Paytrail

MobilePay:n osuus palveluiden maksamisessa verkossa jopa 17% - kasvupotentiaali yhä suuri

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 10.2.2021

MobilePay:n toimitujohtaja Noona Puusniekka ja Paytrailin pääarkkitehti ja tilastonikkari Jussi Kari keskustelivat Matias Kiesilän kanssa MobilePayn kasvusta verkkokauppojen maksutapana, siitä, miten maksutavan käyttäjäkunta on muuttumassa Suomessa ja mitä on odotettavissa tulevaisuudessa.

720 000 suomalaista maksanut verkossa MobilePay:lla

 

Noona kertoo, että 2020 oli monin tavoin mielenkiintoinen vuosi MobilePaylle: ”Keväällä, kun Suomi meni kiinni, nähtiin jännä muutos, joka näkyy vielä tänäkin päivänä. Uudet käyttäjät eivät yhtäkkiä olleetkaan enää pääsääntöisesti nuoria aikuisia vaan myös niitä yli 40-50 -vuotiaita ja toisaalta sitten 15-19 -vuotiaita. Yhtäkkiä meidän käyttäjien ikähaarukka alkoi muuttua tosi voimakkaasti.”

”Samaan aikaa me näimme selvän pomppauksen verkkomaksutapahtumissa. Käyttö nousi silloin ihan uudelle tasolle ja tilannetta kuvaa se, että viime vuonna yli 720 000 suomalaista on maksanut MobilePaylla verkkokaupassa.”

Jussi kertoo, että MobilePay:n voimakas kasvu on näkynyt kahden viime vuoden aikana myös Paytrailin maksuliikennedatassa: ”Kaksi vuotta sitten MobilePay:lla tehtiin ehkä kaksi maksua sadasta ja jos katsotaan vaikka tuoteverkkokauppaa, niin puhutaan jo 15 prosentista ja palvelumyynnissä 17 prosentista.”

Kasvuun on Jussin mukaan kaksi syytä: ”Tietoisuus MobilePay:sta ja sen käyttö on lisääntynyt kuluttajien keskuudessa, mutta samaan aikaan myös verkkokauppiaat ovat halunneet lisätä sen maksutapoihinsa. Vielä kaksi vuotta sitten verkkokaupoissa ei läheskään samalla tavalle edes pystynyt maksamaan MobilePay:lla mitä tänä päivänä pystyy.”

Keskiostos poikkeaa muista maksutavoissa

Jussin mukaan MobilePay:llä maksettu keskiostos poikkeaa muista maksutavoista: ”Keskiostos on selvästi pienempi, kuin muissa maksutavoissa. Oma teoriani on, että MobilePay on ehkä tällä hetkellä erityisen suosittu sellaisissa konteksteissa, joissa ostetaan vaikka jotain palvelua toistuvasti uudelleen ja uudelleen. Maksetaan vaikka jonkun verkkopalvelun käyttömaksua, parkkimaksuja, tai jotain, missä kuluttaja joutuu tekemään pienen maksun uudelleen ja uudelleen. Silloin helppous ja nopeus on kaikista arvostetuinta.”

Tanskassa MobilePay:lla maksettaessa kesiostos on Noonan mukaan vähän isompi kuin Suomessa ja hän uskoo, että Suomessa tilanne tulee ajan saatossa muttumaan samaan suuntaan.

Luototon maksutapa tärkeä suomalaisille

Suomalaiset suosivat Noonan mukaan edelleenkin luototonta maksutapaa: ”On valtava etu MobilePay:lle, että sinne voi kytkeä debit-kortin.” Jussin mukaan debit-kortti onkin MobilePay:ssa kiinni noin kolmella neljästä suomalaisesta kuluttajasta, kun puhutaan verkkomaksamisesta.

Noona kertoo, että yksi yleisimmistä väärinkäsityksistä MobilePay:hin liittyen onkin se, että voisi liittää vain luottokortin: ”Uskon, että se liittyy siihen, että meillä on näitä yhdistelmäkortteja, eikä se ole kaikille vieläkään ihan kristallinkirkasta, että debitin numero löytyy sieltä toiselta puolelta korttia ja että sen voi hyvin liittää MobilePay:hin.”

MobilePay:lla yhä iso kasvupotentiaali Suomessa

MobilePay on Tanskassa vielä laajemmin käytössä kuin Suomessa. Noonan mukaan käyttäjiä on siellä neljä miljoonaa: ”Hyvän käsityksen suosiosta antaa se, että Tanskassa Black Friday -viikolla noin puolet tapahtumista maksettiin MobilePaylla. Käyttäjäkunta Tanskassa on vähän leveämpi, kuin Suomessa. Suomessa se on vielä korostunut sinne 20-30 -vuotiaisiin. Tämä kertoo siitä kasvupotentiaalista, mikä Suomessa vielä tälle maksutavalle on. Tällä hetkellä uusia käyttäjiä tulee toista tuhatta joka päivä.”

Myös Jussi povaa MobilePay:n kasvun jatkuvan: ”MobilePaylla maksaminen on noin kaksi kertaa nopeampaa kuin seuraavaksi nopeimmalla maksutavalla, kun puhutaan verkossa maksamisesta Suomessa. Sen lisäksi siihen on mahdollisuus kytkeä credit tai debit kortti, jolloin on valinnan varana luotollinen ja luototon maksutapa. Näistä syistä on helppo nähdä, että MobilePay varmastikin jatkaa kasvua, joka on nyt parin vuoden aikana nähty.”

MobilePay kuuluu Paytrailin maksupalvelun maksutapavalikoimaan.

Katso koko keskustelu videona ja laita Paytrailin YouTube-kanava seurantaan, niin saat hälytykset uusista kiinnostavista haastatteluista heti!