Syyskuussa julkaisemassamme kyselytutkimuksessa nousi esiin mielenkiintoinen ilmiö: tulosten mukaan kuluttajat ovat vähentäneet ostojaan ulkomaisista verkkokaupoista. Pääasiallisesti muutos tuli vähentyneistä ostoista kiinalaisista verkkokaupoista.
”Kiinan osuuden laskeminen ei yllätä yhtään. Tämä muutos on ollut näkyvissä kansainvälisestikin jo parin vuoden ajan. Tarkempia syitä on vaikea arvioida”, kansainvälistä verkkokauppaa tutkiva tohtorikoulutettava Mikko Hänninen Aalto-yliopistosta sanoo.
”Yksi tekijä Suomen kohdalla on varmaan uuteen hallitusohjelmaan kirjattu arvonlisäverovapauden poistuminen. Lisäksi tämän tyyppisessä tutkimuksessa voi lisäksi vaikuttaa sellainen asia, että Kiinan-kauppaa on kritisoitu mediassa viime aikoina niin voimakkaasti."
Minkä maalainen verkkokauppa on?
Miten tarkkaan kuluttajat oikeastaan ovat perillä siitä minkämaalaisesta kaupasta ostavat? Isolle osalle kuluttajista koti- ja ulkomaisen verkkokaupan välinen ero on hämärä. Yhdeksän prosenttia vastaajista vastasi tutkimuksessamme, ettei tiedä minkä maalaisesta verkkokaupasta on ostanut. Todellinen luku lienee suurempi. Käytännössä siis vaikkapa tehokkaasti lokalisoitu ja televisiossa silkaksi suomeksi jo vuosia mainostanut Zalando saatetaan hyvinkin mieltää kotimaiseksi toimijaksi. Niin omituiselta kuin se ehkä kuulostaa.
”Monelle voi tulla yllätyksenä, että kotiin saapuvassa paketissa on ulkomainen postileima, kun asiointi on hoitunut sujuvasti suomeksi. Lokalisoinnissa selkeä ykkösasia onkin nimenomaan kieli. Kun sivusto ja asiakaspalvelu ovat kuluttajan omalla kielellä, suurin este on monesti ylitetty.”
”Olemme usein miettineet sitä kysymystä, miten kuluttajat näkevät verkkokauppojen kansallisuuden. Varsinaista tutkittua tietoa tästä ei ole olemassa, mutta eri kyselytutkimusten tuloksista on helppo tehdä johtopäätös että ulkomaalaisten toimijoiden mieltäminen suomalaisiksi on itse asiassa varsin yleistä.”
Kilpailuvalttina kuluttajansuoja verkkokaupassa
Suomalaisen liike-elämän näkökulmasta on tietenkin väliä sillä, minkä maalaisista kaupoista ihmiset tekevät ostoksia. Kuluttajan näkökulmasta kaupan kansallisuudella taas on merkitystä ennen kaikkea kuluttajansuojaan ja lisäkuluihin liittyvissä asioissa – ja kuluttajan omien eettisten valintojen kautta. Tutkimuksessamme 24 prosenttia vastaajista ilmoitti jättäneensä tilaamatta ulkomailta halutessaan tukea suomalaista kauppiasta. Vaikuttaa siis ilmeiseltä, että kotimaisuutta kannattaisi tavalla tai toisella korostaa.
”Käytännön kannalta kauppojen kansallisuudella on merkitystä ennen kaikkea EU:n ulkopuolelta ostettaessa. Silloin tulee arvonlisäverot ja tullit päälle, eivätkä läheskään kaikki kaupat tee kaikkia näitä kuluja selväksi. Jos tilaa vaikka Amazon.comista kallista elektroniikkaa, voi loppulasku olla aika massiivinen. Lisäksi kuluttajansuoja voi olla epävarma ongelmatilanteissa. Tämä voi konkretisoitua monelle lähiaikoina, jos brexit toteutuu. Silloin brittikaupat eivät enää olekaan EU-lainsäädännön ja tullivapauden piirissä.”
Nimenomaan kuluttajansuoja on se näkökulma, jonka kautta Hänninen uskoo suomalaisten toimijoiden pystyvän kasvattamaan suhteellista myyntiään. ”Kotimaisuus varmasti tulee pidemmän päälle kasvamaan, mutta paljon riippuu siitäkin millaisia aloitteita suomalaiset kaupan toimijat tekevät. Esimerkiksi Kaupan liitolla olisi hyvä tilaisuus korostaa sitä mitä hyötyä kotimaasta ostamisesta ja selkeästä kuluttajansuojalainsäädännöstä on. Suomalaiset ovat toki fiksumpia verkko-ostajia nykyään, ja moni osaa katsoa kokonaisuutta pelkän tuotteen ilmoitetun yksikköhinnan sijaan.”
Myös Kiinan kaupan maksuttomat toimitukset saattavat olla tulevaisuudessa historiaa kansainvälisen postiliiton tuoreen ratkaisun ansiosta.
Hännisen arvion mukaan ilmastonmuutoskeskustelun todelliset vaikutukset verkkokauppaan alkavat valjeta hiljakseen. ”Selvä on, että ilmastoasia tulee vaikuttamaan kuluttamiseen ihan mielettömästi. Nyt odotetaan keitä ne suunnannäyttäjät ovat ja mitä ne tekevät.”
Katso raportista lisää tietoa kuluttajien vastauksista
Verkkokauppa Suomessa 2019 -raportista löydät lisää kuluttajien vastauksia.