntikanavan lisäksi hoidamme myös rahaliikenteen myyjän ja ostajan välillä, jolloin huijatuksi tulemisen huoli poistuu molemmilta.
Nopeasti Vähänkäytetyssä huomattiin, että monelle käytetyn myyntiin laittamisen esteenä oli edelleen tuotteiden hinnoitteluun ja kuvaamiseen menevä aika. Palvelu laajeni Myy helposti -konseptilla, jossa Kirppismestarit hoitavat myyntiin laittamisen asiakkaan puolesta.
Käytettyyn liittynyt häpeäleima hälventynyt
Lähes kymmenen vuotta käytetyn tavaran kauppaa seurannut Salo näkee markkinan olevan huimassa kasvussa. Muutosta on jo pitkään ajanut kestävän kehityksen arvojen nousu, mutta yleinen epävarmuus ja talouden kiristyminen on osaltaan vauhdittanut kehitystä.
Asenteiden ja ostokäyttäytymisen muutoksen myötä käytetyn kauppa on kasvanut myös verkossa.
— Jos vielä hetki sitten käytettyä häpeiltiin, nykyään monelle erityisesti nuoremmalle käytetty on jo ensisijainen. Hämmästellään, miksi kukaan ostaisi uutta, sillä siihen turvaudutaan vain pakon edessä, jos esimerkiksi sopivaa kokoa ei löydy riittävän nopeasti käytettynä.
Alan edelläkävijänä Vähänkäytetty on tehnyt tietoista työtä vastuullisen kulutuskulttuurin esteiden raivaamisessa. Vaikka käytettyyn ei enää suomalaisten mielessä liity huonommuutta, osa käytettyyn lyödyistä negatiivista leimoista on sitkeässä.
— Käytetyn antamista lahjaksi saatetaan vieläkin empiä. Olemme kampanjoineet sen puolesta, että laadukas second hand kelpaa myös lahjapakettiin. Tähän suuntaan ollaan onneksi menossa, Salo toteaa.
5. Kotimaisuus ja kasvollisuus kiinnostavat – mistä brändisi rakentuu?
Vaikka verkosta ostaminen lisääntyy, ihmiset haluavat edelleen olla tekemisissä ihmisten kanssa ja kokea yhteyttä. Kasvojen ja paikallisuuden esiin tuominen voisi olla suomalaisen verkkokaupan kilpailuvaltti.
Kotimaisuus kiinnostaa
Suomalaiset verkkokaupat pystyvät harvoin päihittämään kansainvälisiä jättejä hinnalla, mutta voittavat useimman mielessä luotettavuudessa ja eettisyydessä. Paytrailin Verkkokauppa Suomessa -raportissa näkyy suomalaisten kasvanut halu keskittää ostojaan kotimaisiin verkkokauppoihin. Samoin Suomalaisen työn liiton tutkimuksessa jopa 80 % kertoo ostavansa mieluummin kotimaasta. Tärkeimmäksi syyksi mainitaan turvallisuuden tunne; suomalaiset luottavat toisiinsa ja siihen, että täällä ollaan reiluja ja hoidetaan hommat hyvin ja eettisesti.
Luotettavuus ja turvallisuuden kokemus syntyy lopulta aina ihmisten välille. Tuomalla kauppiaan ja työntekijöiden kasvot esiin ja nostamalla ihmiset taustalta näkyviin työtehtävineen ja ajatuksineen, verkkokauppa pystyy paitsi viestimään suomalaisuudesta, myös luomaan inhimillistä yhteyttä.
Kasvot ja tarinat esiin
Verkkokaupastakaan ei haluta enää tulevaisuudessa ostaa vain tuotekuvauksen perusteella, vaan sielläkin osataan odottaa inhimillistä palvelua ihmiseltä ihmiselle. Kasvokkain videopuheluissa tai livelähetyksissä tapahtuvan digitaalisen kaupan ennustetaan kasvavan vuonna 2023. Videoyhteydellä toteutetut tuoteillat tai uutuusesittelyt ovat nousevia keinoja luoda yhteyttä asiakkaisiin myös verkkokaupassa.
Suomalaisen työn liiton tutkimuksessa lähes puolet vastaajista koki, että kotimaisen suosimista haastaa se, että verkkokaupan suomalaisia juuria on vaikea tunnistaa. Tarinan, taustan ja ihmisten vahvempi esiin tuominen niin kuvissa kuin kerronnassa vastaa tähän tarpeeseen.
Nousevat arvot luotettavuus ja vastuullisuus liitetään suomalaiseen, ja vielä laajemmin pohjoismaiseen myös muualla maailmassa. Vuonna 2023 kannattaa varmistua, että verkkokauppaan saapuvan on helppo tunnistaa, mistä ja keneltä ostaa. Kenen unelma verkkokauppa on ollut ja millä arvoilla työtä tehdään? Voiko asiakas saada kasvollista palvelua ja jutella henkilökunnan kanssa? Finnish tai Nordic voi olla kilpailuvaltti, joka kannattaa tuoda selkeästi esiin.
”Monella verkkokauppiaalla on paljon käyttämätöntä potentiaalia siinä, miten yrityksen suomalaisuutta voi hyödyntää luotettavuudesta ja vastuullisuudesta viestimiseen. Monelle nämä ovat lähes synonyymejä. Verkkokaupan kannattaa kertoa selkeästi olevansa suomalainen. Konkreettisesti avata missä ja miten toimii: 10 työntekijäämme valmistaa tuotteet Tampereella, ja meillä on varasto Seinäjoella -tyylillä."
Tero Lausala, Toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto
INFO: Oma Avainlippu suomalaiselle verkkokaupalle
Avainlippu on tunnettu merkki, joka kertoo yrityksen ja tuotteen suomalaisuudesta. Merkin käyttö on ulotettu nyt myös verkkokauppaan. Avainlippumerkki verkkokaupan yhteydessä auttaa kauppiasta viestimään asiakkaille siitä, että verkkokaupan ylläpitäjä on suomalainen yritys, joka työllistää Suomessa.
Jotta verkkokauppa voi saada Avainlipun käyttöönsä, yrityksen pääkonttorin ja johdon tulee olla Suomessa, yrityksen tulee olla suomalaisessa omistuksessa ja palvelu on tuotettava Suomessa. Lisäksi verkkokaupan asiakaspalvelun ja varaston tulisi olla Suomessa ja toimitusten tulee tapahtua Suomesta käsin.
6. Maksamisen helppous & turvallisuus samaan pakettiin – mikä ratkaisee oston?
Kokemus maksamisen turvallisuudesta ja helppoudesta ohjaa vahvasti suomalaisten valintoja verkko-ostoksilla. Näiden kahden perustarpeen yhdistämiseen sisältyy jopa uuden liiketoiminnan mahdollisuus.
Turvallisuus on tärkeää
Erilaisten sovellusten ja digitaalisten palveluiden suosio on kasvanut viime vuosina. Yksi tekijä näiden käytettävyydessä on korttitietojen tallentamiseen perustuva saumaton maksaminen. Yhä useampi on tottunut käyttämään puhelintaan maksuvälineenä, ja maksamisen toivotaan olevan aina vain helpompaa. Samaan aikaan kiinnostus omien maksutietojen turvallisuuteen kasvaa.
Paytrailin tutkimuksen mukaan korttitietojen tallentaminen on yleistynyt viime vuosina. Olennainen tekijä tallentamiseen perustuvien palveluiden käytön lisääntymisessä on ollut kuluttajan turvan tunteeseen panostaminen. Monimutkaisen ostoprosessin yksinkertaistaminen palvelee parhaimmillaan sekä helppoa että luotettavaa ostamista. Helpon ja turvallisen maksamisen yhdistämisestä on kehittynyt viime vuosina lippu- ja tankkaussovellusten sekä Valopilkku-taksisovelluksen kaltaista uutta liiketoimintaa. Vastaavia innovaatioita tullaan näkemään myös jatkossa.
Helppo maksaminen voi olla huoletonta
Ostopäätöksen viimeistelyyn tarvittava turvallisuuden tunne rakentuu vaiheittain ostopolun edetessä, mutta kulminoituu usein maksamiseen. Epävarmoina aikoina turvan tunteen tuottaminen korostuu, sillä yleinen epävarmuus saa ihmiset helposti normaalia huolestuneemmiksi ja kriittisemmiksi. Verkkokaupan kannattaakin varmistua, ettei oma verkkokauppa, palvelu ja prosessi tuota ainakaan lisähuolta.
Huolen tai epävarmuuden herääminen saa asiakkaan helposti keskeyttämään ostoprosessin. Tutkimusten mukaan esimerkiksi yllättävät lisäkulut tai huonosti toimiva maksuprosessi horjuttavat luottamusta ja voivat johtaa ostoksen keskeyttämiseen.
Asiakkaiden luottamusta turvallisuuteen lisää sen sijaan se, että maksaminen tapahtuu tunnettujen maksupalveluvälittäjien, verkkopankkien ja mobiilimaksupalveluiden tutuilla sivuilla. Mitä kalliimmasta tuotteesta tai palvelusta kyse, sitä kriittisempää on selvittää, herääkö asiakkaan epävarmuus jossain kohtaa ostopolkua tai epäilyttääkö jokin itse tuotteessa tai palvelussa.
”Viestinnän merkitys korostuu luottamuksen rakentamisessa. Esimerkiksi kun Valopilkku- sovellus tekee katevarauksen tilauksen yhteydessä ennakkoon, asiakkaille on ollut tärkeää, että asia on viestitty selkeästi. Pienikin poikkeama on omiaan herättämään asiakkaan epävarmuuden, ellei hän tiedä tarkkaan, miten prosessi menee, ja pysty varmistumaan, että maksu menee oikein."
Tytti Stranding, Head of Marketing, Valopilkku
Turvallinen sovellusmaksaminen palautti luottamuksen taksiin
— Vaikka tunnistautumisen tavoitteena on lisätä turvallisuutta, taksimatkojen suuruisissa summissa se hidastaa asiakkaiden mukaan liiaksi maksamista. Itse prosessiin turvallisuuden tunne tuleekin selvästi jo tunnetuista maksupalveluista.
Suomalaiset ovat ottaneet uudistetun Valopilkun omakseen. Yli puolet tilauksista maksetaan jo kiinteähintaisena sovelluksen välityksellä.
— Nykymuotoisen palvelun ydinajatus on ollut palauttaa ihmisten luottamus taksikyytiin. Turvalliselta tuntuva maksaminen ja äärettömän yksinkertainen prosessi ovat tässä avainasemassa, Stranding toteaa.
Valopilkku uudisti koko Suomen laajuisesti toimivan taksisovelluksensa täysin. Merkittävin muutos oli turvallisen maksamisen yhdistäminen taksin tilaukseen.
— Asiakkaat toivoivat mahdollisuutta maksaa saman tien sovelluksella. Olennaista oli helppouden ohella turvallisuuden tunteen lisääminen taksimaksuihin, kertoo Valopilkun Tytti Stranding.
Valopilkussa kyydin kiinteä hinta ilmoitetaan jo tilauksen yhteydessä asiakkaan ilmoittaman määränpään perusteella. Monen epävarmuus taksikyytiin liittyen hälvenee, kun hinta on kerrottu selkeästi ennakkoon.
Matkan voi maksaa joko sovelluksella tai käteisellä taksissa. Sovellukseen voi tallentaa useamman kortin, ja käytössä ovat myös MobilePay ja Apple Pay. Mobiililompakoita toivottiin vahvan tunnistautumisen välttämiseksi.
Vinkit verkkokauppiaalle vuoteen 2023
7. Panosta kerran ostaneisiin asiakkaisiin ja pyri tutustumaan heihin paremmin.
8. Pidä kassa kuivilla ja kunnossa karsimalla kiinteät kulut minimiin.
9. Tuo ihmiset ja tarina esiin, tarjoa mahdollisuus ostaa kasvolliselta ihmiseltä.
10. Avaa rehellisesti ja konkreettisesti, miten toimitte arjessa.
11. Tuo suomalaisuus ja sijaintinne selkeästi esiin.
12. Tee maksamisesta helpon lisäksi turvallisen tuntuista.
1. Tunnista, mikä on sitä pakollista, jota asiakkaat hankkivat tiukemmassakin tilanteessa.
2. Ole valmis sopeutumaan, uudistumaan ja oppimaan uusia tekemisen tapoja.
3. Pyri aidosti ymmärtämään, miksi asiakkaat ostavat, ja karsi rönsyt.
4. Investoi ja pyydä tarvittaessa apua kilpailuedun kirkastamiseen.
5. Satsaa siihen, mikä datasi perusteella vastaa asiakastarpeeseen juuri nyt.
6. Kerää tunnistettua asiakasdataa kaikista kanavista.
