Paytrail

Verkkokaupan trendit 2016 – Ota nämä huomioon liiketoiminnassasi

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 10.12.2015

Tämän vuoden loppuun mennessä verkosta on ostanut jo 44,3% ihmisistä globaalisti. Jotta kilpailussa voisi pärjätä, on pystyttävä vastaamaan kasvavan kulutajamassan muuttuviin odotuksiin kauppoja ja heidän palveluitaan kohtaan.

Uusi vuosi on jo nurkan takana, joten päätin kysyä verkkoliiketoimintaa eri näkökulmista katsovilta asiantuntijoilta näkemyksiä verkkokaupan trendeistä vuonna 2016. Joulukiireistä huolimatta aiheita kannattaa pitää silmällä, sillä kilpailu ostajista tulee varmasti kovenemaan samalla, kun verkkoliiketoiminnasta tulee yhä ammattimaisempaa.

207-paytrail-lennu_keinanen-web-5199.jpgLennu Keinänen, founder, evangelist, Paytrail (@lennukeinanen)

Seuraavalta vuodelta en odota mitään maata mullistavaa, mutta asiat, jotka ovat olleet puheissa jo jonkin aikaa, menevät eteenpäin ja käytäntöön. Käytön yleistyminen on mahdollista, koska asioiden edellyttämät välineet alkavat nyt olla tarjolla tarpeeksi helposti ostettavissa paketeissa. 

 1. Markkinointiautomaatio lisääntyy ja tehostuu. Kauppiaat voivat kohdistaa tarjontaansa paremmin ihmisten käyttäytymisen perusteella, mikä johtaa laatuun ja tuloksiin.
 2. Omnichannel eli kaikkikanavaisuus yleistyy, muuttuu oletusarvoksi ja ihmiset alkavat vaatimaan sitä. Tästä lisää webinaaritalleneessa.
 3. Kuluttajat laajentavat entisestään verkosta ostamistaan, eli sieltä tilataan yhä useampia eri typpisiä asioita, kuten tuotteita, palveluja ja SaaS-softaa.
 4. Ruoan verkkokauppaan löytyy suomalaisille toimivia malleja ja sen käyttö alkaa yleistyä.
 5. Ostopäätöksen painopiste siirtyy hinnasta kätevyyden suuntaan: Jos ostaminen on riittävän helppoa, hintoja ei jakseta vertailla tappiin asti.
 6. Paikannuspalvelut kivijalassa alkavat liittyä verkkokäyttäytymiseen: Esimerkiksi beaconit tulevat edelläkävijöiden käyttöön. Tämä tarkoittaa teknologiaa, joka toimii jos kuluttajan puhelin tai padi etsii beaconeita. Esimerkiksi kivijlassa voi olla fyysinen beacon ja kun joku kävelee kauppaan, hänen puhelimensa hyväksyy signaalin ja vastaanottaa vaikkapa tarjouksen tuohon liikkeeseen.

oula_jarvinen.jpgOula Järvinen, toimitusjohtaja, Verkkoteollisuus ry (@oulajarvinen)

 1. Kiinan voimakas kasvu. Uskon, että siitä tulee merkittävä vientimarkkina länsimaisille kaupoille ja Kiinassa kasvu saattaa ruuhkauttamalla maan rajoja, sekä liikennettä paikallisissa kaupungeissa.
 2. Ruoan verkkokaupan merkittävä prosentuaalinen kasvu kaikkialla maailmassa.
 3. Kaupallisesti Suomen verkkokaupan konsolidoituminen jatkuu, eli pienet verkkokaupat yhdistyvät ja kasvaa yhä suurempia toimijoita.
 4. Suomesta on syntymässä merkittävä verkkokaupan tekninen osaamiskeskus, jossa kehitetään globaalisti toimivia verkkopalveluja.
 5. EU:ssa ja Suomessa herätään vähitellen verkkokaupan vaikutuksiin esim. tuoteturvallisuuden, kuluttajansuojan ja arvonlisäverotuksen suhteen.

kauri-tervashonka-koodiviidakko-paytrail.pngKauri Tervashonka, Customer Success Specialist, Koodiviidakko (@tervashonka)

