Paytrail

Maksamisen helpottuminen avaa uusia mahdollisuuksia B2B-verkkokaupalle

Kati Poikela Kirjoittanut Kati Poikela - 21.2.2023

B2B-verkkomaksaminen on lähes aina mutkainen polku, jonka käänteissä vastaan tulee allekirjoitettavia sopimuksia tai puuttuvia korttitietoja. Monimutkaisuudestaan huolimatta B2B-verkkokauppa on volyymeiltaan miltei kaksi kertaa kuluttajaverkkokauppaa suurempaa.  

Eikö olisikin jo aika suoristaa mutkat ja tehdä maksamisesta sujuvaa myös yritysten välisessä kaupassa? 

Maksamisen haasteet jarruttavat B2B-verkkokauppaa

B2B-verkkokauppa, eli yritysten välinen kaupankäynti verkossa, on merkittävä osa Suomen verkkokauppaa – Noin kaksi kolmannesta Suomen verkkomaksuliikenteestä tapahtuu yritysten välillä ja vain noin yksi kolmannes yritysten ja kuluttajien välillä. Tulevaisuudessa yritysasiakkaat tulevat olemaan yksi tärkeä asiakassegmentti myös muille kuin B2B-kauppaan keskittyneille yrityksille. Maksamisen haaste pitää kuitenkin ratkaista ennen, kun potentiaalia päästään todella hyödyntämään.  

Nykyisellään yritysten on yleensä mahdollista maksaa verkossa vain, jos ne ovat tietyn verkkokaupan rekisteröityneitä asiakkaita. Itse rekisteröinti voi olla pitkällinen prosessi, ja sen lisäksi on tehtävä laskutussopimus verkkokauppiaan ja asiakasyrityksen välillä. Verkko-ostamiseen tarvitsee näin ollen aina sitouttaa molempien osapuolten nimenkirjoitusoikeudelliset henkilöt, eivätkä spontaanit ostot ole mahdollisia. 

Verkkokauppiaan näkökulmasta nykytilanteessa ikävää on myös se, että yritysten välille tehtävä laskutussopimus asettaa maksamiseen, tai ennen kaikkea maksamatta jättämiseen liittyvät riskit verkkokauppiaan kontolle. 

“Jos asiakasyritys ei maksa laskua, voi maksun saaminen viedä aikaa tai pahimmassa tapauksessa maksua ei saada koskaan. Perintäkulut saattavat olla merkittävä osa alkuperäisen maksun summaa”, selventää Paytrailin myyntijohtaja Johannes Kumpukoski verkkokauppiaan aseman haavoittuvaisuutta. 

Jotkin B2B- ja B2C-verkkokaupat tarjoavat yritysasiakkaille korttimaksun maksutapana. Tämäkään ei kuitenkaan aina ratkaise haasteita, sillä ostoa tekevällä henkilöllä ei välttämättä ole yrityksen korttia, vaikka hänellä olisi osto-oikeus yrityksen nimiin. Tällöin ostoksen tekemiseen tarvitsee jälleen osallistaa useampi ihminen. 

 
Maksutavoilta vaaditaan helppoutta ja riskittömyyttä 

B2B-verkkokaupan haasteisiin ja mahdollisuuksiin syventynyt Johannes Kumpukoski on luottavainen, että B2B-verkkomaksamisen helpottuminen voi tuoda monille verkkokauppiaille paljon uusia yritysasiakkaita. Millaista sitten on helpompi verkkomaksaminen yritysasiakkaille? 

Helppous B2B-verkkomaksamisessa syntyy Johanneksen mukaan samoista asioista kuin kuluttajaverkkokaupassa. Mitä nopeampaa ostaminen on ja mitä vähemmän erilaisia välivaiheita, sopimuksia ja henkilöitä siihen liittyy, sitä sujuvampi kokemus on. Yritysten välisessä kaupassa tämä tarkoittaa, että 

  • Verkkokauppaan ei tarvitse rekisteröityä ja tehdä laskutussopimusta.  
  • Ostava taho ei tarvitse tiettyä maksutapaa ostoksen suorittamiseksi. 
  • Ostovaltuutus tehdään maksuprosessissa samaan tapaan kuin kuluttajakaupassa. 
  • Lasku verkko-ostoksesta menee suoraan ostavalle yritykselle

Verkkokauppiaiden näkökulmasta ostamista helpottavat asiat ovat aina positiivisia, sillä mitä sujuvampaa ostaminen on, sitä todennäköisemmin ostos todella tehdään.  

“Lisäksi verkkokauppiaita kiinnostaa B2B-maksamisessa myös nopea rahankierto, maksutapojen riskittömyys sekä laskutuksen helppous”, täydentää Johannes. 
 

Ratkaisu B2B-maksamisen haasteisiin 

Vastauksena yritysten välisen verkkomaksamisen haasteisiin Paytrail tuo tänä vuonna saataville maksutapoihinsa B2B-laskun, jossa maksuprosessi toimii kuluttajille tarjottavan laskun tapaan.  

Asiakasyritys tunnistetaan ja ostavan henkilön ostovaltuutus tarkistetaan maksuprosessin aikana. Itse laskuttamisen hoitaa maksutapakumppani. Tällöin kauppias saa maksun summan heti muutaman päivän tilitysviiveen kuluttua ja maksutapa on kauppiaalle riskitön.  

Ostaja taas saa laskun haluamaansa tapaan suoraan yritykselle. Lisäksi perinteisen 14 päivän maksuajan lisäksi asiakkaalla on mahdollista valita maksuaika jopa 60 päivään saakka.  

“B2B-lasku on suuri mahdollisuus niin B2B-kauppiaille kuin B2C-kauppiaille, jotka haluavat laajentaa liiketoimintaansa yritysasiakkaille”, Johannes iloitsee. 

 

Kuulostaako B2B-lasku maksutavalta, jolle sinun verkkokaupassasi olisi käyttöä? Tutustu Paytrailin tarjoamaan Alisa Yrityslaskuun ja katso, kuinka helppoa B2B-maksaminen voi olla!

Tutustu Alisa Yrityslaskuun

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi