Termi "shop-in-shop" tuo monelle mieleen Amazonin ja muut suuret kauppapaikat. Todellisuudessa shop-in-shop -ratkaisu soveltuu monenlaisiin palveluihin, sovelluksiin ja kauppoihin. Lue alta, miksi.
Mitä shop in shop -kauppapaikat ovat?
Tunnetuin esimerkki shop-in-shop -kauppapaikasta on verkkokauppa, jossa myydään useiden eri yritysten ja brändien tuotteita ja palveluita.
Shop-in-shop -mallia voi perinteisen verkkokaupan lisäksi soveltaa monenlaisiin tapauksiin. Rahaliikenteen näkökulmasta se sopii myös franchise-yrityksille, järjestöille ja urheiluseuroille tai vaikkapa julkishallinnon organisaatioille. Keskeistä ratkaisuissa on halu tarjota helppokäyttöinen kauppapaikka tai palvelu sekä tarve ohjata rahaliikenne helposti oikeille saajille.
Shop-in-shopeissa kokonaisuudesta on vastuussa pääkauppias, joka vastaa muun muassa teknisestä toteutuksesta, kehityksestä ja markkinoinnista. Verkkokaupassa tai -alustalla tuotteitaan tai palveluitaan myyviä toimijoita kutsutaan alakauppiaiksi.
Esimerkkejä shop-in-shop -toteutuksista
Tunnettujen, eri brändien tuotteisiin keskittyvien kauppapaikkojen, lisäksi shop-in-shop -toteutuksia on hyödynnetty monenlaisilla toimialoilla ja erilaisissa palveluissa.
Kaikissa esimerkeissä shop-in-shop -malli takaa, että palvelussa tehdyt maksut tilittyvät oikealle saajalle:
Shop-in-shopin hyödyt: helppoa ostamista kuluttajalle, laajempi yleisö kauppiaalle
Shop-in-shop -kauppapaikkojen etuna on loistava asiakaskokemus. Asiakas löytää yhdestä paikasta useita merkkejä, tuotteita tai palveluita, ja voi maksaa hankintansa kerralla.
Hyödyt eivät jää vain kuluttajakokemukseen: shop-in-shopissa pääkauppias voi tarjota laajan tuote- tai palveluvalikoiman ilman omaa tuotantoa, ja alakauppias saa lisää näkyvyyttä.
”Shop-in-shop tarjoaa alakauppiaalle parhaimmillaan selkeästi kohdennetun kauppapaikan, jonka markkinoinnista ja ylläpidosta ei tarvitse itse huolehtia”, kuvailee Large Account Manager Niko Hapuli Paytraililta.
Omaa kauppapaikkaa toteuttaessa vain luovuus on rajana. Sen voi räätälöidä tarpeidensa mukaan, ja se voi keskittyä esimerkiksi valmiin teeman tai myyntialustan ympärille. Yhteistä kaikille lähtökohdille on se, että kauppapaikka tavoittelee loistavaa asiakaskokemusta sekä helppoutta kauppiaille.
Paytrail mahdollistaa shop-in-shop -toteutusten rahaliikenteen
Kun rahoja ohjataan yhdestä palvelusta usealle saajalle, pitää maksuliikenne miettiä huolella.
”Paytrailin shop-in-shop-ratkaisu palvelee shop-in-shop -toteutuksia erinomaisesti”, Hapuli vinkkaa.
Paytrail-maksupalvelu poistaa pääkauppiaalta vastuun maksuliikenteestä, joten pääkauppiaan ei tarvitse hankkia finanssivalvonnan alaista maksulaitoslupaa.
”Paytrailin avulla rahat tilittyvät automaattisesti oikeille alakauppiaille, eikä pääkauppiaan tarvitse toimia maksunvälittäjänä”, Hapuli kiteyttää palvelun toimintalogiikan.
Shop-in-shopin bisnesmalleistakin on moneksi. Nykyään tyypillistä on, että alakauppiaat maksavat pääkauppiaalle komission maksutapahtumista. Komission veloittaminen onnistuu automaattisesti maksupalvelun avulla.
"Isot organisaatiot eivät välttämättä peri erikseen provisioita, vaan heille tulee hyöty siitä, että raha menee oikealle sisäiselle saajalle", huomauttaa Hapuli.
Kiinnostuitko shop-in-shop -mallista? Näin pääset alkuun:
Shop-in-shop soveltuu ratkaisuna erilaisiin verkkokauppoihin ja -palveluihin. Jos kiinnostuit aiheesta, ota meihin yhteyttä täyttämällä lomake – kerromme mielellämme lisää!