Paytrail

Pienen yrityksen SEO: Seitsenosainen checklist

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 9.12.2020

Hakukoneoptimointi. Mitä tunteita tuo sana herättää? Yökötystä? Vilunväristyksiä? Epätoivoa, paniikkia ja hengenahdistusta? Lukuisia ”joojoo pitäis kyllä mutta tässä nyt on vähän muuta” -ajatuksia, vai kenties kaikkia edellä mainittuja? Et ole yksin.

Hakukoneoptimointi näyttäytyy huonona päivänä pahimmillaan äärettömänä, elämänilon imaisevana ankeuttajana tai mystisyyteen verhoiltuna mörkönä, jonka ainoa tarkoitus tässä maailmassa on olla olemassa vain pilkatakseen sinua. Tai siltä minusta ainakin välillä tuntuu.

Internet on pullollaan artikkeleja, joissa käsitellään sitä, miten hakukoneoptimointi kunakin vuonna on ollut fiksuinta tehdä. Yksi artikkeli sanoo yhtä ja toinen toista, ja kun Google kertoo muuttavansa hakukonealgoritmeja kukaan ei tiedä mistään enää mitään.

Siksipä tässä artikkelissa käydään läpi selkosuomella seitsemän kohtaa, jotka vuonna 2020 näyttäytyvät suhteellisen varmoina keinoina korottaa oman sivuston hakukonesijoitusta. Pyrin antamaan sinulle askelmerkit, jotka tarjoavat vastauksen kysymykseen ”Mistä sitä edes aloittaisi?”

Ja me, ystävä kallis, aloitamme tästä:

1. Nettisivut kuntoon

Ennen kuin kukaan edes kehtaa sanoa hakukoneoptimointi, kannattaa varmistua siitä, että nettisivut ovat sellaisessa kunnossa, että niitä kehtaa ylpeänä esitellä. Pohdi ainakin seuraavia kysymyksiä:

  • Näyttävätkö sivut moderneilta, vai alkaako korvissa kaikumaan etäisenä vanhan modeemin rääyntä sivun nähdessäsi?
  • Ovatko sivut tukittu täyteen kuvia, tekstiä ja grafiikkaa vai onko sivulla tarpeeksi valkotilaa, jolla lepuuttaa silmää?
  • Onko sisältö kieliopillisesti oikein kirjoitettua, vai viliseekö sivu kirjoitusvirheitä?
  • Kauanko sivun lataamisessa kestää?
  • Jäisitkö itse omalle sivullesi?

Näitä kysymyksiä kannattaa pohtia julman rehellisesti. Miksikö? Koska mitä väliä on hakukonesijoituksella, jos kukaan ei halua sivullesi jäädä?

Nettisivujen design on hakukoneoptimoinnin kannalta iso ja vaikuttava tekijä useasta syystä, mutta sivutaan ensiksi vain niiden esteettistä puolta. Näyttävätkö nettisivusi siltä, että voit ylpeydellä sanoa niiden olevan sinun?

Alla oleva kuva havainnollistaa tätä.

kyllä-ei_kuvaaja

Sisällöllä on merkitystä myös, kuten tulemme tämän artikkelin aikana huomaamaan, mutta ensivaikutelmilla on väliä. Eli ihan ensimmäiseksi nettisivut kuntoon.

2. Avainsana-analyysi

Katsos, päästiin kohtaan kaksi ja päin näköä iskee SEO-tekninen jargon. Mitä kävi selkosuomelle ja passiivis-aggressiiviselle lausahdukselle siitä miten kukaan ei tiedä mistään mitään? Tiedän, ja olen pahoillani, mutta tämä osuus on erityisen tärkeä.

Avainsana-analyysi on tutkimus, jolla yritetään selvittää

  1. Mitkä hakusanat ovat yrityksellesi, toimialallesi, palvelullesi tai tuotteellesi ajankohtaisia
  2. Millä hakusanoilla on järkevää lähteä kisailemaan.

