Paytrail

Mobiilimaksaminen kehittyy: tiesithän jo tämän Siirto-palvelusta

Suvi Tikkanen Kirjoittanut Suvi Tikkanen - 15.3.2017

mika-on-siirto-mobiilimaksaminen-paytrail.jpg

Siirto-palvelu julkaistiin viime vuoden marraskuussa ja mediaa myöten se sai heti valtavan huomion ja mielenkiinnon osakseen. Itselle tuli välittömästi sellainen tunne, että jotain isosti vaikuttavaa on tulossa mobiilimaksamisen saralle. Nyt muutama kuukausi myöhemmin eri henkilöiden kanssa jutellessa olen havainnut, että Siirtoon liittyen on yhä paljon epätietoisuutta ilmassa.

Niinpä kävin etsimään Siirrosta julkaistuja juttuja sekä tallustelin Paytrailin perustajan Lennun juttusille. Lennu on Siirto-palvelun advisory boardin jäsen, joten hän totisesti tietää missä mennään.

Siirto-palvelu pähkinänkuoressa

Siirto-teknologia on avoin mobiilimaksujärjestelmä. Käytännössä pankit ja muut maksupalveluntarjoajat voivat tarjota omia sovelluksiansa Siirron kautta mahdollistaen suomalaisille reaaliaikaisen rahansiirron kaupassa, verkkokaupassa ja ”kännykästä kännykkään” eri pankkien asiakkaiden välillä. Palvelu voi siis korvata käteisen käytön kuluttajien välillä sekä tuoda vaihtoehdon korttimaksamiselle kaupassa ja verkkokaupassa.

Siirron tuo markkinoille suomalaispankkien omistama Automatia. Julkistuksen yhteydessä ensimmäisiksi mukana oleviksi yrityksiksi mainittiin Paytrailin lisäksi Nets, Nordea, OP, S-Pankki, Aktia ja Maksuturva.

Siirto muistuttaa Ruotsissa supersuosioon noussutta, useiden pankkien tarjoamaa Swish- mobiilimaksupalvelua. Siirto mukailee ensi vuonna voimaan tulevan maksualan PSD2-direktiivin henkeä ollessaan avoin järjestelmä.

Mikä status tänään?

Ensimmäisiä Siirto-toteutuksia on juuri tässä kuussa julkaistu, ainakin Nordean toimesta. Lennu kuvaa ensimmäisessä aallossa keskiössä olevan puhelinnumeron, jonka avulla rahan lähettäjä ja vastaanottaja yhdistetään. Lennun mukaan tässä vaiheessa palvelu soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi pienmyymälämyyntiin ja torihenkiseen kauppaan. Vielä Siirto ei sovellu hypermarkettien kassalle vaan on täydellinen kuluttajien välisiin siirtoihin korvaamaan vaikkapa käteisen käyttöä.

Piakkoin Siirto tulee laajenemaan verkkokaupan puolelle eli kuluttajilta yrityksille. Kivijalkakauppojen päätteisiin Siirto tulee mukaan myöhemmin.

Ketkä ovat rakentamassa Siirto-teknologiaa?

Siirron eli Automatian kautta tulee maksuinfran perustoiminnot reaaliaikaiseen rahanliikutukseen, eli miten raha otetaan ja laitetaan tilille samantien. Siirto-brändi on Automatian omistama.

Vastaavasti Tieto on rakentanut ja koodaa tämän perusinfran yläpuolella olevat toiminnot.

Siirto ei tarjoa omaa sovellusta kuluttajille vaan niitä tarjoavat eri pankit ja muut maksupalveluntarjoajat, jotka voivat tuoda omia lisäpalveluitaan myös mukaan Siirtoon.

Mikä on Lennun mielestä parasta Siirrossa?

Lennu aidosti uskoo Siirron tulevan vaikuttamaan merkittävästi suomalaiseen maksamiseen. Parasta on se, että Siirto pohjautuu olemassa olevaan ja kuluttajan jo valitsemaan appikseen eli hyvien toimivien käytäntöjen ei tarvitse muuttua. On sitten kyseessä vaikka Pivo tai Nordea Pay, voi henkilö käyttää sitä siirtäessään rahaa kaverille (jolla on niin ikään se oma valittu sovellus käytössä), maksaessaan verkkokaupassa tai kaupan kassalla. Tulevaisuudessa luultavasti mukana on kaikkien pankkien omat verkkopankkisovellukset.

Lennun mukaan mobiilimaksamisen kehitys ja yleistyminen alkavat tätä kautta nopeutua merkittävästi. Jokainen palveluntarjoaja voi edelleen keskittyä oman palvelunsa ja sen asiakaskokemuksen kehittämiseen, eri sovellukset toimivat saumattomasti yhteen. Enää ei ole niin merkittävää kuka ehtii ensimmäiseksi tuoda ylivertaisen mobiilimaksukokemuksen markkinoille vaan kaikki kehittävät sitä omien palveluidensa kautta. Tähän liittyy tietysti myös kova paine kaikilla alan yrityksillä laittaa paukkuja asiaan. Tämä on meidän maksajien ja mobiilimaksukokemuksen näkökulmasta luonnollisesti aivan upea tilanne.

Mielenkiinnolla jään odottamaan Siirron lupauksen toteutumista: tuoda suomalaiset maksupalvelut takaisin kehityksen kärkeen.

Lue vuoden 2017 verkkokauppatrendeistä

Mobiilimaksaminen on ehdottomasti yksi tärkeimpiä verkkokaupan trendejä tänä vuonna. Lue myös muista tätä vuotta värittävistä asioista muhkeasta lukupaketistamme, jossa asiantuntijoina toimivat Leevi Parsama, Maria Rajakallio, Pasi Pietarinen, Jaakko Vikman ja Perttu Ahvenainen.

Lue verkkokaupan trendit - lukupaketti

Lue myös:

Miten aloittaa verkkokaupan myynti yli rajojen?

Ulkomaiset jätit nakertavat verkkokauppaa - näin pärjäät kilpailussa

Asiakasarvon määrittelystä apua verkkoliiketoiminnan asemointiin

paytrail-icon Mobiilimaksaminen