Bändien ja artistien virallisten fanituotteiden verkkomyyntiin keskittynyt Backstage Rock Shop on toiminut Tampereella vuodesta 2011 lähtien.
Tällä hetkellä yrityksen listoilla on noin 30 kotimaista artistia tai bändiä, joiden verkkokaupan ja/tai keikkamyynnin yritys hoitaa. Yli toista tuhatta tuotetta kaupassaan myyvä Backstage Rock Shop on alallaan isoin toimija Suomessa.
"Vuonna 2011 liikevaihtomme oli 100 000 ja viime vuonna reilut 1,6 miljoonaa. Tänä vuonna mennään 2 miljoonaan. Kasvua on tullut siihen malliin, että olemme jo neljä kertaa joutuneet siirtymään isompiin tiloihin", yrityksen toimitusjohtaja Matti Lehtonen kertoo.
Shopifyn applikaatioita hyödyntäen
Yrityksen toiminta perustuu vendor-ajatteluun, eli jokainen artisti muodostaa oman kustannuspaikkansa, joille myynnit raportoidaan erikseen.
"Käytämme Shopifyta, joka ei suoraan toimi tässä meidän liiketoimintamallissa kovin hyvin. Olemme joutuneet rakentamaan monenlaisia automaatioita etenkin raportointia varten. Toiminnanohjausjärjestelmän hankinta on edessä juuri raportoinnin helpottamiseksi", Lehtonen kertoo.
Muutoin Backstage Rock Shopin porukka vaikuttaa tyytyväiseltä Shopifyhin, joka heillä on ollut käytössä vuodesta 2017 lähtien.
"Olimme varmaan ensimmäisten suomalaisten yritysten joukossa, jotka alkoivat käyttämään Shopifyta isommalti. Otettiin aluksi käyttöön monia Shopifyn tarjoamia applikaatioita ja nyt viimeiset kaksi vuotta on pyritty vaan vähentämään ja optimoimaan toimintaa. Kaikki upsell ja cross-sell -toiminnot on kytkettynä alustan kautta, mutta muutoin pyrimme pitämään applikaatioviidakon maltillisena", Lehtonen kuvailee.
Korona teki liikevaihtoon 700 000 euron loven
Verkkomyynnin lisäksi yritys hoitaa bändiensä fanituotteiden keikkamyynnin, josta muodostuu noin kolmannes yrityksen liikevaihdosta. Juuri tähän osioon koronakevät aiheutti noin 700 000 euron loven.
"Onneksi verkkokaupan kasvu on paikannut keikkamyynnin puolelta saamatta jääneitä euroja. Verkkokaupassa oli jo toukokuun loppuun mennessä yhtä paljon myyntiä kuin koko viime vuonna, joka oli sekin meidän ennätysvuosi. Verkkokauppa siis kasvoi tänä keväänä noin 55 prosenttia”, Lehtonen kertoo
Yrityksellä oli kevään aikana monia erilaisia support-kampanjoita eri bändeille. Tuotteet olivat ennakkomyynnissä jonkun aikaa ja siitä saadut tuotot menivät artisteille paikkaamaan keikkojen peruuntumisesta johtunutta tulonmenetystä.
Markkinointi tehdään yhteistyössä bändien kanssa
Yritys tekee listoillaan olevien bändien kanssa paljon yhteistyötä. Suuri osa valikoimasta on eksklusiivisia tuotteita, jotka ovat myynnissä ainoastaan Backstage Rock Shopin kautta. Lisäksi myydään artistien yleisessä jakelussa olevia fanituotteita.
Isoin synergiaetu tulee tietysti markkinoinnista, sillä bändit ohjaavat faninsa ostamaan tuotteet Backstage Rock Shopissa olevasta verkkokaupastaan.
”Bändit luonnollisesti tekevät paljon tuotemarkkinointia itse. Nyt viime aikoina olemme kokeilleet myös artistien kanssa yhteistyössä tehtyjä tuotedokkareita myynnin tukena”, Lehtonen kertoo.
”Orgaaninen näkyvyys on meillä aika hyvä. Maksetussa mainonnassa Facebook on paras kanava ja mainoksille tehdään paljon lokalisointia. Osa tehdään firman mainoksina ja osa tehdään bändien nimissä. Lisäksi käytössä on retargeting sekä kolmella eri kielellä julkaistavat uutiskirjeet, joita lähtee yleensä pari kertaa viikossa”, Lehtonen jatkaa.
Kansainvälistä kauppaa kymmenen hengen voimin
Backstage Rock Shop pyörii tällä hetkellä kymmenen hengen tiimillä. Tällä porukalla hoidetaan kaikki varastonhallinnasta markkinointiin ja kirjanpidosta tuotteiden suunnitteluun sekä artistikontaktit ja keikkamyynnin hallinnointi.
Lisäksi kesäisin on mukana 10 hengen freelancer-porukka, joka hoitaa yrityksen omalla kalustolla mm. festareilla tehtävät keikkamyynnit. Yrityksen kaikki neljä omistajaa kuuluvat kokopäiväiseen henkilöstöön.
Koska bändien fanit asuvat ympäri maailmaa, on Backstage Rock Shopin toiminta vahvasti kansainvälistä. Viime vuonna paketteja lähti 30 000 kappaletta 80 eri maahan.
”Suomen myynti on noin 35 % ja jälkeen tärkeimpiä markkinoita ovat Yhdysvallat, Saksa, Iso-Britannia ja Hollanti. Erilaisten verotuskäytäntöjen kanssa toimiminen eri alueilla on tullut tutuksi", Matti tuumaa.
Matin kolme tärkeintä oppia verkkoliiketoiminnasta
- Verkkokaupassa kaikki vanhenee tosi nopeasti. Koko ajan joutuu perehtymään siihen, miten toimintaa, tekniikkaa tai ulkoasua voisi parantaa tai tehostaa. Kannattaa pysyä ajan hermolla, mitä alalla tapahtuu.
- Liiketoiminnan perusteet tulee olla hallussa ja omaa toimintaa tulee seurata jatkuvasti.
-
Verkkokaupassa menestyy, kun on hyvä tuote ja tavarantoimittajat, sekä hyvä idea siitä, miten tuote ja brändi tuodaan esille. Tällöin ei niin tarvitse huolestua vaikkapa Amazonin tulosta Suomeen eikä toiminta pääty, jos vaikkapa koronankaltaiset mullistukset hetkellisesti lopettavat tavarantuonnin Kiinasta.
Jutussa käytetyt kuvat: Timo Lepistö