Paytrail

Liveto kehitti uuden version tapahtuma-alustastaan muutamassa kuukaudessa

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 17.3.2022

Ennen koronapandemiaa suomalainen Liveto kilpaili pääasiassa lipunmyyntimarkkinassa. Poikkeustilanne synnytti uuden liikeidean; digitaalisen tapahtuma-alustan, joka vauhditti yrityksen liikevaihdon huimaan kasvuun.

Tapahtuma-alan kriisi synnytti uutta

Ennen vuotta 2020 tapahtuma-alasta oli monella yhteneväinen mielikuva: näyttäviä tapahtumapaikkoja, ihmisvirtoja, livekohtaamisia ja kulttuuria. Keväällä 2020 tilanne muuttui koronapandemian vuoksi.

”Kaikki tapahtumat peruttiin valtakunnallisesti viikossa, ja siitä aiheutui tapahtuma-alalle merkittäviä seurauksia ja suuria palautusrumbia”, muistelee Liveton toimitusjohtaja Antti Korhonen.

Koronapandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset vaikuttivat tapahtuma-alaan laajasti: esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen selvityksessä paljastui, että vuonna 2020 kannattavuus mureni jopa 70 prosentilla alan yrityksistä.

Kriisitilanteesta päätettiin Livetolla selvitä tiiminä. Lomautuksia ja säästöjä ei tehty, vaan katse suunnattiin uuden kehittämiseen.

”Aluksi kehitimme alalle ensiaputyökaluja, kuten lahjakortteja ja streamitapahtumien työkaluja. Ensimmäiset toteuttamamme streamit olivat konsertteja ja teatteriesityksiä.”

Kun tilanne näytti pitkittyvän, yrityksessä alettiin miettiä kaupallisten stream-tapahtumien lisäksi muita ratkaisuja; jäihän pelkästä livelähetyksestä puuttumaan paljon tapahtumille tyypillisiä osa-alueita, kuten kohtaamisia ja oheistuotteiden myyntiä.

➡️ Lue myös, miten matkailuyritys Elämys Groupilla reagoitiin pandemiaan

Muutamassa kuukaudessa syntyi virtuaalinen tapahtuma-alusta, joka mahdollistaa paitsi livelähetysten tekemisen, myös interaktiivisuuden ja oheistuotteiden myynnin.

 

Markkinatilanteen seuranta ja muutokseen reagointi kannattivat

Miten kehittää uusi tuote nopeassa ajassa ja täysin poikkeuksellisessa tilanteessa? Korhosen lähestymistapa oli seurata markkinatilannetta ja yrittää ennustaa sen perusteella kehityskulkuja.

”Piirtelin erilaisia nelikenttämatriiseja siitä, mihin tilanne voisi kehittyä ja mihin suuntaan pystymme menemään.”

Korhonen kiittelee tiimiään, joka kykeni sopeutumaan muutoksiin ja löytämään yhteisen punaisen langan. Ensimmäinen prototyyppi valmistui viikoissa, joten bisnestä päästiin testaamaan nopeasti.

”Kaikki ominaisuudet kehitimme reaktiona koronakriisiin. Korona on siis ollut sekä huonoin, että paras asia, jota yrityksellemme on tapahtunut.”

Uudenlainen tapahtuma-alusta toi mukanaan uudenlaisen kohderyhmän, joka sekin löytyi markkinatilannetta seuraamalla.

”Perinteisesti palvelimme urheilu-, viihde- ja kulttuurisegmenttejä. Virtuaalialustaa suunnitellessa ja sen myötä kohderyhmäksi tuli myös B2B-segmentti.”

B2B-segmenttiin panostaminen osoittautui järkeväksi, sillä kokoontumisrajoitukset vaikuttivat kulttuuri- ja urheilutapahtumien lisäksi esimerkiksi yritysten järjestämiin tapahtumiin. Alustan ovatkin löytäneet esimerkiksi yritykset, korkeakoulut ja yhdistykset.

 

Käyttäjien sitouttaminen vaatii paljon palvelulta – ja verkkomaksamiselta

Liveton alustalla on toteutettu tapahtumia laidasta laitaan, ja se mahdollistaa virtuaalitapahtumien lisäksi hybridi- sekä livetapahtumien toteuttamisen ja näiden kaupallistamisen.

Yksi alustan eduista on mahdollisuus rakentaa tapahtuma- ja ansaintalogiikka samalle alustalle: kun käyttäjien ei tarvitse siirtyä sivustolta toiselle, on lippujen ja muiden palveluiden ostaminen yksinkertaista ja hoituu parhaimmillaan samalla kerralla.

”Kaikki tapahtumaan liittyvä on mahdollista maksaa yhden alustan kautta: liput ja oheistuotteet tai vaikkapa pysäköinti ja majoitukset ”, Korhonen luettelee.

On vanha totuus, että yksinkertainen ostoflow parantaa konversiota ja sitouttaa käyttäjiä. Siksi maksaminen vaatii kehittyneitä maksuratkaisuja – ja niitä Livetolla on todella mietitty. Maksutapoina käyvät Paytrailin tarjoamien maksutapojen lisäksi kulttuuriedut ja laskutus.

Kuluttajien helpon maksukokemuksen lisäksi ratkaistavana on ollut myös se, miten tapahtumajärjestäjät saavat rahansa alustalla tehdyistä maksuista. Livetolla on tarjota tähän kaksi ratkaisua: joko varat kierrätetään ja tilitetään Liveton kautta tai ne tilitetään automaattisesti tapahtumajärjestäjälle Paytrailin shop-in-shop -mallin avulla.

”Shop-in-shop -malli on hyödyllinen silloin, kun rahavirta halutaan ohjata tapahtumajärjestäjälle nopeasti. Malli nopeuttaa varojen kiertoa ja mahdollistaa sen, että tapahtumajärjestäjä saa ennakkomyyntituloja käyttöönsä järjestelyitä varten.” 

Miten Liveto hyödyntää shop-in-shop -mallia palvelussaan? Entä millainen ratkaisu  palautuksiin on suunniteltu? Katso lisää videolta!

 

Ps. Kiinnostuitko shop-in-shop -mallin mahdollisuuksista? Katso, miten Weecos hyödyntää mallia design-kauppapaikassaan sekä tutustu, miten erilaisissa palveluissa mallia hyödynnetään.

Katso Case Weecos

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi