Paytrail

Kokonaan verkkoon siirtynyt sisustusliike satsaa palveluun

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 18.12.2019

Vuonna 2013 Tampereella avattu sisustusliike Domdom siirsi toimintansa helmikuussa 2019 kokonaan verkkoon.

”Kuusi vuotta pyöritettiin kivijalkamyymälää. Se oli ihan menestyvä kauppa, mutta todettiin kuitenkin, että kasvupotentiaali on verkossa. Ja kun myymälän pyörittäminen on niin aikaa vievää hommaa, oli verkkokauppa jäänyt aikaisemmin vähän liian vähälle huomiolle”, Pirita Alenius sanoo.

Alenius omistaa Domdomin yhdessä sisarensa Mirkka Haapalan kanssa.

Yrittäjät uudistivat verkkokauppansa muutoksen yhteydessä kokonaan. Erityisesti on panostettu tuotekuviin, ulkoasuun ja käytettävyyteen. Alenius työskenteli aiemmin it-alalla käyttöliittymäsuunnittelijana, minkä ansiosta uudistus pystyttiin toteuttamaan pitkälti itse.

”Nyt on riittävä näkemys ja kuuden vuoden verkkokaupan pyörittämisen ansiosta myös kokemus siitä millainen sivuston pitää olla.”

Jo alkutaipaleen perusteella verkkokauppaan keskittyminen on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi.

”Asiakaskohtaamisia on ikävä, mutta jo ensimmäisen vuoden aikana on tullut esiin hyviä puolia, joiden paino niin suuri että ollaan tyytyväisiä. Omaa työaikaa voi säännellä, kun ei ole sidottu myymälän aukioloaikoihin”, Alenius sanoo.

Kokonaisuudessaan suurin yllätys on ollut verkkokaupan markkinoinnin tarve.

”Jos ajattelee siitä vuodesta 2012 alkaen, niin ei me pystytty kuvittelemaan kuinka paljon sitä joutuu tekemään tulosten eteen. Myymälä toimi tavallaan näyteikkunana verkkokaupalle ja päinvastoin, mutta pelkän verkkokaupan kanssa markkinointiin tulee satsata enemmän. Nyt oman markkinointityön rinnalle on otettu myös ulkoisia kumppaneita.”

Asiakaspalvelu on pienen toimijan valtti

Sisustuskauppa on niitä aloja, joilla verkkokaupankäynnin läpilyönti on mullistanut markkinoita kaikkein eniten. Vaikka kivijalkaputiikeille on yhä asiakkaansa, ostaa iso massa mielellään verkosta. Kilpailu on armotonta.

”Kilpailu on koventunut koko ajan. Oma linja täytyy olla, pitää erottautua niillä alueilla mihin on panostettu. Erityisesti se luo painetta panostaa asiakaspalveluun, mikä on meillä ykkösasia. Reagoidaan nopeasti, vastataan viesteihin ja puheluihin. Se on pienten verkkokauppiaiden valtti että pystytään ketterästi reagoimaan”, Alenius sanoo.

Myös tuotteen on luonnollisesti oltava kunnossa. Alenius ja Haapala valitsevat Domdomin valikoimaan tulevat tuotteet huolellisesti tavarantoimittajien tarjonnasta. Valinnat perustuvat omaan harkintaan ja kokemukseen ostaneiden asiakkaiden mieltymyksistä. Lisäksi on oma tuotemerkki Monamii Design, yrittäjien itse suunnittelema, pääasiassa keittiötuotteita sisältävä sarja. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja Ruotsissa.

”Meillä on hirveä palo luoda jotain omaa, ja tämä vastaa siihen. Monamii on pieni osa kokonaisuutta, mutta meille henkisesti aika tärkeä. Se on ollut kiva sidekick.”

Kivijalka oli hyvä pohja verkkokaupalle

Alenius ja Haapala ovat yrittäjäsuvusta. He pitävät sitä yhtenä merkittävänä tekijänä siinä, että uskalsivat seitsemän vuotta sitten hypätä säännöllisistä palkkatöistä yrittäjiksi täysin uudelle alalle. Haapala on työskennellyt aiemmin sosiaalialalla opettajana ja ohjaajana.

”Molemmilla virisi silloin ajatus, että olisi aika tehdä muutoksia työelämän suhteen. Molemmat olimme myös tahoillamme haaveilleet jo pidempään yrityksen perustamisesta”, Alenius muistelee.

Sisarusten välinen yhteistyö on sujunut ongelmitta.

”Monet ovat kysyneet miten siskokset voi sovussa pyörittää yritystä. Meillä on samanlaiset ajatukset elämästä ja yrittämisestä, ei tarve vääntää mistään. Tämä iso muutoskin oli sellainen, että oltiin samaa mieltä ja verkkokauppaan satsaaminen oli molemmista hyvä idea.”

Domdom toimi alkuun pelkästään verkkokauppana puolisen vuotta ennen kuin sopivat toimitilat Tampereen keskustasta löytyivät. Vaikka toiminta on nyt siirtynyt takaisin verkkoon, kannatti kivijalkakauppaa pyörittää.

”Ehdottomasti. Me opittiin siinä niin paljon alasta ja asiakaspalvelusta, että ei sitä kokemusta ja ymmärrystä olisi millään muulla tavalla saanut. Se oli ihanaa, mutta puhtaasti bisneksen näkökulmasta tämä on varmasti tässä kohtaa parempi näin.”

Kivijalkakaupan aikana Domdom teki myös sisustussuunnittelua, nyt Alenius on alkanut tarjota aiemman ammattitaitonsa ja Domdomin kokemuksen perusteella konsulttipalveluita muille kuluttajaverkkokauppiaille.

”Siellä on paljon isoja ja pieniä asioita, joita ei aloittaessa tule välttämättä ajatelleeksi. Varmasti pystytään auttamaan muita.”

Lue myös muita Verkkokauppatarinoita!

paytrail-icon Verkkokauppatarinoita