Lunette-kuukautiskuppi on ollut maailmanlaajuinen menestystarina, joka sai alkunsa 2000-luvun alussa – missä muuallakaan kuin verkossa. Vuoden verkkokauppavaikuttaja-äänestyksessä kolmanneksi sijoittunut Lunetten perustaja Heli Kurjanen jakoi ajatuksiaan yrityksensä kasvutarinasta ja liiketoiminnan kehittämisestä.
Sivubisneksestä kansainväliseksi menestystarinaksi
Heli Kurjanen huomasi 2000-luvun alussa, että markkinoilla olevissa kuukautiskupeissa oli puutteita. Hän sai idean täydellisen kuukautiskupin kehittämisestä, ja Lunette-kuppi näki päivänvalon vuonna 2005. Samana vuonna Kurjanen perusti verkkokaupan ajatuksenaan mahdollistaa lapsen kanssa kotona oleminen.
Ekologisen ja uudelleen käytettävän tuotteen suosio pääsi kuitenkin yllättämään, ja tilausmäärät ja sähköpostikyselyt räjähtivät käsiin. Sivusto käännettiin englanniksi vuona 2006, ja yhtäkkiä Lunettea ja Kurjasta vietiin joka paikkaan.
Tätä nykyä Lunettella on laaja jälleenmyynti- ja jakeluverkosto, ja tuotteen voi löytää esimerkiksi päivittäistavarakaupoista ja apteekeista. Lunette on päässyt myös YK:n viralliseksi tavarantoimittajaksi.
”Lakkautimme aikoinaan hetkellisesti verkkokaupan, sillä halusimme panostaa jälleenmyyntiverkoston kasvattamiseen”, Kurjanen kuvaa yrityksen kehityspolkua.
Verkkokauppa avattiin jälleen uudella innolla vuonna 2015, ja sitä kehitetään jatkuvasti. Seuraavaksi suunnitteilla on yksinkertaistaa ja optimoida ostopolkua.
”Verkkokaupan osuus kokonaismyynnistämme ei ole kovin suuri, mutta sillä on ehdottomasti omat etunsa.”
Tilisiirroista kansainväliseen ja moderniin verkkokauppaan
Lunetten ensimmäinen verkkokauppa 2000-luvun alkuvuosina oli hyvin erilainen kuin verkkokaupat nykyään ovat. Esimerkiksi kansainvälinen kauppa oli paljon nykyistä harvinaisempaa.
”Tilauksia tuli sähköpostilla, ja maksut hoituivat tilinumerojen avulla”, Kurjanen muistelee.
Yrityksen verkkosivustolla on alusta asti panostettu tiedon jakamiseen sekä kuukautis- ja kehopositiiviseen aktivismiin.
”Heti alkuvuosina tajusin kuluttajamessuilla, että meillä on iso urakka itse tuotteen ja anatomian kouluttamisessa. Siitä oivalluksesta pallo on lähtenyt vyörymään eteenpäin.”
Kattava sisällöntuotanto ja tiedon jakaminen ovat paitsi auttaneet lukuisia ihmisiä, myös osoittautuneet kilpailuvaltiksi.
”Yrityksenä olimme sekä kupin että markkinan murroksen kannalta hyvään aikaan paikalla. Alkuaikoinamme ei esimerkiksi vielä käytetty somea. Eduksemme on toiminut se, että olimme aikaisin liikkeellä verkossa ja saimme luotua kävijäpohjaa ja näkyvyyttä.”
Vuosien varrella verkkokauppa on kansainvälistynyt, ja samalla se on tuonut kilpailua ympäri maailmaa. Etenkin viime vuosina kilpailu on koventunut, ja siksi sisällöntuotannon rooli on edelleen tärkeä.
”Tällainen tuote vaatii paljon tiedonjakoa, ja tietoa pitää olla lokaalilla kielellä. Moni kilpailijamme tuottaa tällä hetkellä paljon sisältöä englanniksi.”
Vastuullinen toiminta on pitkäikäisen yrityksen edellytys
Lunettella on tunnistettava ja vahva brändi, jonka kehittämisen eteen on tehty viime vuosina paljon töitä.
”Aluksi Lunette oli pitkälti oman visioni toteuttamista. Siitä on haluttu systemaattisesti irrottautua. Olemme luoneet selkeämmin Lunetten identiteettiä ja sitä, miltä Lunette näyttää.”
Brändin merkitystä ei voi korostaa liikaa, ja Kurjanen vinkkaakin satsaamaan siihen heti alusta lähtien.
”Kannattaa miettiä yritykselle ja brändille myös muutama seuraava askel ja katsoa nykyhetken lisäksi tulevaisuuteen.”
Lunetten toimintaan on jo liikeidean puolesta ollut sisäänrakennettuna vastuullisuus ja aktivismi. Vihreät arvot ovat tärkeitä brändin kivijalassa, ja niiden pohjalta tehdään päätöksiä.
”Itse tuotteen puolesta on ollut yksinkertaista tehdä näin – tuote helpottaa yksilön elämää, on ekologinen ja samalla sillä on yhteiskunnallisia vaikutuksia.”
Kurjanen peräänkuuluttaa vastuullisuuden merkitystä, ja sitä, että vastuullisuutta ei tulisi ymmärtää vain kapeasti ympäristövastuuna, vaan myös sosiaalisena ja yhteiskunnallisena vastuuna.
”Vastuullinen tapa toimia on edellytys sille, että yritys on pitkäikäinen.”
Lunetten seuraavina tavoitteina on kehittää verkkokauppaa, kehittää ja vahvistaa YK-yhteistyötä sekä kristallisoida omia myynti- ja jakelukanavia.
”Haluamme panostaa vaikuttamiseen, ja meillä on aina ollut vahva rooli aktivismissa ja tiedon tuottamisessa. Myös kuukautis- ja terveyskoulutuksen kehittäminen kiinnostavat."
Kurjanen vinkkaa muita yrittäjiä keskittymään paitsi omaan brändiin, myös oman liiketoiminnan ytimeen.
”Ei kannata katsoa liikaa muotia tai trendejä, vaan tehdä sitä, mikä oman liiketoiminnan kannalta on luontevaa – ja tulla siinä paremmaksi.”
Ps. Lue myös muiden vaikuttajaäänestyksen mitalistien Reetta Noukan ja Susanna Pahkalan haastattelut sekä tutustu, mitä Trendiraporttimme kertoi vastuullisuudesta!