Paytrail

Web stoorit osa 3: matkailualan romahdus johti uuden palvelun kehittämiseen

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 17.11.2021

Koronapandemia vei matkailuyritys Elämys Groupin bisneksen. Haastavasta tilanteesta huolimatta yritys kehitti uusia palveluita ja kasvatti liiketoimintaansa. Miten se onnistui?

Matkailuala kehittyi elämysalaksi

Matkailualalla ei ole enää aikoihin ollut kyse pelkistä lentojen ja majoitusten yhdistelmistä. Nykyaikaista kuluttajaa palveleva matka koostuu kokemusten ekosysteemistä, jonka muodostavat kohteet, elämykset, aktiviteetit ja ravintolat.

elämys-group-kuvitus

Elämys Group on vastannut huutoon ottamalla valikoimiinsa esimerkiksi urheilu- ja aktiivimatkoja, liikematkoja ja tapahtumien järjestämistä.

”Meillä Elämyksellä ei nähdä matkailualaa pelkästään matkustamisen alana, vaan se on kokemusala. Käytämme mielellämme termiä elämysala”, kuvaa toimitusjohtaja Pasi Latva.

Vuonna 1991 perustettu yritys on kokenut monenlaisia mullistuksia elinkaarensa aikana: matkustaminen on yleistynyt ja samalla kuluttajien odotukset ovat kasvaneet. Lisäksi digitalisaatio ja verkkokauppa ovat laittaneet matkojen myymisen uuteen uskoon. Yrityksen toimintaa onkin kehitetty palvelu edellä, ja  johtotähtenä on tarjota verkkopalvelu, joka tekee matkojen suunnittelun ja varaamisen helpoksi.

 

Matkoja myydään verkossa siinä missä muutakin

Elämys Group panosti verkkokauppaan pari vuotta sitten, juuri ennen globaalin koronapandemian alkamista. Verkko osoittautui mainioksi jakelukanavaksi matkoille.

”Verkkokaupassa on nykyään tosi hyvät mahdollisuudet tuoda esille kohteiden ominaisuuksia”, Latva toteaa.

Toimialan kasvu on huomattu myös verkkomaksupalvelun puolella.

”Matkustus on merkittävä toimiala Paytrailille – esimerkiksi mökkivuokrauksia tai tapahtumia maksetaan nykyään verkossa”, toteaa Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio.

Koska matkailubisneksessä on kyse keskimäärin suuremmista summista kuin monien fyysisten tuotteiden verkkokaupassa, nousee luotettava  verkkomaksaminen merkittävään asemaan.

”Meille toimiva maksupalvelu on palvelun tuottamisen ohella olennaisin asia verkkokaupassa, jotta ihmiset voivat maksaa turvallisesti”, Latva sanoo.

 

Koronapandemia mullisti elämystalouden ja ohjasi kehittämään liiketoimintaa

Vuonna 2020 globaaliksi yltynyt koronaviruspandemia sulki rajoja ja lykkäsi matkasuunnitelmia. Maailmanlaajuisella tasolla turistimatkojen määrä romahti jopa yli 70 %. Elämys Groupillakin koettiin turbulenssia.

”Korona vaikutti hyvin dramaattisesti toimintaympäristöömme, ja vei liiketoiminnan käytännössä nollaan”, Latva kertaa.

Vaikka ympäristö muuttui haastavaksi, yrityksessä ei poljettu paikoillaan. Energia päätettiin suunnata uuden kehittämiseen, sillä yhtäkkiä käsissä oli paljon aikaa, mutta ei yhtään bisnestä.

”Valitsimme strategiaksi sisäänpäin kääntymisen sijasta toiminnan kehittämisen”, sanoo myyntijohtaja Aarni Kotilainen.

Korona-aikana syntyi uusi konsepti, Elämys Suomi -verkkopalvelu. Sen avulla voi suunnitella sopivan matkan ja tehdä varaukset. Samalla palvelu vastasi  koronan myötä kasvaneeseen kotimaan matkailun kysyntään.

”Olemme jopa kasvaneet ja perustaneet uusia liiketoiminta-alueita”, Kotilainen kiteyttää korona-ajan kehityksen.

Mitä muuta Elämys Groupin väki kertoi liiketoiminnan kehittämisestä ja matkailualan nykyhetkestä? Entä mitä verkkokaupan asiantuntijat kommentoivat toimialan tulevaisuudesta? Katso lisää videolta:

 

Tutustu myös aiempiin web stooreihin sekä tilaa YouTube-kanavamme, jotta saat uudet tarinat katsottavaksi heti.

  • Saaren Taika nousi ilmiöksi, vaikka yritys perustettiin ilman koulutusta
  • Titityy menestyy monikanavaisesti

Click me

paytrail-icon Matkailuala