OnniBus on kaukobussipalvelu, joka on panostanut vahvasti verkkokaupan kehittämiseen. Yrityksen tavoitteena on tehdä verkkokaupastaan kaukobussiliikenteen johtava digitaalinen myyntikanava. Tämä on vaatinut sekä itselle räätälöityä verkkokauppa-alustaa että sen systemaattista kehitystyötä.
Verkkopalvelu ei ole koskaan valmis
OnniBusin verkkokaupasta löytyy niin OnniBusin omia kuin liikennöitsijäkumppaneiden matkalippuja – palvelu on samaan aikaan sekä yrityksen oma verkkokauppa että matkalipputuotteiden markkinapaikka. Liiketoiminnan ainutlaatuinen ja räätälöity luonne on vaatinut omista tarpeista lähtöisin rakennettua verkkokauppa-alustaa sekä palvelun jatkuvaa kehittämistä.
”Digipalvelu ei ole koskaan täysin valmis, vaan sen rakentaminen ja kehittäminen ovat pitkiä ja jatkuvia prosesseja”, kuvailee Riku Mehta.
Verkkokauppa on yritykselle erityisen merkittävä myyntikanava, jonka kehitykseen satsataan. Ostopolusta on haluttu tehdä mahdollisimman helppo, ja ostamisen helppoutta ja sivuston analytiikkaa seurataan säännöllisesti.
”Parannamme jatkuvasti käyttökokemusta. Seuraamme A/B-testauksen avulla muutoksia ja tutkimme, kumpi versio toimii käyttäjillä paremmin.”
Alustaa ja sen kehittämistä koordinoi sisäisesti pieni tiimi, johon kuuluu projektipäällikkö, data-analyytikko ja Product Owner. Kehitystyössä on tukena yhteistyökumppani.
”Palvelumme ei koostu vain yhdestä isosta palasesta, vaan meillä on nettisivu, sovellus ja taustajärjestelmä. Kaikkiin näistä tehdään jatkuvaa kehitystä.”
Alustan rakentaminen lähtee liiketoiminnan tarpeista
Räätälöityjä verkkopalveluita ja alustoja on luonnollisesti yhtä monta kuin niiden käyttäjiäkin. Alustan suunnittelun ja kehittämisen lähtökohtana kannattaa pitää oman liiketoiminnan tarpeita ja sitä, miten alustan ominaisuudet palvelevat sekä asiakkaita että yrityksen omia toimintoja ja prosesseja.
”Mieti, keitä asiakkaasi ovat ja mitä ominaisuuksia he tarvitsevat”, vinkkaa Mehta.
OnniBusilla viimeisin iso sivustouudistus tehtiin vuonna 2019. Kehitystyössä haluttiin panostaa yrityksen bisneksen kannalta olennaisiin asioihin: jouhevaan ostopolkuun, matkojen helppoon löytymiseen sekä skaalautuvuuteen ja toimintavarmuuteen kaikissa tilanteissa.
”Matkojen ostamisessa on usein ruuhkapiikkejä juuri ennen viikonloppuja, pyhiä tai lomakausia, ja alustan toimintavarmuus näissä tilanteissa on todella tärkeä ominaisuus meille.”
Miten päästä alkuun oman palvelun suunnittelussa?
Kun oma liiketoimintatarve on kirkkaana mielessä, jäljellä on oman verkkopalvelun suunnitteleminen ja toteutus. Mitä vinkkejä Mehta antaisi tähän prosessiin?
”Mieti tarpeesi alustalle sen mukaan, mitä myyt ja kuinka kriittinen digikanava on bisneksellesi – esimerkiksi meille se on todella kriittinen, koska se on niin merkittävä myyntikanava.”
Yksi tärkeimmistä asioista alustaprojektin aikana on osallistaa sisäiset sidosryhmät suunnittelutyöhön sekä esitellä heille palvelun idea ja keskeiset toiminnot mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin tulee varmistettua, vastaavatko suunnitellut ominaisuudet esimerkiksi asiakaspalvelun tai muiden yrityksen prosessien tarpeisiin.
”Sisäinen palaute on kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Tilanne olisi katastrofaalinen, jos projektin loppumetreillä tulisi vastaan päiden pyöritystä tai kriittisiä puutteita.”
Tarpeiden ja prosessien lisäksi on hyvä visioida myös tulevaa ja miettiä tavoitteita.
”Kiusaus tehdä nopeasti jotain on iso. Joskus se on fiksuakin, etenkin, jos toimija on pieni. Mielessä olisi silti hyvä pitää pidemmän aikavälin tavoitteita sekä palvelulle että omalle bisnekselle.”
Tavoitteiden ja vision lisäksi kannattaa määritellä vähimmäisvaatimukset julkaisulle sekä miettiä tukipalveluiden tarve niin kehittäjätuen kuin asiakstuenkin kannalta. Palvelua voi ja kannattaa jatkuvasti kehittää, mutta minimiversiosta on hyvä olla mielessä selkeä kuva.
”Alussa ei voikaan määritellä kaikkea vedenpitävästi loppuun asti. Ketterä, jatkuvan kehittämisen malli helpottaa prosessia – etenkin, kun digimaailmassa asiat kehittyvät muutenkin jatkuvasti.”
Ps. Verkkokauppa-alustaraporttimme mukaan oman verkkokauppa-alustan valinneille alustan tärkein ominaisuus oli verkkokaupan yhteensopivuus omiin järjestelmiin. Millaisissa kaupoissa tai palveluissa omaa alustaa käytetään ja mikä sen kehittämisessä on tärkeää? Vastaukset löydät raportistamme!