Paytrail

Vuoden 2018 verkkokauppa-alan vaikuttaja valittu!

Pekka Majaniemi Kirjoittanut Pekka Majaniemi - 9.1.2019

Vuoden verkkokauppa-alan vaikuttaja on nyt valittu! Ehdokkaina oli 15 piinkovaa alan ammattilaista, voit tutustua kaikkiin ehdokkaisiin ja heidän esittelyihinsä aiemmassa postauksessa.

Vuoden verkkokauppa-alan vaikuttajaksi valittiin Varustelekan Valtteri Lindholm! Valtteri keräsi 41 % kaikista äänistä. Äänestyksessä toiselle sijalle tuli BYPIAS-konseptin yrittäjä Pia Erlund, ja kolmanneksi Stockmannin Anna Salmi. Paljon onnea huippukolmikolle, ja suuret kiitokset kaikille ehdokkaille kovasta työstä suomalaisen verkkokaupan eteen.

Vuoden verkkokauppavaikuttaja 2018 Valtteri Lindholm

Valtteri Lindholm perusti Varustelekan viisitoista vuotta sitten. Nyt Varusteleka ei ole pelkästään yksi tunnetuimmista suomalaisista verkkokaupoista, vaan se tekee myös jatkuvasti kasvavaa kansainvälistä kauppaa.

Varustelekan rakentamisen lisäksi Valtteri on kiertänyt ympäri Suomea luennoimassa ja kouluttamassa yrittäjyydestä, verkkokaupasta ja markkinoinnista, sekä pyrkinyt jakamaan ilmaista tietoa ja koulutusmateriaalia, jotta suomalaiset yritykset osaisivat ottaa verkkokaupasta kaiken irti.

Mitkä ovat Valtterin vinkit suomalaisille verkkokauppiaille? Mitä tapahtuu vuoden 2019 aikana? 

Unelmana verkkokauppa?

Omasta verkkokaupasta unelmoijille Valtterin viesti on hyvin selkeä:

”Jos sä mietit oman verkkokaupan perustamista, mieti huolella mitä teet kun saat tilauksia. Älä aluksi mieti sitä, miltä kauppa näyttää, vaan sitä miten tilaukset hoidetaan pienellä vaivalla. Monella verkkokaupalla fokus on pelkässä myynnin saamisessa, eikä sen jälkeen tapahtuvaa optimoida ollenkaan. Sun tulisi miettiä, kuinka paljon duunia asiakkaan tilauksen saaminen asiakkaalle asti tuottaa, ja miten siitä hommasta tehdään nopeampaa ja vähemmän virhealtista. Nämä on sun tuotteet, näin sä löydät ne, näin pidät varastoa”, kertoo Valtteri.

”Olen konsulttihommissa sanonut kaikille, että hanki ERP, siis toiminnanohjausjärjestelmä. Sen pitäisi olla jokaisen verkkokauppiaan eka tavoite, tai ainakin sen, että hankkii niin paljon rahaa että voi hankkia ERPin. Olen myös kaikissa koulutushommissa sanonut, että kivijalkakauppa olisi hyvä avata, jos sellaista ei ole."

"Asiakkaat kuitenkin googlettaa mikä teidän sijainti on, tulee kyselemään noutoa varastolta. Jos tuotteille riittää asiakkaita, niin kyllä niitä riittää kivijalkaankin. Omnichannel-sana on tyhmä, koska se antaa olettaa, että kanavat ovat omia itsenäisiä juttujaan, joita voi valikoida. On vaan kauppa, ja asiakkaalta pitää ottaa rahat pois kaikilla mahdollisilla tavoilla”, sanoo Lindholm. 

2019, iso paha Amazon ja keski-ikäiset miehet

Mikä on verkkokaupan tilanne vuonna 2019? Tuleeko Amazon ja syö pienemmät verkkokaupat suihinsa?

Olen itse tilannut Amazonista ainakin 10 vuotta. Se ei ole tulossa, vaan ollut olemassa jo helvetin pitkään. Jos 50-vuotiaat miehet osaavat jo googlettaa varaosia ja ostaa auton Saksasta, niin ei tässä ole mitään hätää. Amazonin tulo ei ole sen ihmeellisempi asia kuin Tokmannin nousu.

”Varusteleka ei ole menossa Amazoniin – me myydään meidän omia tuotteita ja me ollaan bränditalo. Tyypit tietää meidän kaupan ja tuotteet. Meidän brändi on muutakin kuin pelkkä kauppa, siinä on mukana eettistä sanomaa ja huumoria. Me ollaan eräänlainen rokkibändi, jonka lisäksi me myydään vaatteita päästä varpaisiin.”

Valtterin mukaan suomalaiset eivät ole koskaan olleet hyviä myymään halvalla mitään, eikä täällä kannata hintakilpailla halpatuotteilla.

”Lähdetään mieluummin vastaiskuun, myydään meidän hyviä ja laadukkaita tuotteita ulkomaille. Esimerkiksi Varustelekan myynnistä tulee jenkeistä yksistään yksi miljoona liikevaihtoa, ja meidän myydyin tuote siellä on suomalainen pohjanmaalla tehty puukko. Se tuotanto mitä Suomessa on jäljellä, on tosi laadukasta”, sanoo Valtteri Lindholm. 

”Verkkokauppafirmojen kilpailuvietti pitäisi laittaa siihen, missä me ollaan oikeasti hyviä. Me ollaan hyviä suunnittelemaan, ja esimerkiksi markkinoimaan. Me ollaan oikeasti todella hyviä introvertissä markkinoinnissa – eli markkinoinnissa internetissä. Enää ei tarvi ryypätä messuilla. Ja suhteessa meidän maan kokoon meiltä löytyy laadukasta koodaajaa ja UX-designeriä, että siitä ei jää tekeminen kiinni.”

Valtteri Lindholm

Ruuan verkkokauppa – missä suklaa ja jäätelöt?

Miltä tilanne näyttää päivittäistavarakaupan puolella? Ruuan verkkokaupasta on puhuttu jo monta vuotta, mutta tuleeko muutos oikeasti tapahtumaan 2019 aikana?

”Suomalaista verkkokauppaa rajoittaa kokemuksen puute. Suurin opetus voisi olla se, että mietitään mitä on ennenkin tehty hyvin, ja tehdään ihan sitä samaa verkossa. Ei internet ole jokin erillinen saareke, jossa asiat tapahtuvat mystisesti eri tavalla. Täytyisi myös lopettaa sensaatiohakuinen hehkutus, että kaikki radikaalisti muuttuu. Facebookin ja sosiaalisen median tulon lisäksi juuri mikään ei ole muuttunut Varustelekan perustamisen jälkeen”, kertoo Valtteri. 

”Ruuan verkkokauppa on siitä jännää, että kun mä käyn kaupassa, mä ostan suklaata ja jäätelöä. Ja kun ostan ruuat verkkokaupasta, samat suklaat jää ostamatta. Miksi Suomen suurimmat kaupan toimijat eivät osaa käyttää samaa kaupallista osaamista verkkokaupassa, kuin mitä ne tekee arkipäivässä kivijalassa?

Jokaikinen Prisma osaa vaikka puoliväkisin myydä sen Mars-patukan kaupassa käyville. Samaa mekaniikkaa tulisi hyödyntää verkkokaupan puolella. Kyllä verkkokaupassakin tehdään heräteostoksia.

Hinnoittelu pois piilosta

”Viimeisen vuoden aikana olen miettinyt, että kaikilla pitäisi olla verkkokauppa. Perustin uuden firman ja tein sille verkkokaupan, josta voi ostaa minut kouluttamaan tai puhumaan. Siellä on selkeät paketit ja hinnat. Ylipäätään asiakkaiden ensimmäinen kysymys on aina hinta, ja tuotteiden kohdalla myös paljonko on postikulut.”

”B2B-verkkokaupan puolella monesti ongelmana on se, että hinnat eivät ole näkyvissä. Yksi tapa voisi olla se, että laskettaisiin keskimääräinen hinta vaikka jonkun lämpöpumpun asennukselle, jotta koko hinta voitaisiin ilmoittaa. Verkko on tapa myydä firmalle kuin firmalle, ja parasta olisi olla selkeät tuotteet ja selkeät hinnat, se vaan pitää uskaltaa tehdä. Erittäin monia asioita voi tarjota useampi toimittaja, eikä niiltä jaksa kysellä tarjouksia, vaan mieluummin ne vertailisi netissä”, summaa Valtteri Lindholm. 

Kiitokset ehdokkaille ja äänestäjille!

Kiitokset kaikille ehdokkaille ja kiitokset kaikille äänestäjille! Arvomme äänestäneiden kesken viisi kahden leffalipun pakettia, ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Näillä Valtterin eväillä on hyvä suunnata kohti kaupallista ja menestyksekästä vuotta 2019!

Verkkokaupan trendit 2019

Mitä kaikkea verkkokaupan saralla tapahtuu tulevaisuudessa – ja erityisesti vuonna 2019? Lue asiantuntijoiden tuoreimmat näkemykset trendeistä, jotka sinun verkkokauppiaana kannattaa huomioida.

Lataa nyt

paytrail-icon Yleinen