Verkkokauppa- alustat Suomessa
Lue suomalaisten verkkokauppiaiden kokemuksia alustoista. Mitkä ovat suosituimmat alustat ja miksi?
Kokemukset avuksi verkkokauppa-alustan valintaan
Toivottavasti saatkin raportista eväitä oman, juuri sinun verkkokaupallesi parhaan alustan valintaan. Hyviä vaihtoehtoja löytyy monia – mutta mikä on sinun liiketoiminnallesi se oikea? Tässä toivomme raportin auttavan.
Antoisia lukuhetkiä Suomen kattavimman verkkokauppa-alustojen kokemusraportin parissa!
Toivoo, Paytrailin väki
Edessäsi on jo viides suomalaisten verkkokauppiaiden kokemuksia eri verkkokauppa-alustoista avaava raportti. Olemme toteuttaneet alustoihin liittyvän kyselyn kauppiaille joka kevät vuodesta 2017 alkaen.
Raporttia itseään on kehitetty vuosien aikana lukijapalautteen perusteella, mutta sen tavoite on säilynyt samana: muiden kokemuksia kartoittamalla ja jakamalla tarjota alustan valintaa tai vaihtoa miettiville verkkokauppiaille apua itselle soveltuvan alustan löytämiseen. Samalla raportti antaa kiinnostavaa kokonaiskuvaa verkkokauppa-alustojen tarjonnasta ja tarjoillee palautteiden mukaan myös kehittämisideoita niistä innostuville.
Monipuolinen kattaus suomalaisia verkkokauppoja
Kyselyyn osallistui 845 verkkokauppiasta eri toimialoilta. Vastaajissa painottuvat sekä pienet alle 50 000 liikevaihtoa tekevät verkkokaupat (27 %) että isot yli 1 000 000 liikevaihdon verkkokaupat (26 %), mikä varmentaa hyvin kyselyn tuoman näkökulman monipuolisuutta.
Vastaajista merkittävä osa on verkkokaupan ammattilaisia, sillä jopa kolmannes vastaajista saa vähintään 80 % liikevaihdostaan verkkokaupasta. Toisaalta mukana on myös verkkokauppaa muun ohessa harjoittavia ja 23 % kertookin saavansa vain alle 10 % liikevaihdosta verkosta.
Suurin osa kyselyyn osallistuneista verkkokaupoista tekee kauppaa kotimaassa, mutta joka neljäs tekee myös kansainvälistä kauppaa. Vain noin 5 % vastaajista myy vain yrityksille, joten suurin osa toimii kuluttajien kanssa ja monilla verkkokaupoilla on sekä kuluttuja- että yritysasiakkaita.
Kyselyyn osallistuneista iso osa myy verkkokauppansa välityksellä tuotteita (85 %) tai palveluita (24 %). Vain voin 15 % prosenttia myy digitaalisia tai subscription-tuotteita.
Tutustu kyselyyn vastanneisiin yrityksiin
Myyvät
97 % kuluttajille
18 % vain verkossa
84 % fyysisiä tuotteita
12 % digitaalisia tuotteita
157 vastaajaa
Myyvät
50 % yrityksille
15 % vain verkossa
87 % fyysisiä tuotteita
1 % subscription-palveluita
38 vastaajaa
Myyvät
50 % kansainvälisesti
34 % vain verkossa
50 % palveluita
18 % subscription-palveluita
Tyytyväiset ovat pitkälti kotimaisille kuluttajille fyysisiä tuotteita tai palveluja myyviä verkkokauppoja. Heidän kaupoissaan on myös keskimäärin Vaihtajia suppeampi tuotevalikoima ja pyörittävät myös harvemmin yli 500K liikevaihtoa.
Vaihtajat sen sijaan pyörittävät liikevaihdoltaan ja tuotevalikoimaltaan isoimpia kauppoja. He tekevät Tyytyväisiä useammin yrityskauppaa. Vaihtajissa on vähiten puhdasverisiä verkkokauppiaita, joilla koko liikevaihto tulisi verkkoliiketoiminnasta; heistä jopa kolmanneksella verkkokaupan osuus liikevaihdosta on 10 % tai vähemmän.
