Verkkokaupan trendit 2024
Verkkokauppa hakee tasapainoa. Mihin panostaa juuri nyt? Tutustu asiantuntijoiden näkemyksiin tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista.
Aluksi
Isossa kuvassa verkkokaupassa ei näy hiipumisen merkkejä lähitulevaisuudessa. Monella alalla on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia ja mahdollisuuksia kehittää uutta digitaalista, sähköiseen maksamiseen perustuvaa liiketoimintaa. Myös esimerkiksi ruokakaupassa on edelleen kasvunvaraa.
Verkkokauppa hakeekin seuraavina vuosina tasapainoa sekä kulutuksessa että toimialojen välillä. Koronarajoitukset saivat monet keskittämään ostoksiaan verkkoon. Verkkoasiointi vakiintui monella osaksi arkea, vaikka osan ostoista tekisikin myymälässä.
Markus Laurio, CEO, Paytrail
Viime aikoina on uutisoitu verkkokaupan olevan vaikeuksissa. Osalla yrityksistä on valitettavasti isoja haasteita, ja esimerkiksi tavarakauppa on huimien koronavuosien jälkeen hiipunut. Kokonaisuutena verkkokaupan tilanne näyttää kuitenkin hyvältä.
Paytrailin datan perusteella verkkokauppa kokonaisuutena kasvaa edelleen. Vuonna 2023 koko markkinan kasvu on ollut useita prosenttiyksiköitä. Kasvu on viime vuosia hitaampaa, mutta jatkuvaa. Esimerkiksi palveluita, lippuja ja matkoja ostetaan mukavasti, ja näillä toimialoilla kauppa on kasvussa.
Toisilla toimialoilla inflaatio ja heikentynyt maksukyky sen sijaan näkyvät vahvemmin. Tavarakaupassa ostoja harkitaan ja hankitaan vain välttämätöntä. Moni osti koronavuosina kodintarvikkeita, harrastusvälineitä ja pihakalusteita useamman vuoden tarpeiksi.
Poimintoja verkkokaupasta Suomessa 2023
- 66 % teki ostoksia suomalaisesta verkkokaupasta
- 58 % Paytrailin välittämistä maksuista tehtiin verkkopankilla
- Hyväntekeväisyysalan maksuvolyymit kasvoivat 96 %
- Matkailun maksuvolyymit kasvoivat lähes 20 %
- 36 % kuluttajista sanoi helppouden tärkeimmäksi syyksi ostaa verkosta
- Perjantai on suosituin päivä verkko-ostamiselle
Tutustu Paytrailin tuottamaan Verkkokauppa Suomessa 2023 -raporttiin
Katsaukseen haastatellut asiantuntijat
<< selaa vetämällä >>
Kansainvälisen menestystarinan, verkkokauppa Lunetten, perustaja ja toimitusjohtaja jo 18 vuotta. Saavuttanut useita kansainvälisiä tunnustuksia ja pitää verkkokaupan menestystekijöinä vahvaa, arvopohjaista visiota, yhteyttä asiakkaiden kanssa sekä jatkuvaa kehittämistä.
VINKKI ”Henkilökohtaisuuden merkitys tulee kasvamaan valtavasti. Tiimin tai omistajan täytyy olla verkkokaupassa läsnä. Se tuo luotettavuutta.”
Heli Kurjanen // perustaja & CEO – Lunette
Suomen suurimmaksi työsuhdepyöriä operoivaksi yritykseksi GoByBiken kolmessa vuodessa kasvattanut sarjayrittäjä. Sielultaan verkkokauppias, joka pitää hyvää asiakaspalvelua ja voittavaa tunnekokemusta onnistumisen ytimenä.
VINKKI ”Kun kisataan kuluttajan euroista, on pystyttävä olemaan se yksi toimija, joka päihittää muut kokemuksessa. Se on varmin tapa saada kuluttaja valitsemaan, että hän laittaa rahansa teidän tuotteeseenne.”
Heikki Tiittanen // perustaja & kehitysjohtaja – GoByBike
Verkkokaupan analytiikan ja asiakasdatan hyödyntämisen asiantuntijakaksikko, jolla on yhteensä lähes 30 vuoden kokemus verkkokaupoista. Perustamassaan ArvoPartnersissa auttavat kauppiaita kehittämään myyntiä ja tuomaan liiketoimintadatan markkinoinnin ytimeen.
VINKKI ”Vaatimukset sisällön erottuvuudelle ja hyödyllisyydelle kasvavat entisestään kanavat täyttävän keskinkertaisen tekoälysisällön myötä. Nyt ei pidä tehdä enempää, vaan fiksumpaa.”
Kimi Timonen // teknologiajohtaja – ArvoPartners
Matti Kojo // operatiivinen johtaja – ArvoPartners
Näköalapaikalta markkinaa seuraava verkkokaupan kummisetä ja vastaperustetun digitaalisen kaupan yhteisö Digital Commerce Finlandin hallituksen puheenjohtaja. Toiminut aiemmin asiantuntijana Business Finlandin digitaalisen kaupan kasvuohjelmissa ja rakentanut vertaissparraukseen perustuvan verkkokauppiaiden klubiverkoston. Kehittää lisäksi toimialan koulutusta eri oppilaitoksissa.
