Paytrail

Mitä palveluita suomalaiset ostavat verkosta 2022?

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 8.8.2022

Digitaaliset suoratoistopalvelut ja toistuvaistilaukset ovat lyöneet itsensä läpi viime vuosina. Vuoden 2022 verkkokaupparaportissamme jo 38 % suomalaisista kertoi hankkineensa edellisen 28 päivän aikana suoratoistopalveluita verkosta.

Suoratoistopalveluiden suosio on kasvanut

Vuoteen 2020 verrattuna toistuvaismaksuna tilattavien viihdepalveluiden suosion kasvu on ollut selkeää niin euromääräisesti kuin kuluttajien itse raportoimissa ostomieltymyksissä.

Toistuvaistilauksissa kärkipaikkaa pitävät edelleen TV:n kautta katsottavat suoratoistopalvelut, joita ostaa kuukausittain 38 % suomalaisista. Suoratoistopalvelut kiinnostavat jonkin verran enemmän miehiä kuin naisia: miehistä 40 % tilaa niitä, naisista 36 %.

Verkkokauppa-Suomessa_07_Mita-seuraavista-tilaat-verkosta

Myös musiikkia tai sanomalehtien lukuoikeuksia ostetaan kuukausitilauksina, ja niitä ostaa noin joka viides suomalainen. Palveluiden välillä näkyy kuitenkin selkeä sukupolviero: Spotifyn kaltaisia musiikin streamauspalveluita tilaa 38 % alle 30-vuotiaista, kun taas yli 65-vuotiaista musiikkia suoratoistona ostaa vain 4 %. Sen sijaan 31 % yli 65-vuotiaista tilaa sanomalehden verkkolehteä, kun taas alle 30-vuotiaista tämä kiinnostaa vain 11 %:a.

 

Toistuvaisveloituksena maksettavat ostokset yleistyvät

Noin 10 % suomalaisista tilaa TV- ja musiikkipalveluiden tai sanomalehtien lisäksi muita palveluita – kuten äänikirjoja, kuntosalijäsenyyksiä, matkalippuja tai kosmetiikkaa. Selkeitä sukupuolieroja löytyy esimerkiksi kauneudenhoitotuotteista ja lemmikkien ruuista. Molemmissa naiset ovat miehiä aktiivisempia tilaajia: naiset tilaavat kauneudenhoitotuotteita kuukausitilauksina 5 kertaa miehiä useammin.

Verkkokauppa-Suomessa-04-Mita-palveluita-olet-ostanut

Kyselyssämme esitettiin laaja valikoima tuotteita ja palveluita, jotka ovat aiemmin olleet suosituimpia toistuvaistilausten kohteita. Siitä huolimatta neljännes ilmoitti tilaavansa jotakin muuta kuin kyselyssä mainittua. Toistuvaisveloituksena maksettavat verkkokauppaostokset ovatkin selkeästi yleistymään ja monipuolistumaan päin.

 

Turvallisuus on kuluttajille tärkeää korttitietojen tallentamisessa

Lähtökohtaisesti toistuvaisveloitukseen perustuvat palvelut edellyttävät korttitietojen tallentamista verkkokauppaan tai -palveluun. Vaikka kuluttajien luottamus tietojen tallentamiseen on kasvanut vuodesta 2020, osa suomalaisista suhtautuu siihen edelleen varovaisesti.

Jopa 44 % kyselyymme osallistuneista suomalaisista kertoi, ettei ole koskaan tallentanut korttitietojaan verkkokaupasta ostaessaan, ja vain 27 % toivoo, että korttitiedot tallennetaan verkko-ostoksilla seuraavaa ostoskertaa varten. Näistä luvuista huolimatta luottamus kortin tallentamiseen on selkeästi kasvussa, sillä vuonna 2020 korttitietojen tallentamista suosi vain 9 % suomalaisista.

”Tallennetulla kortilla maksaminen tulee varmasti yleistymään edullisissa ostoksissa.” – Joni Rautanen, COO, Paytrail

Korttitietojen tallentamisessa onkin vahvasti kyse luottamuksesta palveluun ja sen turvallisuuteen. Turvallisuuden merkityksestä viestii myös se, että yli puolet suomalaisista haluaa tietää tarkasti, miten heidän korttitietojaan käsitellään ja jättää ostamatta sivustolta, jolla asiaa ei selkeästi viestitä.

Mitä muuta raporttimme paljasti suomalaisten kulutuskäyttäytymisestä ja verkkomaksamisesta? Entä mikä oli suomalaisten suosikkimaksutapa vuonna 2022? Lue maksuton verkkokaupparaportti ja selvitä, mitä ja miten suomalaiset ostavat.

Verkkokauppa Suomessa 2022 -raportti

paytrail-icon Verkkokaupan maksuliikenne