Aloittavat suunnittelevat yhä useammin puhtaan verkkoliiketoiminnan perustamista. Heitä myös kiinnostaa kokeneempia kauppoja enemmän kansainvälinen verkkokauppa, sillä jopa puolet aikoo myydä myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Suunnitelmissa on myös selvästi aiempaa useammin keskittää valikoimaa ja myydä fyysisten tuotteiden lisäksi digituotteita, palveluita tai subscription-palveluita.
Viime vuoden raportin tapaan vastaajia pyydettiin heti kyselyn alussa arvioimaan tilannettaan ja valitsemaan kuvaavin vaihtoehto seuraavista:
1) Harkitsen vasta verkkokauppa-alustan valintaa
2) Minulla on jo käytössä verkkokauppa-alusta ja olen alustaan tyytyväinen
3) Minulla on jo käytössä verkkokauppa-alusta, mutta harkitsen sen vaihtoa.
Vastausten perusteella heille esitettiin hieman erilaisia kysymyksiä verkkokauppa-alustoihin liittyen. Tavoitteena oli pystyä raportoimaan selkeämmin alustaansa tyytyväisten ja sen vaihtamista harkitsevien tarpeita ja ajatuksia.
Tämän vuotisessa kyselyssä tyytyväisiä on yhtä suuri osa kuin viime vuonna. Vaihtamista sen sijaan harkitsee aiempaa useampi (16,7 % 2020). Aloittavia on viime vuoden raporttia vähemmän (7,5 % 2020).
Kotimaassa tuotekauppaa tekevät Tyytyväiset
650 alustaansa Tyytyväisestä verkkokaupasta neljännes oli pieniä alle 50K vaihtavia ja toinen neljännes isoja yli miljoonan liikevaihtoa tekeviä.
Tyytyväisille verkkokauppa näyttää toimivan pääasiassa muun liiketoiminnan tukena, mutta kasvua puhdasverisissä verkkokaupoissa on jo viime vuoteen nähden. Kuitenkin edelleen joka viides saa verkkokaupasta vain alle 10 prosenttia liikevaihdostaan.
Kyselyyn vastasi viime vuotta enemmän selvästi juuri verkkokauppa-alustaansa tyytyväisiä kauppiaita. Heistä 592 kertoi tarkemmin, mitä ja kenelle he myyvät kaupoissaan. Lähes kaikki myyvät kuluttajille, ja vain reilusti alle puolet tekee myös B2B-kauppaa. Vain 24 % Tyytyväisten verkkokaupoista myy myös kansainvälisesti Suomen rajojen ulkopuolelle.
Eniten näissä kaupoissa myydään fyysisiä tuotteita ja palveluita, melko harvoin digitaalisia tuotteita tai Subscription-palveluita. Eniten Tyytyväisten ryhmässä on suppean tuotemäärän kauppoja, mutta joukossa on myös useita yli 1 000 tuotteen verkkokauppoja.
Tyytyväisten verkkokaupat myyvät
Suuret b2b-kauppaa tekevät Vaihtajat
Tänä vuonna selvitimme viime vuoden tapaan tarkemmin sitä, millaiset verkkokaupat suunnittelevat alustan vaihtamista ja mitä he harkitsevat tilalle ja miksi. Alustan Vaihtajia oli mukana 157. Heissä oli muita ryhmiä enemmän yli miljoonan liikevaihtoa tekeviä isoja yrityksiä.
Tarkemmin myymistään tuotteista kertoi 140 Vaihtajaa. Vaihtajissa oli tänä vuonna viime vuotta enemmän yrityksille myyviä verkkokauppoja. Kansainvälisesti myyvät eivät sen sijaan enää korostuneet vaihtajien ryhmässä (vuonna 2020 34 % alustan vaihtoa suunnittelevista teki kv-kauppaa), vaan heitä oli samat noin neljännes niin alustaansa Tyytyväisissä kuin Vaihtajissa.
