Paytrail

Miten hiilipäästöjä voisi neutraloida verkkokaupassa?

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 15.4.2021

Uusimmassa verkkokaupparaportissa nousi esiin, että ympäristöarvot ovat vakaassa nousussa ja vaikuttavat kulutuspäätöksiin. Suomalaisista joka kolmas valitsee jo ilmastoystävällisemmän vaihtoehdon tai hiilipäästöjen hyvittämisen, mikäli niitä tarjotaan verkkokaupassa. Erityisen ilmastotietoisia ovat nuorimmat eli alle 30-vuotiaat suomalaiset.

SanFrancisco-4182

Matias haastatteli Compensaten vastuullisuuskohtaja Niklas Kaskealaa siitä, kuinka hiilipäästöjen hyvittäminen oikein toimii verkkokaupassa.

Mikä onkaan Compensate? ”Compensate on voittoa tavoittelematon suomalainen säätiö, joka tarjoaa yrittäjille ja kuluttajille päästölaskelmaa ja ohjaa kompensaatiomaksuja luotettaviin tapoihin kompensoida hiilijalanjälkeään”, Niklas kertoo.

Miten ilmastohyvitys toimii verkkokaupassa?

”Olemme nähneet, että parhaimmillaan jopa 80% asiakkaista päättää kompensoida hiilipäästöt, jos se vaan tarjotaan mahdollisuutena. Mutta kompensointi on tehtävä helpoksi ja se on tehtävä hyvin, jotta sillä on aitoja ilmastovaikutuksia.” Niklaksen mukaan myös yrittäjillä on kasvava kiinnostus kompensoida hiilijalanjälkeään.

Mutta miten ilmastohyvitys toimii? ” Taustasysteemit laskevat millaiset ostoon liittyvät päästöt ovat ja muuntaa ne euroiksi. Näin se ilmoittaa kuluttajalle mitä maksaa hyvittää päästöt, jotka hänen kulutuspäätöksestä aiheutuvat. Kun kuluttaja päättää hyvittää maksun, Compensate ohjaa koko summan 100% hiilensidontaan. Verkkokauppa maksaa pienen lisämaksun, jotta voi käyttää Compensaten palvelua.”

Hiilipäästöjen neutraloimisen kulissien takana villi länsi

”Hankkeita, joihon me sijoitamme ja joihin ohjaamme hiilen sitomiseen tarkoitetut maksut, on maailmalla paljon ja niiden kanssa pitää olla todella tarkkana. Se on villi länsi ja vaatii asiantuntemusta perata ne läpi. Compensatella on oma kriteeristö, joka menee pidemmälle kuin kansainväliset standardit. Noin 90% kansainvälisesti standardoiduista hankkeista ei läpäise kriteeristöämme.”

 

Negatiivinen hiilijalanjälki tarpeen ilmasto-ongelmien ratkaisemisessa

Niklas muistuttaa, että pelkkä hiilipäästöjen kompensointi ei riitä: ”Tärkeää olisi tehdä valintoja, kestävämpiä päätöksiä, jolloin ei edes synny päästöjä.” Monella yrityksellä onkin tavoitteena negatiivinen hiilijalanjälki. Se tarkoittaa että poistetaan enemmän hiilidioksidia kuin aiheutetaan. ”Samaan pyritään meidän ylikompensaatiomallilla, eli kaikkien asiakkaiden päästöt pyritään ylikompensoimaan, jotta voidaan varmistua ilmastovaikutuksista.”

Niklas vertaa tätä kylpyammeeseen, jossa vuotaa yli ja hana on päällä. Vertauksessa vesi on hiilidioksidia. ”Hana pitää saada kiinni, mutta koska olemme jo aiheuttaneet ihan liikaa hiilidioksidia, pitää myös ottaa tulppa pois. Hiilineutraali ei enää riitä, pitää ottaa askel pidemmälle.” Niklas kuitenkin huomauttaa, ettei se onnistu pelkällä kompensoinnilla: ”Ilmasto-ongelman ratkaisemiseksi tärkeintä on, ettei olisi päästöjä joita pitäisi kompensoida. Toivon, ettei säätiötämme olisi enää 15 vuoden päästä, koska hyvitystä vaativia päästöjä ei enää olisi.”

Mitä verkkokauppias voi tehdä yrityksensä hiilijalanjäljen pienentämiseksi?

Kaikki ilmaston eteen tehtävä työ on selvästi tarpeellista ja kuluttajatkin sitä arvostavat. Mitä tavallinen verkkokauppias voi asialle tehdä? ”Olennaista antaa kuluttajalle välineet ymmärtää eri kulutusvalintojen vaikutukset, eli minkälaisia hiilijalanjälkiä kullakin tuotteella on ja millaisia päästöjä kuljetus aiheuttaa. Jos vertailee kahta tuotetta, pitäisi saada tietoa kumpi on ympäristöystävällisempi. Meillä päästö muunnetaan euroiksi, jotta voimme muuntaa ympäristövaikutukset ymmärrettäviksi.”

Niklas antaa kolme vinkkiä, joilla oman verkkokaupan hiilijalanjälkeä voi pienentää:

  1. Valitse tuotevalikoimaasi vain vastuullisia tuotteita.
  2. Kerro omien tuotteiden ekologisuudesta ymmärrettävällä tavalla.
  3. Ohjaa siihen, ettei turhaan tilailla ja palautella.

”Ilmastokriisissä ollaan jo niin pitkällä, että tarvitaan aktiivista toimintaa kaikilla tasoilla, ja nyt verkkokauppiaillakin on mahdollisuus lähteä ilmastorintamaan. Tarvitaan avoimuutta, rohkeutta ja rehellisyyttä ja kuluttajien ohjaamista kestävämpiin valintoihin.”

Verkkokauppa Suomessa 2020 -raportti