Verkkokaupan trendit 2024

Verkkokauppa hakee tasapainoa. Mihin panostaa juuri nyt? Tutustu asiantuntijoiden näkemyksiin tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista.

Skrollaa ja lue! Nuoli alas

Aluksi

Isossa kuvassa verkkokaupassa ei näy hiipumisen merkkejä lähitulevaisuudessa. Monella alalla on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia ja mahdollisuuksia kehittää uutta digitaalista, sähköiseen maksamiseen perustuvaa liiketoimintaa. Myös esimerkiksi ruokakaupassa on edelleen kasvunvaraa.

Verkkokauppa hakeekin seuraavina vuosina tasapainoa sekä kulutuksessa että toimialojen välillä. Koronarajoitukset saivat monet keskittämään ostoksiaan verkkoon. Verkkoasiointi vakiintui monella osaksi arkea, vaikka osan ostoista tekisikin myymälässä.

Markus Laurio, CEO, Paytrail

markus-laurio

Viime aikoina on uutisoitu verkkokaupan olevan vaikeuksissa. Osalla yrityksistä on valitettavasti isoja haasteita, ja esimerkiksi tavarakauppa on huimien koronavuosien jälkeen hiipunut. Kokonaisuutena verkkokaupan tilanne näyttää kuitenkin hyvältä.

Paytrailin datan perusteella verkkokauppa kokonaisuutena kasvaa edelleen. Vuonna 2023 koko markkinan kasvu on ollut useita prosenttiyksiköitä. Kasvu on viime vuosia hitaampaa, mutta jatkuvaa. Esimerkiksi palveluita, lippuja ja matkoja ostetaan mukavasti, ja näillä toimialoilla kauppa on kasvussa.

Toisilla toimialoilla inflaatio ja heikentynyt maksukyky sen sijaan näkyvät vahvemmin. Tavarakaupassa ostoja harkitaan ja hankitaan vain välttämätöntä. Moni osti koronavuosina kodintarvikkeita, harrastusvälineitä ja pihakalusteita useamman vuoden tarpeiksi.

POIMINTOJA VERKKOKAUPASTA SUOMESSA 2023

Poimintoja verkkokaupasta Suomessa 2023

  • 66 % teki ostoksia suomalaisesta verkkokaupasta
  • 58 % Paytrailin välittämistä maksuista tehtiin verkkopankilla
  • Hyväntekeväisyysalan maksuvolyymit kasvoivat 96 %
  • Matkailun maksuvolyymit kasvoivat lähes 20 %
  • 36 % kuluttajista sanoi helppouden tärkeimmäksi syyksi ostaa verkosta
  • Perjantai on suosituin päivä verkko-ostamiselle

 

Tutustu Paytrailin tuottamaan Verkkokauppa Suomessa 2023 -raporttiin

Katsaukseen haastatellut asiantuntijat

<< selaa vetämällä >>

Heli Kurjanen

Kansainvälisen menestystarinan, verkkokauppa Lunetten, perustaja ja toimitusjohtaja jo 18 vuotta. Saavuttanut useita kansainvälisiä tunnustuksia ja pitää verkkokaupan menestystekijöinä vahvaa, arvopohjaista visiota, yhteyttä asiakkaiden kanssa sekä jatkuvaa kehittämistä.

VINKKI ”Henkilökohtaisuuden merkitys tulee kasvamaan valtavasti. Tiimin tai omistajan täytyy olla verkkokaupassa läsnä. Se tuo luotettavuutta.”

Heli Kurjanen // perustaja & CEO – Lunette

Heikki Tiittanen

Suomen suurimmaksi työsuhdepyöriä operoivaksi yritykseksi GoByBiken kolmessa vuodessa kasvattanut sarjayrittäjä. Sielultaan verkkokauppias, joka pitää hyvää asiakaspalvelua ja voittavaa tunnekokemusta onnistumisen ytimenä.

VINKKI ”Kun kisataan kuluttajan euroista, on pystyttävä olemaan se yksi toimija, joka päihittää muut kokemuksessa. Se on varmin tapa saada kuluttaja valitsemaan, että hän laittaa rahansa teidän tuotteeseenne.”