 1. Mobiilin merkitys korostuu entisestään digitaalisessa kaupankäynnissä. Yhä useampi kuluttaja sekä selaa verkkokauppoja että tekee ostoksia mobiililaitteillaan. Vuonna 2016 on entistä vähemmän kauppoja, jotka eivät palvele asiakkaita mobiilissa ollenkaan. Kilpailun kiristyessä verkkokaupat alkavat panostaa entistä enemmän monikanavaisen asiakaskokemuksen kehittämiseen.
 2. Datan merkitys verkkokaupan liiketoiminnassa ja sen kehittämisessä kasvaa edelleen. Datan hyödyntämisessä käytettävät ratkaisut, esimerkiksi markkinointiautomaation järjestelmät, eivät ole enää pelkkien isojen yritysten saatavilla. Käytännössä dataa pystytään luontevimmin hyödyntämään juurikin markkinoinnin puolella.
 3. Logistiikkayritysten välinen kilpailu verkkokaupan pakettikuljetuksista avaa uusia mahdollisuuksia suomalaiselle verkkokaupalle ja sen kansainvälistymiselle. Esimerkiksi DHL suunnittelee avaavansa Suomeen 300 uutta pakettiautomaattia ja myös Posti investoi voimakkaasti verkkokauppaan. Lisääntyneestä kilpailusta hyötyvät niin kuluttajat kuin kauppiaatkin.

Janne_Reiman.jpgJanne Reiman, kehityspäällikkö, Oy Matkahuolto Ab, (@jrman80)

 1. Nopeat, hetkessä tehtävät hankinnat. Mobiilipäätteet mahdollistavat jo nyt vaikka mitä. Nyt on palveluntarjoajien aika vastata uusilla jutuilla. Jopa paljon parjattu QR-koodi mahdollistaisi hyviä asioita, jos se vain tehtäisiin oikein. NFC on kohta joka puhelimessa. Esimerkiksi matkustamisen puolella olisi paljon tehtävissä näillä työkaluilla.
 2. Palautusten ja niiden hallinnan merkityksen korostaminen. Miksi tavara palautuu ja milloin se on tulossa takaisin? Mitä voidaan tehdä paremmin palautusprosentin pienentämiseksi ja miten pystytään ottamaan paras teho "ulkona" olevasta kauppiaan varastosta?
 3. Monikanavaiseen asiakaskokemukseen panostaminen. Liikkeet tarjoavat monikanavaista asiakaskokemusta jo paljon, mutta eivät vielä kovin onnistuneesti. Monen prosessin taso heittelee vielä suuresti, esimerkiksi kun verrataan noutoa yrityksen omasta pisteestä verrattuna lähetyksenä toimitettavaan. Omat kokemukseni "nouda myymälästä" -tilauksista ovat olleet heikkoja ja joskus tilaus onkin jäänyt erilliselle noutotiskille, koska jono siihen on ollut niin pitkä, että nouto myymälän hyllystä on ollut nopeampaa. Nämä ongelmat on varmasti tiedostettu ja nyt niihin tullaan panostamaan.
 4. Yhteistyö kauppiaiden välillä. Olen pitkään ihmetellyt, mikä estää eri liikkeitä tarjoamasta esimerkiksi noutoa myymälästä ristiin. Vihdoin erilainen yhteistyö on nostamassa päätään. Ehkä suomalaisten perisynti, kateus, poistuu yhteistyön tieltä.
 5. Korjaus yms. palveluiden myyminen laajemmin. Tämä on enemmän toive kuin ennuste. Suomi on täynnä erilaisia käsityön ammattilaisia, joilta löytyy muokkaus- ja korjaustaitoja, niin koneille kuin vaikka vaatteille. Kuljetuspalvelut ovat sillä mallilla että esimerkiksi ompelijan olisi jo helppo tarjota palveluitaan kelle vaan. Osaavalle tekijälle löytyy asiakkaita kyllä laajemmalta alueelta. Eikä toteuttaminen ole vaikeaa.

Lisää aiheesta verkkokaupan trendit 2016:

paytrail-icon Yleinen