Verkkokaupan trendit 2025

Verkkokaupan kenttä eriytyy. Miten luoda oma menestystarina?  Tutustu asiantuntijoiden näkemyksiin tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista. 

Skrollaa ja lue! Nuoli alas
Aluksi

Katsaus markkinaan 2025

markus-laurio-2

Vuonna 2024 verkkokauppa on pärjännyt suhteellisesti hyvin ja jatkanut kasvuaan. Kun taloustilanne on kuitenkin jatkunut odotettua haastavampana, tavarakaupan kasvu ei ole yltänyt aiempien vuosien lukemiin. Ekonomistit ennustavat talouden kääntyvän parempaan vuoden 2025 aikana, mikä tarjoaa monille mahdollisuuksia kehittää ja vahvistaa omaa liiketoimintaansa. 

Maksamisen kentässä mobiilimaksamisen kasvu on selkeästi tasaantunut. Kaikki maksamisen tavat perinteistä pankkimaksamista myöden alkavat jo olla käteviä ja helppoja mobiilissa. Turvallisuudesta onkin selkeästi tullut asiakkaille aiempaa tärkeämpi tekijä, erityisesti digitaalisten huijausten yleistymisen myötä. Suuremmissa ostoksissa kuluttajat suosivat mielellään turvallisemmilta tuntuvia, tuttuja pankki- ja luottokorttimaksuja mobiilimaksamisen sijaan.

Tekoälyn hyödyntäminen verkkokaupassa tulee varmasti hiljalleen yleistymään tulevana vuonna, vaikka liikkeellelähtö on ollut odotettua rauhallisempaa. Sen avulla voi automatisoida rutiinitehtäviä ja parantaa tehokkuutta. Tekoälyyn liittyy myös haasteita, kun esimerkiksi huijaussivustot ovat yhä vaikeammin tunnistettavia. Verkkokauppiaiden kannattaa hyödyntää varsinkin olemassa olevia tekoälytyökaluja ja kouluttautua niiden käyttöön. Tukea ja kokemuksia on saatavilla alan yhteisöistä.

Markus Laurio
CEO, Paytrail

Katsaukseen haastatellut asiantuntijat

<< selaa vetämällä >>

laura-saarinen-1

Yrittäjä, perustaja ja toimitusjohtaja Lilja the Labelissa. Aloitti rakentamalla toimivan verkkokaupan alusta alkaen itse ja kaiken muun brändistä ja markkinoinnista lähtien siihen päälle. Vetää myös uimisen ja Lilja the Labelin ympärille syntynyttä yhteisöä. 

Laura Saarinen // Toimitusjohtaja – Lilja the Label

leevi-parsama-1

Digitaalisen kaupan kummisetä ja Digital Commerce Finlandin hallituksen puheenjohtaja. Sijoittaa kotimaisiin verkkokauppoihin Snowball Growth Partnersin kautta. Toiminut asiantuntijana Business Finlandin digitaalisen kaupan kasvuohjelmissa ja kehittää toimialan koulutusta eri oppilaitoksissa.

Leevi Parsama // Digitaalisen kaupan asiantuntija

markus-laurio-3

Suomalaisen maksunvälittäjä Paytrailin kapteeni. Seuraa aitiopaikalta verkkoliiketoiminnan kehitystä ja vaikutuksia. Monipuolinen kokemus verkkomaksamisen maailmasta. Vahva halu auttaa suomalaisia kauppiaita menestymään verkkoliiketoiminnassa kauppiasosaamisen kehitystä tukemalla.

Markus Laurio // CEO – Paytrail

Kalle-Gummerus

Kenkäbrändi VIBAn perustaja ja osakas, jolle verkkokauppa on elämäntapa. Vannoo henkilökohtaisen asiakassuhteen ja omanlaisen, rohkean tekemisen nimeen. Toi aiemmin Suomeen Otz-kenkiä, joista syntyi ilmiö. 

Kalle Gummerus // Yrittäjä, perustaja ja toimitusjohtaja – VIBAe

suvi-tikkanen-1

Seurannut kotimaisen verkkokaupan kehitystä aitiopaikalta Paytrailin markkinointijohtajan roolissa yli 15 vuoden ajan. Työskennellyt sähköisen maksamisen parissa yli 20 vuotta, myös verkkoliiketoiminnan tutkijan tehtävässä. 

