Johdanto

Kokosimme tälle sivulle tärkeimpiä ohjeita Paytrailin tehokkaaseen käyttöön sekä palvelun toteutukseen ja ominaisuuksiin.

Klikkaamalla aihetta yläpalkista pääset suoraan kyseiseen osioon.

Teksti on jaettu kolmeen pääsisältöön:

1. Palvelun käyttöönotto
2. Maksutapojen valinta
3. Palvelun toteus & tekniset ominaisuudet

Palvelun toteutuksen alta löytyy tarkemmin kuvattuna palvelun tärkeimmät ominaisuudet ja niihin liittyvät huomiot.

Lisäksi saat dokumentista myös paljon vinkkejä verkkokaupan konversion parantamiseen. 

Skrollaa ja lue!

1 Palvelun käyttöönotto

Paytrailin käyttöönotto alkaa palvelun tilauksesta

Kuka on tosiasiallinen edunsaaja?

Toiminimi Yrittäjä / elinkeinonharjoittaja itse on tosiasiallinen edunsaaja.
Osakeyhtiö Kaikki henkilöt, jotka omistavat suoraan tai välillisesti yli 25 % osuuden yrityksen osakkeista tai muuten vastaavan osuuden yrityksestä tai käyttävät suoraan tai välillisesti yli 25 % osuutta yrityksen äänioikeuksista, ovat tosiasiallisia edunsaajia. Jos yrityksen omistaa toinen yritys, ovat tosiasiallisia edunsaajia omistavan yrityksen yli 25 % omistavat tai äänioikeuksia käyttävät henkilöt.
Julkinen osakeyhtiö (Oyj) Tosiasiallisten edunsaajien tietoja ei tarvitse toimittaa.
Yhdistys Yhdistyksen tosiasiallisia edunsaajia ovat hallituksen jäsenet.
Julkisoikeudellinen yhteisö Kunnanhallituksen jäsenet, toimitusjohtaja tai muu vastaavassa asemassa oleva henkilö (esim. kaupunginjohtaja).
Seurakunta tai uskonnollinen yhdyskunta Rekisteriin merkityt hallituksen jäsenet ovat tosiasiallisia edunsaajia.
Säätiö Säätiörekisteriin merkityt hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenet ovat tosiasiallisia edunsaajia.
Asunto-osakeyhtiö Tosiasiallisia edunsaajia ovat asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenet.

 

  1. Täytä tilauslomake verkkosivuilla.
  2. Käy Kauppiaspaneelissa täyttämässä lisätietoja Kauppiastili-kohdassa – saat kirjautumisohjeet sähköpostitse. Erityisen tärkeää on täyttää yrityksen osakkaat ja tosiasialliset edunsaajat. Katso ohjeet edunsaajien täyttämiseen.
  3. Allekirjoita sopimus sähköisesti Kauppiaspaneelissa. Sen voi tehdä nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö. 
  4. Paytrailin asiakaspalvelu ottaa sinuun yhteyttä tavallisesti muutaman arkipäivän sisällä ja kertoo lisätietoja palvelusta.
  5. Saat ilmoituksen sähköpostitse, kun palvelu on käyttövalmis. Sen jälkeen voit aloittaa maksujen vastaanottamisen!

Verkkokaupasta tulee löytyä toimitusehdot, maksuehdot, sekä yrityksen yhteystiedot. Ohjeet lisättävistä tiedoista, sekä maksuehdot eri kieliversioineen löydät tukisivuiltamme.

Suosittelemme myös lisäämään verkkokauppaan tietoa maksamisesta ja maksutavoista

Maksutapabannerit ja logot: Logot & Bannerit.

Alustakohtaisia ohjeita käyttöönottoon löydät kohdasta 3 "Palvelun toteutus & tekniset ominaisuudet."

Miksi edunsaajatietoja kysytään?

Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ehkäisemisestä edellyttää meitä tuntemaan asiakkaamme. Tästä syystä tarvitsemme tiedot yrityksesi omistajista ja muista sen toimintaan liittyvistä tärkeistä henkilöistä.

Lisäksi joidenkin maksutapojen aktivointi edellyttää meitä toimittamaan tiedot yrityksesi nimenkirjoitusoikeudellisista henkilöistä maksutapakumppanille.

B) Täytä tiedot poliittisesti vaikutusvaltaisista henkilöistä

Poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö (PEP = Politically Exposed Person) on merkittävässä julkisessa asemassa tai tehtävässä toimiva henkilö tai sellainen henkilö, joka kuuluu poliittisesti vaikutusvaltaisen henkilön lähipiiriin.

A) Täytä tiedot tosiasiallisista edunsaajista eli henkilöistä, jotka:

  1. Omistavat suoraan tai välillisesti yli 25 % osuuden yrityksen tai yhteisön osakkeista tai muuten vastaavan osuuden yrityksestä tai yhteisöstä.
  2. Käyttävät suoraan tai välillisesti yli 25 % osuutta yrityksen tai yhteisön äänioikeuksista. Äänimäärä voi perustua omistukseen, jäsenyyteen, yhtiöjärjestykseen tai -sopimukseen tai niihin verrattaviin sääntöihin.
  3. Käyttävät muulla tavoin tosiasiallisesti määräysvaltaa yrityksessä tai yhteisössä.

Jos yrityksessä ei ole tosiasiallisia edunsaajia edellä mainituilla perusteilla, tosiasiallisiksi edunsaajiksi voidaan katsoa esimerkiksi hallituksen jäsenet, toimitusjohtaja, vastuunalaiset yhtiömiehet tai muut vastaavassa asemassa olevat henkilöt. Katso lisätietoja yllä olevasta taulukosta!

2 Maksutapojen valinta

Paytrail tarjoaa yhdellä sopimuksella kaikki tarvittavat maksutavat

Yksi yleisimmistä syistä ostoksen keskeyttämiseen on halutun maksutavan puuttuminen. Keskeinen konversiota parantava tekijä on tarjota monipuolinen maksutapavalikoima, josta kaikille löytyy mieluisa vaihtoehto.

paytrail-banneri-2024 syksy-kaikki maksutavat

1. Pankkimaksut
2. Mobiilimaksaminen
3. Korttimaksaminen
4. Lasku- ja osamaksupalvelut
Walley Lasku / Osamaksu
OP Lasku
Op Tililuotto
3 Palvelun toteutus

Maksupalvelun toteutus 

Tekninen toteutus vaikuttaa merkittävästi maksupalvelun ominaisuuksiin, käyttökokemukseen, raportointiin ja maksutapoihin.

Alla listattuna tärkeimmät ominaisuuksiin vaikuttavat seikat, jotka on hyvä huomioida palvelun toteutuksessa. 

Integraation toteutus vaikuttaa seuraavien ominaisuuksien käyttöön:

  1. Maksutapojen esittäminen suoraan kassalla (maksusivun ohitus).
  2. Callbackien URL-kutsut.
  3. Maksujen palautukset rajapinnan avulla verkkokaupan taustahallinnasta.
  4. Rajapinta tilitysraporteille ja maksuaineistolle.

Palvelun toteutuksen voi tehdä suppeaksi rajapinnassa tuotavien tietojen osalta, ja asiakkaan tiedoista ainoastaan sähköpostiosoite on pakollinen tieto. Tarpeen vaatiessa rajapinnan kautta voi tuoda myös laajat tiedot asiakkaasta ja tuotteista.

Rajapinnassa tuotavien tietojen rajoittaminen voi vaikuttaa käytettäviin maksutapoihin ja ominaisuuksiin. Esimerkiksi lasku- ja osamaksutapojen (OP Lasku & Walley) käyttäminen edellyttää sähköpostiosoitteen lisäksi nimitietojen (firstName, lastName) tuomista. Maksujen palautusten tekeminen rajapinnan avulla tuoterivikohtaisesti edellyttää tuotetietojen (item) ja tuoterivikohtaisen tunnisteen (stamp) tuomista maksun tiedoissa.