VINKKI ”Oman konseptin selkeys, kilpailuetujen kirkkaus, aito asiakasymmärrys sekä kyky uudistua ratkaisevat digitaalisen kaupan tulevaisuuden menestyksen.”
Leevi Parsama // Digitaalisen kaupan asiantuntija
Seurannut kotimaisen verkkokaupan kehitystä aitiopaikalta Paytrailin markkinointijohtajan roolissa yli 15 vuoden ajan. Työskennellyt sähköisen maksamisen parissa liki 20 vuotta, myös verkkoliiketoiminnan tutkijan tehtävässä.
VINKKI ”Mitä tiukempaa, sitä suurempi merkitys asiointikokemuksella on. Verkossa kilpailija on klikkauksen tai pyyhkäyksen päässä. Kannattaa miettiä, miten voisi luoda omannäköistä, asiantuntevaa, aitoa, lämmintä ja erottuvaa kohtaamista ja brändiä sekä toteuttaa sitä tinkimättömästi.”
Suvi Tikkanen // markkinointijohtaja – Paytrail
Koodasi ensimmäisen verkkokauppansa jo 90-luvulla. Tehnyt töitä verkkokaupan parissa päätoimisesti yli 10 vuotta. Nykyään keskittyy erityisesti generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksiin verkkokaupassa. Kouluttaa verkkokauppiaita ja kehittää tekoälysovelluksia.
VINKKI ”Tekoälyn mahdollisuuksista kannattaa valita verkkokaupan liiketoiminnalle olennaisimmat ja vahvistaa sen avulla omia vahvuuksia.”
Antti Törrönen // tekoälyasiantuntija – Kwork
Verkkokaupan markkina tulee jakautumaan uudelleen, sillä moni viime vuosien menestyjä on hankaluuksissa. Nyt kannattaa tasapainottaa oma talous ja tunnistaa haaveilijat, jotta on valmiina, kun taloustilanne helpottaa.
Inflaation kasvun ja korkojen nousun vuoksi kuluttajien valinnat ovat aikaisempaa harkitumpia. Talouden tiukentuessa kilpailu käydäänkin nyt tuotekategorioiden välillä, kun ihmisten on pohdittava hankkiako uusi sohva vai tehdäkö talvilomareissu. Korkojen laskua ja ostovoiman palautumista ei kannata jäädä odottelemaan, sillä tulevaa on vaikea ennustaa.
Moni verkkokauppa on vakavan paikan edessä. Kasvuun vanhoilla eväillä on luotettu, mutta nyt moni on kohdannut käyttöpääoma- ja kassahaasteita. Voittajia ovat ne, joilla on nyt mahdollisuus kehittää toimintaansa ja tehdä investointeja. Lisäksi osa on tässäkin tilanteessa kasvu-uralla.
Tulevan vuoden kasvajaksi ennustetaan erityisesti B2B-verkkokauppaa. Sen potentiaali on globaalisti kolminkertainen kuluttajakauppaan nähden. Tämä on toistaiseksi Suomessa alue, jossa on paljon kasvun varaa. Eräs jatkuvasti kasvava toimiala ovat suoratoistopalvelut ja ylipäätään kuukausitilauksina myytävät palvelut tai tuotteet. Suurin nousija tällä saralla on hyväntekeväisyys. Myös matkailu on alkanut asteittain elpyä.
Nyt, jos koskaan, on tärkeää laittaa oman verkkokaupan perusasiat kuntoon. Asiakasymmärryksen on oltava entistä kiinteämpi osa verkkokaupan valikoiman hallintaa ja markkinointia. Ihmiset miettivät nyt tarkemmin, mihin rahansa laittavat. Siksi kauppiaiden on hyvä tehdä mahdollisesti pitkällekin kantavia päätöksiä, mihin keskittyä. Mitä kauempana välttämättömistä hankinnoista ollaan, sitä tarkemmin kuluttajat harkitsevat ostoksiaan. Olennaista on tunnistaa oman toimialan tilanne ja valita viisaasti, mihin investoi.
Muista, että vaikka rahaa käytetään vuonna 2024 harkitummin, eivät ostot kokonaan lakkaa. Nyt kannattaa miettiä tarkkaan oman verkkokaupan valikoima ja varmistaa hankinnan mahdollistavat maksutavat. Hyvä palvelu ja asiointikokemus ovat tärkeää valmistautumista siihen, kun markkina alkaa taas vetää.
Perehdy nyt tuloslaskelmaan ja kassavirtaan. Keskeisin on 12 kk kassavirtaennuste ja toimien suunnittelu sen pohjalta. Älä jää yksin, vaan hyödynnä verkostoja ja vertaissparrausta. Muiden hyviksi havaitsemat käytännöt voivat toimia sinullakin. Uskalla myös kokeilla, mikä toimii. Tee pieniä ketteriä kokeiluja markkinoinnissa, muokkaa viestejä ja äänensävyä sekä hyödynnä oma asiakasdatasi.
Taloussuhdanne vaikuttaa ostokäyttäytymiseen Suomessa vahvemmin kuin esimerkiksi Saksassa tai USA:ssa. Kansainvälistä kauppaa käyvät ovatkin olleet paremmassa asemassa. Tämä kannattaa pitää mielessä tulevaisuutta suunnitellessaan. Olisiko nyt oikea hetki kansainvälistyä?