Avainsana-analyysin tavoitteena on siis selvittää mitä hakukoneista haetaan, ja missä määrin. Se tapahtuu käyttämällä esimerkiksi ihan normaalia Google hakua, Google Adsin Avainsanasuunnittelua, tai vaikka Keywordtool.io:n kaltaisia avainsanatyökaluja. Itse tutkimus jäsentyy jotakuinkin näin:

Otetaan esimerkiksi yritys, joka tarjoaa palvelunaan kuumakivihierontaa. Avainsana-analyysi voisi alkaa tässä tapauksessa ihan vain kirjoittamalla Googleen Kuumakivihieronta, rullaamalla sivun pohjaan, ja tutkimalla Aiheeseen liittyviä hakuja.

aiheeseen liittyvät haut

Nämä ovat siis Googlessa tehtyjä hakuja, joissa hakusanasi (tässä tapauksessa Kuumakivihieronta) esiintyy muiden hakutermien lomassa. Nämä ovat niitä hakuja, joita muut ovat tehneet ja joissa antamasi avainsana esiintyy.

Tämä kuumakivihierontaa palvelunaan tarjoava yritys haluaisi luonnollisesti nousta Google-haussa ensimmäisten joukkoon hakusanalla kuumakivihieronta. Jos se osoittautuu kuitenkin hyvin hankalaksi, yritys voisi esimerkiksi koittaa kirjoittaa artikkelin aiheesta Kuumakivihieronnan hinta tai kuumakivihieronnan vaikutukset ja pyrkiä näillä sivuilla niiden hakutermien hakukonetulosten ykköseksi.

Avainsanan vaikeuden, eli kuinka kilpailtuja hakukonepaikat kullakin avainsanalla ovat, voit tarkistaa Ahrefsin ilmaisella Keyword Difficulty Checker -palvelulla:

avainsanahankaluus

Kuumakivihieronta-avainsanalla hakukonesijoituspaikat eivät ole kovinkaan kilpailtuja. Ahrefs luokittelee avainsanan helpoksi. Esimerkiksi taas Kuumakivihieronta hinta -hakutermeillä kilpailu on kovempaa: keskitasoa. Kuumakivihieronta vaikutukset -hakutermeillä kilpailu taasen on jälleen pientä.

Näillä hakuehdoilla kuitenkin kerääntyy todella paljon vähemmän hakuja per kuukausi, joten tässä tapauksessa yrityksen avainsana-analyysin hyvin karkea lopputulema voisi olla seuraava:

  • Kuumakivihieronta-hakutermeillä on hyvä näkyvyys ja kilpailu pientä, joten panostetaan tähän
  • Kirjoitetaan artikkelirykelmä nettisivuille, jossa pääartikkelina on Kuumakivihieronta
  • Tämä artikkeli mairittelee kuumakivihieronta-hakusanaa, joten pyritään saamaan tämä sivu näkyviin ensimmäisenä Google-haussa tuolla avainsanalla.
  • Kirjoitetaan ala-artikkelit aiheista Kuumakivihieronnan vaikutukset, kuumakivihieronnan hinta, ja millaista on kuumakivihieronta.
  • Optimoidaan nämä artikkelit löytymään Google-haussa näillä hakutermeillä.

”Mutta hetkinen”, ajattelet varmaan, ”miten niin ’optimoidaan’ nämä artikkelit? Mitä se edes tarkoittaa?” Loistavaa pohdintaa, kallis ystävä.

Vastaus on sisällöllä.

3. Luo timanttista sisältöä.

Tämä kohta lienee hakukoneoptimoinnin kannalta kaikista tärkein ja harmillisesti myös aikaa vievin. Sinun täytyy luoda sivuillesi timanttista sisältöä. Mitenkö timanttista? Niin timanttista, ettei siitä voi tekstissäkään puhua muuten kuin lihavoituna & kursivoituna.

Joten millaista on timanttinen sisältö?

”Tässä on kolme pointtia”
- Alexander Stubb, joskus tyyliin 2014

1. Sisällön sujuvuus

Ensiksi sisällön kuuluisi olla luettuna sellaista, että sitä on viihdyttävää lukea. Se tempaa lukijan mukaansa niin, ettei hän tahdo poistua sivulta ennen kuin on ahminut aivolohkoihinsa kaiken, mitä sivulla on hänelle tarjota. Tekstin pitäisi soljua sujuvasti aina yläotsikosta viimeiseen pisteeseen asti. En suinkaan väitä olevani tässä alan asiantuntija, mutta uskallan sanoa, että nämä jutut kannattaa pitää mielessä:

Oikeinkirjoitussäännöt

Varmista, että yhdyssanat, välimerkit ja pilkkusäännöt ovat kondiksessa. Kirjoitusvirheet voivat tulla yrityksellesi salakavalasti kalliiksi. Kannattaa siis vähintäänkin käyttää ajatusta tekstin läpilukemiseen. Valmis teksti kannattaa lähtökohtaisesti aina lukea läpi ääneen. Mielipiteen kysyminen myös kollegalta, tai joltakulta muulta ulkopuoliselta, on hyvä keino saada varmuutta tekstin osuvuudesta.