Heikki Tiittanen // perustaja & kehitysjohtaja – GoByBike

Kimi Timonen ja Matti Kojo

Verkkokaupan analytiikan ja asiakasdatan hyödyntämisen asiantuntijakaksikko, jolla on yhteensä lähes 30 vuoden kokemus verkkokaupoista. Perustamassaan ArvoPartnersissa auttavat kauppiaita kehittämään myyntiä ja tuomaan liiketoimintadatan markkinoinnin ytimeen.

VINKKI ”Vaatimukset sisällön erottuvuudelle ja hyödyllisyydelle kasvavat entisestään kanavat täyttävän keskinkertaisen tekoälysisällön myötä. Nyt ei pidä tehdä enempää, vaan fiksumpaa.”

Kimi Timonen // teknologiajohtaja – ArvoPartners

Matti Kojo // operatiivinen johtaja – ArvoPartners

Leevi Parsama

Näköalapaikalta markkinaa seuraava verkkokaupan kummisetä ja vastaperustetun digitaalisen kaupan yhteisö Digital Commerce Finlandin hallituksen puheenjohtaja. Toiminut aiemmin asiantuntijana Business Finlandin digitaalisen kaupan kasvuohjelmissa ja rakentanut vertaissparraukseen perustuvan verkkokauppiaiden klubiverkoston. Kehittää lisäksi toimialan koulutusta eri oppilaitoksissa.

VINKKI ”Oman konseptin selkeys, kilpailuetujen kirkkaus, aito asiakasymmärrys sekä kyky uudistua ratkaisevat digitaalisen kaupan tulevaisuuden menestyksen.”

Leevi Parsama // Digitaalisen kaupan asiantuntija

Suvi Tikkanen

Seurannut kotimaisen verkkokaupan kehitystä aitiopaikalta Paytrailin markkinointijohtajan roolissa yli 15 vuoden ajan. Työskennellyt sähköisen maksamisen parissa liki 20 vuotta, myös verkkoliiketoiminnan tutkijan tehtävässä.

VINKKI ”Mitä tiukempaa, sitä suurempi merkitys asiointikokemuksella on. Verkossa kilpailija on klikkauksen tai pyyhkäyksen päässä. Kannattaa miettiä, miten voisi luoda omannäköistä, asiantuntevaa, aitoa, lämmintä ja erottuvaa kohtaamista ja brändiä sekä toteuttaa sitä tinkimättömästi.”

Suvi Tikkanen // markkinointijohtaja – Paytrail

Antti Törrönen

Koodasi ensimmäisen verkkokauppansa jo 90-luvulla. Tehnyt töitä verkkokaupan parissa päätoimisesti yli 10 vuotta. Nykyään keskittyy erityisesti generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksiin verkkokaupassa. Kouluttaa verkkokauppiaita ja kehittää tekoälysovelluksia.

VINKKI ”Tekoälyn mahdollisuuksista kannattaa valita verkkokaupan liiketoiminnalle olennaisimmat ja vahvistaa sen avulla omia vahvuuksia.”

Antti Törrönen // tekoälyasiantuntija – Kwork

1. Tiukentuva talous muuttaa markkinaa

Verkkokaupan markkina tulee jakautumaan uudelleen, sillä moni viime vuosien menestyjä on hankaluuksissa. Nyt kannattaa tasapainottaa oma talous ja tunnistaa haaveilijat, jotta on valmiina, kun taloustilanne helpottaa.

Tiukentuva talous muuttaa markkinaa
Perustan kunto ratkaisee
2. Kohtaamisesta ja ihmisyydestä aito kilpailuetu

Kohtaamisten merkitys digitalisaation vastavoimana on alkanut korostua. Yhteyden kokemus syntyykin lopulta ihmisten välille. Inhimilliset kasvot ja palvelukontakti voivat olla nyt se ratkaiseva valintatekijä.

Kohtaamisesta ja ihmisyydestä aito kilpailuetu
Odotukset ylittävä kohtaaminen sitouttaa

EXTRA Miksi ihminen kaipaa ihmistä?

Ihmisen perustarpeet tai aivot eivät ole viime vuosisatojen ulkoisen ympäristön ja teknologian kehittymisen myötä juurikaan muuttuneet. Ihminen on lajityypillisesti edelleen laumaeläin, jolle on luontaista hakeutua yhteyteen muiden ihmisten kanssa. Kasvava yhteyden kaipuu onkin inhimillinen vastareaktio pitkään jatkuneeseen digitalisaatiokehitykseen. Muun muassa korona-ajan eristäytyminen ja digilaitteiden varassa tehtävä etätyö ovat olleet omiaan korostamaan tarvetta saada olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa.