Kun talous jossain kohtaa elpyy, on tärkeä olla valmiina.
”Heikossa taloustilanteessa ei pysty väkisin lisäämään kauppaa, koska asiakkaille on tärkeintä varmistaa, että rahat riittävät perusasioihin. Silti monissa verkkokaupoissa kävijämäärät ovat ennallaan, eli asiakkaat edelleen haaveilevat. Nyt kannattaa kerätä dataa siitä, mistä omat asiakkaat haaveilevat. Voi palvella ja haaveilla yhdessä. Ja olla sitten valmiina vastaamaan kysyntään, kun haaveet on mahdollista toteuttaa."
— Matti Kojo // ArvoPartners
Kohtaamisten merkitys digitalisaation vastavoimana on alkanut korostua. Yhteyden kokemus syntyykin lopulta ihmisten välille. Inhimilliset kasvot ja palvelukontakti voivat olla nyt se ratkaiseva valintatekijä.
Parhaiten kilpailussa ovat pärjänneet jo pitkään ne verkkokaupat, joilla on vahva tunneside asiakkaisiinsa. Kun asiakkaat kokevat, että tarjonta vastaa odotuksiin, ostopolku on helppo ja intuitiivinen, heidät huomioidaan ja palvelu toimii, syntyy luottamus ja halu palata ostamaan samasta kaupasta myös toiste.
Teknologian lisääntyessä ihmiskohtaamisista on tullut monelle entistä tärkeämpiä. Yhä useampi kaipaa nyt palveluilta inhimillisyyttä ja haluaa verkossa ja etänä vietetyn ajan vastapainoksi keskustella ihmisen kanssa. Tarve on luonnollinen, sillä palkitsevin yhteys syntyy ihmisten välille, eikä tekoäly tai robotti pysty täysin korvaamaan ihmiskontaktin tuottamaa tunnetason kokemusta.
Digitalisoitumisen vastareaktiona kasvanut ihmiskontaktien tarve haastaa verkossa toimivat yritykset pohtimaan, miten vastata tähän inhimilliseen perustarpeeseen. Moni pääasiallisesti digiliiketoimintaa tekevä onkin nyt lähtenyt tietoisesti rakentamaan ostopolulle myös kohtaamispisteitä, joissa asiakkaalle syntyy yhteys työntekijän kanssa. Kohtaamisen kautta asiakkaalle rakentuu sujuvan ostopolun lisäksi suhde myös ihmiseen.
Kilpailuetua ihmiskohtaamisten lisääminen verkkokauppaan tuottaa silloin, kun se helpottaa asiakkaan prosessia ja vahvistaa esimerkiksi luottamusta ostopäätökseen. Erityisesti kalliimman hintaluokan tuotteissa tai monivaiheisessa valintaprosessissa myyjän kanssa keskustelu voi tuoda ratkaisevan avun, jota ilman yksin verkkoon tekstien varaan pähkimään jäänyt asiakas jättää ostamatta.
Esimerkiksi työsuhdepyöriä välittävä GoByBike on tehnyt asiakaspalvelusta erottumistekijän. Yritys panostaa nopeaan monikanavaiseen asiakaspalveluun. Asiakaspalvelu on usein ratkaiseva tekijä siihen, miksi työntekijöiden pyörät on päätetty hankkia heiltä.
Kukkaron nyörien kiristyessä vuonna 2024 kannattaakin miettiä, miten voit vahvistaa asiakkaiden yhteyden kokemusta ja siten luottamusta omiin tuotteisiisi. Ensimmäinen askel voisi olla tuoda ihmiset kasvoillaan ja nimillään esiin ja varmistaa, että apua kaipaava asiakas sitä saa. Tai voisitteko jopa itse soittaa asiakkaalle ja kysyä, kaipaako hän apua?
Varmista myös, että asiakaspalvelussa kaikilla on taito kohdata asiakas yhteyttä vahvistaen. Olennaisinta luottamuksen syntymisessä on tapa, jolla kommunikoidaan. Onhan teillä kyvykkyys ylittää odotukset joka kohtaamisella ja hoitaa haastavatkin tilanteet voitoksi?
Voittava tunnekokemus on sellainen, joka päihittää tutusta lähikaupasta ostamisen fiiliksen.
”Jos asiakaspalvelu oli aiemmin pakollinen paha, ja asiakkaat ohjattiin toimimaan verkko-ostoksilla itsenäisesti, nyt on tehty korjausliike ja ymmärretty, että puhelimessa asiakkaan kanssa keskustelu on valtava mahdollisuus. Koska kokemus ratkaisee, uskon, että asiakaspalvelu on se, millä verkkokaupassa pystyy parhaiten pärjäämään."
— Heikki Tiittanen // GoByBike
EXTRA Miksi ihminen kaipaa ihmistä?
