Verkkokauppakentällä kilpailu on globaalia. Siksi omaa liiketoimintaa ei kannata kahlita Suomen rajojen sisäpuolelle. Miten kansainvälistäminen sitten käytännössä tehdään? Tästä artikkelista löydät helpot vinkit aloittamiseen.
Kansainvälisessä verkkokaupassa on kasvun varaa
Paytrailin vuoden 2023 Verkkokauppa-alustaraportissa yli 20 % suomalaisista verkkokauppiaista kertoi tekevänsä myös kansainvälistä kauppaa. Luku voisi olla paljon suurempikin, etenkin, jos liiketoiminta Suomessa on jo kattavalla pohjalla.
Jos ensimmäisen askeleen ottaminen hirvittää, tästä löydät konkreettiset ja helpot vinkit kauppasi kansainvälistämiseen.
Kansainvälistämisen ensiaskeleet
Pääset alkuun jo muutamilla kevyillä toimenpiteillä. Kokeile seuraavia!
1. Määrittele kohdemaat & kohderyhmät
Mieti ensimmäiseksi, millaisia kohderyhmiä ja kielialueita tavoittelet. Mitä myyt, kenelle ja miksi? Ketä haluat verkkokaupallasi tavoittaa?
Kohderyhmän tuntemus vaikuttaa esimerkiksi kauppasi kielivalintoihin, toimitus- ja maksutapoihin sekä siihen, mitä juridisia asioita sinun on selvitettävä.
2. Perehdy lainsäädäntöön
Kun kohdemaasi ovat selvillä, muista myös perehtyä niiden lainsäädäntöön. Kohdemarkkinoidesi juridiikka voi poiketa suomalaisesta esimerkiksi toimitusehtojen ja muiden kaupan ehtojen suhteen. Tutustu siis ehtopuoleen huolellisesti, ja muista tuoda toimitus- ja maksuehdot selvästi ja kohdekielisesti esille verkkokaupassasi.
3. Sovi ulkomaan toimituksista
Valmistaudu ulkomaan toimituksiin huolellisesti. Kartoita sopivia logistiikkakumppaneita tai neuvottele toimituksista nykyisen kumppanisi kanssa. Käytä neuvotteluihin ja vertailuihin aikaa, jotta et menetä katettasi suurten toimituskulujen vuoksi.
4. Käännä verkkokauppasi
Käännätä verkkokauppasi kohdemarkkinoidesi kielille. Kuluttajat tekevät valtaosan verkkohauistaan omalla kielellään, joten varmista, että verkkokauppasi sisältö vastaa kuluttajien hakuihin.
Myös englanninkielinen versio kannattaa aina! Englanninkielinen versio auttaa monia ulkomaisia asiakkaitasi ymmärtämään tuotekuvauksiasi ja toimitusehtojasi, vaikka kieliversiota omalla äidinkielellä ei olisikaan tarjolla. Erinomaisesti tehdyt kieliversiot auttavat parhaimmillaan myös hakukonenäkyvyydessä.
➡️ Lue myös, miten Lunette hyödyntää sisällöntuotantoa kansainvälisessä verkkokaupassaan
5. Tee verkkomaksamisesta helppoa
Jotta ostoprosessi olisi mahdollisimman sujuva, varmista, että kauppasi maksutavat palvelevat kuluttajia myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tämä ei ole itsestäänselvyys, vaikka palvelusi mahdollistaisi maksamisen luottokorteilla.
Jos käytät suomalaista maksupalvelua, piilota kauppasi muista kieliversioista suomalaiset pankkimaksutavat – vaikka suomalaiset kuluttajat suosivatkin verkkopankkeja, muille niitä tarjoava maksusivu voi näyttää vaikeaselkoiselta.
Kuluttajat haluavat myös nähdä hinnan omassa valuutassaan. Huolehdi, että kauppasi näyttää hinnat kohdemaidesi valuutoissa.
6. Panosta markkinointiin
Jotta kuluttajat löytäisivät kauppasi ja tuotevalikoimasi, muista kertoa siitä! Aloita kirkastamalla itsellesi kohdeyleisösi sekä kanavat, joista tavoitat heidät – onko tavoitteesi vastata verkkohakuihin vai luoda kysyntää somessa? Haluatko kokeilla uutta markkinaa kevyesti vai panostaa isoon lanseeraukseen?
Kun tavoitteet ovat kirkkaasti mielessä, on toimenpiteitä, markkinoinnin kanavia, budjettia ja tarvittavaa kumppaniverkostoa helpompi rajata.
Mieti myös, onko käytössäsi jo nyt kumppaneita, jotka voivat auttaa sinua kansainvälistymisessä? Vai olisiko kohdemassa sopivaa markkinointikumppania? Löytyykö Suomesta kohdemarkkinan asiantuntijaa, joka voi auttaa sinua liiketoimintasi käynnistämisessä?
➡️ Lue myös The Finland Shopin kokemuksia kansainvälisestä verkkokaupasta
+1 Pyydä apua muilta kauppiailta
Kansainvälistymiseen kannattaa pyytää reilusti apua kokeneemmilta kauppiailta. Kysele, kuuntele ja opi muilta sekä verkostoidu ja sparraile rohkeasti muiden kansainvälistä kauppaa tekevien kauppiaiden kanssa.
Nämä askeleet ovat varsin pieniä, eivätkä vaadi varsinkaan aluksi kovin suurta työmäärää. Ne eivät myöskään ratkaise kaikkia rajat ylittävän verkkokaupan haasteita, mutta auttavat sinua alkuun. Näitä seuraamalla myös teet verkkokaupastasi ostamisen ulkomaiselle asiakkaalle huomattavasti helpommaksi.
P.S. Kansainvälistymiseen ja kasvuun perehdytään myös tämän vuoden eCommerce Day -tapahtumassa, joka järjestetään 5.10.23 Helsingissä. Tapahtumassa ääneen pääsevät asiantuntijat ja verkkokauppiaat – varmista paikkasi syksyn kiinnostavimmassa tapahtumassa ja osta lippusi jo tänään.