Suvi Tikkanen // Markkinointijohtaja – Paytrail

mika-syrenius-1

Hallitusammattilainen sekä sijoittaja ja aktiivinen omistaja useassa digitaalisen kaupan yhtiössä. Entinen verkkokauppias ja perustaja useassa kaupassa, jotka toimivat kansainvälisesti. Puhuu paljon digitaalisesta transformaatiosta ja tekoälystä. 

Mika Syrenius // Verkkokauppa-aktivisti, Managing Partner – Snowball Growth Partners

juha-saarinen-1

Analytiikkaan ja dataan erikoistunut verkkokaupan konsultti, jolla on lähes 20 vuoden kokemus siitä, miten johtaa ja kiihdyttää verkkokaupan kasvua datan avulla. On toiminut sivutoimisena verkkokauppiaana, konsulttina sekä kehittämässä asiakasdatalla johdettua kasvua osana BHG Group Finlandin johtoryhmää.

Juha Saarinen // Verkkokaupan konsultti – Columbia Road

1. Tiukka talous pakottaa keskittymään olennaiseen
Taloustilanne jatkuu tiukkana vielä ainakin vuoden 2025 alkupuoliskolla, mikä korostaa perusasioiden merkitystä. Vahvuuksien terävöittäminen ja tutuista, uskollisista asiakkaista huolehtiminen luovat pohjaa tasaiselle kassavirralle. 

tiukka-talous-icon-2

 

Huono taloustilanne on jatkunut odotettua pidempään, ja vaikka merkkejä piristymisestä on jo nähtävillä, niukkuutta on luvassa ainakin vielä alkuvuonna. Kurjimus on koetellut kaikkia, mutta ei tasapuolisesti. Kasvajiakin löytyy, ja pelkästään kotimaahan keskittyneet verkkokaupat ovat kohdanneet vaikeuksia todennäköisemmin kuin kansainväliset.

Verkkokauppiaiden on nyt pakko arvioida uudelleen, mihin kannattaa keskittyä. Kun resurssit ovat vähissä, tarkastelun kohteena ovat niin valikoima, konsepti, strategia kuin kohdemarkkinakin. Liiketoiminnan ytimeen keskittyminen on paras tapa varmistaa jatkuvuus ja luoda pohjaa uusille avauksille, joita tarvitaan talouden elpyessä. 

Johda datalla kohti kasvua
Kirkasta ydinasiat ja -asiakkaat
2. Halpakauppa haastaa markkinoinnin
Kansainväliset halpakauppajätit dominoivat maksullisia markkinointikanavia, mikä pakottaa keksimään uusia, luovia tapoja tavoittaa asiakkaat, jotka arvostavat yhä henkilökohtaisempaa kokemusta.

halpakauppa-icon-2

 

Markkinoinnin kenttä uudistuu voimakkaasti, koska hintavetoinen markkina on lähes täysin isojen halpakauppojen hallussa. Verkkokaupan kansainvälisyys konkretisoituu aivan uudella tavalla, kun monen verkkokaupan pahin kilpailija hakusanoissa on kiinalainen Temu. 

Kansainvälisten pelureiden kanssa on lähes mahdoton kilpailla tässä, sillä markkinointiin pantu euro ei enää tuo tulosta tai uusia asiakkaita entiseen tapaan. Kotimaisen verkkokaupan kilpailueduiksi voivat hinnan sijaan nousta laatu, turvallisuus ja vastuullisuus, joiden roolia markkinoinnissa on hyvä pohtia tarkasti. 

Keskity tuottaviin keinoihin
Etsi luovia tapoja asiakkaiden tavoittamiseen

EXTRA Digitaalinen kauppa laajenee uusiin kanaviin

Asiakkaiden halu saada henkilökohtaista palvelua yhdistettynä digitaalisten kanavien kehittymiseen tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia. Jatkossa kauppaa käydään verkossakin kasvokkain asiakkaan kanssa ja niissä kanavissa, joita asiakas mieluiten käyttää.

Suuri muutos on videoyhteyden hyödyntäminen digitaalisessa myynnissä. Maailmalla, erityisesti Kiinassa, ”Live commerce” on ollut kasvava trendi jo joitain vuosia, mutta toimivia esimerkkejä löytyy Suomestakin. Yksi esimerkki on tuotteiden esittelyyn keskittyvä reaaliaikainen videolähetys, jolla voi somekanavassa olla satoja tai tuhansia seuraajia. Toinen vaihtoehto on tarjota asiakkaalle mahdollisuus varata ajankohta, jolloin asiantuntija esittelee tiettyyn, ennalta kerrottuun tarpeeseen sopivia tuotteita.