Onneksi tähänkin hätään löytyy kuitenkin työkaluja! Microsoft Word tarkistaa todella näppärästi tekstisi potentiaalisilta pilkkusääntövirheiltä ja osoittaa väärinkirjoitetut sanat tekstistä. Englanninkielisiin teksteihin voi käyttää apunaan esimerkiksi myös reversoa, tai jotain muuta sen kaltaista ohjelmaa.

Tekstin rytmittäminen ja tyylittely

Vältä liian pitkiä tai liian lyhyitä kappaleita kirjoittaessasi. Yleissääntö on, että yhden kappaleen olisi hyvä sisältää n. 3-5 virkettä. Se näyttää silmälle miellyttävältä ja rytmittää tekstiä nätisti.

Vältä myös liian pitkiä virkkeitä! Liian pitkät virkkeet saattavat tiputtaa lukijan tekstisi kyydistä olemalla hieman turhan informatiivisia yhteen hengenvetoon, joka taas saattaa vaikuttaa siihen, miten lukija tekstisi sisällön sisäistää. Tuossa käytiin jo aika äärirajoilla.

Suositeltavaa on myös välttää kliseisiä sananlaskuja, anglismeja ja sinä-passiivia. Kliseiset sananlaskut ovat suhteellisen itseselitteiset, vältetään esimerkiksi merta edemmäs kalaan menemistä. Anglismit ovat taas suoraan englannista lainattuja sanoja tai idiomeja, jotka suomeksi käännettynä kuulostavat kärsimykseltä. Esimerkiksi jos epäilet jonkin artikkelin uskottavuutta, niin epäile sen uskottavuutta. Älä jätä ostamatta artikkelia (I’m not buying it).

Sinä-passiivi on anglismisynneistä kaikista siveettömin, ja sen vuoksi nostetaan se esiin omana rikkeenään. Mika Häkkisen popularisoima (heh) sinä-passiivi tarkoittaa siis englannista anastettua ja siellä esiintyvää passiivi-ilmaisua, jossa lauseen subjektina toimii mystinen ei-kukaan – you.

Englanniksi sinä-passiivi toimii ihan soljuvasti. ”You don’t want to do this”, tai ”you don’t want to do that” ei kuulosta pahalta. “Sinä et halua käyttää anglismeja tekstissäsi” taas kuulostaa. Sinä et halua käyttää sinä-passiivia; Suomen passiivissa ei ole subjektia.

Ja lisättäköön myös tämä: Sanokoon kukaan mitä vaan, lauseen aloittaminen konjunktiolla ei ole synti. Niin kauan, kun teksti ei ole täysin akateemisen ympäristöön ja viitekehykseen tarkoitettu, minä annan sinulle luvan aloittaa lauseesi konjunktiolla. Ja luoja nähköön, ettei se kuulosta tai näytä pahalta! Kannattaa toki pitää se kuuluisa kielikorva herkillä – jos lause kuulostaa skeidalta, se todennäköisesti on sitä.

Entä mitä kannattaa tehdä? Kaikkien näiden kieltävinä korvaan kolahtavien suositusten lisäksi nostettakoon esiin myös pari positiivista pointtia. Lisäpisteitä luettavuuden kannalta saa:

  • Allitteraatiosta eli alkusoinnista
  • Possessiivisuffikseista eli omistuspäätteistä
  • Vertauskuvista ja havainnollistavista esimerkeistä, sekä
  • Väliotsikoilla tekstin rytmittämisestä ja osittamisesta

Mikäli oikeinkirjoitukselliset asiat askarruttavat sisältöä tuottaessa, kannattaa konsultoida kielitoimiston ohjepankkia. Päästäänkö näillä alkuun? Hyvä!

2. Sisällön hakukoneystävällisyys

Toisekseen sisällön kuuluisi olla hakukoneystävällistä, eli otsikoissa ja tekstissä kuuluisi aina sopivin väliajoin esiintyä avainsana, jota sivun kuuluisi mairitella. Jos esimerkiksi halutaan löytyä hakusivulta ensimmäisenä kuumakivihieronta vaikutukset -avainsanoilla, sivulla olisi hyvä mainita kyseiset avainsanat muutamaan otteeseen. Yleisesti seuraavat säännöt tuntuvat pätevän:

Avainsanatiheys

Avainsanatiheys on avainsanojen määrän suhde koko tekstin sanamäärään, ja hyväksi havaittu totuus tuntuu olevan, että avainsanatiheyden kuuluisi olla n. 0,5% - eli kerran 200 sanassa. Avainsanojen määrää tärkeämpää on kuitenkin se, miten sujuvasti ne tekstistä löytyvät. Avainsanoja on siis hölmöä lähteä lisäilemään sinne tänne tekstiin vain niiden määrään kasvattamisen vuoksi, jos niitä ei saa istumaan tekstiin sopivaksi. Jälleen, jos se kuulostaa skeidalta, se todennäköisesti on sitä.

Avainsanojen olisi hyvä myös esiintyä ainakin sivun otsikossa, metakuvauksessa sekä ensimmäisen sadan sanan joukossa. Tämä johtuu siitä, että Googlen arvioidessa sivuasi hakukonesijoitusten kannalta, se pyrkii ymmärtämään mistä sivussasi on kyse. Jos se bongaa vaikka avainsanan kuumakivihieronta tekstin otsikosta ja heti tekstin alkupäästä, se olettaa sivun käsittelevän kuumakivihierontaa. Tämän tiedon turvin se pystyy paremmin tarjoamaan sivuasi kuumakivihierontaa etsivälle kuluttajalle.

Metakuvauksessa - siinä lyhyessä kuvauksessa, joka löytyy hakutuloksista linkin alta - avainsanan olisi hyvä esiintyä hakukoneteknisten syiden vuoksi myös vierailijoiden houkuttelemiseksi. Mikäli avainsana nimittäin esiintyy metakuvauksessa, Google lihavoi avainsanan, jolloin sivua silmäilevä ja jotain tiettyä etsivä kuluttaja kiinnittää siihen todennäköisemmin huomionsa.

metakuvaus_kuvakaappaus

Sisällön riittoisuus

Kolmanneksi sisällön tulisi olla riittoisaa. Google pitää pitkistä sanamääristä, ja jos hakukonesijoitus vaatii tuhteja sivuja, niitä täytyy tuottaa. Google-haussa ensimmäisellä sivulla olevien sivujen keskimääräinen sanamäärä on n. 1 890 sanaa. Ja mitä kauemmas kiilaat siitä yli, sen parempi.

Eli tarvitseeko jokaisen sivusi, jonka olet ikinä tuottanut, sisältää reippaasti yli 2 000 sanaa? Kyllä ja ei.

Kyllä siinä mielessä, että ainakin sen pitäisi ehdottomasti auttaa. Tutkimuksissa ja analyyseissä huomattiin selkeä korrelaatio hakukonesijoitusteen ja sanamäärien välillä: mitä enemmän pihviä sivulla on, sitä todennäköisemmin se sijoittuu korkealle.

Joka sivun tarvitse olla yli 2 000 sanaa ja hakukoneoptimoitu, vaikka ihanaahan se olisi. Tärkeää onkin lähinnä, että niillä sivuilla, joiden selkeästi toivot sijoittuvan olisi sisältöä ja sanamäärä korkeampi. Eikä aina tarvitse aloittaa lähtöruudusta!

Yksi loistava tapa kasvattaa sanamääriä sivuilla on päivittää vanhoja sivuja ja niiden tekstejä. Jos sinulla on aihetta X käsittelevä sivu, joka sisältää 1400 sanaa, avaa se uusin silmin ja koita täydentää sitä. Tuhat sanaa saa inspiraation iskiessä kehiteltyä hyvinkin helposti, ja 2 400 sanaa on sanamääränä jo Googlenkin silmissä kunnioitusta vaativa.

Eli kokonaisuudessaan nettisivujesi tulisi olla sanamäärällisesti riittävät ja hakukoneoptimoidut, karsimatta yhtään niiden luettavuudesta. Ei mikään helppo homma, mutta me uskomme sinuun.

4. Tarkista tekninen SEO

Tekninen SEO on hakukonejargonilta haiskahtava termi, jolla viitataan sivun sisällön ohella kaiken muun sivulla esiintyvän optimointiin. Näitä ovat esimerkiksi sivuston latausajat, URL-osoitteet ja linkit. Teknisen hakukoneoptimoinnin ideana on pyrkiä tekemään Googlen algoritmien työ mahdollisimman helpoksi.