Ihmisen perustarpeet tai aivot eivät ole viime vuosisatojen ulkoisen ympäristön ja teknologian kehittymisen myötä juurikaan muuttuneet. Ihminen on lajityypillisesti edelleen laumaeläin, jolle on luontaista hakeutua yhteyteen muiden ihmisten kanssa. Kasvava yhteyden kaipuu onkin inhimillinen vastareaktio pitkään jatkuneeseen digitalisaatiokehitykseen. Muun muassa korona-ajan eristäytyminen ja digilaitteiden varassa tehtävä etätyö ovat olleet omiaan korostamaan tarvetta saada olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa.
Syvä yhteys – turvallinen tunne samalla puolella olosta ja ymmärretyksi tulemisesta – on myös vahvasti inhimillinen kokemus. Se syntyy ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, solujen tasolla. Tämän vuoksi robotti tai tekoälybotti ei täysin pysty korvaamaan ihmisten välistä yhteyden kokemusta. Ne voivat vastata kysymyksiin tai auttaa löytämään tietoa, mutta tunteen tasolla kohtaaminen jää ”kylmäksi”.
Tekoäly on nyt kaikkien huulilla. Kyse ei enää ole siitä, ottaisiko tekoälyä käyttöönsä vai ei. Nyt on löydettävä sopivimmat tavat hyödyntää sitä.
Tekoäly on tullut viimeistään nyt osaksi kaikkea digitaalista liiketoimintaa ja verkkokauppaa. Vuoden 2024 ennustetaan olevan tekoälyn etsikkoaikaa, jolloin toimijat kokeilevat ja hakevat parhaita tapoja hyödyntää sitä. Seuraavan viiden vuoden kuluessa tekoäly tulee väistämättä olemaan jonkinlaisessa roolissa jokaisessa verkkokaupassa.
Tulevana vuonna tekoäly tukee erityisesti kaupan sisäisiä prosesseja. Muutaman vuoden kuluessa tulemme näkemään tekoälysovellutuksia, jotka tuovat arvoa asiakkaalle esimerkiksi auttaen ostovalinnoissa. Verkkokaupoissa saatetaan nähdä tekoälyassistentteja, jotka etsivät sopivia asukokonaisuuksia tai sisustusratkaisuja.
Teknologian kehitysvauhdista huolimatta tärkeintä on pitää pää kylmänä ja keskittyä löytämään ihmisen ja tekoälyn parhaat yhteistyön paikat. Toimivinta näyttäisi olevan työnjako, jossa ihminen ajattelee ja kouluttaa tekoälyä ja tekoäly käsittelee ja lajittelee tietoa, jonka ihminen sitten laadullistaa. Liiketoiminnan kehitystä tai asiakaskokemusta ei siis pidä jättää tekoälylle, vaan antaa sen hoidettavaksi tehtäviä, jotka ajattelun tuloksena ovat esimerkiksi automatisoitavissa.
-
Kuvien ja tekstien tuottaminen sosiaalisen median kampanjoihin.
-
Laskeutumissivujen tai tuotekuvausten sisällöntuotanto eri kohderyhmien tarpeet huomioiden.
-
Hakukoneoptimoinnin kannalta tärkeiden sisältöjen, kuten tuoteoppaiden, luominen.
Nyt kannattaa valmistautua siihen, että jatkossa ihmisten rooli tulee olemaan verkkokaupassakin strategisempi. Tekoälyn avulla voi jo tuottaa keskinkertaisia sisältöjä verkkokauppaan ja markkinointiin. Geneerisellä sisällöllä ei kuitenkaan erotu, vaan ihmistä ja asiakkaiden tuntemista tarvitaan tässä ajassa kriittisen erottuvuuden luomiseen ja tunteiden herättämiseen. Käytännössä tekoäly osaltaan vauhdittaa tarvetta tuoda ihmisyys ja oma persoonallinen ote viimeistään nyt osaksi omaa verkkokauppaa.
Jos tekoäly merkitsee sinulle vielä ChatGPT:tä, nyt on aika perehtyä tekoälyn mahdollisuuksiin laajemmin. Saatavilla on useita sovelluksia, ja erilaisten sovellusten tarjoamat mahdollisuudet kasvavat jatkuvasti. Jos maailma tuntuu vieraalta, liikkeelle voi lähteä kumppaneiden kanssa. Tärkeintä vuonna 2024 on tarttua toimeen. Voisitko aloittaa testailemalla eri sovelluksia?
Samaan aikaan on tärkeä löytää tasapaino uuden oppimisen, tulevaisuuden rakentamisen ja nykyisen taloustilanteen välillä. Järjestä aikaa sen selkeyttämiselle, mikä on olennaisinta omalle liiketoiminnalle ja miten yhdistää inhimilliset ja tekoälyn voimat.
Parhaimmillaan tekoäly tuo aikaa tärkeälle ajatustyölle.
”On kiinnostava nähdä, kuinka paljon ihmiset alkavat hyödyntää tekoälyä shoppailuapurina. Nyt jo tehdään hakuja tyyliin 'etsi tuote tähän tarkoitukseen'. Jos ennen etsittiin Amazonista, nyt käytetään tekoälyä. Todennäköisesti ei kuitenkaan pyydetä etsimään tietystä kaupasta, joten asiakkaan tarpeisiin vastaaminen on tärkeintä."
— Antti Törrönen // Kwork
Liity uuteen digitaalisen kaupan yhteisöön!
Suomeen on juuri syntynyt uusi digitaalisen kaupan yhteisö, Digital Commerce Finland, johon jokainen verkkokauppias on tervetullut mukaan oppimaan, kiihdyttämään oman kauppansa kasvua ja kehittämään omaa osaamistaan sekä tarjoamaan omaa apuaan muille. Yhteisön voima on sen jäsenissä. Yhdessä on mahdollista kehittää suomalaisesta digitaalisesta kaupankäynnistä maailman kilpailukykyisintä.
Yhteisön toiminta käynnistyy vaiheittain syksyn 2023 aikana, ja sen perustajajäseniä ovat Kaupan liitto, Keskisuomalainen, Paytrail, Posti, Sanoma sekä Suomalaisen Työn Liitto. Nämä ja tulevat kumppanit tarjoavat yhteisön jäsenille muun muassa pääosin maksuttomia palveluita, tapahtumia ja koulutuksia.
Yhteisön osana jatkavat myös jo monelle verkkokauppiaalle tutut, ja hyvää palautetta saaneet Experience Commerce -ohjelman verkkokauppiasklubit. Klubeja on ympäri Suomen jo 22, ja niissä toimii yli 200 yritystä.
Tutustu ja liity yhteisöön sivustolta www.digitalcommerce.fi.
Pitkään on puhuttu siitä, että mainonnan ja markkinoinnin on oltava kiinnostavaa ja tunteet huomioivaa. Nyt tämä on otettava tosissaan. On tehtävä aidosti kiinnostavaa sisältöä, sillä ihmisillä on totaalinen mainosväsy.
Mainosmateriaalit happanevat eri alustoilla entistä nopeammin, sillä ihmiset alkavat olla kyllästyneitä jatkuvaan sisältötulvaan. Tekoäly on kirittänyt kehitystä tarjoamalla mahdollisuuden tuottaa entistä enemmän materiaalia entistä helpommalla. Kiinnostumiseen tarvitaan sisältöä, joka osuu ja uppoaa kerrasta.
Menestyäkseen markkinoinnissa verkkokaupan on nyt löydettävä oma, erottuva ja asiakkaita puhutteleva kulmansa. Mainonnassa pitää olla aidosti ajatusta ja omaa asiakasta pitää ymmärtää. Tähän pakottaa myös evästeiden poistuminen. Kun mainosalustoilla ei enää pysty kohdentamaan mainontaa evästeiden perusteella, vaihtoehdoksi jää pureutua verkkokaupan omaan asiakastietoon ja löytää oman asiakaskunnan ydinjuttu.
Aikaisemmissa taantumissa käytettyjen nopeasti tuottavien toimien tekeminen on entistä haastavampaa nykyisessä pirstoutuneessa mediamaisemassa. Ihmiset eivät enää ole tavoitettavissa muutamasta kanavasta. Markkinointia on jaksettava tehdä pitkäjänteisesti sitouttaen asiakkaita omaan tarinaan koko ostopolun ajan, mahdollisimman varhaisesta vaiheesta alkaen.
Aika haastaa nyt verkkokaupat kehittämään strategisen markkinoinnin osaamista sekä syventämään asiakasymmärrystään entisestään. Nyt kannattaa panostaa omaan ajatteluun ja luovaan suunnitteluun. Jotta kokonaisuus pysyy hallussa, pidä ydin omissa käsissä ja ulkoista niitä osa-alueita, joihin oma aika ei riitä. Hyvä strategia mahdollistaa kehittämisen yhdessä kumppanin kanssa.
Onnistuaksesi markkinoinnissa vuonna 2024 sinun ei välttämättä tarvitse tehdä mitään enempää vaan fiksumpia toimenpiteitä. Ota aikaa ajattelu- ja tutkimustyölle ja selvitä, mitä asiakkaat nyt todella tarvitsevat, mitä he arvostavat, mihin ovat valmiita laittamaan rahaa ja miksi he ostavat.
Valikoi toimenpiteet tarkoin – mikä tuottaa liikevaihtoa ja mikä ei? Kohdista markkinointia asiakasymmärryksen kautta: toisilla ideoilla luot kysyntää ja toisilla houkuttelet ostamaan. Keinoista vaikuttajamarkkinointi ja tuotesijoittelu näyttävät nostavan merkitystään. Voiko näissä olla mahdollisuuksia omassa liiketoiminnassasi?
”Isoimman haasteen edessä ovat ikävä kyllä nyt ne, jotka ovat ulkoistaneet markkinointinsa ytimen ja toimineet esimerkiksi Googlen varassa ilman omaa dataa. Oma kanta-asiakasrekisteri sekä kyky tuottaa omaleimaista, kiinnostavaa sisältöä ovat nyt todella arvokkaita. Tällöin pystyy tunnistamaan eri asiakassegmenttien tarpeet ja voi lähettää kohdennettuja viestejä omille asiakkaille."
— Leevi Parsama
CASE GoByBike toi pyöräedun maksutavaksi – tavoitteena ohittaa lounasetu
Työsuhdepyöriä välittävän GoByBiken ideana on ollut tehdä pyöräedusta helppo niin työntekijälle kuin työnantajalle. Konkreettisimmin tämä näkyy työntekijän mahdollisuutena maksaa pyörä polkupyöräedulla – samaan tapaan kuin liikuntaetu tai lounasetu.