* Konversio on hyvin suoraviivainen prosessi, ja siksi ostoprosessi on hyvä suunnitella käyttötapauksen mukaisesti. Tilaaja- ja toimitustietoja kysyttäessä kannattaa kysyä vain oleelliset tiedot. Tilaustiedot on hyvä voida täyttää yhdellä sivulla, ja sen jälkeen asiakas kannattaa ohjata maksamaan. Esimerkiksi lahjoitustoiminnassa, jossa toimitustiedot eivät ole välttämättömiä, kannattaa kysyä mahdollisimman vähän asiakkaan tietoja.

 

1. Yhteensopivat alustat & valmiit moduulit

Paytrailin maksupalvelun toteutukseen vaikuttaa käytettävä verkkokauppa-alusta. Yleisimpiin alustoihin on saatavilla valmiit moduulit, joita kumppanimme ylläpitävät ja kehittävät jatkuvasti. Lista yleisimmistä alustoista, joihin Paytrailin integraatio tai moduuli on valmiiksi toteuttu, löytyy verkkosivuiltamme.


2. Käyttöönottoon on kolme eri keinoa:

  • Verkkokauppa tukee suoraan maksupalvelua (SaaS-alustat).
  • Valmis lisäosa, jolla maksupalvelun saa käyttöön (Open Source -alustat).
  • Custom-toteutus rajapintakuvauksen pohjalta. Tätä helpottamaan olemme julkaisseet SDK:t ja koodiesimerkit.

Maksusivun ohitus / Maksuseinän käyttö

maksusivun-ohitus

Paytrailin rajapinta mahdollistaa maksutapojen esittämisen suoraan verkkokaupan kassalla. Maksusivun ohituksen käyttäminen karsii Paytrailin maksusivulle siirtymisen ja poistaa ostoprosessista yhden välivaiheen parantaen konversiota. Asiakas valitsee haluamansa maksutavan verkkokaupan kassalla ja siirtyy maksamaan valitulla maksutavalla.

Välivaiheiden karsimisen on todettu parantavan konversiota, ja ohituksen hyödyntäminen mahdollistaa kassan brändäämisen kaupan ilmeen mukaisesti.

Maksusivun ohitus on toteutettuna yleisimpien alustoihin kuten WooCommerce, Shopify, MyCashflow, Vilkas sekä useisiin moduuleihin valmiiksi. Voit kysyä ohjeet käyttöönotosta myynniltä: myynti@paytrail.com 

Maksusivun ohituksen tekniset ohjeet:

Maksusivun ohittaminen on Paytrailin integraation oletusmalli, ja dokumentaation ohjeita seuratessa tulee ohitus heti käyttöön. Maksutapahtuma voidaan käynnistää kahdella eri tavalla. 

  1. GET /merchants/payment-providers, jolloin maksutavat voidaan esittää verkkokaupassa ilman, että maksu luodaan. Vasta, kun asiakas valitsee maksutavan ja siirtyy maksamaan, luodaan maksutapahtuma Paytrailin järjestelmään (POST /payments).

  2. Maksu luodaan suoraan Paytrailin järjestelmään, kun maksutavat esitetään verkkokaupassa, eli siirrytään suoraan POST /payments-vaiheeseen.

Maksusivun-ohituksen-tekniset-ohjeet

Paytrail-maksutapa

 

Rajapinta mahdollistaa maksutapojen ryhmittämisen group-attribuutin avulla, kun maksutavat esitetään verkkokaupan kassalla. PaymentMethodGroup-toiminnon avulla maksutavat voidaan esittää omissa ryhmissä, kuten esimerkkikuvassa.

Ryhmät:

  1. Verkkopankit 'bank'
  2. Mobiilimaksutavat 'mobile'
  3. Luottokortit 'creditcard'
  4. Lasku- ja osamaksutavat 'credit'

Ohjeet maksutapojen esittämiseen kassalla dokumentaatiossa

Maksuseinän käyttö

Vaikka suosittelemme maksuseinän ohittamista, myös maksuseinäämme voi käyttää. Tällöin jokaisesta luodusta maksusta tehdään linkki (href) maksuseinälle, johon asiakas ohjataan. Maksuseinälle ohjaava painike kannattaa nimetä kuvaavasti ja ilmaista sen kuvauksessa selkeästi, mitkä maksutavat ovat saatavilla.