Se toimii jotakuinkin näin: Kun käyttäjä X suorittaa haun Googlessa, Google käy läpi arkistoistaan nettisivuja, jotka se näkee parhaiten vastaavina sivuina henkilön X hakuun. Jotta Google pystyy arkistoimaan nettisivut ja asettamaan niille vastaavuuteen perustuvan järjestyksen, hakukonesijoituksen, sen täytyy ensin kahlata sivut läpi ja sen jälkeen arkistoida ne määritettyään niiden vastaavuusarvo hakusanalle Y. Tätä kutsutaan crawlaamiseksi ja indeksoinniksi.

Kun Google kahlaa sivuasi läpi, se mittaa monta eri muuttujaa sivustolta. Mm. edellä mainittu avainsanatiheys on yksi selkeästi määrittävä tekijä, joka tulee tässä vaiheessa ajankohtaiseksi. Mutta Googlen algoritmi ei lopeta pelkästään sivun sisältöön, vaan se mittaa myös sivun teknisiä puolia.

Tässä vaiheessa kuvioon astuu tekninen hakukoneoptimointi.

Googlen algoritmit mittaavat sivustolta esimerkiksi sivun latausnopeutta, ulkoisten linkkien määrää ja laatua, sekä URL-osoitetta, ja antaa näiden kaikkien häikäilemättä vaikuttaa sivustosi hakukonetulokseen. Pureudutaan näihin nopeasti pala palalta.

Latausnopeus

Sen lisäksi, että 47% kuluttajista odottaa sivun latautuvan kahdessa sekunnissa tai alle, Googlea kiinnostaa suuresti sivusi latausnopeus myös. Mitä nopeammin linkin klikkauksesta sivusi on kuluttajan silmille auki, sen parempi. Mutta miten latausnopeuteen voi vaikuttaa?

Sivuston latausnopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat käytännössä vain ja ainoastaan nettisivun elementtien määrä ja raskaus. Jos sivu on esimerkiksi täynnä isoresoluutioisia kuvia ja grafiikkaa, sivu latautuu hitaammin kuin vain tekstiä sisältävä sivu. Kuvien sisällyttäminen tekstiin mielenkiinnon ylläpitämiseksi on kuitenkin suotavaa, joten mikä neuvoksi?

sisallontuotanto-verkkokauppaan-seo-nakokulma

Tältä kirjoittaja näyttää usein sisällöntuotannon tökkiessä.

Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa kuvien rajaaminen vain tarvittavan kokoisiksi voi olla loistava vaihtoehto. Voit joko rajata kuvaa pienemmäksi näin pienentäen myös sen vaatimaa levytilaa, tai voit käyttää esimerkiksi kuvan kompressointiin tarkoitettua työkalua, joka tekee kuvastasi hieman huonolaatuisemman version, kuitenkaan tinkimättä liiaksi sen näyttävyydestä.

Voit myös asentaa sivuillesi ohjelman, joka porrastaa sivusi elementtien latautumisen luoden hyvän ja nopean ensivaikutelman. Jos artikkelisi on esimerkiksi 4 000 sanainen ja sisältää 28 isoresoluutioista kuvaa, niiden kaikkien ei tarvitse latautua kerralla: vierailija näkee niistä kuitenkin kerrallaan vain yhden tai kaksi. Tällaisiin tilanteisiin sopiva työkalu voisi olla esimerkiksi Lazy Load, joka lataa sivusta aina kerrallaan vain sen osan, joka kunakin hetkenä on näkyvissä sivulla. Tämä tekee sivusta ns. ”kevyemmän” hetkellisesti vaikuttaen latausnopeuksiisi ja siten hakukonetuloksiisi erittäin positiivisesti.

URL:t

Kun olet optimoinut timanttisen sisältösi hakukoneita mairittelevaksi lisäämällä avainsanoja metakuvauksiin ja otsikoihin, kannattaa kiinnittää huomiota myös itse sivun osoitteeseen eli URL:ään.

URL, eli Uniform Resourse Locator, on se www-alkuinen osoite, jonka kirjailet selaimeesi päästäksesi sivustolle, ja sillä voi olla vaikutus hakukonetulokseesi. Googlen kahlatessa läpi sivuasi se etsii avainsanoja paitsi tekstistä, otsikoista ja metakuvauksesta, myös itse sivun osoitteesta. Tästä syystä kannattaa tarkistaa, onko URL:si looginen ja sisältääkö se avainsanaasi.

Esimerkiksi jos haluaisimme päästä hakukoneissa ykköseksi avainsanoilla kuumakivihieronta vaikutukset, ja päättäisimme kirjoittaa noiden hakusanojen ympärille artikkelin, kannattaisi meidän sisällyttää URL:ään myös nuo hakusanat jossain muodossa. Sivun osoite voisi olla vaikka www.mielikuvitusyritys.fi/kuumakivihieronta-vaikutukset

Ymmärrät varmaan idean? Tuo linkki ei muuten toimi, mistä päästäänkin viimeiseen pointtiin eli linkkeihin.

Linkit

Pääsääntöisesti on fiksua pyrkiä linkkaamaan sivustoltasi ulospäin sivuille, jotka ovat Googlen silmissä arvokkaita. Jos esimerkiksi käytät lähteenä Washington Postin uutista, on suotavaa asettaa linkki tuohon uutiseen myös artikkeliisi. Tälle on kaksi syytä:

  • Google tykkää, kun asetat ulkoisia linkkejä, eritoten jos ne ovat laadukkaille ja luotetuille sivuille
  • Näitä ovat esimerkiksi paljon liikennettä vetävät blogisivustot, uutissivustot, sekä .edu-sivustot
  • Lukija tykkää, kun tuet väitteitäsi lähteillä.

Tärkeää kuitenkin on, että sivustosi ei pitäisi sisällään rikkinäisiä linkkejä. Eli linkkejä, joita painamalla et pääse muualle kuin korkeintaan 404, eli sivua ei löydy -sivulle. Näitä Google katsoo hyvin nyrpein kulmin.

Jos haluat tarkistaa omien sivustojesi linkkien toimivuuden, voit asentaa esimerkiksi selainlaajennuksia, jotka skannaavat sivun kuin sivun läpi muutamassa sekunnissa ja kertovat onko sivustolla rikkinäisiä linkkejä. Itse henkilökohtaisesti suosin Chromeen asennettavaa Check My Links -lisäosaa.

Lopulta jossain vaiheessa, eritoten sisältösi ollessa ajatonta ja laadukasta, joku voi myös käyttää sinun sivuasi vaikka lähteenä ja viitata siihen. Näin tämä henkilö luo linkin sivullesi. Tätä kutsutaan backlinkiksi ja se on hakukoneoptimoinnin kannalta hyvinkin tärkeä osa-alue.

5. Koita rakentaa backlinkkejä

Minä tiedän, nyt jos koskaan homma meni ihan lässynlää-SEO-jargoniksi. Silmäile sen vuoksi hetki tätä kuvaa tästä kissanpennusta.

Kissakuva-seo-verkkokauppa

Noin. Hengitetään syvään, ja puretaan tämäkin aihe – tässä ei mene kauaa.

Backlinkit ovat, kuten jo nopeasti sivusimme, muilla sivuilla olevia linkkejä, joita painamalla käyttäjä ohjautuu sinun sivullesi. Mutta mikä näiden merkitys on hakukoneoptimoinnin kannalta? Iso.

Katsos, siinä missä Google tykkäsi siitä, kun linkkasit omasta artikkelistasi ulospäin luotettavalle ja auktoriteetin omaavalle sivustolle, voi sinunkin sivusi olla Googlen silmissä luotettava ja auktoriteettia omaava. Se status saavutetaan linkeillä. Jos esimerkiksi artikkeliasi kuumakivihieronnan vaikutuksista on käytetty lukuisissa muissa artikkeleissa lähteenä, tai joku opinnäytetyötään tai graduaan aiheesta tekevä käyttää sivuasi lähteenä, Google katsoo sinun sivusi olevan laadukas ja omaavan auktoriteettia. Miksi muuten nämä kaikki sivut linkkaisivat sinun sivullesi?

(Nyt alkaa olemaan pitkä kappale, aloitetaan uusi)

Google siis käytännössä seuraa tilannetta sivusta, sanomatta juuta tai jaata, kunnes on varma siitä, että muutkin ovat samaa mieltä sivustasi. Google on tässä vähän kuin kaveriporukan se tyyppi, joka on aina hiljaa, kun mietitään mihin mennään porukalla syömään, vaikka hänellä olisikin mielipiteensä. Hän pysyy hissukseen, kunnes riittävän moni sanoo, että ”No esim toi kiinalainen tossa korttelin päässä on kyllä kova”, jolloin hän lisää pikaisesti ”Joo siis täysin samaa mieltä.”

Hän antaa äänensä kiinalaiselle korttelin päässä, koska pakkohan sen on olla hyvä, kun nämä kaikki muutkin viittasivat siihen.

Joka tapauksessa backlinkkejä kannattaa hankkia. Yksi hyvä tapa on esimerkiksi kahlata sivustoja läpi rikkinäisten linkkien kannalta käyttämällä selainlaajennusta ja tarjoamalla omaa artikkelia linkiksi rikkinäisten tilalle, milloin sopivaa. Tai voit esimerkiksi kokeilla kirjoittaa vieraana jollekin toiselle sivustolle. Se ainakin voi toimia.

Jos taas myyt esimerkiksi tuotetta, yksi tehokas keino voisi olla lähettää tuotteesi vaikka bloggaajille tai somevaikuttajille ja pyytää heitä tekemään tuotteestasi arvio. Jos he suostuvat tai jopa tahtovat tehdä näin, he yleensä linkkaavat sivustosi kirjoitukseensa, ainakin jos he rehellisesti voivat tuotetta yleisölleen suositella.

Mahdollisuuksia on monia – löydä itsellesi sopivin. Tärkeintä on, että rakennat linkkejä.

6. Älä unohda mobiilikäyttäjiä

Kerrataan hieman. Tähän mennessä olet

  • Tsekannut nettisivujesi olevan visuaalisesti miellyttävät ja vangitsevat
  • Analysoinut avainsanoja, joiden ympärille luoda sisältöä
  • Luonut suorastaan timanttista sisältöä
  • Vältellyt tehokkaasti anglismeja, ja
  • Pitänyt huolen, että kaikki sivustollasi toimii, ja muut linkkaavat sinne

Joten mitä vielä yhtälöstä voikaan uupua?

Mobiilikäyttäjät.

Mobiilisivut

Vuonna 2019 uutisoitiin, että Suomessa tapahtuvista verkkokauppaostoksista 71% tehdään mobiililaitteella. 71 prosenttia. Mietihän sitä hetki.

Tämä tarkoittaa sivustosi ja yrityksesi kannalta sitä, että kaikkien tähän mennessä saavuttamiesi askeleiden toimivuus olisi syytä tarkistaa ja optimoida myös mobiililaitteille. Sivujesi tulisi olla responsiiviset. Tämän saavuttaminen ei kuitenkaan välttämättä ole mikään massiivinen savotta. Esimerkiksi WordPress-sivut muovautuvat käytännössä automaattisesti sopiviksi mobiililaitteille, mutta käyttäjäystävällisyyden ja käyttäjäkokemuksen nimissä suosittelemme, että käyt sivustosi ajatuksella läpi myös mobiililaitteen kanssa.

Onko sivuilla kenties joitain kuvia, jotka eivät skaalaudu oikein puhelimen näytölle? Onko joitain sivuja, jotka latautuvat merkittävästi hitaammin mobiililla kuin tietokoneella? Onko jokin toimintakehote ikävästi piilossa tai jää vähemmälle huomiolle sivujen mobiiliversiossa? Nämä kaikki ovat kysymyksiä, joita kannattaa itselleen esittää. Mobiilisivujen käyttökokemus on ehdottoman tärkeää!

Ja kun kaikki nämä kohdat ovat täytetty, onkin aika potkaista jalat pöydälle ja ottaa rennosti. Vai?

7. Mittaa & kehitä

Viimeinen pienen yrityksen hakukoneoptimoinnin periaate on mittaaminen & kehittäminen. Hakukoneoptimointi on siinä mielessä lajina ärsyttävän raskas, että hyvä hakukoneoptimointi on jatkuvaa hakukoneoptimointia. Harva pystyy tekemään tarvittavat toimet hyvän hakukonesijoituksen saavuttamiseksi ja unohtamaan koko aiheen sen jälkeen.

Tämä johtuu siitä, että algoritmit muuttuvat ja kaikki muut haluavat pomoksi pomon paikalle.

Sillä sekunnilla, kun sivustosi lävähtää ykköseksi, kakkoseksi tai kolmoseksi Googlen haussa (nuo paikat muuten vetävät kolmistaan yli 50% kaikesta Googlen klikkiliikenteestä), on sivustosi selässä maalitaulu. Jos kilpailusi on fiksua, he mittailevat sivustoasi ja miettivät ”mitä tuo tekee mitä me emme tee?”

He saattavat löytää loogisia pointteja ja korrelaatioita, tai he saattavat olla autuaan tietämättömiä siitä, että olet lukenut tämän artikkelin ja siksi olet kavunnut kukkulan kiistattomaksi kuninkaaksi. Yhtä kaikki, he haluavat riistää sen sinulta. Aiotko antaa sen tapahtua?

Kaizen & Data-analytiikan automatisointi

Kaizen on lean-periaate, joka tarkoittaa jatkuvan kehityksen etsimistä. Hakukoneoptimoinnin pitäisi olla nimenomaan kaizenia. Siinä missä sivustoasi saatetaan selailla mikroskoopin tarkasti sanamääriä ja avainsanatiheyksiä laskien, tulisi sinunkin tehdä sitä – eritoten jos sivustosi ei ole avainsanoilla ensimmäisenä.

Tähänkin toimeen on onneksi myös olemassa työkaluja. Google Analyticsissa pystyt seuraamaan sivustosi menestystä, ja vierailijoiden toimintaa sivuillasi: miten paljon aikaa he siellä viettävät, mistä he tulevat, ja millä sivulla he poistuvat jne. Ahrefsin harmillisesti maksullisella Site Explorer -ohjelmalla pystyt taas tarkistamaan oman tai kilpailijasi sivuston domain ratingin, eli sivuston luotettavuuden. Site Explorer kertoo myös sivuston backlinkkien määrän, ja antaa pääsyn selaamaan niitä sivuja, jotka sivustolle linkkaavat.

Ilmaisena työkaluna sivuston domain ratingin tarkistamiseen toimii myös Mozin Domain SEO Analysis Tool. Jos Ahrefsin palvelusta ei halua maksaa, antaa Mozin työkalu sopivaa osviittaa. Loistavia työkaluja jokainen.

Tämän kaiken datan haaliminen, niin yritykseltäsi kuin kilpailijoiltasi, ja jäsentely koherentiksi sekä hyödylliseksi informaatioksi on vain tuhottoman aikaa vievää. Ja tästä syystä hakukoneoptimointi voikin olla hyvin raskas laji. Koko ajan kuuluisi kehittyä ja olla hermolla kilpailijoista. Kehitys kehittyy, ja sen perässä voi olla hankalaa pysyä. Pelkkä potentiaalisen datan määrä itsessään voi olla jo tarpeeksi riittävä syy esimerkiksi data-analyytikon pestaamiseen, tai koko SEO-leikistä luopumiseen.

Mutta koska tässä artikkelissa on kyse pienen yrityksen SEO:sta, emme oleta, että kuka tahansa tätä artikkelia lukeva haluaisi noin vain data-analyytikon yritykseensä värvätä. Onneksi tähänkin ongelmaan löytyy työkaluja. Data-analyytikot voivat nimittäin olla myös ohjelmia, jotka voivat auttaa keventämään data-analyysilastiasi merkittävästi! Tärkeintä kuitenkin on, että tiedät mitä kentällä tapahtuu, mitä muut tekevät ja mitä sinun pitäisi tehdä pinnalle pääsemiseksi ja siellä pysymiseksi.

Lopuksi

Lopuksi haluan kiittää sinua, ystävä kallis, jos olet tänne asti näyttöpäätteesi ääressä raahautunut! Toivottavasti tämä kirjoitus oli sinulle hyödyllinen, jos olet miettinyt hakukoneoptimoinnin aloittamista. Luoja nähköön, että tekemällä hakukoneoptimointia itse voit säästää pitkänkin pennin, verrattuna sen ulkoistamiseen. Toivottavasti tämä artikkeli antoi sinulle eväät ja askelmerkit, joilla lähteä liikkeelle ja nujertaa tuo Goljat, joka toivottavasti ei enää näyttäydy edessäsi yhtä pelottavana ja vaarallisena. Ken tietää, ehkä näistä eväistä saat rakennettua tarvitsemasi figuratiivisen lingon!

Kirjoittaja:

kalle-lahtinen-crono-analytics-verkkokaupan-seoKalle Lahtinen on Crono Analyticsilla työskentelevä, digimarkkinoinnin maailmaan puolivahingossa kompastunut musiikkinörtti, jonka intohimoihin kuuluvat data-analytiikan ja hakukoneoptimoinnin lisäksi suomen kieli ja päiväunet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi