Paytrail

Sirkkatuotteita myyvä Entis: Lakimuutos ja ulkopuolinen rahoitus mahdollistanut volyymibisneksen kasvun

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 22.5.2019

Keskustelut karjatalouden päästöistä ja kestävämmistä tavoista tuottaa proteiinia ihmisten ravintoon on käynyt kuumana jo pitkään. Samuli Taskila oli 2017 yliopistossa kurssilla, jossa kehitettiin yritysideoita. Tuolla kurssilla Samuli ystävineen alkoi pyöritellä ideaa hyönteisruoasta. Ongelma oli, ettei hyönteisruoan myyminen ollut Suomessa laillista. Tämä ei yrittäjiä estänyt.

Nyt Entiksen tiimissä on seitsemän henkilöä: viisi perustajaa ja kaksi työntekijää. Tuotteet ovat myynnissä K- ja S-ryhmissä ja uusi verkkokauppa on tauon jälkeen laitettu pystyyn. Samaan aikaa Entis neuvottelee useissa eri maissa jälleenmyynnistä kivijaloissa.

Lakimuutos Suomessa ja tulevaisuudessa myös Euroopan laajuisesti mahdollistaa liiketoiminnan kasvun

Samuli-Taskila-EntisSamuli kumppaneineen perusti Entiksen kesällä 2017. Yrittäjät halusivat lähteä ajamaan lakimuutosta, joka mahdollistaisi heidän yrityksensä toiminnan. He alkoivat myydä sirkkoja silmän ruoaksi. ”Meillä oli tuolloin meidän ensimmäinen verkkokauppamme, jossa myimme silmänruokapusseja herättääksemme mielenkiintoa. Vaikutimme lakimuutokseen ja sirkkojen myynti ruoaksi tuli lailliseksi syksyllä.”

Verkkokauppa erinomainen markkinan ja tuotteiden validoinnissa

Verkkokauppa on Samulin mukaan oivallinen väline tietoisuuden nostamiseen, sekä markkinan ja tuotteen validoimiseen: ”Jos aloitetaan jotain uutta toimintaa, niin verkkokauppa on hyvä tapa validoida ideaa. Se on kustannustehokas tapa tavoittaa asiakkaita.”

”Liiketoiminta aloitettiin verkkokaupalla, mutta sitten meille kävi niin että päästiin nopeasti kaupan hyllyille eikä resursseja ollutkaan, joten verkkokauppa jäi. Nyt meillä on uusi verkkokauppa, joka palvelee niitä, jotka eivät ole jälleenmyyjiemme lähettyvillä, tai jotka asuvat ulkomailla”

Nyt Entis haluaa käyttää verkkokauppaa uusien tuotteiden ja markkinoiden validoimiseen: ”Ulkomailla sama strategia, eli ensin luodaan verkon avulla kysyntää ja katsotaan missä maissa ihmiset voisivat olla kiinnostuneita tuotteista.”

Kansainvälistyminen tehdään maa tai kauppaketju kerrallaan

”Elämme mielenkiintoisia aikoja. Ensi vuoden alussa on odotettavissa, että hyönteisruoka laillistetaan Euroopan laajuisesti. Suomi on lopulta aika pieni markkina-alue. Esimerkiksi Saksa on melkein 20 kertaa Suomen kokoinen, joten se luonnollisesti kiinnostaa meitä.” Samuli pohtii.

Samuli uskoo suunnitelmalliseen kansainvälistymiseen: ”Kansainvälistymme maa tai kauppaketju kerrallaan. Ei voi mennä joka paikkaan häsläämään. Jos pääsee johonkin maahan, jossa voi saada homman toimimaan, niin kannattaa panostaa siihen.”

Volyymibisnes vaatii ulkopuolista rahoitusta

Sirkkis_hyonteisruokaa-verkkokaupasta-entis

Entis pyöri tulorahoituksella noin vuoden ajan, ennen kuin ulkopuolista rahoitusta hankittiin:

”Elintarvikeala on volyymibisnestä. Keskiostos on tosi pieni ja jotta toiminta olisi kannattavaa, pitää päästä tiettyihin volyymeihin. Olemmekin tarvinneet ulkopuolista rahoitusta, jolla pärjäämme siihen saakka, että tarvittavat volyymit saavutetaan”.

Entis hoiti rahoituksen haun itse mm. käymällä Startup-tapahtumissa. ”Oli tärkeää pystyä näyttämään mitä olimme jo saaneet aikaan. Vuoden aikana olimme lanseeranneet omia tuotteita ja olimme pystyneet vaikuttamaan lakimuutokseen. Pystyimme siis osoittamaan, että saamme asioita aikaiseksi.”

Rahoituksen hakeminen ei kuitenkaan Samulin mukaan ole helppoa: ”Oma jumppansahan se oli. Rahoitus ei tule ilmaiseksi, vaan sen eteen pitää nähdä vaivaa ja käydä paljon neuvotteluja.”

Samulin vinkit ulkopuolisen rahoituksen hankkimiseen

  1. Mieti tarvitsetko ulkopuolista rahoitusta: ”Ulkopuolinen rahoitus itsessään ei ole mikään maali. Jos pystyt tekemään liiketoimintaa tulorahoituksella, se ei ole lainkaan huono juttu, mutta se ei ole kaikilla aloilla mahdollista. Kannattaa miettiä onko oma ala sellainen, mihin ulkopuolista rahaa tarvitsee ja kannattaa hakea.
  2. Osoita, että tiiminne saa asioita tapahtumaan: ”Mitä yrityksesi on tähän mennessä saanut aikaan ja miten?”
  3. Valmistaudu kunnolla ja mieti asiat rahoittajan näkökulmasta. ”Mitkä ovat yrityksesi kasvunäkymät? Miksi rahoittaja haluaisi sijoittaa sinun yritykseesi?”

Lue opas verkkokaupan liiketoiminnan kasvusta ja kansainvälistymisestä

Oppaaseen Liiketoiminnan kasvu ja kansainvälistyminen olemme keräneet vinkkejä Jani Aaltoselta (Aaltonen & Yrjölä Sales Communications Oy, Viljami Lehtiseltä (Roger Studio, Halla Halla), Ossi Jääskeläiseltä (Grillikauppa.com) ja Mikko Eerolalta (Apollo Industries). Tämä kannattaa lukea, mikäli liiketoiminnan kasvattaminen kiinnostaa!

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi