Paytrail

Anna Salmi valittu vuoden 2019 verkkokauppa-alan vaikuttajaksi

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 25.1.2020

Joulukuussa äänestettiin vuoden 2019 verkkokauppa-alan vaikuttaja ja voittajaksi valikoitui Anna Salmi Stockmannilta! Anna keräsi 29,5 % kaikista äänistä, toiseksi eniten ääniä sai Juha Saarinen Bygghemma groupista ja kolmanneksi eniten Antti Rajala K-ryhmästä.

Anna ajautui alalle suunnittelematta

Verkkoliiketoiminta astui Annan elämään suunnittelematta 15 vuotta sitten. "En ensisijaisesti etsinyt työtä verkkokauppa-alalta vaan olin töissä ebookers.fi:llä vastuualueenani markkinointi. Sitten verkkokaupan myyntivastuu tulikin minulle. Digitaalinen markkinointi kuului niin läheisesti verkkokauppaan, oli ikäänkuin verkkokaupan toinen puoli, että tämä tuntui luontevalta. Nämä kaksi kulkevat edelleen mielessäni yhdessä."

Verkkoliiketoiminta on yhteistyötä yli toimintojen

Ebookersilta Anna siirtyi Finnair-konsernin palvelukseen, jossa viihtyi kahdeksan vuotta ennen Stockmannille siirtymistä. Kummallakin yrityksellä oli takanaan pitkä ja menestyksekäs historia ja edessä tarve luoda verkkoliiketoiminnasta toimiva osa yrityksen tulevaisuutta. Tämä onkin ollut Annan kenttää jo pitkään: "On kiva, että ns. perinteikkäiden toimijoiden pyrkimykset mukautua digitaaliseen maailmaan tulee noteerattua äänestyksen voiton myötä."

"Verkkoliiketoiminta ei ole yhden yksilön tai edes yksikön tekemistä vaan isossa organisaatiossa se vaikuttaa kaikkiin toimintoihin ja vaatii muutosta läpi organisaation. Tämä on antoisaa mutta tekee työstä osaltaan myös haastavaa."

Yhteistyössä tarvitaan Annan mukaan myös äärimmäisen vahvasti toimintaan sitoutunutta johtoryhmää sekä hallitusta, jolla on realistiset odotukset sille, mistä voidaan saada pikavoittoja ja mikä vaatii pidempää työstämistä, eikä verkkokauppa-alusta pystyyn saattamisen jälkeen ole valmis vaan työ vasta alkaa siitä. 

Anna-Salmi-Stockmann-verkkokauppa-alan-vaikuttaja-paytrail

Viime vuosina Suomessa ilahduttavaa kehitystä - toiminta silti vielä paljolti Suomen rajojen sisällä

Annan mukaan Verkkokauppapuolella on viime vuosina tapahtunut paljon ilahduttavaa edistymistä. Ala on eläväinen ja mukaan tulee paljon uusia, pieniä toimijoita. Toisaalta monet perinteiset toimijat ovat jatkaneet työtään verkkokaupan parissa vaihtelevin tuloksin mutta todettava on myös, että osalle toimijoista polku on vasta suunnitelmissa.

Toisaalta, vielä on paljon tekemistä: "Kansainvälisyyteen ponnistaneita toimijoita ei paria poikkeusta lukuunottamatta juuri ole. Olisi hienoa, että kasvua ja potentiaalista markkinaa haettaisiin rohkeammin kansainvälisestä kaupasta, sillä internet ei tunne maarajoja, mikä on yksi sen hienouksista."

Verkkoliiketoiminnan avainasiat kiteytyvät asiakkaaseen

Anna pohtii verkkoliiketoimintaa ja sitä, mitkä asiat siinä on avainasemassa. Koska teknologia tai järjestelmät eivät itsessään tee autuaaksi, kaikki tuntuu kiteytyvän tavalla tai toisella asiakkaaseen: "Mitä vahvemmin lähestyt liiketoimintaasi asiakkaan kautta, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on päästä eteenpäin. Asiakas täytyy tuntea, jotta pystyt toimimaan ja palvelemaan häntä oikein. Tämä on relevanttia myös kivijalkaliiketoiminnassa, mutta verkon puolella dataan kiinni pääseminen, jos se on tehty oikein, helpottaa asiaa. Data tai raportit sellaisenaan eivät itsessään tee autuaiksi, niiden avulla pitää kohdistaa toimia. Digitaalinen kaupankäynti haastaa myös yrityksen koko kaupallisen prosessin, mikäli markkinalla haluaa aidosti pärjätä eikä yrityksen toiminta lähtöjään ole rakentunut verkkokaupan ympärille."

2010-luku tuonut merkittäviä muutoksia verkkoliiketoiminnan saralle

Anna kertoo, että 2010-luvulla teknologia on tehnyt valtavan harppauksen ja vauhti sen kun kiihtyy. Pilvipalvelut ovat avanneet uusia mahdollisuuksia ja alustatalous sekä isot markkinapaikkatoimiijat ovat tulleet jäädäkseen. Sosiaalinen media antoi puolestaan vaikuttamisen avaimet suoraan asiakkaille ja peer to peer markkinat tulevat kehittymään myös tulevaisuudessa kovaa vauhtia. "Järjestelmät pystytään päivittämään helpommin, sulla ei välttämättä tarvitse olla rautaa ja pilvipalveluiden ansiosta tieto on käytettävissä eri paikoissa reaaliaikaisesti. Tekoäly, josta ennen vain puhuttiin, on saatavina palveluna, isoja datamassoja hallitaan data miningin avulla."

"Voidaan myös sanoa, että mobiili löi itsensä lopullisesti läpi jälkimmäisen vuosikymmenen puolikkaan aikana sama kiihtyvä muutos on ollut havaittavissa myös maksamisen saralla. Muistan, kun ebookersilla työskennellessäni minulta kysyttiin onko meillä ajatusta tehdä mobiilioptimoitua sivustoa ja silloin vastasin, että on meillä tärkeämpiäkin asioita ensin hoidettavana." Anna naurahtaa.

Katsaus tulevaan: Internet of things, vastuullisuus ja työroolien muutos

Internet of things on ollut paljon puheenaiheena ja Anna odottaakin sen tulevan jokapäiväiseksi luvun 2020 loppuun mennessä. Tekoäly ja datamassat luovat jälleen uuden ulottuvuuden verkkoliiketoiminnalle – niin palvelun kehittämiselle kuin myynnin optimoinnille. Samoin hän uskoo virtual & augmented reality jokapäiväistyy ja näin ollen verkkokaupan ja kivijalan yhteen nivoutuminen vahvistuu. Hän uskoo myös, että kun kaikki on kiinni verkossa, tarvitaan myös erilaisia turvapalveluja ja järjestelmiä,  ja niitä nousisi 2020-luvulla vauhdikkaasti. Epäilemättä lainsäädäntö tulee myös kehittymään yksityisyyden ja kuluttajan suojaamiseksi.

Vastuullisuus ja halu vaikuttaa ympäristöasioihin tulevat Annan mukaan näkymään verkkoliiketoiminnassa: "Näkisin, että se avaa verkkokauppapuolella uusia lähtöjä tuote- ja palvelupuolelle, oli kyse sitten paketoinnin tai kokonaishiilijalan hallinnan ja hahmottamisen haltuunotosta. Jos jo nyt suurimmat verkkokauppapelaajat ovat oikeastaan isoja viimeiseen hiottuja logistiikkatoimijoita, ei ensivuosikymmenen lopussa ole enää kuin same day delivery ja nopeampia toimitusvaihtoehtoja."

Myöskin työelämän roolit tulevat kokemaan mullistuksen uudella vuosikymmenellä: "Työroolit muuttuvat, sekoittuvat ja kasvavat. Digitaalisuus ui kaikkeen tekemiseen hyvin vahvasti. Henkiläkohtaisesti odotan miten ääniohjattavat verkko-ostoskokemukset lähtevät muovaantumaan. Jännittävä nähdä millainen seuraava vuosikymmen meillä onkaan edessä!”

paytrail-icon Yleinen