Vaihtajien kaupoissa myynti painottuu fyysisiin tuotteisiin ja palveluihin. Selkein ero verkkokauppa-alustaansa Tyytyväisten ja Vaihtajien välillä on bisneksen koossa: Vaihtajien kaupoista suurempi osa isoja yli 1 000 tuotteen kauppoja, jotka tekevät myös isoa liikevaihtoa.
Vaihtajien verkkokaupat myyvät
Verkkobisneksestä kiinnostuneet fokusoivat Aloittavat
Kyselyyn vastanneesta 38:sta verkkokaupan perustamista harkitsevasta Aloittavasta yli 70 % on pienyrityksiä, joiden liikevaihto jää alle 100 000 euron. Näistä yrityksistä lähes puolet suunnittelee liiketoiminnan pyörittämistä pääasiassa vain verkossa.
Ero kokeneempiin kauppiaisiin on viime vuottakin isompi, mikä kertoo yhä useamman yrityksen suunnittelevan jo liiketoimintaansa verkkokauppa edellä.
Aloittavista 30 kertoi kyselyssä tarkemmin suunnitelmistaan. Yhä useampi uusi verkkokauppa tähtää kansainvälisille markkinoille, eikä edes aio tavoitella suomalaisia asiakkaita. Suurin osa Aloittavistakin aikoo myydä verkkokaupassaan fyysisisiä tuotteita, ja he suunnittelevat palveluiden myyntiä kokeneita kauppiaita useammin.
Isoin ero on digitaalisissa ja subscription-tuotteissa: Aloittavat ovat rakentamassa näitä myyviä kauppoja selkeästi useammin kuin mitä olemassa olevat kaupat tarjoavat. Suurin osa suunnitteilla olevista kaupoista luottaa myös suppeampaan valikoimaan.
Aloittajat haluavat myydä
Muun muassa näitä kauppiaat myivät kaupoissaan
Mattoja
Heijastimia
Kasvomaskeja
Julisteita
Lääkkeitä
Kylmäpuristettua öljyä
Hunajaa
Pelitunteja urheiluhalliin
Korjauspalveluita
Pysäköintiaikaa
Kaivovesitutkimus
Takuuvuokrien maksamista
Lahjoitusten vastaanotto
Hieronta-aikoja
Golfpelioikeuksia
Lattialämmitys- ja käyttövesijärjestelmiä
Siirtymisen- ja nostamisen apuvälineitä
Mittatilausvaatteita
Led-valoja
Hanoja ja suihkuja
Työvaatteita
Kodin sisustustavaraa
... ja paljon muuta
Musiikki-instrumentit, musiikkilaitteet, soitintarvikkeet
Urheiluvarusteet ja vaatteet
Työkaluja, käsi- ja sähköisiä
Mittalaitteita, elektroniikan komponentteja
Siivoustarvikkeita
Hierontatarvikkeita
Lastentarvikkeet
Puutarhatarvikkeet
Käsityötarvikkeita
Lemmikkitarvikkeita
Terveystuotteita
Terästuotteita, lvi-tuotteita
Fanituotteet
Auton varaosia
Sisustustuotteet, tapetit, kankaat
Vaatteita, kenkiä, koruja, kosmetiikkaa
Olutta
Valokuvasuurennoksia
Renkaita
Pääsyliput
Neuleohjeita
... ja paljon muuta
Vuokra-asuntojen vuokraaminen
Lahjakortteja
Hissiliput, välinevuokrat tilavarausta
Virtuaalitreenipaketti
Asennusohjeita ja apua
Asiantuntijapalveluita
Koulutusta, ohjausta, valmennuksia
Jäsenyyksiä
Psyykkisen valmennuksen asiantuntijapalvelut
Etäeläinlääkäripalvelua
Patsaat, puutarhakoristeet
Tonttuja ja saunavastoja
Sähköpyörän osia
Käsityötarvikkeita, lankoja
Juhlatuotteet, vihkot
Veneiden osia ja veneitä
Matkailupalveluita
Käsityönä valmistettuja sisustustuotteita
Kaapeleita, adaptereita tms
Kalastustarvikkeita
Elektroniikkaa
Lemmikkitarvikkeita
... ja paljon muuta
Fyysisiä tuotteita myydään edelleen eniten
Viime vuoteen verrattuna yhä useampi kyselyyn osallistuneista verkkokaupoista myy fyysisiä tuotteita. Kokeneista kaupoista yli 80 % kertoo myyvänsä fyysisiä tuotteita ja uusistakin 70 % aikoo perustaa tuotekaupan. Digituotteita myy olemassa olevista kaupoista vain reilut 10 % tai palveluitakin vain joka neljäs. Digitaalisten tuotteiden ja palvelukaupan lisääntyminen näkyy uusien kauppojen suunnitelmissa, mutta on hieman taantunut viime vuodesta.
Kyselyn vastaukset tukevat samaa trendiä, joka näkyi maaliskuussa julkaistussa Verkkokauppa Suomessa -raportissa. Sen mukaan vuonna 2020 verkkokaupan kokonaisliikevaihdosta 58 % tuli fyysisistä tuotteista ja tavarakaupasta, kun kategorian osuus on aiemmin ollut vain noin kolmannes koko verkkokaupasta. Muutosta selittää se, että koronaepidemiaan liittyneiden rajoitusten myötä ihmiset siirtyivät tilaamaan verkosta sellaisiakin tuotteissa, joita aiemmin ei edes ajateltu voitavan ostaa verkkokaupasta. Toisaalta fyysisten tuotteiden osuutta kokonaiskaupasta kasvatti myös matkailun verkkokaupan hiipuminen.
Aiemmin voimakkaassa kasvussa ollut palvelujen verkkokauppa kärsikin yleisesti juuri matkailun rajoituksista ja hiipumisesta. Sen osuus toki nousi muutaman prosentin, kun monia esimerkiksi aiemmin livekohtaamisina järjestetyistä koulutuksista, elämyksistä ja liikuntapalveluista kehitettiinkin uudenlaisia palvelutuotteita verkkokauppaan.
Kysyimme verkkokauppiailta myös mitä he myyvät verkkokaupoissaan. Vastausten perusteella näyttää siltä, että suomalaisissa verkkokaupoissa myydään todella jo lähes mitä vaan – poikkeusvuoden jälkeen tuskin on enää tuotetta tai palvelua mitä ei myytäisi verkossa!
Niin eläinlääkäripalveluja, terapiapalveluja kuin konsertteja ja teatteriesityksiäkin ostetaan ja toteutetaan verkossa siinä missä sieltä tilataan kukkia, apteekkituotteita ja puutarhakalusteitakin.
Verkkokaupan arkipäiväistyminen entistä tiiviimmäksi osaksi suomalaisten elämää nousi esiin myös vuodenvaihteessa julkaisemassamme Verkkokaupan trendit 2021 -raportissa, missä todettiin niin harrastusten, treenien, tapahtumiin osallistumisen kuin vaate- ja ruokaostostenkin toteutuvan yhä useammin verkossa. Hasan & co:n tekemässä kuluttajatutkimuksessa 43 % suomalaisista kertoi syksyllä 2020 käyttäneensä viimeisen kahden kuukauden aikana verkkoa täysin uusiin asioihin.
Verkon välityksellä oli hoidettu ja ostettu monta asia, jonka ennen uskottiin edellyttävän paikanpäälle menemistä. Nyt kun sovellukset on ladattu, käyttö opittu ja uskomukset murrettu, verkon kautta asiointi ja ostaminen tuleekin varmasti jäämään kiinteäksi osaksi yhä useamman arkea.
Käytetyimmät verkkokauppa-alustat Suomessa 2021
Tänäkin vuonna samat alustat löytyvät niin tyytyväisten suosikeista kuin vaihtoa suunnittelevien. Vaihtoon meno ei siis missään tapauksessa kuvaa alustan heikkoutta, vaan sitä miten tärkeää onkaan löytää juuri se oman verkkokaupan tarpeisiin parhaiten istuva alusta!
Sen oikean alustan löytämisessä onkin tämän raportin ydin. Seuraavilta sivuilta löydät rutkasti muiden verkkokauppiaiden kokemuksia ja ajatuksia eri alustoista. Toivottavasti saat niistä hyviä ideoita ja vinkkejä!
Olemme jälleen listanneet suosituimmat suomalaisten kauppiaiden käyttämät verkkokauppa-alustat. Listaukseen on yhdistetty sekä Tyytyväisillä että Vaihtajilla tällä hetkellä käytössä olevat verkkokauppa-alustat. Aloittavilla kauppiailla kysyttiin erikseen, mitä alustoja he ovat harkinneet.
Jotta raportista olisi mahdollisimman paljon hyötyä alustan valinnan tueksi, kysyimme Tyytyväisiltä ja Vaihtajilta hieman eri asioita. Tyytyväisiä pyydettiin kertomaan, mikä heidät sai valitsemaan kyseisen alustan, mikä siinä on osoittautunut parhaaksi ominaisuudeksi ja kenelle he sitä suosittelisivat. Vaihtajilta sen sijaan kysyttiin mikä on saanut heidät harkitsemaan vaihtoa, ja millaiseen tarpeeseen nykyinen alusta heidän kokemuksensa mukaan soveltuisi paremmin.
Kokeneiden kauppiaiden käytössä
Samat tutut verkkokauppa-alustat löytyvät jälleen käytetyimpien alustojen kärjestä. Aiempia vuosia useampia kyselyyn vastannut käytti Vilkasta ja Shopifyta. Näiden alustojen käyttäjien runsaus pudottikin useamman vuoden kärkiviisikossa olleen Clover Shopin viidenneksi.
Vuosittaisessa vertailutaulukossa on mukana kaikki yli 1 % osuuteen vastauksissa yltäneet alustat. Uusina listalle nousivat Shuriken ja Bokun. Tuloksia arvioitaessa on hyvä muistaa, että osa alustatoimittajista osallistui kyselyn jakamiseen omille asiakkailleen toisia aktiivisemmin, mikä saattaa aina myös näkyä tuloksissa.
Aloittavien listoilla uusia alustoja
Aloittavien verkkokauppiaiden pohdinnoissa pari vuotta ykkössuosikin viittaa kantanut WooCommerce sai tänä vuonna luovuttaa kärkisijan Shopifylle, jonka hankintaa harkitsi joka kolmas aloittava verkkokauppias. Uusina alustoina aloittavien harkintalistalle nousivat Prestashop ja Ecwid.
Vertailutaulukossa on mukana aiempien vuosien tapaan kaikki yli 5 % vastauksista keränneet verkkokauppa-alustat.
Tyytyväisille on tärkeää, että alusta vastaa tarpeeseen
Alustaansa tyytyväisillä on useimmiten käytössä WooCommerce, Vilkas, MyCashflow, Shopify tai oma oma alusta. Seuraavina tulivat Clover Shop ja Magento molemmat noin 4 % osuudella.
Seuraavista luvuista löydät Tyytyväisten ajatuksia TOP 5:een nousseista alustoista. Millaisille verkkokaupoille alusta soveltuu, mitä niissä pidetään parhaana ja kenelle alustaansa tyytyväiset suosittelevat.
1. WooCommerce verkkokauppa-alustana
Tyytyväiset suosittelevatkin alustaa erityisesti juuri monipuolisuudesta ja muokkautuvuudesta pitäville kauppiaille, joilla riittää kiinnostusta ja intoa räätälöidä kaupastaan omannäköistään.
Jo viidettä vuotta suosituimmaksi verkkokauppa-alustaksi nousevaa WooCommercea käytti 152 Tyytyväistä vastaajaa. Alusta taipuu vastausten perusteella monenlaisiin tarpeisiin, sillä siihen ovat tyytyväisiä niin isot kuin pienetkin yritykset. WooCommercea suosivat myös monet verkkokauppaa muun ohessa tekevät yritykset, sillä 33 prosenttia alustaan tyytyväisistä kertoo saavansa 10 % tai alle liikevaihdosta verkkokaupasta.
WooCommercessa myydään selvästi eniten myös palveluita, joita tarjoaa joka kolmas alustaan tyytyväinen verkkokauppa. Alustan valintaperusteissa korostuivat eniten muokattavuus, monipuolisuus ja omaan tarpeeseen soveltuvuus ja sitä kiitettiin juuri räätälöitävyydestä ja joustavuudesta.
2. Vilkas verkkokauppa-alustana
Valintaperusteissa korostuikin alustan helppous. Kiitosta sai myös kotimaisuus sekä suomenkielinen tuki ja ohjevideot. Vilkasta suositeltiin helppoutta arvostavalle aloittavalle tai pienemmälle toimijalle.
Kyselyyn vastanneista verkkokauppiaista 106 kertoi olevansa tyytyväisiä Vilkkaan alustan käyttäjiä. Vastausten perusteella alusta näyttäisi olevan verkkokauppaan keskittyneiden pienten, alle 50 000 euron liikevaihtoa tekevien verkkokauppojen suosiossa
Vilkkaaseen tyytyväisistä lähes puolella yli 80 % liikevaihdosta tulee verkkokaupasta. Kaikki myivät kuluttajille, mutta 53 % teki myös btob-kauppaa. Tyytyväisistä kaikki myivät Vilkkaan alustalla fyysisiä tuotteita, muutamilla oli tuotekaupan ohella palveluliiketoiminta.
Vastausten perusteella Vilkasta suosivat erityisesti itse verkkokauppansa rakentavat, sillä 96 % alustaan tyytyväisistä kertoi toteuttaneensa kauppansa alustalle ilman ulkopuolisen teknisen toteuttajan apua.
3. MyCashflow verkkokauppa-alustana
MyCashflown valintaperusteissa korostui alustan kotimaisuus, helppous ja soveltuvuus omaan käyttöön. Myös hinnoittelu ja suositukset olivat vaikuttaneet valintaan. Alustan selkeästi parhaina puolina pidettiin helppokäyttöisyyttä, selkeyttä ja hyvää suomenkielistä asiakaspalvelua. Tyytyväiset suosittelivatkin MyCashflowta erityisesti tukea arvostaville, joilla ei ole omaa koodausosaamista.
Suomalaiseen MyCashflowhun tyytyväisestä 81 vastaajasta lähes puolet on pieniä alle 50 000 euron liikevaihtoa tekeviä yrityksiä. Vaikka alustaa pidetään toimivana myös isommissa yrityksissä, se tuntuu olevan vuodesta toiseen juuri pienten suosikki. Kaikki MyCashflowhun tyytyväiset tekevät kuluttajakauppaa, kolmannes myy myös yrityksille.
Suurin osa MyCashflowhun tyytyväisistä myy verkkokaupassaan fyysisiä tuotteita, mutta useampi on todennut alustan toimivaksi myös palveluille ja digituotteille kuten kurssien myyntiin, jäsenmaksujen maksuun tai lahjakortin ostamiseen. Tuotteiden määrä vaihtelee muutamasta kymmenestä yli tuhanteen. Kauppiaista 93 % kertoi tekevänsä kauppaa vain Suomessa.
4. Shopify verkkokauppa-alustana
Tyytyväisistä käyttäjistä iso osa oli valinnut Shopifyn alustan luottavuuden, käytettävyyden ja toiminnallisuuksien perusteella. Käyttäjät pitivät alustaa helppona ja toimivana kaupantekoon tehtynä työkaluna. Shopifyta suositeltiinkin myyntiorientoituneille, jotka haluaa tehdä myös kansainvälistä kauppaa.
Shopifyhyn tyytyväisten 67:n kauppiaan vastaukset kertovat sen soveltuvan niin isoille kuin pienillekin verkkokaupoille; jopa kolmannes alustan puolesta puhuvista oli yli 500 000 e liikevaihtoa tekeviä kauppoja. Lähes puolet oli myös verkkokauppaan painottuneita yrityksiä, joilla vähintään 80 % liikevaihdosta tulee verkkokaupasta.
Shopify-kaupoissa oli selvästi eniten kansainvälistä kauppaa tekeviä: jopa 16 % alustaan tyytyväisistä kertoi myyvänsä vain kansainvälisesti. Suurin osa teki tuotekauppaa, mutta muihin alustoihin nähden poikkeuksellisen moni myi myös subscription-palveluita.
5. Oma verkkokauppa-alusta
Omaan alustaan vastaajat olivat päätyneet saadakseen verkkokaupan soveltumaan juuri omiin erityisiin vaatimuksiin ja voidakseen muokata ja integroida kaupan tarpeiden mukaan. Tärkeimpänä omassa alustassa pidettiinkin räätälöitävyyttä ja esimerkiksi mahdollisuutta yhdistää kauppa kassajärjestelmään.
Oman verkkokauppa-alustan oli toteuttanut 59 kyselyyn vastanneista Tyytyväisestä. Oma alusta oli selkeästi suosituin isoissa yli 500 000 euron liikevaihtoa tekevissä yrityksissä, joita vastaajista oli lähes 70 %. Vajaa 15 % verkkokaupoista oli keskittynyt vain kansainväliseen kauppaan.
Omaan alustaan oli päätynyt useimmiten palveluja myyvät verkkokaupat: yli puolet myy palveluita ja kolmannes digitaalisia tuotteita ja iso osa myös subscription-palveluita. Valikoimissa olikin niin koulutuksia, verkkoluentoja, tapahtumapalveluja, ohjelmistolisenssejä, pysäköintiaikaa kuin majoitus- ja matkapalveluitakin.
Näitä alustoja ollaan vaihtamassa
Verkkokauppa-alustan vaihtamista suunnittelevista suuri osa on tänäkin vuonna isoja yli 500 000 euron liikevaihtoa tekeviä yrityksiä. Toisessa päässä vaihtamista harkitsevista lähes kolmannes on alle 50 000 liikevaihdon yrityksiä. Omaa alustaansa hakevat siis erityisesti tosi isot ja tosi pienet.
Vaihtamista suunnittelevilla on tällä hetkellä käytössä useimmiten Vilkas, MyCashflow, Magento, Shopify tai WooCommerce. Myös oman alustan korvaamista suunnitteli useampi vastaajista.
Kiinnostavaa onkin, että vaihtoon on menossa pääasiassa samat alustat, joihin osa verkkokauppiaista on ollut tyytyväisiä. Vastaukset kuvaavat hyvin kuinka olennaista on löytää omaan tuotevalikoimaan, markkinaan ja liiketoimintaan parhaiten soveltuva alusta.
Mikä saa vaihtamaan?
Verkkokauppa-alustan vaihtamista suunnittelevista suuri osa on tänäkin vuonna isoja yli 500 000 euron liikevaihtoa tekeviä yrityksiä. Toisessa päässä vaihtamista harkitsevista lähes kolmannes on alle 50 000 liikevaihdon yrityksiä. Omaa alustaansa hakevat siis erityisesti tosi isot ja tosi pienet.
Vaihtamista suunnittelevilla on tällä hetkellä käytössä useimmiten Vilkas, MyCashflow, Magento, Shopify tai WooCommerce. Myös oman alustan korvaamista suunnitteli useampi vastaajista.
Kiinnostavaa onkin, että vaihtoon on menossa pääasiassa samat alustat, joihin osa verkkokauppiaista on ollut tyytyväisiä. Vastaukset kuvaavat hyvin kuinka olennaista on löytää omaan tuotevalikoimaan, markkinaan ja liiketoimintaan parhaiten soveltuva alusta.
Verkkokauppa itse vai kumppanin kanssa?
Kysyimme toteutustavasta erikseen nykyiseen alustaansa Tyytyväisiltä että alustansa uudistamista suunnittelevilta Vaihtajilta. Tämän vuotiset vastaukset kertovat omatoimisuuden lisääntyneen verkkokauppojen toteutuksissa, sillä jo useampi heistä kertoi toteuttaneensa kauppansa alustalle ilman ulkopuolista teknistä toteuttajaa. Aiemmin toteutukset ovat menneet lähes 50/50.
Useimmiten ulkopuoliseen tekniseen toteuttajaan oli luottanut WooCommerce-alustan käyttäjät: heistä vain 40 % oli itse toteuttanut verkkokauppansa. Sen sijaan suurin osa Vilkkaan, Shopifyn ja MyCashflown käyttäjistä oli rakentanut verkkokauppansa alustalla itse ilman ulkopuolisen teknisen toteuttajan apua. Omankin alustan rakentaneista lähes puolet oli tehnyt alustansa itse ilman ulkopuolista teknistä toteuttajaa.