Jatkossa verkkokauppa voi ulottua myös henkilökohtaisina pidetyille somealustoille, kuten esimerkiksi WhatsAppiin. Sovelluksen sisälle voi business-versiossa tuoda verkkokaupan kortteja, ja kiinnostuessaan asiakas voi ostaa ne kätevästi suoraan WhatsAppissa, ilman siirtymistä toisaalle maksua varten.

3. Tekoälyyn varautuminen vaatii valmiuksia
Tekoälyn mahdollisuudet alkavat avautua, vaikka kehitysloikka on ollut odotettua vaisumpi. Osa verkkokaupoista saa tekoälystä jo merkittävää hyötyä, ja jokaisen on kehitettävä teknologiaa ja osaamista vastaamaan vaatimuksiin.

tekoaly-icon-2

 

Tekoälyn käyttöönotto on edennyt odotettua hitaammin, mutta ensimmäisiä esimerkkejä sen onnistuneesta hyödyntämisestä on jo olemassa. Maailmalla verkkokaupat hyödyntävät tekoälyä esimerkiksi varaston ja toimitusten hallintaan sekä hintojen optimointiin. Merkittävä kilpailuetu tekoälystä on tullut niille, jotka ovat sen avulla pystyneet aidosti tehostamaan toimintaansa.

Moni verkkokauppias on kuitenkin edelleen odottavalla kannalla ja pohtii, miten tekoäly saadaan integroitua liiketoimintaan kannattavasti. Erilaisia työkaluja on valtavasti, mutta niiden tehokas hyödyntäminen vaatii aikaa, osaamista ja investointikykyä.

Nyt on erityisen tärkeää pysytellä kehityksessä ajan tasalla, sillä tulevaisuudessa ihmisten tapa käyttää tekoälyä tulee varmasti muuttamaan ostamisen tapoja radikaalisti. Kuluttajat eivät jatkossa enää etsi sopivia tuotteita verkkokaupoista, vaan pyytävät tekoälyä etsimään ja odottavat verkkokaupan pystyvän vastaamaan toiveisiinsa. Tämä tulee asettamaan uudenlaisia odotuksia ostopoluille.

Varmista datan laatu
Kehitä osaamista
Kainalo

Maksamiselta halutaan nyt turvallisuutta

Verkkokauppiaille tämä tarkoittaa, että turvallisuuteen panostaminen ei ole enää ylimääräinen este asiakkaan ostokokemuksessa, vaan sen sujuvuuden varmistaja. Tutut maksutavat ja maksunvälittäjät herättävät luottamusta ja lisäävät ostohalukkuutta, ja toisaalta totutusta maksuprosessista poikkeaminen voi aiheuttaa turhaa epävarmuutta. 

Maksamisen keskeisenä trendinä on turvallisuushakuisuus. Verkkomaksamiseen liittyvät huijaukset, petokset ja ylipäätään verkossa toimimisen turvallisuus ovat olleet viime aikoina paljon esillä, mikä on saanut ihmiset varovaisiksi. Moni pohtii entistä tarkemmin, onko ostotapahtuma luotettava. 

Turvallisuuden parantamiseksi ollaan valmiita sietämään kohtuullisia lisäaskeleita ilman, että se tuntuu vaivalloiselta. Syynä on se, että verkossa maksaminen on kehittynyt yleisesti todella sujuvaksi. Enää ei tarvitse kaivaa esiin pankin tunnuslukuja, vaan kaikki vaiheet hoituvat kätevästi kännykällä, ja tunnistautuminen onnistuu esimerkiksi kasvotunnistuksen tai lyhyen tunnusluvun avulla. 

 

maksaminen-icon

 

 

Mobiilimaksaminen vakiinnuttanut asemansa 

Useana vuonna jatkunut mobiilimaksamisen kasvu näyttää tasaantuneen, ja mobiilimaksutapojen käyttö on vakiintunut noin 30 prosentin tasolle. Mobiililaitteille optimoidut maksutavat yleistyivät yhtä aikaa, kun kuluttajat siirtyivät tekemään ostoksia pääosin kännykällä, mutta merkittävää kasvua ei vaikuta olevan näköpiirissä. 

Tilanteeseen on vaikuttanut osaltaan lainsäädäntömuutos, jonka vuoksi ei-luotolliset maksuvaihtoehdot on esitettävä ensin. Mobiilimaksamisen vaihtoehdoissa käytetään usein luottokortteja, mikä asettaa ne näkymään vasta verkkopankkivaihtoehtojen jälkeen.

markus-laurio

”Maksamisessa henkilökohtaisuus on sitä, että pystyt maksamaan tavalla, jolla olet tottunut tekemään verkko-ostoksia. Jos valikoimassa ei ole oman pankkisi verkkomaksua tai luottokorttia, jonka pisteitä keräät, koko asiointi voi sortua siihen."

Markus Laurio // CEO – Paytrail

suvi-tikkanen

”Yleisesti ottaen ihmiset haluavat ostamisen olevan todella sujuvaa, helppoa ja nopeaa. Maksamisen vaiheessa tämä ei enää samalla tavalla päde, vaan halutaan, että kontrolli säilyy itsellä eikä maksu saa tapahtua liian nopeasti tai huomaamatta. Maksuvaiheen koetaan usein myös varmistavan koko kaupasta ostamisen turvallisuuden, kun maksaminen tapahtuu tuttujen ja luotettavien toimijoiden kautta."

Suvi Tikkanen // Markkinointijohtaja – Paytrail

Paytrail Kauppiasrahoitus

Kauppiasrahoitus on uudenlainen mahdollisuus yrityksille saada rahoitusta suoraan toteutuneen maksuliikenteen perusteella. 

- Haku on nopea ja yksinkertainen: Paytrailin Kauppiaspaneeli ehdottaa rahoitussummaa maksuliikenteen perusteella. Rahoituspäätöksen voi saada jopa 24 tunnin sisällä.

- Palvelu on Paytrailin asiakkaille, jotka ovat käyttäneet palvelua vähintään neljän kuukauden ajan ja joilla on säännöllistä maksuliikennettä. 

kauppiasrahoitus-icon

- Rahoitusta voi käyttää vapaasti yrityksen tarpeisiin, mutta tyypillisesti sitä hyödynnetään kasvun vauhdittamiseen, kuten varaston täydentämiseen sesonkiaikoina tai markkinointiin. 

- Palvelulla on vain yksi kiinteä maksu ilman korkoja. Takaisinmaksu hoituu automaattisesti kaupan maksuliikenteestä. 

Lue lisää Kauppiasrahoituksesta

poimintoja-2024-icon

Poimintoja verkkokaupasta Suomessa 2024

  • Tavarakaupan keskiostos kasvoi 9 %

  • 30 % Paytrailin välittämistä maksuista tehtiin mobiilimaksutavoilla 

  • Apple Payn osuus mobiilimaksutapojen joukossa kasvoi jopa 60 % 

  • Black Friday oli vuoden 2023 yleisin ostopäivä 

  • Palautukset ovat yleisimpiä tavarakaupassa 

 

Tutustu Paytrailin tuottamaan Verkkokauppa Suomessa 2024 -raporttiin.

4. Oma luotettava asiakastieto varmistaa jatkuvuutta
Tiukka taloustilanne ja markkinoinnin pelikentän muutokset vahvistavat tarvetta panostaa yksilölliseen asiakaskokemukseen. Ytimessä on hyvin jäsennetty tieto asiakkaiden tilanteesta, tarpeista ja toiveista. Kun oma data on kunnossa, tekoäly voi auttaa tiedon analysoinnissa.  

asiakastieto-icon-2

Vuosia pinnalla olleen asiakaskokemuksen merkitys vain korostuu entisestään massamarkkinoinnin lisääntyessä ja hintakilpailun koventuessa. Jos asiakaskokemus on aiemmin jäänyt enemmän trendisanaksi, nyt sen arvo konkretisoituu. Voidaan puhua jopa personoidun asiakaskokemuksen toisesta aallosta, jossa yksilöllisestä kokemuksesta jalostuu aito kilpailuetu. 