Syvä yhteys – turvallinen tunne samalla puolella olosta ja ymmärretyksi tulemisesta – on myös vahvasti inhimillinen kokemus. Se syntyy ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, solujen tasolla. Tämän vuoksi robotti tai tekoälybotti ei täysin pysty korvaamaan ihmisten välistä yhteyden kokemusta. Ne voivat vastata kysymyksiin tai auttaa löytämään tietoa, mutta tunteen tasolla kohtaaminen jää ”kylmäksi”.

3. Tekoäly korostaa ajattelun merkitystä

Tekoäly on nyt kaikkien huulilla. Kyse ei enää ole siitä, ottaisiko tekoälyä käyttöönsä vai ei. Nyt on löydettävä sopivimmat tavat hyödyntää sitä.

Tekoäly on nyt kaikkien huulilla
Tarvitaan aikaa strategiselle ajattelulle

Liity uuteen digitaalisen kaupan yhteisöön!

Suomeen on juuri syntynyt uusi digitaalisen kaupan yhteisö, Digital Commerce Finland, johon jokainen verkkokauppias on tervetullut mukaan oppimaan, kiihdyttämään oman kauppansa kasvua ja kehittämään omaa osaamistaan sekä tarjoamaan omaa apuaan muille. Yhteisön voima on sen jäsenissä. Yhdessä on mahdollista kehittää suomalaisesta digitaalisesta kaupankäynnistä maailman kilpailukykyisintä.

Yhteisön toiminta käynnistyy vaiheittain syksyn 2023 aikana, ja sen perustajajäseniä ovat Kaupan liitto, Keskisuomalainen, Paytrail, Posti, Sanoma sekä Suomalaisen Työn Liitto. Nämä ja tulevat kumppanit tarjoavat yhteisön jäsenille muun muassa pääosin maksuttomia palveluita, tapahtumia ja koulutuksia.

Yhteisön osana jatkavat myös jo monelle verkkokauppiaalle tutut, ja hyvää palautetta saaneet Experience Commerce -ohjelman verkkokauppiasklubit. Klubeja on ympäri Suomen jo 22, ja niissä toimii yli 200 yritystä.

Tutustu ja liity yhteisöön sivustolta www.digitalcommerce.fi.

4. Mainosväsy haastaa markkinoinnin

Pitkään on puhuttu siitä, että mainonnan ja markkinoinnin on oltava kiinnostavaa ja tunteet huomioivaa. Nyt tämä on otettava tosissaan. On tehtävä aidosti kiinnostavaa sisältöä, sillä ihmisillä on totaalinen mainosväsy.

Mainosväsy haastaa markkinoinnin
Vähemmän, mutta fiksumpia toimenpiteitä

CASE GoByBike toi pyöräedun maksutavaksi – tavoitteena ohittaa lounasetu

Työsuhdepyöriä välittävän GoByBiken ideana on ollut tehdä pyöräedusta helppo niin työntekijälle kuin työnantajalle. Konkreettisimmin tämä näkyy työntekijän mahdollisuutena maksaa pyörä polkupyöräedulla – samaan tapaan kuin liikuntaetu tai lounasetu.

- Haluamme tehdä verovapaasta työsuhdepyörästä suositumman kuin lounasedusta. Se edellyttää, että edun tarjoaminen henkilöstölle on työnantajalle mahdollisimman vaivatonta”, toteaa yrityksen perustaja Heikki Tiittanen.

Käytännössä GoByBike hoitaa työnantajan puolesta kaiken pyörän hankintaan ja hallinnointiin liittyvän sopimuksista HR:ään.

- Olemme panostaneet asiakaspalveluun, jotta pystymme hoitamaan pyöräedun asiakkaalle nopeasti, yksinkertaisesti ja selkeästi.

Työntekijä voi puolestaan valita haluamansa hinta-luokan pyörän, tilata sen pyöräliikkeestä ja jopa maksaa sen pyöräliikkeen verkkokaupassa GoByBike-pyöräetuna.

