Paytrail

Vuoden verkkokauppavaikuttaja Reetta Noukka: ”Pyrin rakentamaan hyvää yritystä ja hyvää liiketoimintaa”

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 31.1.2023

Vuoden verkkokauppavaikuttajaksi äänestetty Reetta Noukka vastaa Finnish Design Shopin kaupallisista operaatioista ja organisaation kehittämisestä. Kysyimme voitostaan iloisesti yllättyneen Noukan ajatuksia työstään ja verkkokauppa-alasta.

 

Hyvä yritys ja hyvä liiketoiminta kulkevat käsikkäin

Vuonna 2004 perustettu Finnish Design Shop on maailman suurin pohjoismaisen designin verkkokauppa. Noukka vastaa yrityksessä paitsi myynnistä ja markkinoinnista myös organisaation kehittämisestä, henkilöstöjohtamisesta ja vastuullisuusstrategian jalkauttamisesta.

”Työni pääfokus on asioiden toteuttaminen ja ihmisten johtaminen. Teen läheistä yhteistyötä yrityksen perustajan ja toimitusjohtajan Teemu Kiiskin kanssa, ja olen hänelle kiitollinen puitteista, joissa voin tehtävääni toteuttaa.”

reetta-noukka-1

Noukka on taustaltaan kauppatieteen maisteri, ja hänen ja Finnish Design Shopin polut ovat kohdanneet kahdesti: ensin työharjoittelussa yrityksen alkuvuosina ja uudelleen vuodesta 2017 alkaen. Kauppa on ollut huimalla kasvu-uralla, ja ylsi viime vuonnakin kaksinumeroisiin kasvulukuihin haastavasta markkinatilanteesta huolimatta.

”Pyrin omassa työssäni rakentamaan hyvää yritystä ja hyvää liiketoimintaa.”

Yrityksen arvojen muotoilu oli yksi Noukan ensimmäisistä työtehtävistä, ja Finnish Design Shopissa on panostettu vahvasti yrityskulttuuriin ja työhyvinvointiin. Näitä myös tutkitaan vuosittain, ja kyselyiden tulokset ovat olleet mainioita.

”Keskeinen tavoite on olla haluttu ja vastuullinen työnantaja verkkokauppa-alalla, sekä olla työpaikka, josta henkilöstö voi olla ylpeä.”

 

Menestystekijöinä henkilöstö ja verkkokauppaan panostaminen

Sitoutunut ja tyytyväinen henkilöstö tekee hyvää tulosta, mutta menestyksen takana on muitakin tekijöitä. Finnish Design Shop on alusta asti ollut nimenomaisesti verkkokauppa, mikä on noussut yhdeksi yrityksen kilpailuvalteista. Verkossa toimiminen on mahdollistanut myös kansainvälistymisen, ja käytännössä yrityksen markkina-alueena on nyt koko maailma.

”On etuoikeutettua, että verkkokaupan tärkeyttä ei tarvitse perustella erikseen. Se myös erottaa meidät monesta muusta toimijasta. Verkkokauppaa tekee koko tiimi, ja kaikki ostoista kehitykseen ja asiakaspalvelusta logistiikkaan voidaan miettiä verkkokaupan näkökulmasta.”

Kun koko yritys panostaa verkkoon, on verkkokaupan palvelupolku voitu hioa huippuunsa. Noukka nimeää yrityksen kilpailueduiksi kuratoidun valikoiman, nopeat toimitukset ja ensiluokkaisen asiakaspalvelun. Asiakaskokemukseen yrityksessä on panostettu monin tavoin, ja yritys julkaisee esimerkiksi omaa Design Stories -verkkojulkaisua.

”Viime vuonna lanseerasimme yksityisasiakkaille tarkoitetun ja etänäkin toimivan sisustussuunnitelupalvelun, FDS Studion. Se on uusi tapa palvella asiakkaitamme.”

FDS-kuvituskuva-1

 

Mihin menet, verkkokauppa?

Vuosi 2023 on alkanut synkkien talousuutisten siivittämänä. Vaikka ajat ovat haastavia, Noukka ei ole vaipumassa epätoivoon.

”Vaikka nyt edessä olisi hankalia aikoja, pitkällä tähtäimellä verkkokaupan kasvunäkymät eivät ole kadonneet mihinkään.”

Muutaman vuoden takainen verkkokaupan koronabuumi toi paljon uusia asiakkaita verkkoon ja nosti alan liikevaihtoa. Tästä huolimatta monella toimialalla Suomessa verkkokauppa on vielä altavastaajan roolissa, ja kehittymispotentiaalia riittää. Esimerkiksi sisustamisen ja kodin kategorioissa arvioidaan, että vain noin 30 % ostoista tapahtuu verkossa*.

”Pitkällä tähtäimellä nykyinen eronteko verkkokaupan ja kaupan väliltä poistuu. Ehkä tulevaisuudessa ei puhuta enää erikseen verkkokaupasta, vaan laajemmin kaupasta, jonka osia eri kanavat ovat.”

Noukka pitää myös vastuullisuutta tärkeänä teemana, joka näkyy varmasti monen yrityksen johdon pöydällä tällä hetkellä ja tulevina vuosina. Vastuullisuuteen on panostettu Finnish Design Shopissakin.

”Noudatamme kolmiosaista vastuullisuusohjelmaa, jossa mm. laskemme hiilijalanjälkemme, teemme toimenpiteitä sen pienentämiseksi ja hyvitämme loput ostamalla ja suojelemalla suomalaista metsää. Lisäksi kehitämme kattavaa vastuullisuuskriteeristöä edustamillemme tuotteille ja brändeille.”

 

”Nopeasti liikkuvalla alalla on tärkeää pysähtyä ja iloita”

Vuoden verkkokauppavaikuttajaehdokkaat valittiin esimerkillisistä ja alaan positiivisella tavalla vaikuttaneista henkilöistä. Noukka haluaa välittää isot kiitokset sekä kaikille äänestäjille että omalle tiimilleen.

”Ehdokkuus ja voitto ovat tuntuneet todella hyvältä. Tulkitsen tämän luottamuksen osoituksena myös koko tiimillemme. Olemme tehneet paljon työtä asiakkaidemme eteen, ja tuntuu hyvältä, että se on huomioitu.”

Noukan työpöydällä on yrityksen operatiiviset toiminnot ja ihmisten johtaminen. Mitä vinkkejä hän jakaa muille verkkokauppiaille?

”Tunnista se, missä omat vahvuudet ovat ja missä tarvitset tiimiä apuun. Myös external focus on hyvä ajatusmalli: varsinkin isommilla firmoilla on joskus taipumus jäädä jumiin firman sisäisiin prosesseihin, ja sillä aikaa muut firmat palvelevat asiakkaasi. Tätä ajattelutapaa voi soveltaa laajemminkin, ja sisäisten asioiden sijaan kannattaa katsoa ulkopuolelle ja maailmalle.”

Verkkokauppa-alalla muutokset ovat nopeita ja kehitys huimaa. Noukka muistuttaa pysähtymisen tärkeydestä hektisen arjen keskellä.

”Nopeasti liikkuvalla alalla on tärkeää välillä myös pysähtyä ja iloita saavutetuista tavoitteista.”

Vuoden verkkokauppavaikuttaja äänestettiin yleisöäänestyksellä joulukuussa jo kuudetta kertaa. Äänestyksen voitti Reetta Noukka, toiseksi sijoittui Susanna Pahkala ja kolmanneksi Heli Kurjanen. Ehdokasasettelussa tukena oli ulkopuolinen tuomaristo, jonka muodostivat Leevi Parsama, Mari Kiviniemi, Anna Salmi, Tero Lausala ja Tuomas Airisto

Aiempien vuosien voittajat ovat:

*Lähde: Retail Buying Study 2022. Reetan kuva: Timo Villanen, toinen kuva: Suvi Kesäläinen.

paytrail-icon Yleinen