Alla ohjeet maksuseinän käyttöön:

  1. Luo maksu HTTP POST /payments
  2. Ota rajapinnan vastauksesta maksuseinän linkki eli href talteen (https://docs.paytrail.com/#/?id=response-body)
  3. Ohjaa kuluttajan selain sinne
  4. Kuluttaja palaa maksun jälkeen kauppiaan antamaan success- tai cancel-urliin

maksuseinä-kaikki-2024

 

Maksupalvelun testaaminen & testitunnukset

Maksupalvelua voi testata tuotantoympäristössä jo ennen sopimuksen tekoa testitunnuksilla. Testitunnuksia käytettäessä oikeaa rahaa ei siirretä.

Testitunnuksilla voi testata useimpia maksupalveluumme kuuluvia maksutapoja. Testaamiseen tarvittavat maksutapakohtaiset tunnukset löydät dokumentaatiostamme. 

Rajoitukset testauksessa. 

Maksupalvelun endpoint on myös testitunnuksilla: services.paytrail.com, ja callback-kutsut toimivat myös testitunnuksilla.

Maksupalvelun testaamiseksi alla olevat testitunnukset tulee sijoittaa verkkokauppa-alustasi maksuasetuksiin. Yhteensopivat alustat ja linkit alustakohtaisiin asennusohjeisiin. Kysy tarvittaessa ohjeita verkkokauppasi tekniseltä toteuttajalta. Testikauppiaalle tulleita maksuja ei välitetä eteenpäin.

Testitunnukset:

  1. KauppiasID (Merchant ID): 375917
  2. Kauppiasvarmenne (Secret key): SAIPPUAKAUPPIAS

https://docs.paytrail.com/#/?id=test-credentials (endpoint sama kun tuotannossa)

Shop-in-Shop -testitunnukset:

  1. Aggregate merchant ID: 695861
  2. Aggregate secret key: MONISAIPPUAKAUPPIAS
  3. Shop-in-Shop merchant ID: 695874

Callback-toteutus & maksujen kuittaantuminen

Callbackit ovat palvelimelta palvelimelle tapahtuvia kutsuja maksupyynnössä. Callback-kutsut eivät ole pakollisia, mutta erittäin hyödyllisiä erityisesti konversion parantamiseen.

Callback-ominaisuuden hyödyt:

  • Varmentaa maksun tilan nopeammin
  • Asiakaspalvelun kuormitus pienenee – vähemmän ongelmatilanteiden selvittelyä
  • Erityinen hyöty verkkokauppiaille, joilla on selkeitä myyntipiikkejä (esim. lipunmyynti)

Huom. Jos asiakkaan maksu epäonnistuu, on hyvä käytäntö olla tyhjentämättä ostoskoria. Cancel URL -osoitteena voidaan pitää ostoskori, jossa tuotteet ovat, ja esittää asiakkaalle virheilmoitus “valitettavasti maksu ei onnistunut valitsemallasi maksutavalla, valitse toinen maksutapa”.

Callback URL:ien tehtävä on varmistaa, että maksu rekisteröidään verkkokauppaan, vaikka asiakkaan selain ei palaisi sinne maksun suorittamisen jälkeen. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että kuluttajan verkkoyhteys on katkennut tai hän on sulkenut verkkoselaimen kesken maksutapahtuman. Liian aikainen selaimen sulkeminen on yleisin syy maksujen kuittaamiseen liittyvissä tilanteissa. Callback tehdään aina, kun tapahtuma tila saa statuksen ok tai fail.

Callback URL -osoitteita voidaan kutsua useita kertoja. Kauppiaan verkkokaupan on pystyttävä käsittelemään useita pyyntöjä samasta ostoksesta.

Callback URL:t voi ilmoittaa maksupyynnön bodyssä

Lisäksi callback-kutsut autentikoidaan

Palautukset & API-palautukset

Maksujen palauttaminen onnistuu Paytrailin Kauppiaspaneelin tai rajapinnan kautta.

Jos teet paljon palautuksia, suosittelemme integroimaan palautukset verkkokauppa-alustaan. Näin palautukset voi käynnistää suoraan verkkokaupasta. Kaikki palautukset rajapinnan kautta voi tehdä tämän kutsun avulla. Suosittelemme tuomaan kutsussa myös email-kentän tiedon.

Palautus käynnistetään aina ensin asiakkaan käyttämälle maksutavalle. Se ei vaadi asiakkaalta toimenpiteitä, ja suoritus palautuu takaisin käytetylle maksutavalle. Jos palautus ei onnistu käytetylle maksutavalle, palautus tehdään sähköpostipalautuksena. Se toimii varajärjestelmänä, jos API-palautus epäonnistuu tai jos palveluntarjoaja ei tue API-palautuksia.

Tuoterivikohtaiset palautukset: Rajapinnan kautta on mahdollista tehdä tuoterivikohtaisia palautuksia. Maksujen palautusten tekeminen tuoterivikohtaisesti edellyttää tuotetietojen (item) ja tuoterivikohtaisen tunnisteen (stamp) tuomista maksun tiedoissa.

Ohjeet palautusten tekoon Kauppiaspaneelissa. 

Palautus Kauppiaspaneelin kautta:

  1. Kirjaudu Kauppiaspaneeliin.
  2. Valitse etusivun vasemman laidan valikosta "Maksutapahtumat".
  3. Etsi palautettava maksutapahtuma sopivien hakuvaihtoehtojen avulla.
  4. Avaa maksutapahtuma, johon haluat palautuksen tehdä.
  5. Siirry maksutapahtuman tiedoissa kohtaan "Tilauksen sisältö ja palautukset". Kirjoita palautettava summa euromääräisesti. Voit palauttaa asiakkaalle koko summan tai tehdä osapalautuksen.
  6. Paina ”Palauta”-painiketta.

Tilitykset / tilitysraportit / kirjanpito

Palvelumme tarjoaa kattavat tiedot kirjanpitoasi varten. Saat meiltä valmiit raportit, jotka voit toimittaa kirjanpitäjällesi, tai voit hakea raportit automaattisesti rajapinnan kautta. Alla lisää kirjanpitoon ja tilityksiin liittyviä ominaisuuksia.

1. Tilitysmalli
2. Tilityssykli ja tilitysviive
3. Kirjanpitoraportti
4. Tilitys-API ja kirjanpidon automatisointi

Screenshot 2024-04-05 at 13.34.07

 

Maksulinkki

Maksulinkkiä on hyödynnetty mm. seuraavissa käyttötapauksissa:

  1. Hotelli- ja mökkivaraukset
  2. Räätälöidyt tuotteet tai palvelut
  3. Varausmaksut
  4. Lisäveloitukset ja muutokset tehtyihin tilauksiin.

Maksulinkin hyödyntämiseen on eri vaihtoehtoja:

1. Maksulinkin luominen Paytrailin Kauppiaspaneelista
2. Maksulinkin luominen kumppanimme Paylinkin portaalin kautta
3. Maksulinkin lähettämisen integroiminen omaan järjestelmään

Maksulinkin ominaisuudet, ohjeet maksulinkkien luomiseen sekä maksulinkkivaihtoehtojen erot on kuvattu tarkemmin tässä esityksessä.

Maksulinkki on helppokäyttöinen työkalu maksujen keräämiseen myös verkkokaupan ulkopuolella – esimerkiksi puhelinmyynnissä, tapahtumissa tai tilanteissa, joissa myynnissä ei ole varsinaista tuotetta.

Maksulinkki on helppo lähettää asiakkaalle sähköpostitse tai tekstiviestitse, ja sen kautta asiakas voi suorittaa maksun Paytrailin maksutavoilla.

Lue lisää maksulinkin käyttämisestä Paylink palvelun kautta.