- Maksutapa tekee pyörän ostamisen työntekijälle vieläkin helpommaksi. Aiemmin ja niissä liikkeissä, missä integrointia ei vielä ole, ostamme sovitun pyörän työntekijän puolesta. Kovimpina päivinä teemme pyöräkauppaa lähes miljoonalla.

GoByBike on kasvanut muutamassa vuodessa selkeästi alan suurimmaksi toimijaksi Suomessa. Yrityksen välittämillä pyörillä ajaa jo yli 26 000 suomalaista, ja yli 200 000 työntekijän olisi mahdollista ottaa pyöräetu käyttöön yrityksen kautta.

5. Uudet konseptit monimuotoistavat maksamista

Myös vakiintuneet maksamisen ratkaisut ovat murroksessa. Ostaminen monimuotoistuu. Tämä täytyy ottaa huomioon verkkokaupoissa jo tulevana vuonna.

Uudet konseptit monimuotoistavat maksamista
Maksukokemus viimeistelee verkkoasioinnin

INFO

Muistathan, että lokakuusta 2023 alkaen suoraan tililtä veloitettavat maksutavat on esiteltävä ennen luotollisia vaihtoehtoja. Lakiuudistuksen tavoitteena on hillitä velkaantumista. Myös Euroopan unionin maksupalveludirektiivi (PSD) uudistuu lähitulevaisuudessa, ja se tuo mukanaan vaikutuksia maksamisen ratkaisuihin.

Paytrailin Mobile SDK:lla maksu hoituu suoraan sovelluksessa

5O9A1094-1

Paytrail on tuomassa markkinoille uutta teknologiaa edustavan ratkaisun, jolla maksaminen voidaan tuoda osaksi sovellusta.

- Verkkoasioinnista kasvava osa tapahtuu mobiilissa erilaisten sovellusten kautta, ja monet toimijat ovat halunneet rakentaa omia sovelluksia. Tarve sovelluksen sisään rakennettavalle maksuratkaisulle on ollut ilmeinen, mutta teknologia ei ole aiemmin mahdollistanut riittävän hyvää käyttökokemusta ja kaikkien maksutapojen sujuvaa tuomista sovellukseen, Paytrailin markkinointijohtaja Suvi Tikkanen sanoo.

Nyt tarjolle on tulossa rajapinta, joka mahdollistaa maksamisen tuomisen suoraan sovellukseen.

- Uuden teknologian tarjoama ratkaisu on hieno mahdollisuus rakentaa helposti entistä sujuvampia ja saumattomampia asiointikokemuksia, jossa asiakkaan polku voi olla räätälöity omanlaiseksi loppuun asti.

Lue lisää uudesta palvelusta täältä.

6. Yhä useampi ostaa hyvää ja yhteisiä arvoja

Eräs verkkokaupan tämän hetken nousijoista on hyväntekeväisyys. Se ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka indikoi arvojen vaikuttavan edelleen ostokäyttäytymisen taustalla tiukentuvasta taloudesta huolimatta.

Yhä useampi ostaa hyvää ja yhteisiä arvoja
Yhteiset arvot selkeästi esiin

CASE Lunettea ostamalla edistää samalla naisten hyvinvointia

Kuukupeistaan globaalisti tunnetulla Lunettella uskotaan, että arvoihin perustuva ja vastuullinen toiminta on tulevaisuuden kilpailuvaltti.

- Yrityksen olemassaolon perusta ei yksinkertaisesti voi olla raha. Pitää olla suurempi visio siitä, miksi tätä tehdään, aloittaa Lunetten perustaja ja toimitusjohtaja Heli Kurjanen.

Lunetten visio on ollut selkeä alusta saakka. Toiminnan ytimessä ovat ihmisen ja ympäristön näkökulmasta vastuulliset tuotteet sekä halu parantaa inhimillistä hyvinvointia. Tämä ei jää juhlapuheisiin, vaan näkyy vahvasti yrityksen arjessa. Hyväntekeväisyyspanostusten lisäksi Lunette tarjoaa kanavillaan yleissivistävää tietoa seksuaaliterveydestä ja vähemmistöjen oikeuksista.

- Läpinäkyvyys on osa toiminnan vastuullisuutta. Ihmiset haluavat tehdä omalla ostamisellaan hyvää. Heidän on tiedettävä, missä, mistä ja miten tuote on tehty.