Keskeisessä roolissa on totta kai edelleen tieto ja ymmärrys asiakkaista. Ensimmäisessä aallossa moni keskittyi asiakastiedon hallintaan ja sen pohjalta yksilöllisen ostopolun rakentamiseen. Pelikentän muutokset ja tekoälyn tuomat mahdollisuudet haastavat nyt panostamaan asiakastiedon laatuun ja sen hyödyntämiseen aiempaa kokonaisvaltaisemmin.

Panosta käytettävään tietoon
Kysy suoraan asiakkailta

CASE VIBAe - Kaikki panostus henkilökohtaiseen kokemukseen

Kenkäbrändi VIBAen perustajien ajatuksena oli maailman mukavimmat jalkineet, joiden jälkeen asiakas ei enää halua käyttää muita kenkiä. VIBAen menestyksen salaisuus onkin huippukokemuksissa ja niiden jakamisessa. 

viba-case-1- Tavoitteenamme on tarjota asiakkaalle hyvät vibat niin itse kengistä kuin kaikesta niiden ympärillä. Uskomme siihen, että kun ihminen saa jostain todella mukavan kokemuksen, hän haluaa jakaa sitä myös muille, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Kalle Gummerus. 

Ajatus maailman mukavimpien kenkien kehittämisestä lähti Otz-kenkäbrändistä, jonka maahantuojina Gummerus yhdessä puolisonsa Minnan kanssa toimi Suomessa. Pariskunta halusi tehdä oman, vielä paremman tuotteen. 

- Hyvinvointi lähtee jaloista, joten kehitimme kengän, jossa kaikki on mietitty käyttäjänsä parhaaksi, Gummerus avaa.

Mukaan yritykseen Gummerukset saivat Otzin perustajat Ludo ja Tammy Malmouxin. Ludo on teollinen muotoilija ja vastaa kenkien muotoilusta. Ensimmäiset VIBAet tulivat myyntiin kesällä 2020.

Ihastuneet asiakkaat parhaita vaikuttajia 

Alusta asti oli selvää, että kenkiä myydään englanninkielisessä verkkokaupassa ympäri maailmaa. Myös markkinointi keskitettiin verkkoon. Verkon rinnalle perustettiin kivijalkamyymälät Helsinkiin ja Malibuun. 

Neljässä vuodessa VIBAesta on kasvanut kansainvälinen brändi, joka myi viime vuonna 150 maahan. Vuoden 2024 liikevaihto yltänee jopa 9 miljoonaan euroon. 

Kasvun salaisuutena Gummerukset pitävät asiakkaan kokemukseen keskittymistä. 

- Emme pidä alennusmyyntejä, emmekä maksa vaikuttajille. Myöskään sota tai pandemia eivät näkyneet meidän myynnissämme. 

Tieto hyvästä tuotteesta kulkee ihmiseltä toiselle. VIBAe-kenkiä on nähty julkkisten Instagram-tarinoissa, mutta ilman markkinointiyhteistyötä. Maksettua mainontaa VIBAe tekee vain sosiaalisessa mediassa ja sitäkin vahvasti omalla tyylillään.  

- Teemme markkinointipäätökset tulosten perusteella. Voimme käyttää mainontaan jopa 200 000 euroa kuukaudessa, jos se tuottaa vähintään kolminkertaisesti myyntiä. Meillä on nykyään apuna ammattilainen, joka seuraa tuloksia jatkuvasti.viba-case-icon

Oma tyyli on myös osa VIBAe-kokemusta.  

- Asiakkaat ja kumppanit kiittävät siitä, että olemme rohkeasti, keitä olemme. Sen kuulemma tuntee, millä energialla tätä teemme. Monet asiakkaat ovat niin ihastuneita VIBAen meininkiin, että haluavat tulla käymään liikkeessä, kun ovat Helsingissä, Kalle Gummerus kertoo.

5. Hyvä tuote mahdollistaa onnistumisen – myös kansainvälisesti
Laatu on yksi selkeä nouseva mahdollisuus verkkokaupassa. Hyvä, käyttäjien toiveisiin vastaava tuote tai palvelu on myös asiakaskokemuksen ytimessä. Parhaimmillaan laadukkaalla tuotteella tai palvelulla voi erottua ja menestyä myös kansainvälisessä kilpailussa. 

tuote-icon-2

 

Muuttunut pelikenttä haastaa pohtimaan liiketoiminnan ydintä, eli tuotteita ja palveluja. Monikansalliset yritykset vievät usein voiton hinta- ja valikoimakilpailussa. Pienten brändien ja verkkokauppojen mahdollisuus voikin olla erikoistua ja keskittyä johonkin poikkeuksellisen hyvään, joka aidosti vastaa ihmisten tarpeisiin. 

Suurimmissa hankaluuksissa vaikeassa taloustilanteessa ovat olleet pelkästään kotimaassa toimivat verkkokaupat. Verkossa kauppaa voi kuitenkin tehdä maailmanlaajuisesti. Monet ovat onnistuneesti vähentäneet riskejä kansainvälistymällä ja laajentamalla myyntiään myös ulkomaille. 

Hyvä tuote myy itsensä
Auta ostamaan asiakkaalle parasta

INFO

Jos myyt tuotteita toiseen EU-maahan, olet velvollinen maksamaan arvonlisäveroa myös ostajan maahan, jos EU-myynti ylittää 10 000 € vuodessa. Tällöin yrityksesi 
tulee rekisteröityä OSS-järjestelmään, jotta voit ilmoittaa ja maksaa verot keskitetysti. Järjestelmän kautta yritys voi toimittaa yhden raportin myynneistään EU-maihin, ja Suomen Verohallinto välittää verot oikeisiin EU-maihin.  

6. Vastuullisuuteen on löydettävä oma kulma
Vastuullisuus on vakiintunut kuluttajien vaatimukseksi. Se ei enää useinkaan ole yrityksille erottumistekijä, vaan perusoletus. Kuluttajat odottavat, että vastuullisuus on keskeinen osa verkkokaupan toimintaa, mutta myös laadun ja ostokokemuksen on oltava korkealla tasolla.

vastuullisuus-icon-2

 

Vastuullisuutta arvostavien kuluttajien määrä on kasvanut tasaisesti, ja yhä useampi yritys pyrkii täyttämään nämä odotukset. Monelle vastuullisuus ja kestävyys ovat perusarvoja, joihin he sitoutuvat ja odottavat myös verkkokaupan sitoutuvan. Siksi koko tuotanto-
ketjuun ja asiakaskokemukseen ulottuva vastuullisuus on yhä useammin perusta kaikelle tekemiselle. 

Ainoana myyntiargumenttina vastuullisuus ei kuitenkaan ole riittävä, vaan tuotteen tai palvelun on vastattava odotuksia myös laadun ja käytettävyyden osalta. Todella tiedostavat ja vaativat kuluttajat voivat olla myös hyvin uskollisia, kun he kokevat brändin ja tuotteen vastaavan arvojaan. 

Laajenna käsitystäsi
Löydä oma näkökulma

CASE LILJA THE LABEL - Vastuullinen ja yhteisöllinen brändi vetoaa

Torstaiaamuisin Eiranrannassa Helsingissä kokoontuu joukko uimisesta innostuneita naisia. He pulahtavat laiturilta uimaan ja hajaantuvat sen jälkeen omiin suuntiinsa, mutta aamuhetki on antanut jokaiselle jotain tärkeää: kokemuksen joukkoon kuulumisesta. 

case-2-img-2-1Idea aamu-uinneista on Lilja the Labelin perustajan ja toimitusjohtajan Laura Saarisen. Yritys järjesti aluksi kuukausittaisia kylmäuintitapahtumia, joihin kuului uimisen lisäksi asiakkaan valitsema uima-asu ja aamupala. Syksyllä uintitapahtumat tekivät kiertueen Euroopan maissa. 

- Ihmiset kaipaavat yhteisöllisyyttä ja aitoutta, ja tällä tavalla asiakas pääsee oikeasti kokemaan, mitä brändi on. Saamamme palaute on ollut sydäntä lämmittävää. Ihmiset ovat löytäneet uusia ystäviä tapahtumistamme, Saarinen kertoo. 

Vastuullisuus ja laatu kulkevat käsi kädessä 

Lilja the Labelin uima-asut valmistetaan merestä löytyneestä muoviroskasta. Raakamateriaali tehdään Italiassa ja uima-asut valmistetaan perheomisteisella tehtaalla Portugalissa. Eurooppalainen tuotantoketju on brändille tärkeä.

- Moni asiakas mainitsee, että on tullut meille juuri vastuullisuuden vuoksi, eikä tilanne ole muuttunut parin vuoden aikana. Oikeastaan tuntuu, että vastuullisuus korostuu vielä entistä vahvemmin.  

Vastuullisuus on brändin asiakkaille todella tärkeä perusarvo. Sen lisäksi uima-asut ovat todella laadukkaita ja toiminnallisia. Asut on tehty kaksinkertaisesta kankaasta, ja ne ovat käännettäviä ja pysyvät hyvin päällä kaikissa tilanteissa. 

Verkkokaupan arvostus on kasvanut 

Saarinen perusti uikkaribrändin omien kiinnostuksen kohteidensa ympärille, ja lähtökohtana oli kansainvälinen verkkokauppa. Sitä tukeva kivijalkapuoti syntyi vasta myöhemmin. 

- Emme ole koskaan tehneet sitä, että nyt avataan Ruotsi, Saksa ja niin edelleen, vaan räväytimme heti kaikki auki. Sieltä on ehkä tultu vähän takaisin ja löydetty päämarkkina-alueet.case-2-icon-2

Pohjoismaiden lisäksi Lilja the Labelin tärkeimpiä markkina-alueita ovat Saksa, Itävalta ja Sveitsi. Suomeen myynnistä menee noin neljännes. Asiakkaiden vaatimukset verkkokaupalle ovat Saarisen mukaan kasvaneet sitä mukaa, kun ostamisen helppous on lisääntynyt. 

- Verkkokauppa on se tärkein kanava, mutta samalla se on ensimmäinen asia, joka asiakkaalle pitää myydä. Ihmiset odottavat asioinnilta henkilökohtaista kokemusta, ja siksi verkkokaupan pitää kertoa ihan yhtä paljon brändistä, tarinasta ja ihmisistä kuin kivijalankin, Saarinen kertoo.

Vinkit verkkokauppiaalle vuoteen 2025

vinkit-icon

 

1. Kirkasta oma konsepti ja tee itsellesi selväksi, mikä tekee kaupastasi ainutlaatuisen. 

2. Analysoi asiakasdataa perusteellisesti ymmärtääksesi, ketä palvelet ja mitä he tarvitsevat. 

3. Keskity omaan tekemiseen. Ota oppia ja pyydä sparrausta muilta, jos voit, mutta älä kopioi tai seuraa muita. 

4. Pidä hyvää huolta kassavirrasta ja pyri optimoimaan asiakaspaluu. Toistuvat ostot auttavat varmistamaan liiketoiminnan kestävyyden. 

5. Tehosta myyntimahdollisuuksia ympäri vuorokauden. Sopeudu asiakkaiden ostokäyttäytymiseen ja ole valmis vastaamaan kysyntään nopeasti. 

6. Huolehdi, että tarjolla on laaja kirjo maksutapoja, joihin asiakkaat luottavat, ja että maksamisen konversio on korkea. 

7. Kerrytä tekoälyosaamista itsellesi ja organisaatiolle. Pysy ajan tasalla siitä, mikä on mahdollista, niin löydät parhaat tavat saada tekoälystä aitoa liiketoimintahyötyä. 

8. Kasvata kykyä pärjätä ainakin osittain ilman maksettua mainontaa. Hyödynnä suoria yhteydenottokanavia, sähköpostia, tekstiviestejä tai WhatsAppia asiakassuhteen ylläpitoon.

9. Luo henkilökohtainen asiakaskokemus. Vältä anonyymiyttä ja varmista, että asiakkaasi tuntevat olevansa tärkeä osa kauppaasi. 

10. Kehitä asiakastietomalli, joka tukee markkinointia ja liiketoiminnan päätöksiä. Pidä data omassa hallinnassasi tulevaisuuden varmistamiseksi. 

11. Harkitse kansainvälistymistä, jos liiketoiminnallasi on mahdollisuuksia Suomen ulkopuolella. Älä rajoitu vain kotimarkkinoille. 

12. Varmista, että IT-järjestelmäsi tukee tekoälyn ja personoidun asiakaskokemuksen kehittämistä, jotta säilytät kilpailukykysi. 

Etsitkö ratkaisua verkkomaksamiseen?

Etsitkö ratkaisua palvelusi maksuliikenteeseen? Laita meille viestiä, tai pirauta Peetulle 😊

Ota yhteyttä

Peetu Lintinen
Paytrail handle

Peetu Lintinen 
ePayment Sales Manager

040 736 5875
peetu@paytrail.com