Paytrail

Verkkokaupan trendit 2017

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 16.12.2016

Verkkokaupan-trendit-2017-paytrail.jpg

Haastattelimme verkkokaupan huippuasiantuntijoita selvittääksemme mitä vuonna 2017 on odotettavissa verkkoliiketoiminnan saralla. Näiden haastattelujen avulla pystyt kohdistamaan katseesi oikeisiin asioihin verkkoliiketoimintasi kehittämisessä. Jos haluat tiedostaa myös uhkat, joita kannattaa pitää silmällä ja asiat, joihin ensi vuonna kannattaa panostaa, lue koko haastattelut ebookista!  Lataa Verkkokaupan trendit 2017 - must know -paketti valveutuneelle  verkkokauppiaalle!

Leevi Parsama – Asiakkaan nostaminen aidosti keskiöön avainasemassa

Leevi Parsama on verkkoliiketoiminnan asiantuntija. Hän vetää Finpron eCom Growth –kasvuohjelmaa, joka auttaa suomalaisia verkossa kauppaa käyviä yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään.

Yleisesti verkkokaupassa on yksi teesi ylitse muiden: asiakas on nostettava aidosti keskiöön. Tosi moni sanoo tekevänsä näin, mutta ei kuitenkaan tee.

Vaikka asiasta on puhuttu jo jonkin aikaa, suurin osa verkkokauppiaista toimii yhä tuote keskiössä eikä se vaan toimi verkkokaupassa. On oikeasti laitettava asiakas keskiöön ja ne yritykset jotka tämän ymmärtävät, menestyvät. Toiset eivät.

Seuraava iso juttu tulee olemaan personoitujen ostoskokemusten luominen. Suomestakin löytyy esim Custobar, jolla voi tehdä personointia kunnolla ja yritysten konversio on noussut hurjasti sen käytön myötä. Kaikilla ei kuitenkaan aikaa tai osaamista tehdä personointia kunnolla. Esim Nostoa käytetään usein perusasetuksilla. Tästä syystä hyvästä työkalusta ei saada tehoja irti.

Lue opas siitä, kuinka luot ylivertaisen asiakaskokemuksen verkkokauppaasi!

Pasi Pietarinen - valuuttakurssit ja tullivapaudet määrittelevät kansainvälisen kaupan suuntaa

Pasi_Pietarinen.jpgPasi on kansainvälisen verkkokaupan alustaratkaisuja sekä logistiikkapalveluja tarjoavan Xtrem Globalin perustaja sekä toimitusjohtaja.

Kauppasuhteet ja mahdollinen kauppasota

Kokemukseni mukaan valuuttakurssit ja niiden muutokset sekä tullivapaudet määrittelevät paljon kansainvälisen kaupan suuntaa. Siksi maailman poliittinen ilmapiiri vuonna 2017 muodostaa suurimman trendin myös verkkokauppaan.

Eurooppa

Euroopassa on muuttuva poliittinen ilmapiiri, joka voi näkyä euron voimakkaanakin heikkenemisenä vs. muut valuutat. Tällöin euromaista ostaminen on suhteellisen edullista yhdysvaltalaisille, kiinalaisille, australialaisille ja kanadalaisille kuluttajille.

Britannia ei todennäköisesti irtoa Euroopan Unionista vielä ensi vuonna, mutta ero on erittäin mahdollinen. Mielenkiintoisinta on nähdä millaisen kauppasopimuksen Euroopan Unioni ja Iso-Britannia saavat aikaan. Niin sanottu vapaakauppasopimus ei olisi suomalaisen kauppiaan kannalta läheskään niin edullinen mitä se olisi brittikauppiaalle.

Pohjois-Amerikka

Trumpin valinta presidentiksi on aloittanut muutoksen joka on vahvasti vapaakauppaa vastaan. Yhdysvaltojen poisjäänti NAFTA-sopimuksesta on jo lähes varma, mutta todennäköistä on myös se, että nykyinen 800 dollarin tullivapaa raja tulee laskemaan tai poistumaan kokonaan, jolloin amerikkalaisten ei ole läheskään niin edullista ostaa Euroopasta mitä se on aiemmin ollut. Yhdysvaltalaisten kauppojen Euroopan myyntiin ei ole millään juurikaan vaikutusta, sillä tullit ja maakohtaiset verot ovat tähänkin asti jääneet eurooppalaisen kuluttajan maksettavaksi.

Paljon vähemmälle huomiolle on jäänyt Kanadan ja Euroopan Unionin CITA-vapaakauppasopimus. Kanada voi olla suomalaisille moninverroin parempi markkina kuin Yhdysvallat. Erottautuminen on helpompaa, ilmasto ja kulttuuri on lähempänä pohjoismaista ja kanadalaiset ovat erittäin aktiivisia ostamaan ulkomailta (yli 60%). Mikäli Yhdysvallat ei ole osana NAFTA:a, siirtyvät monen kanadalaisen katseet Yhdysvaltojen sijaan Euroopan markkinoille.