Shop-in-shop -rajapinta

Shop-in-shop-maksupalvelu mahdollistaa usean osapuolen tuotteiden tai palveluiden myynnin samassa palvelussa, ostoskorissa ja maksutapahtumassa. Paytrail tilittää rahat suoraan tuotteita myyneelle yritykselle, eikä kauppapaikan pääkauppias ole vastuussa rahaliikenteestä. Paytrail toimittaa tilitysten mukana raportit kullekin taholle.

Screenshot 2024-02-23 at 14.57.36

 

Shop-in-shop -mallia, jota myös monikauppiasmalliksi kutsutaan, voi soveltaa erilaisiin käyttötapauksiin: 

  1. Verkkokauppa, esimerkiksi monen yrityksen tuotteita tarjoava markkinapaikka.
  2. Franchise-yritys.
  3. Järjestö tai urheiluseura, jossa maksuja halutaan jakaa esimerkiksi joukkueittain.
  4. Julkishallinnon organisaatio.

Shop-in-shop -rajapinta antaa toiminnasta vastaavalle pääkauppiaalle mahdollisuuden veloittaa komissioita maksutapahtumista tai tuotteista. Komission veloittaminen ei ole pakollista.

Näin Shop-in-shop toimii:

  1. Kuluttaja maksaa millä tahansa maksutavalla. Osto voi sisältää tuotteita tai palveluita usealta kauppiaalta.
  2. Paytrail vastaanottaa maksun, laskee tilitettävät summat, veloittaa pääkauppiaan provision ja tilittää varat alakauppiaille.
  3. Pääkauppias vastaanottaa provision, jonka hän voi itse määrittää maksun "item" tiedoissa ('commission').
  4. Alakauppias vastaanottaa tilityksen. Maksunvälityksen ja pääkauppiaan provisiot on vähennetty automaattisesti.

Tekniset ohjeet Shop-in-shop -rajapinnan toteutukseen löytyvät dokumentaatiostamme. SiS-rajapinnan käyttöönotto edellyttää sopimusta kanssamme – kysy lisää sopimuksesta ja rajapinnasta myynniltämme!

Esimerkiksi asiakkaamme Liveto hyödyntää Shop-in-shopia maksujen tilittämisessä tapahtumanjärjestäjille. Katso lisää ideoita SiS-rajapinnan käyttötapauksiin: Shop-in-shop: miksi ja kenelle

Tallennetulla kortilla maksaminen & In-app maksaminen

Tallennetulla kortilla maksaminen & In-app -maksaminen mahdollistavat saumattoman maksukokemuksen. Tallennetulla kortilla maksettaessa asiakkaan tarvitsee kirjata korttitietonsa vain kerran, jonka jälkeen maksaminen onnistuu tapahtuman hyväksymällä. Korttitiedot voi tallentaa myös suoraan ensimmäisen maksun yhteydessä tokenisoinnin avulla.

Mitä tarkoittaa tokenisointi?
Tallennetulla kortilla maksaminen jakaantuu kahteen malliin
Mobile SDK & In-app maksamisen helppo toteutus

Screenshot 2024-03-13 at 15.04.06

 

Saatavuus

Yksi maksupalvelun tärkeimmistä ominaisuuksista on palvelun saatavuus ja luotettavuus.

Palvelumme tilanteen voi tarkastaa reaaliajassa status-sivultamme. Paytrailin palvelun saatavuus on ensiluokkainen, jopa 99,9 % ajasta. Palvelumme toimivuuteen luottavat niin Suomen valtio kuin yli 20 000 verkkokauppaa.

Jos haluat pysyä ajan tasalla palvelumme toimivuudesta ja saada ilmoituksia suoraan sähköpostiisi suunnitelluista huoltokatkoista tai häiriöistä, tilaa itsellesi sähköpostipäivitykset status-sivultamme.

Kiinnostuitko? Haluatko lisätietoja?

Jos sinulle heräsi maksutavoista tai ominaisuuksien toteutuksesta kysyttävää, autamme mielellämme. Ota meihin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse!