Paytrail

Mikä vaikuttaa kuluttajan ostopäätökseen verkkokaupassa?

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 8.10.2020

Poikkeusaika on eittämättä kiihdyttänyt verkkokauppaa, vienyt sinne uusia toimialoja ja myös uusia kuluttajia. Kun verkosta ostetaan yhä enemmän, sietokynnys kaikenlaiselle ostopolun varrelle osuvalle kitkalle on madaltunut ja ostokset jäävät herkästi kesken. Juuri nyt verkkokauppojen onkin hyvä tiedostaa mitkä asiat vaikuttavat kuluttajan ostopäätökseen verkossa.

 

Suurin vaikuttaja ei olekaan hinta, vaan ostamisen helppous ja sujuvuus. Jopa 51% vastikaan tekemämme kyselyn vastaajista mainitsi sen vaikuttavan ostopäätökseensä. Monesti verkkokauppa on kauppiaalle itselleen niin tuttu, että ostamisen helppouteen ja sujuvuuteen liittyvät haasteet eivät yksinkertaisesti tule huomatuiksi. Säännöllinen käyttäjätestaus maksaa itsensä varmasti takaisin, ja jos sitä ei halua teettää ammattilaisilla, myös tuttavien testiostokset kommentteineen tai opiskelijaprojektit aiheen ympäriltä voivat myös tuoda esille monia hyviä huomioita.

Mika-vaikuttaa-ostopaatokseen-verkossa

Hyvänä kakkosena (32%) tuli ilmainen toimitus. Toimitusmaksut kannattaakin mahdollisuuksien mukaan jyvittää tuotteiden hintoihin. Vaikka tuote olisi tarjolla hyvään hintaan, nousee ostopolku herkästi pystyyn kalliiden toimitusmaksujen vuoksi. Hyvä keino on myös antaa ilmainen toimitus, kun ostoskorin arvo ylittää tietyn rajan. Näin voit myös samalla tehdä lisämyyntiä.

Kolmannelle sijalle (28%) ylsi tarjouskampanja. Verkossa hintoja on todella helppo vertailla jos hiukan viitsii nähdä vaivaa. Kannattaakin miettiä erilaisia tarjousstrategioita. Kaikki ei voi aina olla alennuksessa, sillä jonkinlaista katettakin kannattavassa liiketoiminnassa tarvitaan.

Muita ostopäätökseen liittyviä seikkoja olivat mm. hyvä ja nopea saatavuus (27%), oma taloudellinen tilanne (18%), ostamisen hygieniaturvallisuus (10%) ja tuotteen kotimaisuus ja paikallisuus (8%). Ostajien taloudelliseen tilanteeseen ei kauppias pysty vaikuttamaan, mutta tuotteiden alkuperään ja toimitusnopeuteen kylläkin. Monet optimointitoimet ovat hyvinkin yksinkertaisia ja kuulostavat melkeinpä itsestäänselvyyksiltä, mutta silti, tai ehkäpä juuri siksi, ne helposti jäävät huomaamatta.

Mika-keskeyttaa-ostokset-verkossa

Avaamme myös tämän kuluttajakyselyn tulokset raportissa "Kokemuksia verkkokaupan muutoksesta poikkeusaikana", johon koostimme aiheesta tehdyt tutkimukset ja selvitimme eri kauppiaiden kokemuksia lukujen takana. Lue raportti.

Kokemuksia verkkokaupan muutoksesta poikkeusaikana