- Haluamme tehdä verovapaasta työsuhdepyörästä suositumman kuin lounasedusta. Se edellyttää, että edun tarjoaminen henkilöstölle on työnantajalle mahdollisimman vaivatonta”, toteaa yrityksen perustaja Heikki Tiittanen.
Käytännössä GoByBike hoitaa työnantajan puolesta kaiken pyörän hankintaan ja hallinnointiin liittyvän sopimuksista HR:ään.
- Olemme panostaneet asiakaspalveluun, jotta pystymme hoitamaan pyöräedun asiakkaalle nopeasti, yksinkertaisesti ja selkeästi.
Työntekijä voi puolestaan valita haluamansa hinta-luokan pyörän, tilata sen pyöräliikkeestä ja jopa maksaa sen pyöräliikkeen verkkokaupassa GoByBike-pyöräetuna.
- Maksutapa tekee pyörän ostamisen työntekijälle vieläkin helpommaksi. Aiemmin ja niissä liikkeissä, missä integrointia ei vielä ole, ostamme sovitun pyörän työntekijän puolesta. Kovimpina päivinä teemme pyöräkauppaa lähes miljoonalla.
GoByBike on kasvanut muutamassa vuodessa selkeästi alan suurimmaksi toimijaksi Suomessa. Yrityksen välittämillä pyörillä ajaa jo yli 26 000 suomalaista, ja yli 200 000 työntekijän olisi mahdollista ottaa pyöräetu käyttöön yrityksen kautta.
Myös vakiintuneet maksamisen ratkaisut ovat murroksessa. Ostaminen monimuotoistuu. Tämä täytyy ottaa huomioon verkkokaupoissa jo tulevana vuonna.
Verkko-ostosten maksaminen on vuosia ollut hyvin vakiintunutta. MobilePayn ja muiden mobiililompakoiden tulo tuttujen verkkopankin ja luottokortin rinnalle on ollut pitkään aikaan merkittävin kehitys maksutavoissa.
Vauhdilla yleistyneet sovelluspohjaiset liiketoimintakonseptit ja muut uudenlaiset ostamisen ja verkossa asioimisen tavat ovat nyt haastaneet maksamisen palvelutkin kehittämään uutta. Maksamisen saralle on tullut ja tulossa uusien teknologioiden myötä uudenlaisia mahdollisuuksia tukemaan monimuotoistunutta ostamista.
Vuonna 2024 tullaan näkemään uudenlaisia, sovelluksiin ja verkkokauppoihin räätälöityjä maksukokemuksia, joilla asiointikokemuksesta on mahdollista tehdä entistä sujuvampi loppuun asti. Ostamisen monimuotoistumisen lisäksi yritysten kasvava verkkokauppa-asiointi vaatii päivittämään varsinaisia maksutapoja. B2B-verkkokaupassa nähdäänkin uusia ratkaisuja, jotka helpottavat yrityksen edustajana verkosta ostamista.
Toistuvat hankinnat helpoksi tekevä tallennetulla kortilla maksaminen tulee varmasti jatkamaan suosiotaan, vaikka myös näissä yhteyksissä kuluttajat harkitsevat jatkossa tarkemmin, mitä pidetään ja mistä luovutaan.
Maksukäyttäytymisen muutos ei tapahdu hetkessä, vaan uusia maksuominaisuuksia opitaan toivomaan vähitellen. Nyt kannattaa kuitenkin suunnata katse tulevaan ja selvittää omilta kumppaneilta, millaiset maksamisen ominaisuudet omassa verkkokaupassa ovat mahdollisia. Löytyykö yrityksille soveltuvia maksutapoja? Entä löytyykö verkkokaupasta maksutapoja, jotka mahdollistavat suurten ostosten maksamisen suoraan verkkokaupassa?
Uudet maksamisen ratkaisut ovat ennen kaikkea mahdollisuus helpottaa ja parantaa ostokokemusta. Kun tunnet asiakkaasi, voit tarjota heille sopivimmat ja ostopäätöstä tukevat maksamisen ominaisuudet. Asiakkaiden tärkeimmät kriteerit maksutapojen valinnalle ovat edelleen helppous, nopeus ja turvallisuus. Miten voisit lisätä näitä maksamiseen? Entä voitko helpottaa ostamista ja asiointia erilaisilla maksamisen yhteyteen rakennetuilla ratkaisuilla?
Parhaimmillaan oikeanlainen maksukokemus voi olla jopa ostopäätöksen ratkaisija.
”Monessa verkkokaupassa data näyttää, että vertailua tehdään hartaudella ja ostamista siirretään. Jos harkinta halutaan saada realisoitumaan ostoiksi, asiakkaiden päätöksentekoa on tosi tärkeä helpottaa, esimerkiksi talouteen soveltuvien maksutapojen avulla. Mikäli asiakkaan on pakko siirtää hankintaa, hänet kannattaa ottaa esim. asiakasdatajärjestelmän avulla yrityksen vaikutuspiiriin, jolloin olette varmemmin mukana valinnassa, kun ostaminen mahdollistuu."
— Kimi Timonen // ArvoPartners
INFO
Muistathan, että lokakuusta 2023 alkaen suoraan tililtä veloitettavat maksutavat on esiteltävä ennen luotollisia vaihtoehtoja. Lakiuudistuksen tavoitteena on hillitä velkaantumista. Myös Euroopan unionin maksupalveludirektiivi (PSD) uudistuu lähitulevaisuudessa, ja se tuo mukanaan vaikutuksia maksamisen ratkaisuihin.
Paytrailin Mobile SDK:lla maksu hoituu suoraan sovelluksessa
Paytrail on tuomassa markkinoille uutta teknologiaa edustavan ratkaisun, jolla maksaminen voidaan tuoda osaksi sovellusta.
- Verkkoasioinnista kasvava osa tapahtuu mobiilissa erilaisten sovellusten kautta, ja monet toimijat ovat halunneet rakentaa omia sovelluksia. Tarve sovelluksen sisään rakennettavalle maksuratkaisulle on ollut ilmeinen, mutta teknologia ei ole aiemmin mahdollistanut riittävän hyvää käyttökokemusta ja kaikkien maksutapojen sujuvaa tuomista sovellukseen, Paytrailin markkinointijohtaja Suvi Tikkanen sanoo.
Nyt tarjolle on tulossa rajapinta, joka mahdollistaa maksamisen tuomisen suoraan sovellukseen.
- Uuden teknologian tarjoama ratkaisu on hieno mahdollisuus rakentaa helposti entistä sujuvampia ja saumattomampia asiointikokemuksia, jossa asiakkaan polku voi olla räätälöity omanlaiseksi loppuun asti.
Lue lisää uudesta palvelusta täältä.
Eräs verkkokaupan tämän hetken nousijoista on hyväntekeväisyys. Se ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka indikoi arvojen vaikuttavan edelleen ostokäyttäytymisen taustalla tiukentuvasta taloudesta huolimatta.
Hyväntekeväisyyteen liittyvien ostojen lisääntyminen kertoo arvojen merkityksestä ihmisten valinnoissa myös taloudellisesti vaikeina aikoina. Ihmiset haluavat auttaa ja kokea edistävänsä ostoillaan itselleen tärkeitä asioita. Ostojen ollessa aiempaa harkitumpia arvojen merkitys vähien eurojen käytössä saattaa itse asiassa jopa korostua. Samasta hintaluokasta valitaan se tuote, jonka ostaminen tuntuu vastuullisemmalta.
Vaikka vuonna 2024 iso osa ihmistä joutuu ehkä tahtomattaan tinkimään eettisyydestä ja vastuullisuudesta taloudellisista syistä, on riski tulkita näiden merkityksen vähentyneen ihmisten arvostuksissa. Pitkällä tähtäimellä vastuullisuus ohjaa ostopäätöksiä koko ajan enemmän, joten kokemus on tärkeä pitää elossa, mikäli mielii säilyä vastuullisuutta arvostavien ostoissa taantuman jälkeenkin.
Isot megatrendit puhuvat myös sen puolesta, että pienet, erikoistuneet kaupat menestyvät jatkossakin. Osa kuluttajista on kyllästynyt kasvottomiin jätteihin ja karsastaa esimerkiksi Alibaban ja Amazonin kaltaisia toimijoita. Niiden sijaan ostoja keskitetään yrityksille, joiden arvopohja puhuttelee. Myös ostojen suuntaaminen kotimaisille toimijoille näkyy selkeänä trendinä.
Mitä tarkemmin ihmiset harkitsevat ostojaan, sitä tärkeämpää on varmistaa asiakkaiden luottamus verkkokauppaasi ja etsiä omaan toimintaan vahvasti liittyvät arvot ja vastuullisuuden kulmat. Parhaimmat fanit ja vahvalla tunnesiteellä suhtautuvat asiakkaat ovat niitä, jotka lopettavat ostonsa viimeisinä, jos silloinkaan.
Nyt kannattaakin pohtia, mitkä ovat kerta toisensa jälkeen palaavien asiakkaiden perimmäiset syyt ostaa juuri teiltä. Mihin arvostuksiin heidän ostonsa pohjaavat? Mitä paremmin tunnistat asiakkaidesi arvomaailman ja mitä paremmin pystyt vakuuttamaan hankinnan olevan asiakkaan arvojen mukainen, sitä helpommaksi teet ostamisen.
Moni arvostaa entistä enemmän inhimillisyyttä ja kasvollisuutta: halutaan tietää, mistä tuote on peräisin, mistä ja miten se on tehty ja kuka on tarinan takana. Mieti, löytyykö kaupastasi tai sen tuotteista jotain erityistä, johon ihmiset voivat luoda tunnesiteen?
Arvot ja tarina on tärkeä tuoda selkeästi esiin, jotta niistä voi innostua.
”Tämän hetken taloustilanne yhdistettynä vastuullisuuden trendiin alkaa vaikuttaa siihen, mitä ihmiset ostavat. Moni miettii nyt tarkemmin ja kyseenalaistaa sitä, mihin rahaa käyttää. Olen itse siirtynyt ostamaan pitkäikäisiä ja ajattomia tuotteita. Uskon, että tällainen kriittisyys tulee entisestään kasvamaan.”
— Heli Kurjanen // Lunette
CASE Lunettea ostamalla edistää samalla naisten hyvinvointia
Kuukupeistaan globaalisti tunnetulla Lunettella uskotaan, että arvoihin perustuva ja vastuullinen toiminta on tulevaisuuden kilpailuvaltti.
- Yrityksen olemassaolon perusta ei yksinkertaisesti voi olla raha. Pitää olla suurempi visio siitä, miksi tätä tehdään, aloittaa Lunetten perustaja ja toimitusjohtaja Heli Kurjanen.
Lunetten visio on ollut selkeä alusta saakka. Toiminnan ytimessä ovat ihmisen ja ympäristön näkökulmasta vastuulliset tuotteet sekä halu parantaa inhimillistä hyvinvointia. Tämä ei jää juhlapuheisiin, vaan näkyy vahvasti yrityksen arjessa. Hyväntekeväisyyspanostusten lisäksi Lunette tarjoaa kanavillaan yleissivistävää tietoa seksuaaliterveydestä ja vähemmistöjen oikeuksista.
- Läpinäkyvyys on osa toiminnan vastuullisuutta. Ihmiset haluavat tehdä omalla ostamisellaan hyvää. Heidän on tiedettävä, missä, mistä ja miten tuote on tehty.
Tuotteita, joita oikeasti tarvitaan
Kurjanen yllättää kertomalla, että eräs Lunetten päätuotteista, kuukuppi, on patentoitu jo 1930-luvulla. Menestykseen tuote nousi kuitenkin vasta 2000-luvun alkupuolella, jolloin Lunettenkin tarina alkoi. Ennen Lunettea Kurjasella oli kestovaippoja myyvä verkkokauppa.
- Marisin entiselle miehelleni, että kuukautiskuppi on hyvä idea, mutta toimii huonosti käytännössä. Hän tokaisi, että ”tee sitten parempi”. Juttelin asiasta kavereideni kanssa, jotka olivat todenneet samoja ongelmia.
Kurjanen tarttui toimeen ja huomasi valmistusaineeksi lääketieteellisen silikonin. Käytännössä isompi kuukautiskuppi on edelleen sama kuin yrityksen alkutaipaleella, mutta nyttemmin tuotevalikoima on laajentunut asiakastarpeiden mukaan muun muassa kuukautispikkuhousuihin, kuukupin pesunesteisiin ja intiimihyvinvoinnin tuotteisiin.
Markkinointi on auttamista
Onnistumisen salaisuutena Kurjanen pitää oikeaa ajoitusta. Kuukautiskuppi on nopeiden omaksujien tuote, ja Lunette onnistui löytämään nopeasti oikeat asiakkaat. Pelkästä onnesta ei kuitenkaan ole kyse.
- Olemme olleet aina suorapuheisia ja koonneet sivustollemme paljon materiaalia, jota olisi itse kaivannut ja mitä kuuli, että kaivattaisiin. Menestymme edelleen Googlessa erinomaisesti. Jopa 90 % liikenteestä tulee sivustollemme Google-hakujen kautta.
Lunetten verkkosivustoa voi pitää jopa yleissivistävänä. Tämä on vaikuttanut brändin luonteeseen ja kokonaisvaltaiseen onnistumiseen. Lunetten kumppaniverkosto on vaikuttava. Joukosta löytyy muun muassa YK.
Vinkit verkkokauppiaalle vuoteen 2024
1. Tunnista, mistä asiakkaasi juuri nyt haaveilevat, jotta olet valmiina, kun taloustilanne helpottaa.
2. Käännä katsetta tulevaisuuteen ja tee pitkällekin kantavia päätöksiä siitä, mihin keskityt.
3. Kysy itseltäsi, olisiko nyt oikea hetki kansainvälistyä.
4.Pidä pää kylmänä teknologian kehittyessä. Keskity löytämään ihmisen ja tekoälyn parhaat yhteistyön paikat.
5. Tartu toimeen. Testaa erilaisia tekoälysovelluksia ja markkinointiviestejä.
6. Hyödynnä oma asiakastietosi täysimääräisesti markkinoinnissa ja valikoiman hallinnassa. Näin löydät asiakkaidesi ydinjutut.
7. Pidä ydin omissa käsissä ja ulkoista niitä osaalueita, joihin oma aika ei riitä. Älä jää yksin.
8. Ota aikaa ajattelulle: mitä asiakkaat nyt todella tarvitsevat, mitä he arvostavat, mihin ovat valmiita laittamaan rahaa ja miksi he ostavat?
9. Selvitä, mitkä maksamisen ominaisuudet ovat verkkokaupassasi mahdollisia ja mitä odotuksia asiakkaillasi on niiden suhteen.
10. Varmista, että asiakkaat voivat luottaa kauppaasi ja samastua arvoihisi.
11. Älä unohda vastuullisuuden olevan megatrendi, joka kantaa tulevaisuudessa.
12. Pysähdy miettimään, mihin ihmiset voivat kaupassasi tai toiminnassasi muodostaa tunnesiteen.
Peetu Lintinen
ePayment Sales Manager
040 736 5875
peetu@paytrail.com