Kisa verkkokauppa-alan vaikuttajan tittelistä on taas käyty. Uudistuneessa kilpailussa ehdokkaat valitsi tuomaristo ja äänestyksestä vastasi suuri yleisö. Vuoden 2021 verkkokauppa-alan vaikuttaja on Discmanian Jussi Meresmaa!
Meresmaa keräsi äänistä 21 %. Toiseksi sijoittui Vähänkäytetty.fi:n Ossi Salo 12 % ääniosuudella ja kolmanneksi Videolyn Nora Huovila keräten 11 % äänistä. Edellisten vuosien voittajat ovat olleet Mikko Rosén, Anna Salmi, Valtteri Lindholm ja Leevi Parsama.
”Oli erittäin hienoa päästä kisaan mukaan, ja voitto tuli mukavana yllätyksenä. Haluan sanoa isot kiitokset kaikille äänestäjille!", Meresmaa sanoo.
"On hieno asia, että tällainen kisa järjestetään. Se tuo näkyvyyttä meille kaikille, ja verkkokauppa jos mikä on tulevaisuuden ala.”
Tuomariston puheenjohtaja Leevi Parsama haastatteli Jussia voiton tiimoilta. Katso videolta Jussin terveiset, tai lue alta haastattelu tekstimuodossa.
Euroopan markkinajohtaja frisbeegolfissa
Discmania on frisbeegolfiin keskittynyt suomalainen urheiluvälinemerkki ja alan eurooppalainen markkinajohtaja. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna 25 miljoonaa euroa, josta kolmannes tuli suoraan kuluttajilta.
D2C on voimakkaimmin kasvava osa liiketoiminnasta. Discmania myy tuotteita myös jälleenmyyjille sekä frisbeegolfkenttiä ympäri maailmaa. Mikä on ollut keskeisin menestystekijä Discmanian matkalla maailmalle?
”Isoin menestystekijä on ollut brändin rakentaminen, kuten visuaalinen puoli ja muista erottautuminen. Myös yhteistyö maailman tähtipelaajien kanssa on ollut tärkeää. Esimerkiksi koripallon puolella LeBron James luo tähtipölyä, joka auttaa brändin rakentamisessa. Me etsimme vastaavat tähdet oman lajimme parista.”
”Verkkokaupan ja brändin pitää olla erottuva, ja pienikin voi näyttää verkossa isolta. Haluamme olla maailman paras asiakaspalveluyhtiö, joka myy intohimoa, ja tässä asiakkaiden intohimo keskittyy frisbeegolfin ympärille.”
Verkkokaupan markkinoinnissa Meresmaan mukaan on tärkeintä elää asiakkaan pulssilla.
"Omasta mielipiteestä on välillä kovin vähän hyötyä. Pitää tietää, mitä asiakas haluaa ja luoda oikeissa kanavissa oikeaa sisältöä, joka puhuttelee asiakasta."
"Teknisesti ottaen sinulla voi olla maailman hienoin kauppa, jossa ei käy kukaan. Ensin täytyy kasvattaa tunnettuutta ja saada liikennettä. Tämä luodaan esimerkiksi sisältömarkkinoinnin kautta, tarkoitti se sitten videoita tai oman alan tähtien kanssa yhteistyössä tehtyjä juttuja.”
Verkkokauppa, jossa haluat viettää aikaasi
Jussi on tehnyt töitä verkkokaupan parissa 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Millaisia onnistumisen hetkiä tulee matkan varrelta mieleen?
"Yksi hieno kokemus oli viime kesänä tehty tehtaan julkistaminen, Discmania Day 1 Live, joka tehtiin livevideon muodossa. Teimme ennakkoon hyvin valmistellun videon, joka ajettiin liven kaltaisesti ulos. Paikan päällä oli 14 000 katsojaa, mikä oli kova suoritus. Juttu oli yksi viime vuoden kohokohdista, ja ei pelkkää sisältömarkkinointia, vaan myös kaupallisesti onnistunut veto."
Pitkä kokemus verkkokaupan parissa on tuonut näkemystä siihen, missä mennään ja mihin seuraavaksi tulisi suunnata. Millaista on tulevaisuuden verkkokauppa?
"On olemassa hurjia visioita siitä, mitä kaikkea verkkokauppa voisi tulevaisuudessa olla. Yksi merkittävä suunta on teknologian häivyttäminen taustalle, enemmänkin kokemuksien mahdollistajaksi."
"Haluaisin tuoda verkkokauppaan laajemmin sisältöjä, jotta ihmiset haluaisivat viettää aikaa kaupassa hintavertailun sijaan ja esimerkiksi keskustella toistensa kanssa. Tähän liittyy myös missiomme: me myymme intohimoa, ja ihmiset haluavat viettää aikaansa intohimonsa ympärillä. Toki verkkokaupassa olisi mukana kaupalliset elementit, mutta ei tunkeilevasti, vaan houkuttelevasti."
Tuotanto ylös, Amerikka haltuun
Discmanian matka on jo hyvässä vauhdissa, mutta minne tähtäimet asettuvat seuraavaksi?
”Lähitulevaisuudessa on tärkeää saada oman tehtaan tuotantoa ylös, se mahdollistaa paljon lisää. Myös Amerikan valloituksen kiihdyttäminen on tavoitteena. Markkina on niin iso, että 8/10 kiekoista myydään Yhdysvalloissa. Toki iso markkina tarkoittaa myös isoja kilpailijoita."
"Yksi meidän isoimpia haasteita on ollut ulkomaille meneminen. On iso askel ja haaste myydä eri kielellä ja toimittaa eri maahan. Suomessa voit olla tunnettu verkkokauppa, mutta ulkomailla teitä ei välttämättä tunne kukaan. Jos meille aikoinaan Ruotsiin meneminen oli vaikeaa, Amerikkaan meneminen on vielä vaikeampaa."
Discmania matkaa kohti Yhdysvaltoja, mutta minne matkaa suomalainen verkkokauppa?
”Suomi on valitettavasti vähän muita Pohjoismaita ja Eurooppaa jäljessä. Jos Suomeen jää, liiketoiminta voi jäädä pieneksi. Jos täältä tekee kauppaa muualle, haasteen aiheuttaa muun muassa tuo viereinen meri ja logistiikka muutenkin.”
"Suomessa ei ole vielä riittävän useita hyvin pääomasijoitettuja verkkokauppoja. Muaalla mailmassa alkuun saatetaan investoida voimakkaasti ja ottaa jalansijaa ja tehdä asiakashankintaa jopa tappiolla. Suomessa näin ei juuri tehdä, mutta jo naapurimaissa toiminta voi alkaa isompien sijoitusten voimin."
Alkaako vuodesta 2022 uusi pääomasijoituksen aika suomalaisessa verkkokaupassa? Ehkä näemme jo ensi vuoden kisassa vaikuttajia uusien markkinarohmujen taustalta.