Vaihtajista 40 % aikoo niin ikään toteuttaa mahdollisen uuden verkkokauppansa itse ilman ulkopuolisen teknisen toteuttajan apua. Muutos vuoden 2020 raporttiin on selkeä, sillä vielä viime vuonna jopa 80 % aikoi käyttää ulkopuolista apua alustaa vaihtaessaan ja vain 20 % oli aikeissa toteuttaa kaupan itse. Yhä useampi siis uskoo saavansa kaupan pystyyn omin voimin.
Kokeneet kauppiaat odottavat muokattavuutta
Kyselyyn vastasi 157 verkkokauppa-alustansa vaihtamista harkitsevaa kauppiasta. Kysyimme näiltä kokeneilta Vaihtajilta mitä he odottavat mahdolliselta uudelta verkkokauppa-alustaan ja mitä ominaisuuksia he haluaisivat uuteen verkkokauppaansa.
Tällä kertaa teimme TOP 6 listauksen toiveista, sillä oheiset kuusi ominaisuutta toistuivat tasaisesti kauppiaiden maininnoissa. Lisäksi useampi kauppias toivoi alustatoimittajilta kuuntelua, tiiviimpää yhteistyötä ja asiakaslähtöisyyttä palveluiden kehittämiseen.
Aloittavat pohtivat alustan soveltuvuutta
Verkkokauppaa suunnittelevilta 38 vastaajalta kysyttiin, mikä heille on merkityksellistä alustanvalinnassa ja mihin ovat kiinnittäneet huomiota alustavaihtoehtoja harkitessaan.
Reilu kolmannes kertoo harkitsevansa tiettyä alustaa sen perusteella, miten uskovat sen toimivan ja soveltuvan omiin tarpeisiinsa. Myös monipuolisuus ja tuttuus painavat valinnoissa. Avoimissa vastauksissa nousi esiin myös suomenkielisen asiakaspalvelun merkitys sekä arvostus alustatoimittajien tuesta.
Haastavinta Aloittavien mielestä on saada kiinni, mikä alusta vastaisi parhaiten oman verkkokaupan tarpeisiin ja soveltuisi omaan käyttöön. Moni kokee eri alustojen vertailun hankalaksi.
Toivottavasti sait tästä raportista apua ja ideoita verkkokauppa-alustan valintaan ja liiketoimintasi kehittämiseen!
Näin raportti tehtiin
Kysely
Raportti perustuu suomalaisille verkkokauppiaille tehtyyn sähköiseen kyselytutkimukseen. Tänä vuonna kyselyyn vastasi ennätysmäärä verkkokauppiaita: mukana on kaikkiaan 845 kauppiaan kokemukset. Heistä 807 oli kerännyt kokemusta vähintään yhdestä verkkokauppa-alustasta ja 38 harkitsi vasta verkkokauppa-alustan valintaa.
Poikkeusvuosi
Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen suomalaiselle verkkokaupalle. Koronavirusepidemian mukana tulleet liikkumisrajoitukset muuttivat ostamista monilla aloilla ja yhä useampi yritys veikin toimintaansa ainakin osittain verkkoon. Verkkotapahtumien ja -koulutusten yleistyminen sekä fyysisten tuotteiden merkittävä verkko-ostamisen kasvu näkyvät varmasti myös kyselymme osallistujamäärässä.
Kolme osaa
Raportti on jaettu kolmeen osaan: Ensimmäisessä luodaan kokonaiskuva kyselyyn vastanneista kauppiaista ja miten he jakaantuvat kolmeen ryhmään verkkokaupan elinkaaren vaiheiden ja tilanteensa perusteella. Toisessa osassa pureudutaan kauppiaiden kokemuksiin eri alustoista. Kolmanteen osaan on koottu kauppiaiden listaamia toiveita, tarpeita ja murheita, joihin pyritään myös tarjoamaan vastauksia.