Tuotteita, joita oikeasti tarvitaan

Kurjanen yllättää kertomalla, että eräs Lunetten päätuotteista, kuukuppi, on patentoitu jo 1930-luvulla. Menestykseen tuote nousi kuitenkin vasta 2000-luvun alkupuolella, jolloin Lunettenkin tarina alkoi. Ennen Lunettea Kurjasella oli kestovaippoja myyvä verkkokauppa.

- Marisin entiselle miehelleni, että kuukautiskuppi on hyvä idea, mutta toimii huonosti käytännössä. Hän tokaisi, että ”tee sitten parempi”. Juttelin asiasta kavereideni kanssa, jotka olivat todenneet samoja ongelmia. 

Kurjanen tarttui toimeen ja huomasi valmistusaineeksi lääketieteellisen silikonin. Käytännössä isompi kuukautiskuppi on edelleen sama kuin yrityksen alkutaipaleella, mutta nyttemmin tuotevalikoima on laajentunut asiakastarpeiden mukaan muun muassa kuukautispikkuhousuihin, kuukupin pesunesteisiin ja intiimihyvinvoinnin tuotteisiin.

Markkinointi on auttamista

Onnistumisen salaisuutena Kurjanen pitää oikeaa ajoitusta. Kuukautiskuppi on nopeiden omaksujien tuote, ja Lunette onnistui löytämään nopeasti oikeat asiakkaat. Pelkästä onnesta ei kuitenkaan ole kyse. 

Lunettea ostamalla edistää samalla naisten hyvinvointia- Olemme olleet aina suorapuheisia ja koonneet sivustollemme paljon materiaalia, jota olisi itse kaivannut ja mitä kuuli, että kaivattaisiin. Menestymme edelleen Googlessa erinomaisesti. Jopa 90 % liikenteestä tulee sivustollemme Google-hakujen kautta. 

Lunetten verkkosivustoa voi pitää jopa yleissivistävänä. Tämä on vaikuttanut brändin luonteeseen ja kokonaisvaltaiseen onnistumiseen. Lunetten kumppaniverkosto on vaikuttava. Joukosta löytyy muun muassa YK.

Vinkit verkkokauppiaalle vuoteen 2024

Vinkit verkkokauppiaalle vuoteen 2024

 

1. Tunnista, mistä asiakkaasi juuri nyt haaveilevat, jotta olet valmiina, kun taloustilanne helpottaa.

2. Käännä katsetta tulevaisuuteen ja tee pitkällekin kantavia päätöksiä siitä, mihin keskityt.

3. Kysy itseltäsi, olisiko nyt oikea hetki kansainvälistyä.

4.Pidä pää kylmänä teknologian kehittyessä. Keskity löytämään ihmisen ja tekoälyn parhaat yhteistyön paikat.

5. Tartu toimeen. Testaa erilaisia tekoälysovelluksia ja markkinointiviestejä.

6. Hyödynnä oma asiakastietosi täysimääräisesti markkinoinnissa ja valikoiman hallinnassa. Näin löydät asiakkaidesi ydinjutut.

7. Pidä ydin omissa käsissä ja ulkoista niitä osaalueita, joihin oma aika ei riitä. Älä jää yksin.

8. Ota aikaa ajattelulle: mitä asiakkaat nyt todella tarvitsevat, mitä he arvostavat, mihin ovat valmiita laittamaan rahaa ja miksi he ostavat?

9. Selvitä, mitkä maksamisen ominaisuudet ovat verkkokaupassasi mahdollisia ja mitä odotuksia asiakkaillasi on niiden suhteen.

10. Varmista, että asiakkaat voivat luottaa kauppaasi ja samastua arvoihisi.

11. Älä unohda vastuullisuuden olevan megatrendi, joka kantaa tulevaisuudessa.

12. Pysähdy miettimään, mihin ihmiset voivat kaupassasi tai toiminnassasi muodostaa tunnesiteen.

Etsitkö ratkaisua verkkomaksamiseen?

Etsitkö ratkaisua palvelusi maksuliikenteeseen? Laita meille viestiä, tai pirauta Peetulle 😊

Ota yhteyttä

Peetu Lintinen
Paytrail handle

Peetu Lintinen 
ePayment Sales Manager

040 736 5875
peetu@paytrail.com