Ei ole globaalia verkkokauppaa, eikä verkkokauppaa, on vain kauppaa

Joka vuosi maailmasta katoaa digitalisaation vuoksi rajoja, jolloin kuluttajat ostavat sieltä mistä se parhaiten sopii. Vuonna 2017 puhumme omni-channelista, jolloin kuluttaja ostaa niin myymältästä, verkkokaupasta kuin kauppapaikoilta. Nämä kolme kanavaa eivät sodi toisiaan vastaan, vaan tukevat kuluttajan luontaista ostokäyttäytymistä.

Kauppapaikoilla on vakiintunut kansainvälinen ostajakunta, on myös brändiuskollisia kuluttajia jotka ostavat verkkokaupasta ja on myös niitä jotka ostavat mielummin fyysisestä myymälästä. Tämä trendi alkaa näkyä yhä voimakkaammin 2017 mm. Amazonin kivijalkamyymälöiden ilmaantumisessa katukuvaan.

Jaakko Vikman - reaaliaikainen kaupan personointi ja saman päivän toimitukset tulevat

jaakko_vikman-verkkokaupan-trendit.jpgJaakko on verkkokauppalogistiikkaan keskittyvän Logitrailin hallituksen puheenjohtaja ja myös yksi perustajista.

Elämyksellisyys palvelukokonaisuudessa nousee tärkeäksi

Elämyksellisen palvelukokemuksen merkitys kasvaa, mikä tarkoittaa paitsi positiivista ostokokemusta hyvän palvelun, monipuolisen valikoiman ja nopeiden toimitusten muodossa, myös lisäarvoa antavaa sisältöä. Verkkokauppaan voi tulla myös viihtymään kuten vaikkapa Varusteleka tekee hauskoilla tuotekuvauksillaan. Kaupan käytettävyyden lisäksi visualisuuden merkitys vahvistuu.

Vahvat tarinat tuotteiden taustalla

Halpa krääsä on out. Kuluttajat arvostavat yhä enemmän ekologisesti kestäviä ja laadukkaita tuotteita, joilla on vahva tarina ja joiden valmistusprosessit kestävät päivänvalon. Enää ei osteta ainoastaan tuotetta, vaan myös tarinaa niiden taustalla.

Kierrätys ja jakamistalous nousevat entisestään

Uuden omistamisen merkitys vähenee. Erilaiset nettikirpputorit ovat nyt valtavassa kasvussa ja näistä loistavan esimerkin keskitetyllä logistiikalla tarjoaa Vähänkäytetty.fi. Asuntoja, autoja tai veneitä vuokrataan ostamisen sijaan ja uberisaation myötä syntyneiden palvelualustojen kautta kuten AirBnB:n kautta on helppo tienata lisätuloja.

Sisällön ja vertailutiedon merkitys kasvaa

Sisällön merkitys kasvaa entisestään ja tarinoiden ohella painoarvoa annetaan entistä vahvemmin kattavalle tuotetiedolle. Mitä enemmän hyvää sisältöä tuotteesta löytyy sen todennäköisemmin asiakas sen ostaa. Erityisesti muiden käyttäjien puolueettomat suositukset auttavat ostopäätöksen tekemisessä ja niitä halutaan ”klikata" perinteisen bannereiden sijaan.

Myös videoita hyödynnetään entistä enemmän markkinoinnissa ja tuotetiedoissa.

Reaaliaikainen kaupan personointi

Perinteisestä katalogikaupasta pyritään eroon ja kuluttajille tarjotaan enemmän ja enemmän juuri häntä palvelevia näkymiä perustuen esimerkiksi aiempiin hakuihin ja käynteihin. Tästähän on puhuttu pitkään, mutta aidosti personoituvat kaupat ovat vielä harvassa.

Saman päivän toimitukset ja entistä helpompi palautus

Tuotteita ostetaan ensisijaisesti tarpeeseen ja verkosta yleensä ”viime tipassa”. Nopeus on silloin valttia ja läpinäkyvä tieto milloin tuote on oikeasti asiakkaalla auttaa ostopäätöksen tekemisessä. Erityisesti “viimeisen mailin” haasteeseen nousee uusia ratkaisuja.

Saman päivän toimitukset ovat maailmalla kovassa kasvussa ja tilaukset halutaan noutaa esimerkiksi työmatkan varrelta tai mahdollisimman läheltä kotiovea. Kerrostalo- ja jopa asuntokohtaiset pakettilaatikot tulevat korvaamaan perinteiset postilaatikot ja kokeiluja nähtänee varmasti jo ensi vuonna.

Myös palautuksista tehdään entistä vaivattomampaa ja esimerkiksi Zalando on tarjoamassa palvelua, jossa palautettavat tuotteet tullaan noutamaan veloituksetta kotiovelta.

Kivijalan merkitys

Kivijalka ei todellakaan ole kuollut, mutta hengissä selviäminen vaatii online-näkyvyyden ja monikanavastrategian. Kivijalan merkitys ”hypistelyhuoneina” eli show roomeina kasvaa ja edelleen suosituimmat tuotteet halutaan noutaa nopeasti myös kivijalasta.

Kustomoidut tuotteet

Erilaiset räätälöitävät tuotteet nostavat päätään esimerkkinä vaikkapa mapiful.com, josta voi tilata helposti hienon karttaposterin suosikkiosoitteesi ympäriltä ja haluamallasi tekstillä.

Perttu Ahvenainen - kuluttajan vallan vahvistuminen vaatii asiakaskokemukseen panostamista

perttu-ahvenainen-verkkokaupan-trendit-2017.jpegPerttu on Taitori Oy:n CMO, konsultti, puhuja, kirjailija ja blogaaja, jonka aiheet koskevat asiakaskokemusta.

Kuluttajan valta vahvistuuu

Kuluttajan valta vahvistuu entisestään. Kuluttajat luottavat toisiinsa ja jakavat herkästi kokemuksiaan. Tästä syystä kauppiaiden on pakko kiinnittää asiakaskokemukseen yhä enemmän huomiota ja varmistaa oma hyvä maineensa paljon huolellisemmin kuin aiemmin.

Keskitetyt markkinapaikat nostavat päätään

Keskitetyt markkinapaikat alkavat nostaa päätään. Kun tarjontaa ja kilpailua tulee koko ajan lisää ja kuluttajan mielessä pitäisi pystyä olemaan koko ajan, keskitetyt markkinapaikat hoitavat asiakkaat tuotteiden pariin.

Jakamistalous nousussa

Meidän tila-bisneksessä ainakin nousee entisestään jakamistalous. Jos esimerkiksi jollain on vaikka ylimääräisiä neukkareita niin niitä myydään ulos. Hyödynnetään siis jaettujen resurssien tuoma potentiaali ikään kuin työtilojen Airbnb:n tavoin. Tämän muutoksen taustalla on myös työnteon muutos: etätyö vapauttaa työtiloja.

Tilabisneksessä 360-asteen kuvat

360 asteiset kuvat on nouseva teknologiatrendi ainakin tilabisneksiessä: esittelyt kohteista ja tiloista. Voit katsoa miltä se sun neukkari oikeasti näyttää.

Maria Rajakallio - laadukkaan asiakaskokemuksen merkitys nousee entisestään

maria-rajakallio-kuva.jpgMaria on Verkkoteollisuus ry:n toimitusjohtaja, digitaalisen liiketoiminnan rautainen ammattilainen, jolla on kokemusta digitalisaation hyödyntämisestä niin pienten kuin suurten organisaatioiden näkökulmasta.

Asiakaskokemus keskiöön

Asiakaskokemus kilpailuetuna ja käyttäjäkokemuksen personointi. Asiakas haluaa saada juuri itselleen sopivia tuotteita ja palveluita verkossa silloin kun se hänelle sopii. Ostovoimaisten asiakkaiden elämä on usein kiireistä, joten oikea-aikainen, asiakasta kiinnostavan tuotteen tarjoaminen verkossa koetaan palveluksi. Sen sijaan häiritsevä markkinointi tai myynti ärsyttää asiakasta yhä enemmän.

Virtual reality showroom -esittelyt

Lisätty todellisuus, virtuaalitodellisuus ja tekoäly ovat nopeasti ja räjähdysmäisesti kasvavia trendejä. Enää ei puhuta vain Slush –väen huvista, vaan uuden teknologian käyttöönotto on helppoa jokaiselle.

Uskonkin, että tulemme näkemään VR-showroom –esittelyjä osana verkkokauppaa paljon nykyistä enemmän jo vuonna 2017. Ilmiö tulee kasvamaan sitä mukaan, kun kuluttajat oppivat käyttämään uusia laitteita osana arkeaan.

Ruoan verkkokauppa kasvaa räjähdysmäisesti

Myös ostotottumukset muuttuvat ja uskon, että esimerkiksi ruoan verkkokauppa tulee räjähdysmäisesti kasvamaan lähivuosina. Kiireisen elämän ja suurissa kaupungeissa yleistyvän autottoman elämäntavan myötä kuluttaja ei koe enää kauppakeskuksissa ja marketeissa vietettyä aikaa rentouttavaksi ”shoppailuksi”, vaan erityisesti perusasiat halutaan ostaa nopeasti ja joustavasti, mielellään kotiinkuljetettuna.

Lue Verkkokaupan trendit 2017 kokonaisuudessaan!

Jos haluat tiedostaa myös uhkat, joita kannattaa pitää silmällä ja asiat, joihin ensi vuonna kannattaa panostaa, lue haastattelut kokonaisuudessaan muhkeasta 20 sivun lukupaketista! - Must know -asiaa jokaiselle valveutuneelle verkkoliiketoiminnassa mukana olevalle!

Lue verkkokaupan trendit - lukupaketti

Lukemista verkkokaupan kehittämisestä:

Verkkokaupan trendit 2018

Verkkokaupan trendit 2019

Verkkokaupan trendit 2020

Miten kasvatat verkkoliiketoimintaasi kohti kannattavaa kansainvälistä kasvua

Mitä tarkoittaa HEO (human enjoyment optimization) - verkkoliiketoiminnan tärkein kulmakivi

Kuinka muunnat verkkokauppasi tuotekatalogista asiakkaan palvelukeskukseksi

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi